Şu an tarayıcınız Javascript kullanımını engelliyor ya da desteklemiyor.

Sitemizi verimli gezebilmeniz için tarayıcınızın Javascript özelliğini açmanız gerekmektedir.

KİK Kararları Mahkeme Kararları Hakkında Mahkeme Kararı Olan KiK Kararları Detaylı Arama

İçerik İstatistiği

KiK Kararları: 13.264 Karar
 - Bu Hafta (18.08-23.08): 7
 - Geçen Hafta(11.08-17.08): 11
 - Bu Ay (Ağustos): 26
 - Geçen Ay (Temmuz): 35
Kategori: 162
Haberler: 748

Abone İstatistiği

60 misafir ve 11 abone bağlı
Abone Sayısı: 9102
Abone Oranları:
  - Giriş (1 ay): % 3,97
  - Bronz (3 ay): % 0,00
  - Gümüş (6 ay): % 0,66
  - Altın (12 ay): % 29,80
  - Kamu Altın (12 ay): % 65,56
Ziyaretçi Sayısı: 13.475.321
Özel sektöre yapılan hizmet işlerinde iş deneyim olarak sunulan belgeler ile birlikte iş kapsamında çalışan personelin SGK belgelerinin hangi durumda sunulma zorunluluğu bulunmamaktadır? 0
Yazdır

     Bu karar, mevzuat değişikliği nedeniyle geçerliğini yitirmiştir.
     Güncel kararlar için tıklayınız..
 

KAMU İHALE KURUL KARARI

Toplantı No : 2017/010

Gündem No : 44

Karar Tarihi : 22.02.2017

Karar No : 2017/UH.II-637

Şikayetçi :

Çağdaş Müteahhitlik ve İnşaat Temizlik Taah. Hiz. Gıda San. Tic. Ltd. Şti.

İhaleyi Yapan Daire:

Afyonkarahisar İl Özel İdaresi Destek Hizmetleri Müdürlüğü

Başvuru Tarih ve Sayısı:

10.01.2017 / 1944

Başvuruya Konu İhale:

2016/541177 İhale Kayıt Numaralı "Yemek" İhalesi

TOPLANTIYA KATILAN ÜYELER:

Başkan: Hamdi GÜLEÇ

Üyeler: II. Başkan Şinasi CANDAN, Osman DURU, Erol ÖZ, Köksal SARINCA, Dr. Ahmet İhsan ŞATIR, Hasan KOCAGÖZ, Mehmet ATASEVER, Oğuzhan YILDIZ

BAŞVURU SAHİBİ:

Çağdaş Müt. ve İnş. Tem. Taah. Hiz. Gıda San. Tic. Ltd. Şti.,

Osmangazi Mah. Cahar Dudayev Cad. No: 128 AFYONKARAHİSAR

İHALEYİ YAPAN İDARE:

Afyonkarahisar İl Özel İdaresi Destek Hizmetleri Müdürlüğü,

Dörtyol Mah. Otogar Karşısı AFYONKARAHİSAR

BAŞVURUYA KONU İHALE:

2016/541177 İhale Kayıt Numaralı “Yemek” İhalesi

KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:

Afyonkarahisar İl Özel İdaresi Destek Hizmetleri Müdürlüğü tarafından 30.12.2016 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “Yemek” ihalesine ilişkin olarak Çağdaş Müt. ve İnş. Tem. Taah. Hiz. Gıda San. Tic. Ltd. Şti.nin 03.01.2017 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 06.01.2017 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 10.01.2017 tarih ve 1944 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 09.01.2017 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

Başvuruya ilişkin olarak 2017/124 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

KARAR:

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, ihale üzerinde bırakılan istekli tarafından iş deneyimini tevsik etmek amacıyla sunulan iş deneyimini gösteren belgelerin İhale İlanı’nın 4.3.1 ve İdari Şartname’nin 7.5.1’inci maddelerini karşılamadığı, ayrıca bahse konu belgelere dayanak teşkil eden işte çalıştırılan personele yönelik SGK bildirgelerinin olmadığı iddialarına yer verilmiştir.

Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “İş deneyim belgesi düzenlenemeyen hallerde iş deneyimini gösteren diğer belgeler ve bu belgelerde aranacak kriterler” başlıklı 47’nci maddesinde “(1) Gerçek kişilere veya iş deneyim belgesi düzenlemeye yetkili olmayan her türlü kurum ve kuruluşa bedel içeren tek bir sözleşmeye dayalı olarak gerçekleştirilen işlerde, iş deneyim belgesi düzenlenemez. Bu durumda, bitirilen işlere ilişkin iş deneyiminin belgelendirilmesinde aşağıdaki esaslar uygulanır:

(a) Yurtdışında gerçekleştirilen işler hariç bu madde kapsamında yer alan işlerde; sözleşme ve bu sözleşmenin uygulanmasına ilişkin olarak 213 sayılı Vergi Usul Kanununun ilgili hükümleri çerçevesinde düzenlenen; fatura örnekleri veya bu örneklerin noter, serbest muhasebeci, yeminli mali müşavir, serbest muhasebeci mali müşavir veya vergi dairesi onaylı suretleri veya serbest meslek makbuzu nüshaları ya da bu nüshaların noter, yeminli mali müşavir, serbest muhasebeci mali müşavir veya vergi dairesi onaylı suretleri, personel çalıştırılan işlerde ise bu belgelere ek olarak o işe ait sözleşme kapsamında personel çalıştırıldığını gösteren Sosyal Güvenlik Kurumu internet sayfası üzerinden düzenlenmiş ve idarece teyidi yapılabilen belgeler, iş deneyimini gösteren belgelerdir. Aday veya istekli, iş deneyimini gösteren bu belgeleri başvuru veya teklifi kapsamında sunar. Bu maddede belirtilen işler için iş deneyim belgesi düzenlenmiş olsa bile, ihale komisyonunca dikkate alınamaz.

(c) Gerçek kişilere veya iş deneyim belgesi düzenlemeye yetkili olmayan kurum ve kuruluşlara gerçekleştirilen işlere ilişkin iş deneyim tutarının tespitinde, diğer belgelerin de bu tutarı doğrulaması şartıyla işin sözleşmesinde yazılı bedeli aşmamak üzere fiilen yapılan iş tutarı dikkate alınır. Sözleşmede iş artışına ilişkin hüküm bulunması durumunda, ayrıca sözleşme tutarının % 10’unu aşmamak üzere tamamlanan iş tutarı da dikkate alınır.

(d) İş deneyimini gösteren belgelerin değerlendirilmesinde ilk ilan veya davet tarihinden geriye doğru son beş yıl içinde kabulü gerçekleştirilen işlerde, iş deneyimini gösteren belge tutarı tam olarak dikkate alınır. Kabulü, ihale ve son başvuru tarihi ile ilk ilan veya davet tarihi arasında yapılmış olan işler de bu kapsamda değerlendirilir. Sözleşmede kabul tarihine ilişkin bir düzenleme bulunmuyor ise, iş deneyimini gösteren belgeler kapsamında sunulan faturalardan en son düzenlenen faturanın tarihi kabul tarihi olarak dikkate alınır.

(e) Birim fiyat üzerinden bağıtlanan ve toplam sözleşme tutarı bulunmayan süresi belirli bir sözleşmeye dayalı olarak ve sözleşme süresi içinde gerçekleştirilen işin tutarını gösteren faturalardaki tutarların toplamı, toplam sözleşme tutarı olarak kabul edilir.

(f) İş deneyimini gösteren belgelerin değerlendirilmesinde varsa fiyat farkları ile KDV hariç olarak belirlenen tutarlar dikkate alınır. İş ortaklığı tarafından gerçekleştirilen işlerde, ortakların iş ortaklığındaki hisse oranı esas alınarak iş deneyim tutarı hesaplanır. Ancak ihaleye katılan iş ortaklığının ortakları tarafından ortaklık oranları ve yapısı aynı olmak kaydıyla daha önce kurulmuş olan iş ortaklığının gerçekleştirdiği bir işten elde edilen iş deneyimini gösteren belgelerin sunulması halinde, iş ortaklığının iş deneyim tutarı, ortakların hisse oranlarına bakılmaksızın belge tutarı esas alınarak hesaplanır.

(g) Konsorsiyum tarafından gerçekleştirilen işlerde, her bir ortak tarafından gerçekleştirilen iş kısmına yönelik tutar iş deneyim tutarı olarak kabul edilir.” hükmü yer almaktadır.

Yukarıda yer verilen mevzuat hükmü değerlendirildiğinde, iş deneyim belgesi düzenlenemeyen hallerde iş deneyimini gösteren diğer belgeler kapsamında gerçek kişilere bedel içeren tek bir sözleşmeye dayalı olarak gerçekleştirilen işlerde, bu kapsamda yapılan işlere dayanak teşkil eden sözleşme ve bu sözleşmenin uygulanmasına ilişkin olarak 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun ilgili hükümleri çerçevesinde düzenlenen; fatura örnekleri veya bu örneklerin noter, serbest muhasebeci, yeminli mali müşavir, serbest muhasebeci mali müşavir veya vergi dairesi onaylı suretleri veya serbest meslek makbuzu nüshaları ya da bu nüshaların noter, yeminli mali müşavir, serbest muhasebeci mali müşavir veya vergi dairesi onaylı suretleri, personel çalıştırılan işlerde ise bu belgelere ek olarak o işe ait sözleşme kapsamında personel çalıştırıldığını gösteren Sosyal Güvenlik Kurumu internet sayfası üzerinden düzenlenmiş ve idarece teyidi yapılabilen belgelerin iş deneyimini gösteren belgeler kapsamında değerlendirilmesi gerektiği, bu durumda iş deneyim tutarının tespitinde diğer belgelerin de bu tutarı doğrulaması şartıyla işin sözleşmesinde yazılı bedeli aşmamak üzere fiilen yapılan iş tutarının dikkate alınacağı, diğer yandan sözleşmede yazılı bir bedel yoksa birim fiyat üzerinden bağıtlanan ve toplam sözleşme tutarı bulunmayan süresi belirli bir sözleşmeye dayalı olarak ve sözleşme süresi içinde gerçekleştirilen işin tutarını gösteren faturalardaki tutarların toplamının toplam sözleşme tutarı olarak kabul edileceğinin hüküm altına alındığı anlaşılmıştır.

İdari Şartname’nin “İhale konusu işe ilişkin bilgiler” başlıklı 2’nci maddesinde ihale konusu hizmetin adının “YEMEK”, miktarı ve türünün ise “25.300 Öğün Yemek Hizmeti Alımı” şeklinde düzenlendiği anlaşılmıştır.

Anılan Şartname’nin “Mesleki ve teknik yeterliğe ilişkin belgeler ve bu belgelerin taşıması gereken kriterler” başlıklı 7.5’inci maddesinde “7.5.1. İsteklinin teknolojik ürün deneyim belgesi ya da yurt içinde veya yurt dışında kamu veya özel sektörde bedel içeren tek bir sözleşme kapsamında taahhüt edilen ihale konusu iş veya benzer işlere ilişkin olarak;

a) İlk ilan tarihinden geriye doğru son beş yıl içinde kabul işlemleri tamamlanan hizmet alımlarıyla ilgili iş deneyimini gösteren belgeleri veya

b) Devredilen işlerde devir öncesindeki veya sonrasındaki dönemde ilk sözleşme bedelinin en az % 80'inin gerçekleştirilmesi şartıyla, ilk ilan veya davet tarihinden geriye doğru son beş yıl içinde kabul işlemleri tamamlanan hizmet işlerine ilişkin deneyimini gösteren belgeleri,

sunması zorunludur. İstekli tarafından teklif edilen bedelin % 25'den az olmamak üzere, ihale konusu iş veya benzer işlere ait tek sözleşmeye ilişkin iş deneyimini gösteren belgelerin veya teknolojik ürün deneyim belgesinin sunulması gerekir.

İş ortaklığında pilot ortağın, istenen iş deneyim tutarının en az % 70'ini, diğer ortakların her birinin, istenen iş deneyim tutarının en az % 10'unu sağlaması ve diğer ortak veya ortakların iş deneyim tutarı toplamının ise istenen iş deneyim tutarının % 30'undan az olmaması gerekir. Ancak, ihaleye katılan iş ortaklığının ortakları tarafından ortaklık oranları ve yapısı aynı olmak kaydıyla daha önce kurulmuş olan iş ortaklığının gerçekleştirdiği bir işten elde edilen iş deneyimini gösteren belgelerin sunulması halinde, pilot ortak ve diğer ortakların her birinin birinci cümledeki oranlara göre asgari iş deneyim tutarını sağlaması koşulu aranmaz. Konsorsiyumda ise her bir ortağın kendi kısmı için istenen iş deneyim tutarını sağlaması zorunludur.

İsteklinin teknolojik ürün deneyim belgesini sunması halinde, iş deneyimine ilişkin yeterlik kriterini sağladığı kabul edilir. İş ortaklığında teknolojik ürün deneyim belgesini sunan ortağın kendisine ait iş deneyim tutarına ilişkin asgari yeterlik kriterini sağladığı kabul edilir. Konsorsiyum ortağının teknolojik ürün deneyim belgesini sunması halinde ise, belgeyi sunduğu kısım veya kısımlar için iş deneyimine ilişkin yeterlik kriterini sağladığı kabul edilir…7.6. Benzer iş olarak kabul edilecek işler aşağıda belirtilmiştir: YEMEK HİZMETİ” düzenlemesi yer almaktadır.

İhalede 9 adet ihale dokümanı satın alındığı, ihaleye 3 isteklinin teklif verdiği, ihalenin Elif Karakaya üzerinde bırakıldığı, ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi olarak ise başvuru sahibi istekli Çağdaş Müt. ve İnş. Tem. Taah. Hiz. Gıda San. Tic. Ltd. Şti.nin belirlendiği tespit edilmiştir.

İhale üzerinde bırakılan istekli tarafından İdari Şartname’nin 7.5.1’inci maddesi kapsamında 01.12.2010 tarihinde Özgül Termal Tur. Gıda San. Tic. A.Ş. ile yapılan “Catering (Yemek Hizmeti) Sözleşmesi”nin sunulduğu,

Bahse konu Sözleşme’nin “Konu” başlıklı 2’nci maddesinde “Yemek saatleri ve kişi adedi iş sahibi tarafından verilmesi kaydı ile iş sahibinin tahsis edeceği bölümü kullanmak suretiyle şirket tarafından iş günlerinde kahvaltı ve yemek hizmeti verilmesi işidir.” düzenlemesi, “Hizmet Bedeli ve Ödemeler” başlıklı 4’üncü maddesinde “Yemek faturaları her 7.günde bir kesilip, iş sahibi muhasebesine teslim edilecektir. Ödeme, Fatura kesiminden sonra Şirket’in bildireceği banka hesabına havale yapılması sureti ile ödenecektir. Ödemeler aksatılmadan gününde ödenecektir.” düzenlemesi ve “Süre” başlıklı 5’inci maddesinde “Sözleşme taraflardan herhangi bir sürenin bitiminden 1 ay öncesine kadar, diğer tarafa yazılı olarak fesih ihbarında bulunmadığı takdirde, iş bu sözleşme uzatılmış olur ve uzatmalar böylece sürer gider. Şirket işbu sözleşmeden doğan hak ve yükümlülüklerini üçüncü şahsa devredemez.” düzenlemesi yer almaktadır.

Bahsi geçen sözleşmenin ekinde anılan istekli adına yemek hizmeti sunan firma tarafından “yemek bedeli” adı altında 18.03.2012 ile 27.01.2013 tarihleri arasında düzenlenmiş faturalar ile meslek mensubu tarafından onaylanmış “Yeminli Mali Müşavirlik Özel Amaçlı Tasdik Raporu”nun sunulduğu görülmüştür.

Bu çerçevede, ihale üzerinde bırakılan istekli tarafından iş deneyim belgesinin tevsiki amacıyla sunulan yemek hizmetine ilişkin sözleşmenin bedel içermediği, sözleşmenin süresinin net bir şekilde belirlenmediği, ayrıca sözleşmenin birim fiyatla bağıtlanan bir sözleşme olmadığı, bu durumda sözleşmenin bedel içermemesi nedeniyle aktarılan Yönetmelik’in 47’nci maddesinin (c) bendi uyarınca iş deneyim tutarının tespit edilemeyeceği, diğer yandan sözleşmenin birim fiyatla bağıtlanmadığı ve süresi belirli bir sözleşme olmaması nedeniyle anılan Yönetmelik’in 47’nci maddesinin (e) bendi uyarınca sözleşmenin eki faturalardaki tutarların toplamının toplam sözleşme tutarı olarak kabul edilemeyeceği dikkate alındığında söz konusu sözleşme ve faturaların iş deneyimini gösteren belgeler kapsamında değerlendirilemeyeceği, bu bağlamda bahse konu sözleşmeye dayanak teşkil eden faturaların incelenmesi ve fatura tutarları toplamının toplam sözleşme tutarı olarak belirlenmesinin mümkün olmadığı anlaşılmış olup, başvuru sahibinin iddiasının yerinde olduğu sonucuna varılmıştır.

Diğer yandan, anılan isteklinin iş deneyimini tevsik etmek amacıyla sunduğu iş deneyimini gösteren belgelere konu işte çalıştırılacak personelin mesaisinin tamamını söz konusu iş kapsamında kullanmayacağı dikkate alındığında bahse konu işte çalıştırılacak personele ilişkin SGK belgelerinin sunulma zorunluluğunun olmadığı sonucuna varılmıştır.

Sonuç olarak, yukarıda mevzuata aykırılığı belirlenen ihale işlemlerinin düzeltici işlemle giderilemeyecek nitelikte işlemler olduğu tespit edildiğinden, ihale üzerinde bırakılan istekli Elif Karakaya’nın teklifinin değerlendirme dışı bırakılması ve bu aşamadan sonraki işlemlerin mevzuata uygun olarak yeniden gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun'un 65'inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

Anılan Kanun'un 54'üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (b) bendi gereğince düzeltici işlem belirlenmesine,


Oybirliği ile karar verildi.

Hamdi GÜLEÇ

Başkan

Şinasi CANDAN

II. Başkan Osman DURU

Kurul Üyesi Erol ÖZ

Kurul Üyesi

Köksal SARINCA

Kurul Üyesi Dr. Ahmet İhsan ŞATIR

Kurul Üyesi Hasan KOCAGÖZ

Kurul Üyesi

Mehmet ATASEVER

Kurul Üyesi Oğuzhan YILDIZ

Kurul Üyesi

 
< Önceki   Sonraki >
[ Geri ] [ Yukarı ]

Kategorideki Son 5 Karar

Kategoriler

Tüm İhale Kararları
Adli Sicil Kaydı
Alt Yüklenici
Alternatif Teklif
Anahtar Personel
Analizler
Araç Kiralama
Aritmetik Hata
Arşiv Kararlar
Asgari İşçilik Maliyeti
Aşırı Düşük
Aşırı Düşük (Hizmet Alımları)
Aşırı Düşük (Mal Alımları)
Aşırı Düşük (Yapım İşleri)
Belediyeler
Belgelerin Sunuluş Şekli
Belli İstekliler
Benzer İş
Benzer İş (Hizmet Alımları)
Benzer İş (Mal Alımları)
Benzer İş (Yapım İşleri)
Bilanço
Bilgi ve Belge Eksikliği
Birden Fazla Teklif
Çalıştırılması Öngörülen Personel
Çerçeve Sözleşmesi
Cezalar (Müeyyide)
Ciro (İş Hacmi)
Çöp İhaleleri
Damga Vergisi
Danışmanlık İhaleleri
Demonstrasyon
Diploma / Mezuniyet Belgesi
Diğer
Doğrudan Temin
Düzeltici İşlem
Düzeltme İlanı
Düzenleyici Kararlar
E-İhale (Elektronik İhale)
EKAP (Elektronik Kamu Alımları Platformu)
EKAP’tan Doküman İndirme
Elektronik Eksiltme
En Avantajlı Teklif
Eşit Teklifler
Faaliyet Alanı (iştigal)
Faaliyet Belgesi
Fazla Mesai
Fiyat Dışı Unsurlar
Fiyat Farkı
Fokotopi Belge
Geçici Teminat
Gelir İdaresi Başkanlığı Özelgeleri
Genel Giderler ve Sözleşme Giderleri
Giyim Bedelleri
Hakediş
Hizmet Alımları
Hizmet Yeterlilik Belgesi
idari Şartname
ihale Dokümanları
ihale Dokümanı Hakkında Açıklama
ihale iptal Nedenleri
ihale Komisyonu
ihale Türleri
ihale Yetkilisi
ihalelerden Elenme Nedenleri
ihaleye Katılamayacak Olanlar
ihaleye Katılımı Sınırlananlar
ilaçlama
ilanlar
imalatçı ve Yetkili Satıcı Belgeleri
imza Sirküleri
istisnalar
itirazlar / Şikayetler
itirazlar / Şikayetler (Kamu İhale Kurumuna)
itirazlar / Şikayetler (İdareye)
iş Artışı ve iş Eksilişi
iş Denetleme
iş Deneyim (Alt Yüklenici)
iş Deneyim Belgeleri
iş Deneyim Belgeleri (Hizmet Alımları)
iş Deneyim Belgeleri (Mal Alımları)
iş Deneyim Belgeleri (Yapım İşleri)
iş Durum
iş Ortaklığı (Ortak Girişim)
iş ve Meslek Ahlakına Aykırı Davranışlar
iş Yönetme
işçilik Hesaplama
Kalite Belgeleri
Kamu Davası
Kamu İhale Kanunu Kapsamında Olan İdareler
Kamu Zararı
Kapasite Raporu
Kâr Öngörülmesi
Katalog
Kesin Teminat
Kesinleşen İhale Kararı
Komisyon Kararı
Konsorsiyum
Kontrol Aracı
Kontrol Teşkilatı
Kıdem ve İhbar Tazminatı
Kısmi Kabul
Kısmi Teklif
Mahkeme Kararları
Makina - Ekipman (Araçlar)
Mal Alımları
Mali Sorumluluk Sigortası
Mücbir Sebepler
Noter Onaylı / Aslının Aynıdır Şerhli Belgeler
Numuneler
Ön Mali Kontrol
Ortaklık Tespit Belgesi (Ortaklık Durum Belgesi)
Pazarlık Usulü İle Yapılan İhaleler
Pazarlık Usulü İle Yapılan İhaleler (21-b Maddesine Göre)
Pazarlık Usulü İle Yapılan İhaleler (21-f Maddesine Göre)
Personel Taşıma
Rekabet
Satış Sonrası Hizmet Yeterlik Belgesi
Sağlık İhaleleri
Sigorta Giderleri
Sigorta Prim Oranları
Sorumluluk
Sosyal Güvenlik Prim Borcu (SGK Borcu)
Sözleşme
Sözleşme Devri
Sözleşme Feshi
Sözleşme Tasarısı
Standart Formlar
Süre Uzatımı
Sınır Değer
Tanımlar
Tebligat
Tebliğ ve Şikayet Süreleri
Teklif Cetveli
Teklif Edilen Fiyatlar
Teklif Fiyata Dahil Masraflar
Teklif Geçerlilik Süresi
Teklif Mektubu
Teklif Zarfı
Tekliflerin Değerlendirilmesi
Teknik Şartname
Temel İlkeler
Ticaret Sicil Gazetesi
Türkak
Unvan ve Tür Değişikliği
Vekaletname
Vergi Borcu
Yabancı Belgeler
Yabancı İstekli
Yaklaşık Maliyet
Yapım İşleri
Yasaklılık
İdare Mahkemesi Kararları
Yemek ve Yol Ücretleri
Yemek İhaleleri
Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü Görüşleri
Yerli istekli
Yerli Malı
Yeterlik Bilgileri Tablosu
Yeterlik Kriterleri
Yetkili Satıcı Belgesi
Yüksek Fen Kurulu Görüşleri
Zeyilname
Final Bilgi Hizmetleri     kikkararlari.com facebook     kikkararlari.com twitter
256-Bit GeoTrust SSL Sertifika
Ödeme Seçenekleri
Bu Sayfayı Paylaş X

"Bilginin Kısa Yolu.."