KİK Kararları Mahkeme Kararları Hakkında Mahkeme Kararı Olan KiK Kararları Detaylı Arama
Hastanede yapılacak temizlik ihalesinde; benzer işin, "kamu veya özel hastanelerde yapılan her türlü eleman çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı" olarak belirlenmesi mevzuata uygun mudur? 0
Yazdır

     Bu karar, mevzuat değişikliği nedeniyle geçerliğini yitirmiştir.
     Güncel kararlar için tıklayınız..
 

KAMU İHALE KURULU KARARI

Toplantı No : 2013/025

Gündem No : 49

Karar Tarihi : 25.03.2013

Karar No : 2013/UH.III-1508

Şikayetçi:

Güneş Sosyal Hizmetler Sağ. Tem. Yem. İnş. Pey. Tur. San. Tic. Ltd. Şti., ÖVEÇLER ARA MAH. 1065. CAD. NO:113/1 ÖVEÇLER ANKARA

İhaleyi yapan idare:

Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Ankara İli 2.Bölge Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği Ankara Atatürk Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Atatürk Egitim Ve Arastirma Hastanesi Bilkent Yolu 2 06800 ANKARA

Başvuru tarih ve sayısı:

01.03.2013 / 7607

Başvuruya konu ihale:

2012/190988 İhale Kayıt Numaralı "Hastane Geneli Temizlik Hizmeti Alımı" İhalesi

Kurumca Yapılan İnceleme ve Değerlendirme:

Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Ankara İli 2. Bölge Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesitarafından 19.02.2013tarihinde açık ihale usulüile yapılan “Hastane Geneli Temizlik Hizmeti Alımı” ihalesine ilişkin olarak Güneş Sosyal Hizmetler Sağ. Tem. Yem. İnş. Pey. Tur. San. Tic. Ltd. Şti.nin 13.02.2013tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 21.02.2013tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 01.03.2013tarih ve 7607sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 01.03.2013tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

Başvuruya ilişkin olarak 2013/916sayılı şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

Karar:

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle,


1 ) İhalenin temizlik hizmet alımı olmasına rağmen idari şartnamede benzer işin kamu veya özel hastanelerde yapılmış her türlü eleman çalıştırmaya dayalı hizmet alımı olarak belirlenmesinin mevzuata ve işin gereklerine uygun olmadığı, benzer işin hastane geneli temizlik hizmeti olarak belirlenmesi gerektiği,

2)Teknik Şartname’nin “İş Emniyeti Tedbirleri” başlıklı 9’uncu maddesindeki yükümlülüklerden kaynaklı giderlerde belirsizlik olduğu ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile getirilen yükümlülüklerin birim fiyat teklif cetvelinde ve teklif fiyata dahil giderler içerisinde yer almamasının mevzuata aykırı olduğu ve bu hususun tekliflerin hazırlanmasını olanaksız hale getirdiği ve iş yeri hekimliği, iş yeri hemşireliği, iş sağlığı ve güvenliği, risk değerlendirme raporu, acil eylem planları, yangın tatbikat ve eğitimleri mesleki eğitimleri ve temel iş sağlığı ve güvenliği eğitimleri giderlerinin de yine birim fiyat teklif cetvelinde ayrı bir kalem bazında yer verilmesi gerektiği iddialarına yer verilmiştir.

Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir:


1 ) Başvuru sahibinin 1’inci iddiasına ilişkin olarak:

Başvuru konusu ihaleye ait İdari Şartname’nin “İhale konusu işe ilişkin bilgiler” başlıklı 2’nci maddesinde ihale konusu hizmetin adı “ Hastane Geneli Temizlik Hizmeti Alımı” olarak belirlenmiştir.

Anılan Şartname’nin “İhaleye katılabilmek için gereken belgeler ve yeterlik kriterleri” başlıklı 7’nci maddesinde “7.6. Benzer iş olarak kabul edilecek işler aşağıda belirtilmiştir: Kamu veya Özel Hastanelerde yapılmış her türlü eleman çalıştırmaya dayalı hizmet alımı işi benzer iş olarak kabul edilecektir .” düzenlemesi,

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “Temel ilkeler” başlıklı 5’inci maddesinde“İdareler, bu Kanuna göre yapılacak ihalelerde; saydamlığı, rekabeti, eşit muameleyi, güvenirliği, gizliliği, kamuoyu denetimini, ihtiyaçların uygun şartlarla ve zamanında karşılanmasını ve kaynakların verimli kullanılmasını sağlamakla sorumludur.” hükmü yer almaktadır.

Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Tanımlar” başlıklı 3’üncü maddesinde “Benzer İş” tanımının“İhale konusu iş veya işin bölümleriyle nitelik ve büyüklük bakımından benzerlik gösteren, aynı veya benzer usullerle gerçekleştirilen, teçhizat, ekipman, mali güç ve uzmanlık ile personel ve organizasyon gerekleri bakımından benzer özellik taşıyan işleri” ifade ettiği hüküm altına alınmıştır.

Yukarıda yer verilen mevzuat hükmünden, benzer işlerin ihale konusu işin niteliği ve büyüklüğü ile benzerlik göstermesi, aynı veya benzer usullerle gerçekleştirilmesi, teçhizat, ekipman, mali güç ve uzmanlık ile personel ve organizasyon gerekleri bakımından benzer özellik taşıması gerektiği anlaşılmaktadır.

Başvuruya konu ihalenin hastane geneli temizlik hizmet alımı olduğu dikkate alındığında, personel çalıştırılmasına dayalı olan söz konusu ihalede rekabet ilkesinin sağlanmasını ve ihaleye katılımın artırılmasını teminen kamu veya özel hastanelerde yapılmış her türlü eleman çalıştırmaya dayalı hizmet alımının benzer iş olarak belirlenmesinin kamu ihale mevzuatına uygun olduğu anlaşılmıştır.

Öte yandan ihale konusu iş kapsamında ameliyathane temizliği gibi riskli alanların temizliği olsa da bunun yanında genel alanların temizliği hizmeti de ihale konusu iş kapsamındadır.

İdarece benzer işin kamu ve özel hastanelerde yapılmış her türlü personel çalıştırılması olarak belirlenmesinde, ihaleye katılım sağlanmasının amaçlandığı, bu işin ihale konusu iş ile aynı veya benzer usullerle gerçekleştirilecek niteliğinin olduğu, teçhizat, ekipman, mali güç ve uzmanlık ile personel ve organizasyon gerekleri bakımından benzer özellik taşıdığı, bu çerçevede ihaleye katılımı artıracak şekilde belirlenen benzer iş tanımında kamu ihale mevzuatına aykırılık bulunmadığı anlaşıldığından başvuru sahibinin bu iddiasının yerinde olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.

2) Başvuru sahibinin 2’nci iddiasına ilişkin olarak:

İdari Şartname’nin “Teklif fiyata dahil olan giderler” başlıklı 25’ inci maddesinde “25.1. Sözleşmenin uygulanması sırasında ilgili mevzuat geregince ödenecek vergi,(KDV hariç)resim, harç ve benzeri giderler ile ulaşım ve her türlü sigorta giderlerinin tümü istekliye aittir.

25.2. 25.1. maddesinde yer alan gider kalemlerinde artış olması ya da benzeri yeni gider kalemlerinin oluşması hallerinde, teklif edilen fiyatın bu tür artış ya da farkları karşılayacak payı içerdiği kabul edilir. Yüklenici, bu artış ve farkları ileri sürerek herhangi bir hak talebinde bulunamaz.

25.3. Teklif fiyata dahil olan diğer giderler aşağıda belirtilmiştir:

25.3.1. İşin süresi ve personel sayısı dikkate alınarak ilgili mevzuatına göre hesaplanacak işçilik ücreti:

1 temizlik hizmeti ekip sorumlusu 1 kişi asgari ücretin %41 fazlası

2 temizlik hizmeti ekip şefi 5 kişi asgari ücretin %35 fazlası

3 temizlik hizmeti (personel) 391 kişi asgari ücretin %6 fazlası4 tıbbi atık personeli 4 kişi asgari ücretin %6 fazlası

5 temizlik personeli resmi tatil (ulusal bayram, dini bayram v.b.) günlerinde çalışılacak gün sayısı x bir günde çalışacak personel sayısı = toplam gün sayısı 120 kişi x 13,5 =1620 gün

25.3.2. Yemek, yol ve giyecek giderleri:

1-yüklenici personele ait yemek ihtiyaçlarını Sağlık Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığının 2010/43 sayılı genelgesine istinaden hastane tarafından çıkartılan yemekten ücretsiz olarak faydalanacaktır.

2-yüklenici her bir çalışanın yol ihtiyacını,26(yirmialtı) iş günü üzerinden 2(iki) adet EGO bileti vererek sağlayacaktır.

3-giyim ve techizat bedelleride teklif fiyata dahil olup bu giderler yüklenici tarafından ayni olarak karşılanacaktır.

25.3.3. Malzeme giderleri:

teknik şartnamede belirtilen malzemeler kullanılacaktır.

25.3.4. Bu madde boş bırakılmıştır.

25.4. Sözleşme konusu işin bedelinin ödenmesi aşamasında doğacak Katma Değer Vergisi (KDV), ilgili mevzuatı çerçevesinde İdare tarafından yükleniciye ayrıca ödenir.

25.5. Kısa vadeli sigorta prim oranları belirtilecektir.

Genel Temizlik Hizmeti Alımı %1,5” düzenlemesi,

Teknik Şartname’nin “İş Emniyeti Tedbirleribaşlıklı 9’uncu maddesinde”Hizmet alımları kapsamında, yüklenici bütün giderleri kendisine ait olmak üzere hizmetinde çalışanlar için, gerek tek tek ve gerekse topluca yaşadıkları ve çalıştıkları yerler bakımından, yürürlükte olan sağlık ve güvenlik mevzuatı hükümlerine uygun olarak her türlü sağlık önlemlerini almak ve çalışanların yerel şartlara göre sağlıklı bir şekilde yiyip içmeleri, hastalıklardan korunmaları, hastalık veya bir kaza halinde tedavileri konularında ilgili mevzuat hükümlerine ve idare veya kontrol teşkilatının kendisine vereceği talimata uymak zorunda olduğunun bilinmesi; yüklenici hiçbir ihtar ve ikaza gerek kalmadan gerekli emniyet tedbirlerini zamanında alma, kazalardan korunma yöntemlerini işçilerine öğretmekle yükümlüdür. Bu itibarla hizmetin ifasında gerek ihmal, dikkatsizlik ve tedbirsizlikten ve gerekse ehliyetsiz işçiler çalıştırmaktan veya herhangi bir sebeple vuku bulabilecek kazalardan yüklenici sorumludur.

Yüklenici İş Kanunu, İş Sağlığı ve İş Güvenliğine ilişkin mevzuat gereği işçilerin sağlığını korumak üzere her türlü sağlık tedbirlerini alacak ve tehlikeli şartlar altında çalışmasına izin vermeyecektir. İşçinin tüm haklan ile ilgili mali ve hukuki sorumluluklar kıdem tazminatı yükleniciye ait olup bu konuda İdare sorumlu olmayacaktır.

Yüklenici iş esnasında meydana gelecek hasar ve zarar tazmini ile mükelleftir. Meydana gelen zarar ve hasarın, idarece muteber yüklenicinin işyerindeki elemanlarına bildirilmesinden itibaren, beklemeye tahammülü olmayan durumlarda derhal, normal şartlarda ise en geç 24 saat zarfında yüklenici tarafından yaptırılması temin edilemez veya yenilenemezse idare masrafları yükleniciye ait olmak üzere gerekli işlemi yapar ve masrafları yüklenicinin aylık istihkakından keser.

Yüklenici çalışanları tarafından bilerek veya bilmeyerek hastane bölümlerindeki cihaz, alet, edevatlara ve tüm emtialara vereceği maddi kayıplardan sorumludur.

Yüklenici meydana gelen iş kazaları ile ilgili SGK ve Bölge Çalışma Müdürlüklerine yasal süresince verilmesi gereken raporların bir kopyasını da mutlaka 48 saat içinde idareye verecek, kaza ile ilgili sonuçlan bildirecektir.

Yüklenici; hizmetlerle ilgili olarak vuku bulan ve kişiye, mala, ya da cana zarar verebilecek, ya da ölüm veya yaralanmaya yol açabilecek her türlü kazaya ilişkin olarak, idare tarafından talep edilecek detayları içeren raporları İdareye sunacaktır.” düzenlemesi,

Anılan Şartname’nin “Personel Eğitimi” başlıklı 12’nci maddesinde “Hastane binasının ve bağlı birimlerin temizliği hastane özellikleri dikkate alınarak yapılması gerektiği için; hastanedeki kirli malzemelerden çalışanların enfekte olması ya da temizlik biçimi ile, hastaların enfekte olmasının önlenmesi amacıyla personel sürekli ve yeterli biçimde eğitilecektir. Eğitim verilmesi yükleniciye aittir. Personele göreve başlamadan önce yüklenici tarafından oryantasyon eğitimi verilecektir. Firmanın ev ekonomisti şefi tarafından yüklenici firmaya yeni başlayanlar için hemen, diğer personel için riskli alanlarda çalışanlara ayda bir, diğer personele en az 3 ayda bir ve enfeksiyon kontrol komitesi tarafından gerekli görüldüğünde daha sık temizlik ve tıbbi atık konusunda eğitim verilmesi ve kayıtların enfeksiyon kontrol komitesine sunulması gerekmektedir.

Bu hizmet içi eğitim, kontrollüğün denetim ve yönlendirmesi ile eğitimden sorumlu ekip şefi tarafından verilecektir. Yapılacak toplu eğitimlerin içeriği ekip sorumlusu tarafından rapor şeklinde hastane idaresine ve hastane enfeksiyon kontrol komitesine bildirilecektir.

Hastane Enfeksiyon Kontrol Komitesi gerekli gördüğü zaman eğitimlerin ne şekilde verildiğini denetleyecektir. İdarece eksik görülen hususlar yükleniciye yazılı olarak bildirilecektir. Yüklenici çalıştırdığı personele enfeksiyondan korunma yöntemlerini öğretecektir.” düzenlemesi yer almaktadır.

Başvuru sahibi anılan düzenlemenin 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nda öngörülen iş yeri hekimliği, işyeri hemşireliği, iş sağlığı ve güvenliği, risk değerlendirme raporu, acil eylem planları, yangın tatbikat eğitimleri hususlarındaki yükümlülükler dikkate alındığında teklif fiyatın hazırlanmasını olanaksız kıldığını iddia etmekte ise de, imzalanacak sözleşmenin eki ve ayrılmaz parçası niteliğinde olan Hizmet İşleri Genel Şartnamesi’nin “Mevzuata uygunluk” başlıklı 12’inci maddesinde,

“İlgili bütün bildirimlerin ve bütün ödemelerin yapılması da dahil olmak üzere yüklenici,

(a) İşlerin yürütülmesine, tamamlanmasına ve işlerde olabilecek kusurların düzeltilmesine ilişkin olarak bütün kanun, KHK, tüzük, yönetmelik, kararname, genelge, tebliğ ve diğer ilgili mevzuata,

(b) Malları veya hakları, işler dolayısıyla herhangi bir şekilde etkilenen veya etkilenebilecek olan kamu kurum ve kuruluşlarının düzenlemelerine uyacak ve bu hükümlerin ihlali nedeniyle ortaya çıkabilecek bütün sorumluluk ve cezalardan dolayı idarenin zararını karşılayacaktır.”düzenlemesi,

“İş ve işyerlerinin korunması ve sigortalanması” başlıklı 19’uncu maddesinin ikinci ve üçüncü fıkralarında“Yüklenici, kazaların, zarar ve kayıpların meydana gelmesini önlemek amacı ile gereken bütün önlemleri almak ve kontrol teşkilatı tarafından, kaza, zarar ve kayıp ihtimallerini azaltmak için verilecek talimatların hepsine uymak zorundadır.

Yüklenici, işin devamı süresince iş yerinde yapılacak çalışmalarda her türlü güvenlik önlemini almak zorundadır. İş sahasında veya çevresindeki bölgede, yeterli güvenlik önleminin alınmaması nedeniyle doğabilecek hasar ve zararın ödenmesinden yüklenici sorumludur. Ayrıca yüklenici, işyerinde kullanılan ekipmanın neden olabileceği kazalardan korunma usullerini ve önlemlerini çalışanlara öğretmek zorundadır. Bu konularda gerek kontrol teşkilatı tarafından istenen ve gerekse yüklenicinin kendi arzusu ile uyguladığı güvenlik ve koruma önlemlerine ilişkin giderlerin tümü yükleniciye aittir.”düzenlemesi,

“Çalışanların sağlık işleri” başlıklı 39’uncu maddesinde,

“Yüklenici bütün giderleri kendisine ait olmak üzere hizmetinde çalışanlar için, gerek teker teker ve gerekse topluca yaşadıkları ve çalıştıkları yerler bakımından, yürürlükte olan sağlık ve güvenlik mevzuatı hükümlerine uygun olarak her türlü sağlık önlemlerini almak ve çalışanların yerel şartlara göre sağlıklı bir şekilde yiyip içmeleri, yatıp kalkmaları ve yıkanmaları, hastalıklardan korunmaları, hastalık veya bir kaza halinde tedavileri konularında ilgili mevzuat hükümlerine ve idare veya kontrol teşkilatının kendisine vereceği talimata uymak zorundadır.”düzenlemesi yer almaktadır.

Buna göre, işin uygulanması aşamasında yüklenici ilgili mevzuatına göre alınması zorunlu olan güvenlik ve sağlık tedbirlerini almakla yükümlüdür. Bu anlamda, şikayete konu Teknik Şartname’nin 19’uncu maddesini, yukarıda yer verilen Hizmet İşleri Genel Şartnamesi düzenlemelerinin bir yansıması olarak değerlendirmek gerekmektedir.

Öte yandan, Kamu İhale Genel Tebliği’nde,

“79.1. (Değişik: 9/2/2011 -27841 RG/ 4. md.) Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde, tekliflerin değerlendirilmesinde;

İhale ve sözleşmeye ilişkin damga vergileri, Kamu İhale Kurumu payı ve noter masrafları gibi sözleşme giderleri ile amortisman, kıdem tazminatı, işyeri hekimliği ücreti, oryantasyon (ihale konusu işe uyum) eğitimi gideri, yaka kartı ve bu mahiyetteki genel giderleri karşılamak üzere birim fiyat teklif cetvelinde yer alan her bir işçilik kalemindeki (yol, yemek ve giyecek dahil brüt asgari ücret veya brüt asgari ücretin yüzde (%) fazlası üzerinden ücret hesaplanan işçilik kalemi ile ulusal bayram ve genel tatil günleri ve fazla çalışma saatlerine ilişkin işçilik kalemleri) birim fiyatlar ile işçi sayısı üzerinden teklif alınması idarece uygun görülmeyen iş kalemi/kalemleri kapsamında çalıştırılacak olan her bir personelin işçilik maliyeti üzerinden % 3 oranında sözleşme giderleri ve genel giderler hesaplanacaktır.

79.2. Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde; amortisman, kıdem tazminatı, iş yeri hekimliği ücreti, oryantasyon eğitimi gideri, yaka kartı ve bu mahiyetteki giderlerin genel giderler içinde yer alacağı kabul edileceği için aşırı düşük teklif sorgulamasında bu giderler, önemli teklif bileşeni olarak belirtilmeyecek ve isteklilerden aşırı düşük teklif sorgulamasına verdikleri cevaplarda bu giderler için bir bedel öngörmeleri istenmeyecektir. Sözleşme giderleri ve genel giderler içinde değerlendirilmesi öngörülen giderler idari şartnamelerde “teklif fiyata dahil olan diğer giderler” kısmında belirtilmeyecektir.”açıklaması yapılarak, iş yeri hekimliği ücreti, oryantasyon eğitimi gideri ve bu mahiyetteki genel giderleri de karşılamak üzere her bir personelin işçilik maliyeti üzerinden % 3 oranındasözleşme giderleri ve genel giderler hesaplanması öngörülmüştür.

Sözleşmenin uygulanması aşamasında yüklenicinin ilgili mevzuatına göre alınması zorunlu olan güvenlik ve sağlık tedbirlerini almakla yükümlü olduğu, şikayete konu Teknik Şartname’nin 19’uncu maddesinin, yukarıda yer verilen Hizmet İşleri Genel Şartnamesi düzenlemelerinin bir yansıması olarak değerlendirilmesi gerektiği, Kamu İhale Genel Tebliği’nin 79’uncu maddesinde her bir personelin işçilik maliyeti üzerinden % 3 oranındasözleşme giderleri ve genel giderler hesaplanması öngörüldüğü ve bu oran kapsamına giren hususların maddede sayılanlarla sınırlı olmadığı, bu durumun anılan maddede “ve bu mahiyetteki giderler” şeklinde ifade edildiği hususları birlikte değerlendirildiğinde, başvuru sahibinin iddiasının uygun olmadığı sonucuna varılmıştır.

Yapılan inceleme ve değerlendirmeler neticesinde Teknik Şartname’nin “İş Emniyeti Tedbirleri” başlıklı 9’uncu maddesinde isteklilerce yerine getirilmesi gereken hususların isteklilerin tekliflerini hazırlamasında bir belirsizliğe yol açmayacağı, bahsi geçen yükümlülüklerden dolayı, bu yükümlülüklerin birim fiyat teklif cetvelinde ayrı bir kalem şeklinde yer alması gerekmediği, iş yeri hekimliği, iş yeri hemşireliği, iş sağlığı ve güvenliği, risk değerlendirme raporu, acil eylem planları, yangın tatbikat ve eğitimleri mesleki eğitimleri ve temel iş sağlığı ve güvenliği eğitimleri giderlerinin de Tebliğin ilgili maddesinde ifade edilen % 3 oranındaki sözleşme ve genel giderler içerisinde yer alması gerektiği anlaşıldığından başvuru sahibinin iddiası yerinde görülmemiştir.

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun’un 65'inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 60 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

Anılan Kanun'un 54'üncü maddesinin onuncu fıkrasının (c) bendi gereğince itirazen şikâyet başvurusunun reddine,


Oybirliği ile karar verildi.

Mahmut GÜRSES

Başkan

Kazım ÖZKAN

II. Başkan Ali Kemal AKKOÇ

Kurul Üyesi Erkan DEMİRTAŞ

Kurul Üyesi

Ahmet ÖZBAKIR

Kurul Üyesi Mehmet Zeki ADLI

Kurul Üyesi Hasan KOCAGÖZ

Kurul Üyesi

Hamdi GÜLEÇ

Kurul Üyesi Mehmet AKSOY

Kurul Üyesi

 
< Önceki   Sonraki >
[ Geri ] [ Yukarı ]

İçerik İstatistiği

KiK Kararları: 13.155 Karar
 - Bu Hafta (19.05-22.05): 0
 - Geçen Hafta(12.05-18.05): 0
 - Bu Ay (Mayıs): 11
 - Geçen Ay (Nisan): 34
Kategori: 162
Haberler: 748

Abone İstatistiği

5 misafir ve 2 abone bağlı
Abone Sayısı: 9046
Abone Oranları:
  - Giriş (1 ay): % 4,55
  - Bronz (3 ay): % 0,65
  - Gümüş (6 ay): % 0,65
  - Altın (12 ay): % 28,57
  - Kamu Altın (12 ay): % 65,58
Ziyaretçi Sayısı: 10.223.918
Final Bilgi Hizmetleri     kikkararlari.com facebook     kikkararlari.com twitter
256-Bit GeoTrust SSL Sertifika
Ödeme Seçenekleri
Bu Sayfayı Paylaş X

"Bilginin Kısa Yolu.."

Yükleniyor...