KAMU İHALE KURULU KARARI
Toplantı No : 2011/027
Gündem No : 33
Karar Tarihi : 28.03.2011
Karar No : 2011/UH.II-1143
Şikayetçi:
Fatih Temizlik Tekstil Gıda Kırtasiye Nak. İth. İhr. San. ve Tic. Ltd. Şti., Saray Mah., Akkavak Cad., No:1, Gülnar / İçel
İhaleyi yapan idare:
Mersin Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, Pirireis Mah., Gmk Bulvarı, Edip Buran Spor Salonu Yanı, No:277/B, 33110 Yenişehir / Mersin
Başvuru tarih ve sayısı:
07.03.2011 / 12465
Başvuruya konu ihale:
2011/388 İhale Kayıt Numaralı "30 Kişilik Genel Temizlik" İhalesi
Kurumca Yapılan İnceleme ve Değerlendirme:
25.03.2011 tarih ve B.07.6.KİK.0.07.00.00-101.04-.H.[07.46].(0199)./2011-19E sayılı Esas İnceleme Raporunda;
Mersin Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü tarafından 16.02.2011 tarihinde açık ihale usulü ile yapılan “30 Kişilik Genel Temizlik” ihalesine ilişkin olarak Fatih Temizlik Tekstil Gıda Kırtasiye Nak. İth. İhr. San. ve Tic. Ltd. Şti.’nin 25.02.2011 tarihinde yaptığı şikayet başvurusunun, idarenin 02.03.2011 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibinin 07.03.2011 tarih ve 12465 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 04.03.2011 tarihli dilekçe ile itirazen şikayet başvurusunda bulunduğu,
İdare tarafından gönderilen bilgi ve belgelerin incelenmesinden;
4734 sayılı Kanunun 54 üncü maddesinin onuncu fıkrasının (a) bendi gereğince, ihalenin iptaline,
Karar verilmesinin uygun olacağı hususlarına yer verilmiştir.
Karar:
Esas İnceleme Raporu ve ekleri incelendi:
İtirazen şikayet dilekçesinde özetle; ihale üzerinde bırakılan istekli ile ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi isteklinin teklif ettikleri tutarların, teklif edilmesi gereken asgari işçilik maliyetine eşit olduğu, idari şartnamenin 25 inci maddesinde giyim bedeline yer verilmemesine karşın teknik şartnamede giyime ilişkin düzenlemeler yapıldığı, ihale dokümanı bir bütün olarak değerlendirildiğinde iş elbiselerinin yüklenici firma tarafından verilmesi gerektiğinin teknik şartnamede net olarak belirtildiği; giyim bedeli dahil olmayan tekliflerin değerlendirilme dışı bırakılması gerektiği iddialarına yer verilmiştir.
Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir:
Başvuru konusu ihaleye ait idari şartnamenin “İhale konusu işe ilişkin bilgiler” başlıklı 2 nci maddesinde ihale konusu hizmetin adı;“30 kişilik genel temizlik” olarak belirlenmiştir.
Bahse konu şartnamenin; “Teklif fiyata dahil olan giderler” başlıklı 25 nci maddesinde;“…25.3. Teklif fiyata dahil olan diğer giderler aşağıda belirtilmiştir:
25.3.1. İşin süresi ve personel sayısı dikkate alınarak ilgili mevzuatına göre hesaplanacak işçilik ücreti:
Fazla çalışma yapılması öngörülmemiştir. Ulusal Bayram ve tatillerde personel çalıştırılmayacaktır.
25.3.2. Yemek, yol ve giyecek giderleri:
Yüklenici her ay 22 gün üzerinden çalışanların her birine 4,00 TL Yemek ve 3,00 TL Yol Ücreti verecektir.
…
25.4. Sözleşme konusu işin bedelinin ödenmesi aşamasında doğacak Katma Değer Vergisi (KDV), ilgili mevzuatı çerçevesinde İdare tarafından yükleniciye ayrıca ödenir.
25.5. Kısa vadeli sigorta prim oranları belirtilecektir.
Bu iş için iş kazaları ve meslek hastalıkları sigorta prim oranı % 1,5 (Yüzdebirbuçuk) tur.” düzenlemesi,
Başvuru konusu ihaleye ait teknik şartnamenin “Temizlikte riayet edilecek hususlar” başlıklı 6 ncı maddesinin ondördüncü fıkrasında;“İşçilerin yüklenici tarafından temin edilmiş özel kıyafetleri olacak, kıyafet idarece onaylanmış olacaktır. Kıyafetlerin uygun bir yerinde firmanın ismi belirtilecektir. 6 işçiye iş elbisesi teslim edildiğine ait kişilerin imzasını taşıyan belgenin aslı idareye verilecektir. Temizlik hizmetinde görevli işçiler hizmet yerlerinde ziyaretçi kabul etmeyeceklerdir.” düzenlemesi yer almaktadır.
Yukarıda aktarıldığı üzere; idari şartnamede teklif fiyata dahil giderler arasında giyim kalemi sayılmamasına karşın, teknik şartnamenin mezkûr maddesinde, işçilerin yüklenici tarafından temin edilmiş özel kıyafetlerinin olması gerektiğine dair bir düzenleme yapılmıştır.
İdarenin 02.03.2011 tarihli şikâyete cevap yazısında; idari şartnamede yer almayan fakat teknik şartnamede düzenleme konusu olan giyime ilişkin hususların, ihale konusu işin ifası sırasında personelin riayet etmesi gereken şartlar ile işçilerin kıyafetlerinin şekli ile ilgili düzenlemelere ilişkin olduğu ve yüklenicilerin teklif fiyatlarına giyim bedelini dahil etmemeleri gerektiği ifade edilmektedir.
Konuyla ilgili olarak, Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinin “İhale ve ön yeterlik dokümanının içeriği” başlıklı 12 nci maddesinde;“(1) İhale dokümanında; isteklilere talimatları da içeren idari şartname, sözleşme tasarısı ve teknik şartname ile gerekli diğer belge ve bilgiler bulunur.
…
(3) İhale veya ön yeterlik dokümanında yapılan düzenlemeler birbirine aykırı olamaz.” hükmü,
Kamu İhale Genel Tebliğinin “Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımlarında teklif fiyata dahil olacak giderler” başlıklı 78 inci maddesinde ise;“78.18. Yemek, yol ve giyecek gibi ihtiyaçların isteklilerce karşılanmasının öngörülmediği durumlarda ise idari şartnamelerde bunlara ilişkin herhangi bir düzenleme yapılmayacak ve sözleşmenin uygulanması sırasında yükleniciden çalışanlara ait bu tür giderleri karşılaması istenmeyecektir.
…
78.21. Yukarıda sayılan hususlardan teklif fiyatına dahil olacaklar idari şartnamede düzenlenecek, teknik şartnamede ise bunların uygulanması ilgili hükümlere yer verilecektir. Teknik şartnamede, teklife dahil olacak masraflara yer verilmeyecek, idari şartnamede yer alan hükümlerle çelişecek bir düzenleme yapılmayacaktır.” açıklaması yer almaktadır.
Yukarıda aktarılan mevzuat hükümleri bir arada değerlendirildiğinde; teklif fiyata dahil olan giderlerin idari şartnamede düzenleneceği, teknik şartnamede ise teklif fiyata dahil giderlere ilişkin düzenleme yapılamayacağı, yalnızca bunların uygulanması ile ilgili düzenlemelere yer verilebileceği ve ihale dokümanında yer alan düzenlemelerin birbirine aykırı olamayacağı görülmektedir.
Ancak, şikâyete konu ihalede, teklif fiyata dahil olması gereken bir giderin, idari şartnamede düzenlenmediği halde teknik şartnamede yer aldığı görülmektedir.
İdari şartnamenin yukarıda aktarılan “Teklif fiyata dahil olan giderler” başlıklı 25 nci maddesinde yer alan düzenlemede yer alan bilgiler üzerinden, yemek, yol ve % 3 sözleşme ve genel giderler dahil olmak üzere, işçilik hesaplama modülü kullanılarak yapılan hesap sonucunda, teklif edilmesi gereken asgari işçilik maliyeti 427.129,20 TL olmaktadır.
İhale işlem dosyasında bulunan yaklaşık maliyet hesabı ile ilgili belgeler incelendiğinde, idarece kâr hariç olarak bulunan tutar, yukarıda zikredilen tutar ile aynıdır.
Dolayısıyla, idarece yapılan yaklaşık maliyet hesabı sonucu bulunan tutara giyim bedelinin dahil edilmediği anlaşılmaktadır.
Yaklaşık maliyet tutarına dahil olan % 7 oranındaki yüklenici kârına karşılık gelen bedelin, Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinin “Yaklaşık maliyetin hesaplanması ve güncellenmesi” başlıklı 9 uncu maddesinin üçüncü fıkrasındaki hükme aykırı olarak, % 3 sözleşme ve genel giderler hariç toplam maliyet üzerinden değil, % 3 sözleşme ve genel giderlerin dahil olduğu teklif edilmesi gereken asgari işçilik maliyeti üzerinden hesaplandığı anlaşılsa da bu durumun sonuca bir etkisi bulunmadığı neticesine varılmıştır.
İhale üzerinde bırakılan istekli de dahil olmak üzere geçerli teklif olduğu belirtilen dört isteklinin, kâr hariç teklif edilmesi gereken asgari işçilik maliyetine eşit teklif sunduğu görülmektedir. Bu bağlamda, söz konusu isteklilerin de idarece yapılan yaklaşık maliyet hesabında olduğu gibi tekliflerini giyim bedeli öngörmeksizin hazırladıkları anlaşılmaktadır. Geçerli teklif olduğu belirtilen diğer 5 isteklinin ise teklif edilmesi gereken asgari işçilik maliyetinin üzerinde teklif verdikleri belirlenmesine karşın, bu isteklilerin teklif fiyatlarını oluştururken giyim bedeli öngörüp öngörmedikleri veya teklif tutarlarından asgari işçilik maliyeti çıkartıldığında geriye kalan farkın ne kadarlık kısmının yüklenici kârı olduğu hususu, ihale işlem dosyasındaki mevcut bilgilerden tespit edilememektedir.
Başvuru sahibi firma, teklif tutarlarına giyim bedeli dahil olmayan tekliflerin değerlendirme dışı bırakılması gerektiğini iddia etmektedir.
Teklif bedellerine giyim giderini dahil etmedikleri anlaşılan isteklilerin, kıyafet giderinin idari şartnamede belirtilmemesi sebebiyle giyim bedeli hariç olarak teklif verdikleri sonucu çıkartılabilir.
Bu durumda, teknik şartnamedeki iddia konusu düzenleme ve kıyafet giderine ilişkin olarak idari ve teknik şartname arasındaki farklılığın, teklif tutarlarına kıyafet giderini dahil etmiş olabilecek istekliler ile teklif tutarlarına kıyafet giderini dahil etmemiş olan istekliler arasında eşitsizliğe sebep olduğu neticesine ulaşılmaktadır.
Sonuç olarak; idari şartnamede teklif fiyata dahil giderler arasında sayılmayan giyim bedeline ilişkin teknik şartnamede yer alan düzenlemelerin, ihale dokümanında çelişki oluşturduğu ve bu çelişkinin teklif verilmesini etkileyecek nitelikte olması sebebiyle Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinin “İhale ve ön yeterlik dokümanının içeriği” başlıklı 12 nci maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan“…İhale veya ön yeterlik dokümanında yapılan düzenlemeler birbirine aykırı olamaz.” şeklindeki amir hüküm gereği başvuru konusu ihalenin iptal edilmesi gerekmektedir.
Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanunun 65 inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 60 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere;
Anılan Kanunun 54 üncü maddesinin onuncu fıkrasının (a) bendi gereğince, ihalenin iptaline,
Oybirliği ile karar verildi.
Dr. Hasan GÜL
Başkan
Ali Kemal AKKOÇ
II. Başkan Ali KAYA
Kurul Üyesi Bahattin IŞIK
Kurul Üyesi
Kazım ÖZKAN
Kurul Üyesi Adem KAMALI
Kurul Üyesi Abdullah DÜNDAR
Kurul Üyesi
Erkan DEMİRTAŞ
Kurul Üyesi

Personele dayalı olan hizmet ihalelerinde kâr, sözleşme ve genel giderler hariç maliyet üzerinden hesaplanır. |