Şu an tarayıcınız Javascript kullanımını engelliyor ya da desteklemiyor.

Sitemizi verimli gezebilmeniz için tarayıcınızın Javascript özelliğini açmanız gerekmektedir.

KİK Kararları Mahkeme Kararları Hakkında Mahkeme Kararı Olan KiK Kararları Detaylı Arama
Kârsız yaklaşık maliyet nasıl hesaplanır? 0
Yazdır

     Bu karar, mevzuat değişikliği nedeniyle geçerliğini yitirmiştir.
     Güncel kararlar için tıklayınız..
 

KAMU İHALE KURULU KARARI

Toplantı No : 2012/070

Gündem No : 118

Karar Tarihi : 28.11.2012

Karar No : 2012/UH.II-4566

Şikayetçi:

Aktur Turizm Yatırımcılık ve İşletmecilik Ltd. Şti., EHLİBEYT MAH. CEYHUN ATUF KANSU CAD. NO : 130/27 BALGAT ANKARA

İhaleyi yapan idare:

İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (İzsu), Cumhuriyet Bulvari No:16 35250 İZMİR

Başvuru tarih ve sayısı:

05.11.2012 / 36243

Başvuruya konu ihale:

2012/108070 İhale Kayıt Numaralı "Muhtelif Cinslerde Sürücülü Araç Kiralanması" İhalesi

Kurumca Yapılan İnceleme ve Değerlendirme:

İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (İZSU)tarafından 17.09.2012tarihinde açık ihale usulüile yapılan “Muhtelif Cinslerde Sürücülü Araç Kiralanması” ihalesine ilişkin olarak Aktur Turizm Yatırımcılık ve İşletmecilik Ltd. Şti.’nin 15.10.2012tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 05.11.2012 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince05.11.2012tarih ve 36243sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 05.11.2012tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

Başvuruya ilişkin olarak 2012/4044sayılı şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

Karar:

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, ihalenin başvuruya konu 1'inci ve 3'üncü kısımlarında, ilgili Yönetmelikte belirtilen azami kâr oranı dikkate alınarak belirlenen kârsız yaklaşık maliyet tutarının altında teklif sunan isteklilerin tümünün aşırı düşük teklif sorgulamasına tabi tutulması gerektiği iddiasına yer verilmiştir.

Başvuru sahibinin iddiasının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “Aşırı Düşük Teklifler” başlıklı 38’inci maddesinde “İhale komisyonu verilen teklifleri 37 nci maddeye göre değerlendirdikten sonra, diğer tekliflere veya idarenin tespit ettiği yaklaşık maliyete göre teklif fiyatı aşırı düşük olanları tespit eder. Bu teklifleri reddetmeden önce, belirlediği süre içinde teklif sahiplerinden teklifte önemli olduğunu tespit ettiği bileşenler ile ilgili ayrıntıları yazılı olarak ister.

İhale komisyonu;

a) İmalat sürecinin, verilen hizmetin ve yapım yönteminin ekonomik olması,

b) Seçilen teknik çözümler ve teklif sahibinin mal ve hizmetlerin temini veya yapım işinin yerine getirilmesinde kullanacağı avantajlı koşullar,

c) Teklif edilen mal, hizmet veya yapım işinin özgünlüğü,

Hususlarında belgelendirilmek suretiyle yapılan yazılı açıklamaları dikkate alarak, aşırı düşük teklifleri değerlendirir. Bu değerlendirme sonucunda, açıklamaları yeterli görülmeyen veya yazılı açıklamada bulunmayan isteklilerin teklifleri reddedilir.” hükmü,

Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Yaklaşık maliyetin hesaplanması ve güncellenmesi” başlıklı 9’uncu maddesinin 3’üncü fıkrasında “Hizmetin gerçekleştirilmesi için gerekli olan iş kalemlerine veya iş gruplarına ilişkin miktarların tespit edilen fiyatlarla çarpımı sonucu bulunan tutarların toplanması ile elde edilen genel toplam tutar, sözleşme giderleri ve genel giderler ile KDV hariç olarak belirlenir. Bulunan bu tutara işin niteliği dikkate alınarak % 20 oranını geçmemek üzere yüklenici kârı eklenir. Bu tutar, kâr hariç belirlenen genel toplam tutar üzerinden hesaplanan sözleşme giderleri ve genel giderler ile toplanarak yaklaşık maliyet hesaplanır. Buna ilişkin hesap cetveli hazırlayanlarca imzalandıktan sonra, ihale onay belgesinin ekine konularak ihale yetkilisine sunulur.” hükmü,

Aynı Yönetmelik’in “Aşırı düşük teklifler” başlıklı 59’uncu maddesinde;“(1) İhale komisyonu verilen tekliflerden, diğer tekliflere veya yaklaşık maliyete göre teklif fiyatı aşırı düşük olanları tespit eder. Bu teklifleri reddetmeden önce, belirlediği süre içinde teklif sahiplerinden teklifte önemli olduğunu tespit ettiği bileşenler ile ilgili ayrıntıları yazılı olarak ister.

(2) İhale komisyonu;

a) Verilen hizmet ve yapım yönteminin ekonomik olması,

b) Seçilen teknik çözümler ve teklif sahibinin işin yerine getirilmesinde kullanacağı avantajlı koşullar,

c) Teklif edilen işin özgünlüğü,

hususlarında belgelendirilmek suretiyle yapılan yazılı açıklamaları dikkate alarak, aşırı düşük teklifleri değerlendirir. Bu değerlendirme sonucunda, açıklamaları yeterli görülmeyen veya yazılı açıklamada bulunmayan isteklilerin teklifleri reddedilir. İhale komisyonunca reddedilmeyen aşırı düşük teklifler, geçerli teklif olarak dikkate alınır.

(3) Aşırı düşük tekliflerin tespiti ve değerlendirilmesinde; Kamu İhale Kurumu tarafından aşırı düşük tekliflerin tespiti, değerlendirilmesi ve ekonomik açıdan en avantajlı teklifin belirlenmesi amacıyla sınır değer veya sorgulama kriterleri ya da ortalamalar belirlenmiş ise ihale komisyonu bu düzenlemeyi esas alır.

(4) Aşırı düşük teklif değerlendirmesinde tekliflerin, asgari maliyet yanında sözleşme giderlerini karşılayıp karşılamadığı da dikkate alınır.” hükmü,

İdari Şartname’nin “Teklif fiyata dâhil olan giderler” başlıklı 25’inci maddesinde“25.1. Sözleşmenin uygulanması sırasında, ilgili mevzuat gereğince yapılacak ulaşım, sigorta vergi, resim ve harç giderleri teklif fiyata dahil edeceklerdir.

25.2.25.1. maddesinde yer alan gider kalemlerinde artış olması ya da benzeri yeni gider kalemlerinin oluşması hallerinde, teklif edilen fiyatın bu tür artış ya da farkları karşılayacak payı içerdiği kabul edilir. Yüklenici, bu artış ve farkları ileri sürerek herhangi bir hak talebinde bulunamaz.

25.3.Teklif fiyata dâhil olan diğer giderler aşağıda belirtilmiştir:

25.3.1. Araçların, kasko sigortası dahil her türlü sigorta bedelleri, taşıt vergisi, muayene ve fenni muayene, tamir, bakım, onarım, amortisman giderleri, lastik değişimi, arıza, yedek parça, işçilik, tescil amaçlı her türlü masraf, akaryakıt, yağ sarf malzeme giderleri ve muhtasar gelir vergileri, yol yardım, egzoz muayene ücreti, Sürücülere ait her türlü giderler, Araçlarda bulundurulması gereken teçhizatlar ( takoz, çekme halatı, ilk yardım çantası, reflektör, yangın söndürme cihazı, paspas ) ve İşin Teknik Şartnamesinde tanımlanan diğer tüm giderler yükleniciye ait olup teklif fiyata dahildir.

25.4.Sözleşme konusu işin bedelinin ödenmesi aşamasında doğacak Katma Değer Vergisi (KDV), ilgili mevzuatı çerçevesinde İdare tarafından yükleniciye ayrıca ödenir.

25.5. Kısa vadeli sigorta prim oranları belirtilecektir.

Bu iş için 198 adet şoför çalışacaktır. Bu işte sigorta pirim risk oranı 2.5'dır.”düzenlemesi,

Bulunmaktadır.

İlgili mevzuat hükümleri gereğince hizmet alımlarında Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin ilgili maddesinde hizmetin gerçekleştirilmesi için gerekli olan işlere ilişkin olarak elde edilen genel toplam tutara işin niteliği dikkate alınarak % 20 oranını geçmemek üzere yüklenici kârı ekleneceğinin belirtildiği ayrıca idarenin diğer tekliflere veya yaklaşık maliyete göre teklif fiyatı aşırı düşük olanları tespit edeceği, sunmuş olduğu teklif bedeli aşırı düşük teklif olarak belirlenen isteklilerin ise aşırı düşük teklif sorgulamasına tabi tutulması gerektiği anlaşılmaktadır.

İdarece yaklaşık maliyetin, yapılan piyasa araştırması neticesinde 3 firmadan alınan teklifler ve yapılan maliyet hesaplamasında bulunan tutarların aritmetik ortalaması hesaplanarak bulunan tutara %3 oranında sözleşme gider oranı eklenerek tespit edildiği görülmüştür. Yaklaşık maliyet cetvelinde birim fiyatlar belirlenirken herhangi bir kâr oranına yer verilmediği yalnızca %3 oranında sözleşme gider oranı belirtildiği, söz konusu sözleşme gider oranının yükleniciler için öngörülmüş varsayımsal bir kâr oranı olmadığı aksine söz konusu tutarın da bir maliyet bileşeni (gider kalemi) olduğu anlaşılmıştır.

Özetle idarece yaklaşık maliyetin tespitinde belirli bir kâr oranının belirlenmediği bu durumda da ilgili Uygulama Yönetmeliği’nde yer verilen azami kâr oranı olan %20 oranı dikkate alındığında ihalenin başvuruya konu 1’inci kısmında kârsız yaklaşık maliyet tutarının (6.419.011,50/1,20=) 5.349.176,25 TL,

yine başvuruya konu 3’üncü kısmında kârsız yaklaşık maliyet tutarının (630.406,35/1,20=) 525.338,63 TL olduğu görülmüştür.

İhalenin başvuruya konu 1’inci ve 3’üncü kısımlarına katılan istekliler ve ilgili kısımların yaklaşık maliyet tutarları aşağıda yer alan tablolardaki gibi karşılaştırıldığında, aşırı düşük teklif sorgulaması yapılmaksızın neticelendirilen ihalede teklif edilen bedellerin bir kısmının idarece belirlenen yaklaşık maliyet tutarından ve ilgili mevzuat hükmünde belirtilen azami kâr oranına göre hesaplanan kârsız yaklaşık maliyet tutarından düşük olduğu tespit edilmiştir.

İhalenin 1’inci kısmı için (Çift Sürgülü Camlı Kapalı Kamyonet)

İsteklinin Adı Teklif Bedeli (TL)

Akkoyun Seyahat Taş. İnş. San. ve Tic. Ltd. Şti. 4.689.775,00

Azami kâr oranı (%20) dikkate alındığında hesaplanan kârsız yaklaşık maliyet tutarı 5.349.176,25

İhalenin 3’üncü kısmı için (8+1 Kişilik Minibüs);

İsteklinin Adı Teklif Bedeli (TL)

Akkoyun Seyahat Taş. İnş. San. ve Tic. Ltd.Şti. 412.887,50

Azami kâr oranı (%20) dikkate alındığında hesaplanan kârsız yaklaşık maliyet tutarı 525.338,63

Yapılan inceleme ve değerlendirmeler neticesinde ihalenin başvuruya konu kısımlarında ihale üzerinde kalan istekli olan Akkoyun Seyahat Taş. İnş. San. ve Tic. Ltd. Şti. tarafından sunulan teklifin azami kâr oranına göre hesaplanan kârsız yaklaşık maliyet tutarına göre düşük olduğu, istikrar kazanmış Kamu İhale Kurulu kararları gereğince söz konusu isteklinin aşırı düşük teklif sorgulamasına tabi tutulması gerektiği anlaşıldığından kârsız yaklaşık maliyet tutarının altında teklif veren isteklinin aşırı düşük teklif sorgulamasına tabi tutularak ihalenin neticelendirilmesi gerektiği sonucuna ulaşılarak başvuru sahibinin iddiası yerinde bulunmuştur.

Sonuç olarak, yukarıda mevzuata aykırılıkları belirtilen işlemlerin düzeltici işlemle giderilebilecek nitelikte işlemler olduğu tespit edildiğinden, ihalenin başvuruya konu 1’inci ve 3’üncü kısımlarında kârsız yaklaşık maliyet tutarının altında geçerli teklif sunan isteklinin aşırı düşük teklif sorgulamasına tabi tutularak tekliflerin değerlendirilmesi aşaması ve bu aşamadan sonraki işlemlerin mevzuata uygun olarak yeniden gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanunun 65’inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 60 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere;

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 54’üncü maddesinin onuncu fıkrasının (b) bendi gereğince düzeltici işlem belirlenmesine,


Oybirliği ile karar verildi.

Mahmut GÜRSES

Başkan

Kazım ÖZKAN

II. Başkan Ali Kemal AKKOÇ

Kurul Üyesi Erkan DEMİRTAŞ

Kurul Üyesi

Mehmet Zeki ADLI

Kurul Üyesi Hasan KOCAGÖZ

Kurul Üyesi Hamdi GÜLEÇ

Kurul Üyesi

 
< Önceki   Sonraki >
[ Geri ] [ Yukarı ]

İçerik İstatistiği

KiK Kararları: 13.155 Karar
 - Bu Hafta (12.05-17.05): 0
 - Geçen Hafta(05.05-11.05): 6
 - Bu Ay (Mayıs): 11
 - Geçen Ay (Nisan): 34
Kategori: 162
Haberler: 748

Abone İstatistiği

4 misafir ve 2 abone bağlı
Abone Sayısı: 9044
Abone Oranları:
  - Giriş (1 ay): % 4,46
  - Bronz (3 ay): % 0,64
  - Gümüş (6 ay): % 0,64
  - Altın (12 ay): % 29,94
  - Kamu Altın (12 ay): % 64,33
Ziyaretçi Sayısı: 10.066.525
Final Bilgi Hizmetleri     kikkararlari.com facebook     kikkararlari.com twitter
256-Bit GeoTrust SSL Sertifika
Ödeme Seçenekleri
Bu Sayfayı Paylaş X

"Bilginin Kısa Yolu.."