Şu an tarayıcınız Javascript kullanımını engelliyor ya da desteklemiyor.

Sitemizi verimli gezebilmeniz için tarayıcınızın Javascript özelliğini açmanız gerekmektedir.

KİK Kararları Mahkeme Kararları Hakkında Mahkeme Kararı Olan KiK Kararları Detaylı Arama
iş ortaklığı olarak ihaleye giren tüm ortakların oda kayıt belgelerini ayrı ayrı sunmaları zorunlu mudur? 0
Yazdır

     Bu karar, mevzuat değişikliği nedeniyle geçerliğini yitirmiştir.
     Güncel kararlar için tıklayınız..
 

KAMU İHALE KURULU KARARI

Toplantı No : 2012/056

Gündem No : 9

Karar Tarihi : 19.09.2012

Karar No : 2012/UY.I-3639

Şikayetçi:

Necdet Şelli - Murat İfşat Ortak Girişimi, BAHÇELİEVLER ŞAİR ŞEVKET MAH. 2 SK. NO : 32/1 ŞANLIURFA

İhaleyi yapan idare:

Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü (Malzeme Daire Başkanlığı), Konya Yolu Üzerı 66 06330 ANKARA

Başvuru tarih ve sayısı:

04.09.2012 / 30253

Başvuruya Konu İhale:

2012/73822 İhale Kayıt Numaralı "Şanlıurfa Gap Havalimanı Lojman Binası Yapımı" İhalesi

Kurumca Yapılan İnceleme ve Değerlendirme:

Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü Malzeme Daire Başkanlığıtarafından 06.07.2012tarihinde açık ihale usulüile yapılan “Şanlıurfa GAP Havalimanı Lojman Binası Yapımı” ihalesine ilişkin olarak Necdet ŞELLİ - Murat İFŞAT İş Ortaklığı’nın 22.08.2012tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 27.08.2012tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 04.09.2012tarih ve 30253sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 03.09.2012tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

Başvuruya ilişkin olarak 2012/3311sayılı şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.



Karar:

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle gerçek kişilerden oluşan iş ortaklığı olarak teklif verdikleri ihalede idare tarafından gerçek kişi tüzel kişi ayrımı yapmadan fazladan teklif zarfında yer verdikleri ticaret sicil gazetesi örneğinin fotokopi olduğu gerekçesiyle mevzuata aykırı olarak tekliflerinin değerlendirme dışı bırakıldığı iddia edilmektedir.

Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir

Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Aday veya isteklinin mesleki faaliyetini sürdürdüğünü ve teklif vermeye yetkili olduğunu gösteren belgeler” başlıklı 38’inci maddesinde,

“(1) İhalelerde aday veya isteklilerden;

a) Gerçek kişi olması halinde, kayıtlı olduğu ticaret ve/veya sanayi odasından ya da esnaf ve sânatkar odasından veya ilgili meslek odasından, ilk ilan veya davet tarihinin ya da ihale veya son başvuru tarihinin içinde bulunduğu yılda alınmış, odaya kayıtlı olduğunu gösterir belgenin,

b) Tüzel kişi olması halinde, ilgili mevzuatı gereği kayıtlı olduğu ticaret ve/veya sanayi odasından, ilk ilan veya davet tarihinin ya da ihale veya son başvuru tarihinin içinde bulunduğu yılda alınmış, tüzel kişiliğin odaya kayıtlı olduğunu gösterir belgenin,

c) Gerçek kişi olması halinde, noter tasdikli imza beyannamesinin,

ç) Tüzel kişi olması halinde, ilgisine göre tüzel kişiliğin ortakları, üyeleri veya kurucuları ile tüzel kişiliğin yönetimindeki görevlileri belirten son durumu gösterir Ticaret Sicil Gazetesi, bu bilgilerin tamamının bir Ticaret Sicil Gazetesinde bulunmaması halinde, bu bilgilerin tümünü göstermek üzere ilgili Ticaret Sicil Gazeteleri veya bu hususları gösteren belgeler ile tüzel kişiliğin noter tasdikli imza sirkülerinin,

istenilmesi zorunludur.

(2) Vekaleten ihaleye katılma halinde; vekil adına düzenlenmiş, ihaleye katılmaya ilişkin noter onaylı vekaletname ile vekilin noter tasdikli imza beyannamesinin sunulması zorunludur.

(3) İş ortaklığında, iş ortaklığı beyannamesinin ve iş ortaklığını oluşturan gerçek veya tüzel kişilerin her biri tarafından, ilgisine göre birinci fıkranın (a), (b), (c) ve (ç) bentlerindeki belgelerin ayrı ayrı verilmesi zorunludur. Konsorsiyumda ise konsorsiyum beyannamesinin ve konsorsiyumu oluşturan gerçek veya tüzel kişilerin her biri tarafından, ilgisine göre birinci fıkranın (a), (b), (c) ve (ç) bentlerindeki belgelerin ayrı ayrı verilmesi zorunludur.

(4) İhale konusu işin yerine getirilmesi için alınması zorunlu olan ve ilgili mevzuatında o iş için özel olarak düzenlenen sicil, izin, ruhsat vb. belgelerin adaylar veya istekliler tarafından sunulmasına ilişkin hükümlere, ilan ve ön yeterlik şartnamesi veya idari şartnamede yer verilir. İş ortaklarının her birinin söz konusu belgeleri ayrı ayrı sunması, konsorsiyumda ise her bir ortağın kendi kısmına ilişkin belgeleri sunması zorunludur.”hükmü yer almaktadır.

Başvuruya konu ihaleye ilişkin İdari Şartname’nin “İhaleye katılabilmek için gereken belgeler ve yeterlik kriterleri” başlıklı 7’nci maddesinde,

“7.1. İsteklilerin ihaleye katılabilmeleri için aşağıda sayılan belgeleri teklifleri kapsamında sunmaları gerekir:

a) Mevzuatı gereği kayıtlı olduğu ticaret ve/veya sanayi odası ya da esnaf ve sânatkar odası veya ilgili meslek odası belgesi;

1) Gerçek kişi olması halinde, kayıtlı olduğu ticaret ve/veya sanayi odasından ya da esnaf ve sânatkar odasından veya ilgili meslek odasından, ilk ilan veya ihale tarihinin içinde bulunduğu yılda alınmış, odaya kayıtlı olduğunu gösterir belge,

2) Tüzel kişi olması halinde, ilgili mevzuatı gereği kayıtlı bulunduğu ticaret ve/veya sanayi odasından, ilk ilan veya ihale tarihinin içinde bulunduğu yılda alınmış, tüzel kişiliğin odaya kayıtlı olduğunu gösterir belge.

b) Teklif vermeye yetkili olduğunu gösteren imza beyannamesi veya imza sirküleri;

1) Gerçek kişi olması halinde, noter tasdikli imza beyannamesi,

2) Tüzel kişi olması halinde, ilgisine göre tüzel kişiliğin ortakları, üyeleri veya kurucuları ile tüzel kişiliğin yönetimindeki görevlileri belirten son durumu gösterir Ticaret Sicil Gazetesi, bu bilgilerin tamamının bir Ticaret Sicil Gazetesinde bulunmaması halinde, bu bilgilerin tümünü göstermek üzere ilgili Ticaret Sicil Gazeteleri veya bu hususları gösteren belgeler ile tüzel kişiliğin noter tasdikli imza sirküleri.

f) İsteklinin ortak girişim olması halinde, bu Şartname ekinde yer alan standart forma uygun iş ortaklığı beyannamesi,

7.2.1 . İş ortaklığının her bir ortağı tarafından 7.1 inci maddesinin (a) ve (b) bentlerinde yer alan belgelerin ayrı ayrı sunulması zorunludur. İş ortaklığının tüzel kişi ortağı tarafından, iş deneyimini göstermek üzere sunulan belgenin tüzel kişiliğin yarısından fazla hissesine/en az % 51 hissesine sahip ortağına ait olması halinde bu ortak (h) ve (ı) bendindeki belgeyi de sunmak zorundadır.”düzenlemesi yer almaktadır. Söz konusu düzenlemelere 14.06.2012 tarihinde yayınlanan ihale ilanında da yer verilmiştir.

Yukarıda aktarılan düzenlemeler doğrultusunda isteklinin gerçek kişi olarak ihaleye katılması halinde teklifinde, kayıtlı olduğu ticaret ve/veya sanayi odasından ya da esnaf ve sânatkar odasından veya ilgili meslek odasından, ilk ilan veya davet tarihinin ya da ihale veya son başvuru tarihinin içinde bulunduğu yılda alınmış, odaya kayıtlı olduğunu gösterir belge ile noter tasdikli imza beyannamesine yer vermesi gerekmektedir.

İş ortaklığı olarak teklif vermesi halinde iş ortaklığı beyannamesi yanında iş ortaklığını oluşturan ortakların her birinin gerçek kişi veya tüzel kişi olması durumuna göre ilgili belgeleri ayrı ayrı vermesi gerekmektedir.

Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Belgelerin sunuluş şekli” başlıklı 31’inci maddesinde idarelerin belgelerin aslını veya aslına uygunluğu noterce onaylanmış örneklerini isteyeceği, adaylar veya isteklilerin, istenen belgelerin aslı yerine ihale veya son başvuru tarihinden önce idare tarafından “aslı idarece görülmüştür” veya bu anlama gelecek şerh düşülen suretlerini başvuruları veya teklifleri kapsamında sunabileceği, bu yönde yapılacak başvuruların, ihaleden önce idarenin ilgili birim yetkilisi veya bu hususta görevlendirilmiş personelince karşılanmasının zorunlu olduğu, noter onaylı belgelerin aslına uygun olduğunu belirten bir şerh taşıması zorunlu olup, sureti veya fotokopisi görülerek onaylanmış olanlar ile “ibraz edilenin aynıdır” veya bu anlama gelecek bir şerh taşıyanların geçerli kabul edilmeyeceği, ancak, Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi Nizamnamesi’nin 9’uncu maddesinde yer alan hüküm çerçevesinde, Gazete idaresince veya Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğine bağlı odalarca “aslının aynıdır” şeklinde onaylanarak verilen Ticaret Sicili Gazetesi suretleri veya bunların noter onaylı suretlerinin de kabul edileceği hükme bağlanmıştır.

Başvuruya konu ihalede başvuru sahibinin teklifinin, teklif zarfında yer verdiği ticaret sicili gazetesi örneğinin belgelerin sunuş şekline uygun olarak tasdik edilmediği ve fotokopi olduğu gerekçesiyle değerlendirme dışı bırakıldığı 13.08.2012 tarihli kesinleşen ihale kararından anlaşılmıştır.

Başvuru sahibinin teklifinde sunmuş olduğu belgelerden iş ortaklığı olarak ihaleye katıldığı, iş ortaklığını oluşturan her iki ortağın da gerçek kişi olduğu (Pilot ortak Nejdet TELLİ ortaklık oranı %51, özel ortak Murat İFŞAT ortaklık oranı % 49), iş ortaklığını oluşturan her iki ortağın yukarıda aktarılan düzenlemelere paralel olarak Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odasından ihale ilan tarihinin içinde bulunduğu yılda alınmış, odaya kayıtlı olduğunu gösterir belge ile noter tasdikli imza beyannamelerine yer verdiği, söz konusu belgelerde ihaleyi yapan idarenin “Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğünce aslı görülmüştür” ifadesi ile imzalı olduğu, ayrıca teklifinde iş ortaklığını oluşturan özel ortak İfşat Mühendislik ve İnşaat Murat İfşat’a ait 11 Ağustos 2003 tarih ve 5860 sayılı Ticaret Sicili Gazetesi örneğine yer verdiği tespit edilmiştir.

Her iki ortağı gerçek kişiden oluşan başvuru sahibi İş Ortaklığı’nın teklifinde yer vermiş olduğu oda kayıt belgesi ile imza beyannamelerinin yukarıda aktarılan mevzuat hükümlerine uygun olduğu, bu belgelerin yanında gerçek kişi olması halinde zorunlu olmadığı halde gerçek kişi özel ortak tarafından teklifinde yer vermiş olduğu Ticaret Sicili Gazetesi örneğinin fotokopi olduğu gerekçesiyle başvuru sahibinin teklifinin değerlendirme dışı bırakılma işleminin yerinde olmadığı anlaşılmıştır.

Diğer taraftan başvuru sahibi tarafından 06.09.2012 tarihinde kurum kaydına alınan ikinci bir dilekçe ile idare tarafından ihale sürecine devam edildiği ve herhangi bir talep olmadığı halde geçici teminat mektuplarının ilgili bankalara iade edildiğinin idare tarafından yazı ile bildirildiği yönünde başvuruda bulunulmuştur.

İdare tarafından gönderilen ihale işlem dosyasından idare tarafından 13.08.2012 tarihli kesinleşen ihale kararı ile ekonomik açıdan en avantajlı ve ikinci avantajlı teklif sahibi istekliler haricindeki başvuru sahibi dâhil diğer tüm isteklilerin geçici teminatlarının ilgili bankalara gönderildiği, bu hususun da isteklilere yazı ile bildirildiği tespit edilmiştir.

İdare tarafından gerçekleştirilen söz konusu işlemin İdari Şartname’nin “Geçici teminatın iadesi” başlıklı 29’uncu maddesinde,

“29.1. İhale üzerinde bırakılan istekli ile ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi istekliye ait teminat mektupları ihaleden sonra Saymanlık ya da Muhasebe Müdürlüklerine teslim edilir. Diğer isteklilere ait teminatlar ise hemen iade edilir.

29.2. İhale üzerinde bırakılan isteklinin geçici teminatı, gerekli kesin teminatın verilip sözleşmeyi imzalaması halinde iade edilir.

29.3. İhale üzerinde bırakılan istekli ile sözleşme imzalanması halinde, ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibine ait teminat, sözleşme imzalandıktan hemen sonra iade edilir.”yönünde yer alan düzenlemeye paralel olduğu anlaşılmıştır.

Ancak incelemeye konu ihalede başvuru sahibinin teklifinin değerlendirme dışı bırakılma işleminin mevzuata aykırı olduğu anlaşıldığından başvuru sahibinden geçici teminat mektubunun istenilerek ihale işlemlerine devam edilmesi gerekmektedir.

Sonuç olarak yukarıda mevzuata aykırılıkları belirtilen işlemlerin düzeltici işlemle giderilebilecek nitelikte işlemler olduğu tespit edildiğinden, başvuru sahibinin teklifinin değerlendirmeye alınması ve bu aşamadan sonraki işlemlerin mevzuata uygun olarak yeniden gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

Açıklanan nedenlerle 4734 sayılı Kanun’un 65’inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 60 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

Anılan Kanun’un 54’üncü maddesinin onuncu fıkrasının (b) bendi gereğince düzeltici işlem belirlenmesine,


Oybirliği ile karar verildi.

Mahmut GÜRSES

Başkan

Ali Kemal AKKOÇ

Kurul Üyesi Ahmet ÖZBAKIR

Kurul Üyesi Mehmet Zeki ADLI

Kurul Üyesi

Hasan KOCAGÖZ

Kurul Üyesi Hamdi GÜLEÇ

Kurul Üyesi

 
< Önceki   Sonraki >
[ Geri ] [ Yukarı ]

İçerik İstatistiği

KiK Kararları: 13.224 Karar
 - Bu Hafta (14.07-16.07): 0
 - Geçen Hafta(07.07-13.07): 7
 - Bu Ay (Temmuz): 21
 - Geçen Ay (Haziran): 25
Kategori: 162
Haberler: 748

Abone İstatistiği

43 misafir ve 19 abone bağlı
Abone Sayısı: 9077
Abone Oranları:
  - Giriş (1 ay): % 3,97
  - Bronz (3 ay): % 0,66
  - Gümüş (6 ay): % 0,66
  - Altın (12 ay): % 28,48
  - Kamu Altın (12 ay): % 66,23
Ziyaretçi Sayısı: 12.096.013
Final Bilgi Hizmetleri     kikkararlari.com facebook     kikkararlari.com twitter
256-Bit GeoTrust SSL Sertifika
Ödeme Seçenekleri
Bu Sayfayı Paylaş X

"Bilginin Kısa Yolu.."