KAMU İHALE KURULU KARARI
Toplantı No : 2012/076
Gündem No : 35
Karar Tarihi : 20.12.2012
Karar No : 2012/UH.III-4912
Şikayetçi:
Özgün İnşaat Gıda San. ve Tic. Ltd. Şti., BAHÇELİ SAHİLEVLER CAD. SEBER APT. KAT:1 D:2 HATAY
İhaleyi yapan idare:
Malatya Devlet Hastanesi Baştabipliği, Malatya Devlet Hastanesi Hastane Cad. MALATYA
Başvuru tarih ve sayısı:
03.12.2012 / 39495
Başvuruya konu ihale:
2012/124882 İhale Kayıt Numaralı "2013 Yılı Yemek Pişirme Ve Sonrası Hizmetleri Alımı" İhalesi
Kurumca Yapılan İnceleme ve Değerlendirme:
Malatya Devlet Hastanesi Baştabipliğitarafından 10.10.2012 tarihinde açık ihale usulü ile yapılan “2013 Yılı Yemek Pişirme ve Sonrası Hizmetleri Alımı” ihalesine ilişkin olarak Özgün İnşaat Gıda San. ve Tic. Ltd. Şti.’nin 13.11.2012 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusu hakkında idare tarafından süresi içinde karar alınmaması üzerine, başvuru sahibince 03.12.2012 tarih ve 39495 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 30.11.2012 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.
Başvuruya ilişkin olarak 2012/4470 sayılı şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.
Karar:
Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.
İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, idarece sadece Metropoli Gıda Tekstil Temizlik Hayvancılık İnşaat San ve Tic. Ltd. Şti. ile Üstün Yemekçilik Gıda Temizlik Tic. ve San Ltd. Şti.’nin teklifinin aşırı düşük teklif olarak belirlendiği, Kamu İhale Kurulu’nun emsal kararlarına göre %20 oranındaki kâr tutarı indirgenmiş yaklaşık maliyet tutarının altındaki tüm teklif sahiplerinden aşırı düşük teklif açıklaması istenmesi gerektiği, ihale üzerinde bırakılan istekli tarafından sunulan aşırı düşük teklif açıklamasının kamu ihale mevzuatına uygun olmadığı iddialarına yer verilmiştir.
Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir:
İhaleye ait Teknik Şartname’de,“İşin konusu
1. Malatya Devlet Hastanesi'nde yatarak tedavi gören hastaların, refakatçi kartı bulunan hasta refakatçilerinin, gündüz çalışan personelin ve nöbetçi personelin, tüm resmi ve idari tatiller dahil haftanın 7 (yedi) günü beslenme gereksinimlerini, idarenin öngördüğü ilkeler doğrultusunda kahvaltı, yemek, diyet yemeği, ara öğünlerinin (malzeme ve personel giderleri dahil) hazırlanması, pişirilmesi, dağıtılması, bulaşıkların yıkanması ve kullanılan alanların temizlenmesi hizmetlerini kapsar.
2. Hasta ve yemek kartı olan hasta refakatçilerine kahvaltı, öğlen ve akşam yemeği 3 (üç)'er kap (çeşit) olarak verilir. Gündüz çalışan personele öğlen, nöbetçi ve akşam vardiyasına kalan personele isabet eden öğünde 3 (üç) kap (çeşit) olarak kahvaltı veya öğün yemeği verilir. Ayrıca eğitim kurumlarından mesleki uygulama yapmak maksadıyla hastanemize gelen öğrenci, görevli öğretmenlere ve misafirlere idarece çıkarılan kartlar ile yemek verilebilecektir.
İşin yapılma yeri
Hizmetin ifa yeri, Malatya Devlet Hastanesi hizmet binaları ile ekleri olup, aşağıda gösterilmiştir.
1. Mutfak
2. Yemekhaneler (doktor, personel ve şirket yemekhanesi)
3. Servisler (büyük hizmet binası 1., 2., 3. ve 4. katlar; idari ve dahiliye hizmet binası, 1., 2. ve 3. katlar; göğüs ve intaniye binası 1. ve 2. katlar; acil ve doğum binası 1., 2., 3. ve 4. katlar; çocuk hastalıkları kliniği hizmet binası 1. ve 2. katlar, beydağı kampüsü, Battalgazi semt polikliniği, Malatya Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi)
Tahmini yemek (öğün) sayıları
1. Diyet Kahvaltı : 75000 Adet
2. Diyet Yemek : 150000 Adet
3. Normal Kahvaltı : 320000 Adet
4. Normal Yemek : 970000 Adet
Belirlenen yemek adetleri 2013 yılı için olup, tahminidir. Hasta ve yemek kartı olan refakatçi sayısıyla personel hareketlerinden doğan eksilme ve artmadan dolayı yemek adedi değişiklik arz edebilir. Günlük çıkacak yemek ve diyet yemek adetleri, personel, hasta ve refakatçi sayısını bildirir listeye göre tespit edilecektir. İlgili liste hastanemiz otomasyon sisteminden alınarak yüklenici firmaya iletilecektir veya yüklenici firmaya bu listeyi otomasyon sisteminden görme yetkisi verilecektir.
…
İşin yürütülmesi için gerekli personel, nitelikleri ve görevleri
Hizmetin yürütülebilmesi için gerekli işçi sayısı ve nitelikleri aşağıda gösterilmiştir. İşletme sorumluları (proje müdürü, personel şefi) bunlara dahildir. Proje Müdürü yüklenicinin hastanede sorumlu ve yetkilisi olacak ve bu personel 08.00-16.00 saatleri arasında hastaneden ayrılmayacaktır. Bu saatlerin dışında da idare tarafından her ihtiyaç duyulduğunda ulaşılabileceği adres ve telefon bilgilerini idareye bildirecektir.
1. İşletme sorumluları dahil toplam çalıştırılacak işçi sayısı en az 52’dir.
2. İşçilerin nitelikleri ve sayıları;
2.1. Aşçıbaşı; 1 (bir) kişi (en az ortaokul diplomalı, ustalık diploması veya
referans)
2.2. Aşçı; 4 (dört ) kişi (en az ortaokul diplomalı, ustalık diploması veya
referans)
2.3. Aşçı yardımcısı; 4 (dört) kişi (en az ilköğretim diplomalı, kalfalık
diploması veya referans)
2.4. Bulaşıkçı; 10 (on) kişi (en az ilköğretim diplomalı)
2.5. Garson; 30 (otuz) kişi (en az ilköğretim diplomalı)
2.6. Proje Müdürü 1 (bir) kişi (gıda mühendisi)
2.7. Personel Şefi 1 (bir) kişi (en lise mezunu)
2.8. Şoför en az 1 (bir) kişi (B sınıfı sürücü belgesine sahip olmalı)
Yüklenici firma, yukarıda belirtilen elemanların eksikliğinde aynı vasıftaki elemanlarla takviye etmek zorundadır.
…
İstenilen araç ve gereçler
…
31.Yemek pişirme için hastanemizin Beydağı kampüsü ve merkez binasında yer alan mutfaklar kullanılacaktır. Yüklenici firma ayrıca yemek taşıma aracı bulunduracaktır. Battalgazi Semt Polikliniği ve Malatya Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi için yemeğin kalite, sıcaklık ve evsafını koruyacak en az bir araçla taşıma işlemini gerçekleştirmekle yükümlüdür.
…
Hizmetin ifa şekli
1.Hizmetin yürütülmesi esnasında gerekli olup, idarenin teslim ettiği araç gereç dışında, istenilen araç gereç ve malzemeler yüklenici tarafından sağlanacaktır. İdare tarafından teslim edilen araç gereç ve demirbaşlar tam ve eksiksiz olarak teslim edildiğinden, bunların oluşabilecek arıza, bakım vs. giderleri yüklenici tarafından karşılanacaktır (elektronik kart okuma sisteminin okuyucuları, bunların pillerinin temini ve oluşacak arızaların giderilmesi de dahil). Yemekhanelerin ve mutfağın boyası ve onarımı, soğuk hava deposunun boya, badana ve onarımları, çelik kazanların bakım ve onarımı işleri ve arızalanan malzemelerin tamiri veya yenisi ile değiştirilmesi de yükleniciye ait olacaktır. Eksikliklerin giderilmemesi durumunda idari şartnamede öngörülen cezalar uygulanacaktır.
2.Elektronik kart okuma sisteminin arızalanması durumunda, arıza en geç 1 (bir) hafta içerisinde yüklenici firma tarafından giderilecektir. Bu zaman zarfında yenilen yemek adedinin tespiti bir önceki haftanın sayıları esas alınarak belirlenecektir.
3.Mutfakta kullanılacak olan elektrik ve su giderleri yüklenici firma tarafından takılacak süzme saatler ile ölçülecektir. Elektrik ve su bedelleri rayiç bedel üzerinden hesaplanacaktır.
…
Tarafların yükümlülükleri
Sözleşme tarafları, bu şartnamenin diğer maddelerinde ve eklerinde yer alan yükümlülüklerin yanında aşağıdaki hususları da yerine getirmekle yükümlüdür.
37.Yüklenici firma, mutfaktaki sistemlerini doğalgaza uyumlu hale getirme konusunda gerekli düzenlemeleri yaparak doğalgazlı sisteme geçer. Yine bu durumda kullanılan doğalgazı ölçmek ayraç saatlerle yapılıp kullanılan gaz ve yatırım giderleri firma tarafından karşılanır. (Sunulan hizmetin sona ermesi durumda doğalgaz sistemi yüklenici firma tarafından sökülemez. Mevcut hali ile idareye teslim edilir ve hiçbir ücrette talep edilemez.)
…
Mutfak temizliği
1.Yüklenici firma, mutfak ve yemekhanelerin temizliğinden ve bulaşıkların yıkanmasından sorumludur. Temizlik için kullanılan malzeme sağlığa zararlı olmayacaktır. Temizlik için gereken malzeme temini de yüklenici firma tarafından yapılacaktır.
2.Yemekhane ve mutfak personelinin kendi temizliği, mutfak ve lavabo temizliği ve yemek yiyen hastane personelinin el temizliği için gerekli olan tüm temizlik malzemeleri, yüklenici firma tarafından temin edilecektir.
3.El yıkama ve dezenfekte etmek için otomatik sıvı sabunluklar, kağıt havlular lavabo başlarında bulundurulacaktır.
4.Yüklenici personelinin kullandığı lavabolarda dezenfektanlı sıvı sabun ve kağıt havlu, diğer lavabolarda normal sıvı sabun ve kağıt havlu bulundurulacaktır.” düzenlemeleri yer almıştır.
Başvuruya konu “2013 Yılı Yemek Pişirme ve Sonrası Hizmetleri Alımı” ihalesinde idarece Metropoli Gıda Tekstil Temizlik Hayvancılık İnşaat San ve Tic. Ltd. Şti. ile Üstün Yemekçilik Gıda Temizlik Tic. ve San Ltd. Şti.’nin teklifinin aşırı düşük teklif olarak belirlendiği, 10.10.2012 tarihli yazılar ile anılan isteklilerden tekliflerinin ayrıntılı bir şekilde belirten açıklamalarını 22.10.2012 tarih saat 12:00’ye kadar sunmalarının istendiği, idarece yapılan aşırı düşük teklif sorgulaması neticesinde; Metropoli Gıda Tekstil Temizlik Hayvancılık İnşaat San ve Tic. Ltd. Şti. tarafından sunulan aşırı düşük teklif açıklamasının elektrik ve su maliyetlerine ilişkin hesaplama yapılmadığı, toplam maliyete elektrik ve su maliyeti eklenmediği, mutfakta kullanılacak temizlik malzemelerine ilişkin gider belirtilmediği, yemek taşımasında kullanılacak araç için gider belirtilmediği, mutfaktaki sistemlerin doğalgaza uyumlu hale getirilmesi konusunda bir gider belirtilmediği, Teknik Şartname’nin evsaflar bölümünde“sebzeler ve meyveler iyi cins olacaktır.” denilmesine rağmen ikinci kalite fiyatların çiğ girdi maliyetine yansıtıldığı gerekçeleriyle uygun görülmediği, Üstün Yemekçilik Gıda Temizlik Tic. ve San Ltd. Şti. tarafından sunulan aşırı düşük teklif açıklamasının uygun bulunduğu, 01.11.2012 tarihli ihale komisyon kararı ile ihalenin anılan istekli üzerinde bırakıldığı, ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi olarak Tuğra yemekçilik Gıda temizlik İnş. Tic ve San. Ltd. Şti.’nin belirlendiği anlaşılmıştır.
4734 sayılı Kamu İhale Kanununun “Aşırı Düşük Teklifler” başlıklı 38 inci maddesinde“İhale komisyonu verilen teklifleri 37 nci maddeye göre değerlendirdikten sonra, diğer tekliflere veya idarenin tespit ettiği yaklaşık maliyete göre teklif fiyatı aşırı düşük olanları tespit eder. Bu teklifleri reddetmeden önce, belirlediği süre içinde teklif sahiplerinden teklifte önemli olduğunu tespit ettiği bileşenler ile ilgili ayrıntıları yazılı olarak ister.
İhale komisyonu;
a) İmalat sürecinin, verilen hizmetin ve yapım yönteminin ekonomik olması,
b) Seçilen teknik çözümler ve teklif sahibinin mal ve hizmetlerin temini veya yapım işinin yerine getirilmesinde kullanacağı avantajlı koşullar,
c) Teklif edilen mal, hizmet veya yapım işinin özgünlüğü,
Hususlarında belgelendirilmek suretiyle yapılan yazılı açıklamaları dikkate alarak, aşırı düşük teklifleri değerlendirir. Bu değerlendirme sonucunda, açıklamaları yeterli görülmeyen veya yazılı açıklamada bulunmayan isteklilerin teklifleri reddedilir.
(Ek fıkra: 20/11/2008-5812/12 md.) İhale komisyonu, aşırı düşük tekliflerin tespiti ve değerlendirilmesinde Kurum tarafından belirlenen kriterleri esas alır. Kurum bu maddenin uygulanmasında; aşırı düşük tekliflerin tespiti, değerlendirilmesi ve ekonomik açıdan en avantajlı teklifin belirlenmesi amacıyla sınır değer veya sorgulama kriterleri ya da ortalamalar belirlemeye yetkilidir.” hükmü yer almaktadır.
Yukarıda aktarılan Kanun hükmüne göre ihale komisyonunun verilen teklifleri 37 nci maddeye göre değerlendirdikten sonra, diğer tekliflere veya idarenin tespit ettiği yaklaşık maliyete göre teklif fiyatı aşırı düşük olanları tespit edeceği ve bu teklifleri reddetmeden önce, belirlediği süre içinde teklif sahiplerinden teklifte önemli olduğunu tespit ettiği bileşenler ile ilgili ayrıntıları yazılı olarak isteyeceği anlaşılmaktadır. Aşırı düşük tekliflerin belirlenmesi ve sorgulanmasına yönelik bu genel hüküm dışında ikincil mevzuatta personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ve yapım işi ihalelerinde aşırı düşük tekliflerin belirlenmesine yönelik özel düzenlemeler yapılmıştır.
Kamu ihale mevzuatında personel çalıştırılmasına dayalı olmayan hizmet alımı ihalelerinde aşırı düşük tekliflerin ne şekilde belirleneceğine dair ise açık bir düzenleme bulunmamakta, ancak
Kamu İhale Kurulu’nun personel çalıştırılmasına dayalı olmayan hizmet alımı ihalelerinde de, idare tarafından hazırlanan yaklaşık maliyetin kârsız tutarının altında kalan teklif sahiplerinden açıklama istenilmesi gerektiği yönünde kararları bulunmaktadır.
İdare tarafından teklifi diğer tekliflere göre düşük olduğu tespit edilen Metropoli Gıda Tekstil Temizlik Hayvancılık İnşaat San ve Tic. Ltd. Şti. ile Üstün Yemekçilik Gıda Temizlik Tic. ve San Ltd. Şti.’nin teklifinin aşırı düşük teklif olarak belirlendiği görülmüştür.
İdarece tespit edilen yaklaşık maliyet tutarının, maliyetin hesaplanma yöntemi göz önüne alındığında, kâr dahil maliyet olduğu kabul edilmelidir.
Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinin “Yaklaşık maliyetin hesaplanması ve güncellenmesi” başlıklı 9 uncu maddesine göre, yüklenici kâr oranının azami % 20 olarak belirlenebileceği dikkate alındığında,
yaklaşık maliyet hesap cetvelinde, kâr oranına ilişkin ayrıca bir belirlemenin yapılmadığı hizmet alımı ihalelerine yönelik yapılacak değerlendirmelerde, yaklaşık maliyetin % 20 oranında kâr içerdiği kabulünden hareket edilmesi gerekmektedir.
İncelenen ihalede yaklaşık maliyetin 6.219.354,17 TL olarak belirlendiği, yaklaşık maliyet hesap cetvelinde kâr oranının ayrıca belirtilmediği görülmüş, yaklaşık maliyet tutarından idarelere tanınan azami % 20 kâr oranı düşüldüğünde 5.182.795,14 TL’ye ulaşılmıştır. Tuğra yemekçilik Gıda temizlik İnş. Tic ve San. Ltd. Şti., Emiroğulları Yemek Fabrikaları Gıda İnşaat Temizlik Hizmetleri Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti., Özgün İnşaat Gıda Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi, Akdeniz Mutfağı Yem. San. ve Tic. Ltd. Şti. ve Gülaçtı Kardeşler Gıda İnşaat Turizm Tekstil İthalat İhracat Sanayi Ticaret Limited Şirketi, Gel-Gör Yemek Temizlik İnşaat Nakliye Tic. Ltd. Şti.’nin
teklifinin de %20 oranındaki kâr tutarının indirgenmiş yaklaşık maliyet tutarının altında olduğu tespit edildiğinden, Kurulun istikrar kazanmış kararları çerçevesinde kârsız yaklaşık maliyet tutarının altında teklif veren anılan isteklilere aşırı düşük teklif sorgulaması yapılmamasının kamu ihale mevzuatına uygun olmadığı sonucuna varılmıştır.
Diğer taraftan aşırı düşük teklif açıklama isteme yazısında teklifte önemli görülen bileşenlerin açıkça belirtilmediği, bu durumun aşırı düşük teklif açıklaması istenen isteklileri tereddüde düşürecek nitelikte olduğu anlaşılmıştır. Nitekim Üstün Yemekçilik Gıda Temizlik Tic. ve San Ltd. Şti. tarafından aşırı düşük teklif açıklaması sunulan tarihte (22.10.2012) teklifte önemli olduğu tespit edilen bileşenler belirtilmeksizin yapılan açıklama talebinin 4734 sayılı Kanunun 38’inci maddesine ve Kamu İhale Genel Tebliği’nin 79.4’üncü maddesine aykırı olduğu, bu itibarla açıklamalarının sağlıklı değerlendirilmeyerek reddedilebileceğinden teklifte önemli görülen bileşenlerin bildirilerek makul bir süre verilmesinin talep edildiği görülmektedir.
İhale dokümanı incelendiğinde de ihale konusu işin kahvaltı, yemek, diyet yemeği, ara öğünlerin (malzeme ve personel giderleri dahil) hazırlanması, pişirilmesi, dağıtılması, bulaşıkların yıkanması ve kullanılan alanların temizlenmesi hizmetlerini kapsadığı anlaşılmaktadır. Yapılan incelemede başvuruya konu ihale kapsamında kullanılan alanların temizliği işinin de bulunduğu, nitekim aşırı düşük teklif açıklama isteme yazısında açıklanması istenen maliyet kalemleri açıkça belirtilmemiş olmakla birlikte idare tarafından yapılan aşırı düşük teklif sorgulamasında temizlik işi kapsamında kullanılacak temizlik malzemesi giderlerinin de değerlendirme konusu yapıldığı, zira söz konusu gideri açıklamayan isteklinin aşırı düşük teklif açıklamasının uygun bulunmadığı görülmektedir. Ancak ihale dokümanında ihale konusu işte kullanılacak temizlik malzemelerinin hangi malzemeler olduğuna ve malzemelerin miktarına ilişkin bir düzenlemenin bulunmadığı tespit edilmiştir.
Ayrıca Teknik Şartname’nin “İstenilen araç ve gereçler” başlığı altında çelik karavana, tencere, su bardağı, çay bardağı, kaşık, çatal, bıçak ve bunun gibi servis malzemeleri, masa, sandalye, doktor ve personel yemekhaneleri için porselen yemek tabağı gibi bir kısım malzemelerin miktarının belirtilmediği, “yeterli sayıda” ifadesine yer verildiği görülmüştür.
İhale dokümanında ihale konusu işte gerekli temizlik malzemelerinin neler olduğuna ve bu malzemelerin miktarlarına, ayrıca bir kısım mutfak malzemelerinin miktarına ilişkin belirleme yapılmamasının istekliler tarafından tekliflerin sağlıklı bir şekilde oluşturulması ve sunulan tekliflerin sağlıklı bir şekilde değerlendirilmesi imkanını ortadan kaldırdığı sonucuna ulaşılmıştır. Zira, kullanılacak malzemelerin ve miktarının isteklilerce belirlenecek olması sonucunda, isteklilerce birbirinden farklı malzemelerin farklı miktarlarda tekliflerine dahil edilebilecek, bu durum da teklif fiyatlarını etkileyecektir. Ayrıca, birbirinden farklı malzemeleri farklı miktarlarda teklif fiyatlarına dahil etmiş isteklilerden, hangisinin teklifini mevzuata uygun oluşturup hangisinin oluşturmadığı hususunu değerlendirme imkanı bulunmamaktadır. Bu itibarla, ihale dokümanındaki mevcut düzenlemeler ile ihalenin güvenilir bir şekilde sonuçlandırılması imkanı bulunmadığından, ihalenin iptal edilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.
Başvuruya konu ihale, Kamu İhale Kurulunun 20.12.2012 tarih ve 2012/UH.III-4910 sayılı kararı ile iptal edildiğinden karar verilmesine gerek bulunmamaktadır.
Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanunun 65 inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 60 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere;
Karar verilmesine yer olmadığına,
Oybirliği ile karar verildi.
Mahmut GÜRSES
Başkan
Kazım ÖZKAN
II. Başkan Erkan DEMİRTAŞ
Kurul Üyesi Ahmet ÖZBAKIR
Kurul Üyesi
Mehmet Zeki ADLI
Kurul Üyesi Mehmet AKSOY
Kurul Üyesi
Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.
İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, idarece sadece Metropoli Gıda Tekstil Temizlik Hayvancılık İnşaat San ve Tic. Ltd. Şti. ile Üstün Yemekçilik Gıda Temizlik Tic. ve San Ltd. Şti.’nin teklifinin aşırı düşük teklif olarak belirlendiği, Kamu İhale Kurulu’nun emsal kararlarına göre %20 oranındaki kâr tutarı indirgenmiş yaklaşık maliyet tutarının altındaki tüm teklif sahiplerinden aşırı düşük teklif açıklaması istenmesi gerektiği, ihale üzerinde bırakılan istekli tarafından sunulan aşırı düşük teklif açıklamasının kamu ihale mevzuatına uygun olmadığı iddialarına yer verilmiştir.
Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir:
İhaleye ait Teknik Şartname’de,“İşin konusu
1. Malatya Devlet Hastanesi'nde yatarak tedavi gören hastaların, refakatçi kartı bulunan hasta refakatçilerinin, gündüz çalışan personelin ve nöbetçi personelin, tüm resmi ve idari tatiller dahil haftanın 7 (yedi) günü beslenme gereksinimlerini, idarenin öngördüğü ilkeler doğrultusunda kahvaltı, yemek, diyet yemeği, ara öğünlerinin (malzeme ve personel giderleri dahil) hazırlanması, pişirilmesi, dağıtılması, bulaşıkların yıkanması ve kullanılan alanların temizlenmesi hizmetlerini kapsar.
2. Hasta ve yemek kartı olan hasta refakatçilerine kahvaltı, öğlen ve akşam yemeği 3 (üç)'er kap (çeşit) olarak verilir. Gündüz çalışan personele öğlen, nöbetçi ve akşam vardiyasına kalan personele isabet eden öğünde 3 (üç) kap (çeşit) olarak kahvaltı veya öğün yemeği verilir. Ayrıca eğitim kurumlarından mesleki uygulama yapmak maksadıyla hastanemize gelen öğrenci, görevli öğretmenlere ve misafirlere idarece çıkarılan kartlar ile yemek verilebilecektir.
İşin yapılma yeri
Hizmetin ifa yeri, Malatya Devlet Hastanesi hizmet binaları ile ekleri olup, aşağıda gösterilmiştir.
1. Mutfak
2. Yemekhaneler (doktor, personel ve şirket yemekhanesi)
3. Servisler (büyük hizmet binası 1., 2., 3. ve 4. katlar; idari ve dahiliye hizmet binası, 1., 2. ve 3. katlar; göğüs ve intaniye binası 1. ve 2. katlar; acil ve doğum binası 1., 2., 3. ve 4. katlar; çocuk hastalıkları kliniği hizmet binası 1. ve 2. katlar, beydağı kampüsü, Battalgazi semt polikliniği, Malatya Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi)
Tahmini yemek (öğün) sayıları
1. Diyet Kahvaltı : 75000 Adet
2. Diyet Yemek : 150000 Adet
3. Normal Kahvaltı : 320000 Adet
4. Normal Yemek : 970000 Adet
Belirlenen yemek adetleri 2013 yılı için olup, tahminidir. Hasta ve yemek kartı olan refakatçi sayısıyla personel hareketlerinden doğan eksilme ve artmadan dolayı yemek adedi değişiklik arz edebilir. Günlük çıkacak yemek ve diyet yemek adetleri, personel, hasta ve refakatçi sayısını bildirir listeye göre tespit edilecektir. İlgili liste hastanemiz otomasyon sisteminden alınarak yüklenici firmaya iletilecektir veya yüklenici firmaya bu listeyi otomasyon sisteminden görme yetkisi verilecektir.
…
İşin yürütülmesi için gerekli personel, nitelikleri ve görevleri
Hizmetin yürütülebilmesi için gerekli işçi sayısı ve nitelikleri aşağıda gösterilmiştir. İşletme sorumluları (proje müdürü, personel şefi) bunlara dahildir. Proje Müdürü yüklenicinin hastanede sorumlu ve yetkilisi olacak ve bu personel 08.00-16.00 saatleri arasında hastaneden ayrılmayacaktır. Bu saatlerin dışında da idare tarafından her ihtiyaç duyulduğunda ulaşılabileceği adres ve telefon bilgilerini idareye bildirecektir.
1. İşletme sorumluları dahil toplam çalıştırılacak işçi sayısı en az 52’dir.
2. İşçilerin nitelikleri ve sayıları;
2.1. Aşçıbaşı; 1 (bir) kişi (en az ortaokul diplomalı, ustalık diploması veya
referans)
2.2. Aşçı; 4 (dört ) kişi (en az ortaokul diplomalı, ustalık diploması veya
referans)
2.3. Aşçı yardımcısı; 4 (dört) kişi (en az ilköğretim diplomalı, kalfalık
diploması veya referans)
2.4. Bulaşıkçı; 10 (on) kişi (en az ilköğretim diplomalı)
2.5. Garson; 30 (otuz) kişi (en az ilköğretim diplomalı)
2.6. Proje Müdürü 1 (bir) kişi (gıda mühendisi)
2.7. Personel Şefi 1 (bir) kişi (en lise mezunu)
2.8. Şoför en az 1 (bir) kişi (B sınıfı sürücü belgesine sahip olmalı)
Yüklenici firma, yukarıda belirtilen elemanların eksikliğinde aynı vasıftaki elemanlarla takviye etmek zorundadır.
…
İstenilen araç ve gereçler
…
31.Yemek pişirme için hastanemizin Beydağı kampüsü ve merkez binasında yer alan mutfaklar kullanılacaktır. Yüklenici firma ayrıca yemek taşıma aracı bulunduracaktır. Battalgazi Semt Polikliniği ve Malatya Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi için yemeğin kalite, sıcaklık ve evsafını koruyacak en az bir araçla taşıma işlemini gerçekleştirmekle yükümlüdür.
…
Hizmetin ifa şekli
1.Hizmetin yürütülmesi esnasında gerekli olup, idarenin teslim ettiği araç gereç dışında, istenilen araç gereç ve malzemeler yüklenici tarafından sağlanacaktır. İdare tarafından teslim edilen araç gereç ve demirbaşlar tam ve eksiksiz olarak teslim edildiğinden, bunların oluşabilecek arıza, bakım vs. giderleri yüklenici tarafından karşılanacaktır (elektronik kart okuma sisteminin okuyucuları, bunların pillerinin temini ve oluşacak arızaların giderilmesi de dahil). Yemekhanelerin ve mutfağın boyası ve onarımı, soğuk hava deposunun boya, badana ve onarımları, çelik kazanların bakım ve onarımı işleri ve arızalanan malzemelerin tamiri veya yenisi ile değiştirilmesi de yükleniciye ait olacaktır. Eksikliklerin giderilmemesi durumunda idari şartnamede öngörülen cezalar uygulanacaktır.
2.Elektronik kart okuma sisteminin arızalanması durumunda, arıza en geç 1 (bir) hafta içerisinde yüklenici firma tarafından giderilecektir. Bu zaman zarfında yenilen yemek adedinin tespiti bir önceki haftanın sayıları esas alınarak belirlenecektir.
3.Mutfakta kullanılacak olan elektrik ve su giderleri yüklenici firma tarafından takılacak süzme saatler ile ölçülecektir. Elektrik ve su bedelleri rayiç bedel üzerinden hesaplanacaktır.
…
Tarafların yükümlülükleri
Sözleşme tarafları, bu şartnamenin diğer maddelerinde ve eklerinde yer alan yükümlülüklerin yanında aşağıdaki hususları da yerine getirmekle yükümlüdür.
37.Yüklenici firma, mutfaktaki sistemlerini doğalgaza uyumlu hale getirme konusunda gerekli düzenlemeleri yaparak doğalgazlı sisteme geçer. Yine bu durumda kullanılan doğalgazı ölçmek ayraç saatlerle yapılıp kullanılan gaz ve yatırım giderleri firma tarafından karşılanır. (Sunulan hizmetin sona ermesi durumda doğalgaz sistemi yüklenici firma tarafından sökülemez. Mevcut hali ile idareye teslim edilir ve hiçbir ücrette talep edilemez.)
…
Mutfak temizliği
1.Yüklenici firma, mutfak ve yemekhanelerin temizliğinden ve bulaşıkların yıkanmasından sorumludur. Temizlik için kullanılan malzeme sağlığa zararlı olmayacaktır. Temizlik için gereken malzeme temini de yüklenici firma tarafından yapılacaktır.
2.Yemekhane ve mutfak personelinin kendi temizliği, mutfak ve lavabo temizliği ve yemek yiyen hastane personelinin el temizliği için gerekli olan tüm temizlik malzemeleri, yüklenici firma tarafından temin edilecektir.
3.El yıkama ve dezenfekte etmek için otomatik sıvı sabunluklar, kağıt havlular lavabo başlarında bulundurulacaktır.
4.Yüklenici personelinin kullandığı lavabolarda dezenfektanlı sıvı sabun ve kağıt havlu, diğer lavabolarda normal sıvı sabun ve kağıt havlu bulundurulacaktır.” düzenlemeleri yer almıştır.
Başvuruya konu “2013 Yılı Yemek Pişirme ve Sonrası Hizmetleri Alımı” ihalesinde idarece Metropoli Gıda Tekstil Temizlik Hayvancılık İnşaat San ve Tic. Ltd. Şti. ile Üstün Yemekçilik Gıda Temizlik Tic. ve San Ltd. Şti.’nin teklifinin aşırı düşük teklif olarak belirlendiği, 10.10.2012 tarihli yazılar ile anılan isteklilerden tekliflerinin ayrıntılı bir şekilde belirten açıklamalarını 22.10.2012 tarih saat 12:00’ye kadar sunmalarının istendiği, idarece yapılan aşırı düşük teklif sorgulaması neticesinde; Metropoli Gıda Tekstil Temizlik Hayvancılık İnşaat San ve Tic. Ltd. Şti. tarafından sunulan aşırı düşük teklif açıklamasının elektrik ve su maliyetlerine ilişkin hesaplama yapılmadığı, toplam maliyete elektrik ve su maliyeti eklenmediği, mutfakta kullanılacak temizlik malzemelerine ilişkin gider belirtilmediği, yemek taşımasında kullanılacak araç için gider belirtilmediği, mutfaktaki sistemlerin doğalgaza uyumlu hale getirilmesi konusunda bir gider belirtilmediği, Teknik Şartname’nin evsaflar bölümünde“sebzeler ve meyveler iyi cins olacaktır.” denilmesine rağmen ikinci kalite fiyatların çiğ girdi maliyetine yansıtıldığı gerekçeleriyle uygun görülmediği, Üstün Yemekçilik Gıda Temizlik Tic. ve San Ltd. Şti. tarafından sunulan aşırı düşük teklif açıklamasının uygun bulunduğu, 01.11.2012 tarihli ihale komisyon kararı ile ihalenin anılan istekli üzerinde bırakıldığı, ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi olarak Tuğra yemekçilik Gıda temizlik İnş. Tic ve San. Ltd. Şti.’nin belirlendiği anlaşılmıştır.
4734 sayılı Kamu İhale Kanununun “Aşırı Düşük Teklifler” başlıklı 38 inci maddesinde“İhale komisyonu verilen teklifleri 37 nci maddeye göre değerlendirdikten sonra, diğer tekliflere veya idarenin tespit ettiği yaklaşık maliyete göre teklif fiyatı aşırı düşük olanları tespit eder. Bu teklifleri reddetmeden önce, belirlediği süre içinde teklif sahiplerinden teklifte önemli olduğunu tespit ettiği bileşenler ile ilgili ayrıntıları yazılı olarak ister.
İhale komisyonu;
a) İmalat sürecinin, verilen hizmetin ve yapım yönteminin ekonomik olması,
b) Seçilen teknik çözümler ve teklif sahibinin mal ve hizmetlerin temini veya yapım işinin yerine getirilmesinde kullanacağı avantajlı koşullar,
c) Teklif edilen mal, hizmet veya yapım işinin özgünlüğü,
Hususlarında belgelendirilmek suretiyle yapılan yazılı açıklamaları dikkate alarak, aşırı düşük teklifleri değerlendirir. Bu değerlendirme sonucunda, açıklamaları yeterli görülmeyen veya yazılı açıklamada bulunmayan isteklilerin teklifleri reddedilir.
(Ek fıkra: 20/11/2008-5812/12 md.) İhale komisyonu, aşırı düşük tekliflerin tespiti ve değerlendirilmesinde Kurum tarafından belirlenen kriterleri esas alır. Kurum bu maddenin uygulanmasında; aşırı düşük tekliflerin tespiti, değerlendirilmesi ve ekonomik açıdan en avantajlı teklifin belirlenmesi amacıyla sınır değer veya sorgulama kriterleri ya da ortalamalar belirlemeye yetkilidir.” hükmü yer almaktadır.
Yukarıda aktarılan Kanun hükmüne göre ihale komisyonunun verilen teklifleri 37 nci maddeye göre değerlendirdikten sonra, diğer tekliflere veya idarenin tespit ettiği yaklaşık maliyete göre teklif fiyatı aşırı düşük olanları tespit edeceği ve bu teklifleri reddetmeden önce, belirlediği süre içinde teklif sahiplerinden teklifte önemli olduğunu tespit ettiği bileşenler ile ilgili ayrıntıları yazılı olarak isteyeceği anlaşılmaktadır. Aşırı düşük tekliflerin belirlenmesi ve sorgulanmasına yönelik bu genel hüküm dışında ikincil mevzuatta personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ve yapım işi ihalelerinde aşırı düşük tekliflerin belirlenmesine yönelik özel düzenlemeler yapılmıştır. Kamu ihale mevzuatında personel çalıştırılmasına dayalı olmayan hizmet alımı ihalelerinde aşırı düşük tekliflerin ne şekilde belirleneceğine dair ise açık bir düzenleme bulunmamakta, ancak Kamu İhale Kurulu’nun personel çalıştırılmasına dayalı olmayan hizmet alımı ihalelerinde de, idare tarafından hazırlanan yaklaşık maliyetin kârsız tutarının altında kalan teklif sahiplerinden açıklama istenilmesi gerektiği yönünde kararları bulunmaktadır.
İdare tarafından teklifi diğer tekliflere göre düşük olduğu tespit edilen Metropoli Gıda Tekstil Temizlik Hayvancılık İnşaat San ve Tic. Ltd. Şti. ile Üstün Yemekçilik Gıda Temizlik Tic. ve San Ltd. Şti.’nin teklifinin aşırı düşük teklif olarak belirlendiği görülmüştür.
İdarece tespit edilen yaklaşık maliyet tutarının, maliyetin hesaplanma yöntemi göz önüne alındığında, kâr dahil maliyet olduğu kabul edilmelidir. Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinin “Yaklaşık maliyetin hesaplanması ve güncellenmesi” başlıklı 9 uncu maddesine göre, yüklenici kâr oranının azami % 20 olarak belirlenebileceği dikkate alındığında, yaklaşık maliyet hesap cetvelinde, kâr oranına ilişkin ayrıca bir belirlemenin yapılmadığı hizmet alımı ihalelerine yönelik yapılacak değerlendirmelerde, yaklaşık maliyetin % 20 oranında kâr içerdiği kabulünden hareket edilmesi gerekmektedir.
İncelenen ihalede yaklaşık maliyetin 6.219.354,17 TL olarak belirlendiği, yaklaşık maliyet hesap cetvelinde kâr oranının ayrıca belirtilmediği görülmüş, yaklaşık maliyet tutarından idarelere tanınan azami % 20 kâr oranı düşüldüğünde 5.182.795,14 TL’ye ulaşılmıştır. Tuğra yemekçilik Gıda temizlik İnş. Tic ve San. Ltd. Şti., Emiroğulları Yemek Fabrikaları Gıda İnşaat Temizlik Hizmetleri Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti., Özgün İnşaat Gıda Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi, Akdeniz Mutfağı Yem. San. ve Tic. Ltd. Şti. ve Gülaçtı Kardeşler Gıda İnşaat Turizm Tekstil İthalat İhracat Sanayi Ticaret Limited Şirketi, Gel-Gör Yemek Temizlik İnşaat Nakliye Tic. Ltd. Şti.’nin teklifinin de %20 oranındaki kâr tutarının indirgenmiş yaklaşık maliyet tutarının altında olduğu tespit edildiğinden, Kurulun istikrar kazanmış kararları çerçevesinde kârsız yaklaşık maliyet tutarının altında teklif veren anılan isteklilere aşırı düşük teklif sorgulaması yapılmamasının kamu ihale mevzuatına uygun olmadığı sonucuna varılmıştır.
Diğer taraftan aşırı düşük teklif açıklama isteme yazısında teklifte önemli görülen bileşenlerin açıkça belirtilmediği, bu durumun aşırı düşük teklif açıklaması istenen isteklileri tereddüde düşürecek nitelikte olduğu anlaşılmıştır. Nitekim Üstün Yemekçilik Gıda Temizlik Tic. ve San Ltd. Şti. tarafından aşırı düşük teklif açıklaması sunulan tarihte (22.10.2012) teklifte önemli olduğu tespit edilen bileşenler belirtilmeksizin yapılan açıklama talebinin 4734 sayılı Kanunun 38’inci maddesine ve Kamu İhale Genel Tebliği’nin 79.4’üncü maddesine aykırı olduğu, bu itibarla açıklamalarının sağlıklı değerlendirilmeyerek reddedilebileceğinden teklifte önemli görülen bileşenlerin bildirilerek makul bir süre verilmesinin talep edildiği görülmektedir.
İhale dokümanı incelendiğinde de ihale konusu işin kahvaltı, yemek, diyet yemeği, ara öğünlerin (malzeme ve personel giderleri dahil) hazırlanması, pişirilmesi, dağıtılması, bulaşıkların yıkanması ve kullanılan alanların temizlenmesi hizmetlerini kapsadığı anlaşılmaktadır. Yapılan incelemede başvuruya konu ihale kapsamında kullanılan alanların temizliği işinin de bulunduğu, nitekim aşırı düşük teklif açıklama isteme yazısında açıklanması istenen maliyet kalemleri açıkça belirtilmemiş olmakla birlikte idare tarafından yapılan aşırı düşük teklif sorgulamasında temizlik işi kapsamında kullanılacak temizlik malzemesi giderlerinin de değerlendirme konusu yapıldığı, zira söz konusu gideri açıklamayan isteklinin aşırı düşük teklif açıklamasının uygun bulunmadığı görülmektedir. Ancak ihale dokümanında ihale konusu işte kullanılacak temizlik malzemelerinin hangi malzemeler olduğuna ve malzemelerin miktarına ilişkin bir düzenlemenin bulunmadığı tespit edilmiştir.
Ayrıca Teknik Şartname’nin “İstenilen araç ve gereçler” başlığı altında çelik karavana, tencere, su bardağı, çay bardağı, kaşık, çatal, bıçak ve bunun gibi servis malzemeleri, masa, sandalye, doktor ve personel yemekhaneleri için porselen yemek tabağı gibi bir kısım malzemelerin miktarının belirtilmediği, “yeterli sayıda” ifadesine yer verildiği görülmüştür.
İhale dokümanında ihale konusu işte gerekli temizlik malzemelerinin neler olduğuna ve bu malzemelerin miktarlarına, ayrıca bir kısım mutfak malzemelerinin miktarına ilişkin belirleme yapılmamasının istekliler tarafından tekliflerin sağlıklı bir şekilde oluşturulması ve sunulan tekliflerin sağlıklı bir şekilde değerlendirilmesi imkanını ortadan kaldırdığı sonucuna ulaşılmıştır. Zira, kullanılacak malzemelerin ve miktarının isteklilerce belirlenecek olması sonucunda, isteklilerce birbirinden farklı malzemelerin farklı miktarlarda tekliflerine dahil edilebilecek, bu durum da teklif fiyatlarını etkileyecektir. Ayrıca, birbirinden farklı malzemeleri farklı miktarlarda teklif fiyatlarına dahil etmiş isteklilerden, hangisinin teklifini mevzuata uygun oluşturup hangisinin oluşturmadığı hususunu değerlendirme imkanı bulunmamaktadır. Bu itibarla, ihale dokümanındaki mevcut düzenlemeler ile ihalenin güvenilir bir şekilde sonuçlandırılması imkanı bulunmadığından, ihalenin iptal edilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.
Başvuruya konu ihale, Kamu İhale Kurulunun 20.12.2012 tarih ve 2012/UH.III-4910 sayılı kararı ile iptal edildiğinden karar verilmesine gerek bulunmamaktadır.
Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanunun 65 inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 60 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere;
Karar verilmesine yer olmadığına,
Oybirliği ile karar verildi.
Mahmut GÜRSES
Başkan
Kazım ÖZKAN
II. Başkan Erkan DEMİRTAŞ
Kurul Üyesi Ahmet ÖZBAKIR
Kurul Üyesi
Mehmet Zeki ADLI
Kurul Üyesi Mehmet AKSOY
Kurul Üyesi