KAMU İHALE KURULU KARARI
Toplantı No : 2008/48
Gündem No : 5
Karar Tarihi : 05.08.2008
Karar No : 2008/UH.Z-3228
Şikayetçi
:
Bayındır Temizlik Güvenlik İnş. Turizm Gıda Tic. Ltd. Şti., Tabaklar Mah. Güzey Sok. No:8/a BOLU
İhaleyi yapan idare:
Düzce Atatürk Devlet Hastanesi,Aziziye Mah. Hastane Cad. No:1 81100 DÜZCE
Başvuru tarih ve sayısı:
24.06.2008 / 17833
Başvuruya konu ihale:
2008/34924 İhale Kayıt Numaralı “Malzemesiz 12 Aylık Hastane Genel Temizliği ve İlaçlama Hizmet Alımı” İhalesi
Kurumca Yapılan İnceleme ve Değerlendirme:
28.07.2008 tarih ve 08.18.22.0102/2008-64E sayılı Esas İnceleme Raporunda;
Düzce Atatürk Devlet Hastanesi’nce 05.05.2008 tarihinde Açık İhale Usulü ile yapılan “Malzemesiz 12 Aylık Hastane Genel Temizliği ve İlaçlama Hizmet Alımı” ihalesine ilişkin olarak Bayındır Temizlik Güvenlik İnş.Turizm Gıda Tic. Ltd. Şti.’nin 09.06.2008 tarihinde yaptığı şikayet başvurusunun, idarenin 11.06.2008 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibinin 24.06.2008 tarih ve 17833 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 24.06.2008 tarihli dilekçe ile itirazen şikayet başvurusunda bulunduğu,
İdare tarafından gönderilen ihale işlem dosyasının incelenmesinden;
4734 sayılı Kanunun 56 ncı maddesinin ikinci fıkrasının (b) bendi gereğince, ihale işlemlerinin ve ihale kararının iptaline,
Karar verilmesinin uygun olacağı hususlarına yer verilmiştir.
Karar:
Esas İnceleme Raporu ve ekleri incelendi:
İtirazen şikayet dilekçesinde özetle;
1-İhale üzerinde bırakılan istekli ile ikinci en avantajlı teklif olarak belirlenen isteklilerin teklif ettikleri bedellerin aşırı düşük olduğu, idari şartnamede işin süresine ilişkin düzenlemeler çerçevesinde işçilik hesabının 12 ay , 1 gün esas alınarak yapılması gerektiği,
2-İdari şartnamede iş kazaları ve meslek hastalıkları oranının % 2 olarak belirtildiği, ihale konusu hizmet genel temizlik hizmeti olmasına karşın teknik şartnamede personel dağılımına ilişkin düzenlemede bakım onarım personeline yer verildiği, bu personelin görev tanımının yapılmadığı, bakım onarım personelin iş kazaları ve meslek hastalıkları oranının diğer personelden farklı olabileceği, bu oranın tespit edilmesinde mevzuatta öngörülen usule göre Sosyal Güvenlik Kurumundan görüş alınması gerektiği halde idarenin bu yönde bir işlem yapmadığının anlaşıldığı, bu nedenle şikayete konu ihalede işçilik hesabında bu oran, % 3,5 olarak alınarak işçilik ücretlerine dayalı iş kalemlerinin ayrı ayrı teklif edilmesi gereken asgari bedeli karşılayıp karşılamadığının tespit edilmesi gerektiği,
İddialarına yer verilmiştir.
Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir:
1) Başvuru sahibinin 1 inci iddiasına ilişkin olarak;
İhale konusu iş, ihale ilanında ve idari şartnamenin 2.a ve 2.c maddelerinde belirtildiği üzere;“150 işçi ile Malzemesiz 12 Aylık Hastane Genel Temizliği Ve İlaçlama Hizmet Alımı Hizmet Alımı İşi” olarak tanımlanmıştır.
İhale ilanının 2.c maddesinde işin süresi;“Sözleşmenin yürürlüğe girmesinden itibaren 365 takvim günüdür. İşe başlama tarihi 05.07.2008; işi bitirme tarihi 04.07.2009 dir.” şeklinde düzenlenmiştir.
İşin süresine ilişkin olarak idari şartnamenin“İşe Başlama Ve İş Bitirme Tarihi” başlıklı 49.2 nci maddesinde; “İşin süresi 365 (üçyüzaltmışbeş) takvim günüdür. İşe başlama tarihi 05.07.2008, işi bitirme tarihi 04.07.2009 dur.”düzenlemesine yer verilmiştir.
İdari şartnamenin“Teklif fiyata dahil olan masraflar” başlıklı 26.3 üncü maddesinde;“personelin yol gideri günlük brüt 3,90 YTL X 26 gün olarak hesaplanacaktır. Yüklenici teklif fiyatına personel yol giderini dahil edecek ve bordroda gösterecektir. Personele teknik şartnamede belirtilen kıyafetler yüklenici tarafından temin edilecek ve teklif fiyata dahil kabul edilecektir. İşçilerin yemek ihtiyacı hastane idaresince karşılanacağından yemek için bir bedel öngörülmeyecektir. 135 temizlik işçisinden 63 işçiye 12 aylık ihale süresi içerisinde 13,5 günlük resmi, dini bayram ve yılbaşı tatili için 4857 sayılı İş Kanununun 47 nci maddesi gereği toplam 850,5 yevmiye, tatil günlerinde çalıştırılacak 2 şef için 12 aylık ihale süresinin içinde 13,5 günlük resmi, dini bayram ve yılbaşı tatili için 27 yevmiye fazla mesai ücreti ödenecek olup, teklif fiyatlara bu miktarın dahil olduğu kabul edilecektir. Hastane Genel Temizlik Elemanına asgari ücretin % 10 fazlası, Bakım Onarım Elemanına asgari ücretin %20 fazlası, Temizlik işçi şefine asgari ücretin %30 fazlası ödenecektir.” düzenlemesi bulunmaktadır.
Teknik şartnamenin 6.1 inci maddesinde;“Bu temizlik ihalesi kapsamında 150 işçi çalıştırılacaktır. Bu 150 kişinin 135’i Temizlik Personeli olarak, 3 tanesi şef işçi olarak görevlendirilecektir. 12 personel ise bakım onarım hizmetlerinde çalıştırılacaktır.” düzenlemesine yer verilmiştir.
Başvuruya konu ihalede 29 adet ihale dokümanı satın alınmış olup 12 istekli tarafından ihaleye teklif verilmiş bulunmaktadır.
İhale dokümanında işin süresi 12 ay olarak belirtilmesine karşın, aynı ihale dokümanında işe başlama ve işi bitirme tarihi 05.07.2008-04.07.2009 olarak belirtilmiştir.
Kamu İhale Genel Tebliğinin“Personel Çalıştırılmasına Dayalı Hizmet Alımlarında Teklif Fiyata Dahil Olacak Masraflar” başlıklı XIII.G maddesinde;
“Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinin 9 uncu maddesi ve Hizmet Alımlarında Uygulanacak Tip İdari Şartnamelerin “Teklif Fiyata Dahil Olan Masraflar” başlıklı maddesi çerçevesinde personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde aşağıdaki hususlara uyulması gerekmektedir: 7- İdari şartnamede işin başlangıç ve bitiş tarihlerinin belirtilmesi gerekmektedir. İşin başlangıç tarihinin ayın ilk gününden farklı bir tarih olarak belirlendiği işlerde, işin başlangıç ayına ait kişi başına asgari işçilik maliyeti; başlangıç tarihinden ayın son gününe kadar ki gün sayısı dikkate alınarak hesaplanacaktır. İşçilik hesaplama modülü üzerinden 1 aylık asgari işçilik maliyeti bulunduktan sonra bu rakam önce 30’a bölünecek, sonra da başlangıç tarihinden ayın son gününe kadar ki gün sayısı ile çarpılarak başlangıç ayına ait 1 kişilik asgari işçilik maliyeti bulunacaktır. Daha sonra 1 işçinin asgari işçilik maliyeti ile işçi sayısı çarpıldıktan sonra başlangıç ayına ilişkin toplam asgari işçilik maliyeti bulunacak ve % 2 oranındaki sözleşme giderleri eklendikten sonra başlangıç ayına ait teklif edilmesi gereken asgari maliyet hesaplanmış olacaktır. Kalan aylara ait teklif edilmesi gereken asgari maliyet toplamı işçilik hesaplama modülü üzerinden hesaplanacak ve bu iki tutar toplanarak işin tamamına ait teklif edilmesi gereken asgari maliyet toplamı bulunacaktır.
Ancak başlangıç tarihi, ayın 2 nci günü olmakla birlikte, işin başlangıç ayının gün sayısı 31 olan işlerde, işin başlangıç tarihi ayın ilk gününden farklı olmakla birlikte başlangıç ayı ile ayın son günü arasında 30 günlük bir süre kaldığından, işin başlangıç ayına ait asgari işçilik maliyeti için ayrı bir hesaplama yapılmayacak, işçilik hesaplama modülünde zaten 30 gün üzerinden hesaplama yapıldığından başlangıç ayı için ayrı bir işlem gerekmeyecektir.
İşin bitiş tarihinin ayın son gününden daha önceki bir tarih olarak belirlendiği işlerde de aynı yöntem uygulanacak ve ayın ilk günü ile iş bitim tarihi arasındaki gün sayısı üzerinden son aya ait 1 kişilik asgari işçilik maliyeti bulunacak ve teklif edilmesi gereken asgari maliyet tutarı hesaplanacaktır.”
hükmü yer almaktadır.
Kamu İhale Genel Tebliğinde belirtildiği üzere, başvuruya konu ihalede işe başlama tarihinin 05.07.2008 olarak belirtildiği dikkate alındığında 05.07.2008-31.07.2008 tarihi arasında 27 gün,
işin bitiş tarihi olarak 04.07.2009 dikkate alındığında 4 gün süre olduğu, dolayısıyla ihale konusu işin 11 ay+27 gün+4 gün şeklinde hesaplanması gerektiği açıktır.
İdari şartnamenin 26 ncı maddesinde yapılan düzenlemeler dikkate alınarak 11 ay+27 gün+4 gün şeklinde yapılan hesaplama sonucunda giyim hariç asgari işçilik maliyeti toplam 1.813.976,54 YTL olarak ortaya çıkmaktadır.
İhale üzerinde bırakılan RST Ltd. Şti. nin işçilik ücreti olarak 1.794.961,36 YTL teklif fiyat verdiği, dolayısıyla işçilik ücretinin asgari işçilik maliyetinin altında kaldığı anlaşılmaktadır.
Ancak, RST Ltd. Şti.’nin aşırı düşük teklif sorgulamasına yaptığı açıklamalar ve açıklama ekinde sunduğu işçilik hesaplaması belgeleri incelendiğinde, teklifin ihale süresinin 12 ay olduğu dikkate alınarak verildiği, hesaplamanın 12 aylık süre üzerinden yapıldığı görülmektedir.
İhale komisyonu da;“…idaremiz yaklaşık maliyet komisyonunca hazırlanan yaklaşık maliyet cetveli incelendiğinde cetvelde aritmetik hataların olduğu ve işçilik hesaplamalarının nakdi hesaplanması gerekirken ayni hesaplanmak suretiyle yanlış hesaplandığı” gerekçesiyle yaklaşık maliyeti güncellemiş, ancak güncelleme hesabında işin süresi ve işçilik hesaplaması 12 ay üzerinden yapılmıştır.
İhale komisyonunca; teklifi geçerli olan 7 istekliye ait teklifin aşırı düşük teklif olduğuna ve bu isteklilerden tekliflerine açıklık getirmelerine karar verilmiştir.
Aşırı düşük teklif sorgulamasına açıklama yapan isteklilerden bir kısmının işçilik hesaplamasını 12 ay üzerinden hesapladığı, bir kısmının ise 11 ay+27 gün+4 gün üzerinden kıst hesaplama yaptıkları görülmüştür.
İhaleyi yapan idarenin de, yaklaşık maliyet hesaplamasında ihale süresini 12 ay olarak aldığı ve işçilik maliyetini 12 ay üzerinden hesapladığı, kıst hesaplama yapmadığı anlaşılmıştır.
İdarece, ihale dokümanında işin süresi 12 ay olarak belirtilmesine karşın, işe başlama ve bitiş tarihi ise 05.07.2008-04.07.2009 olarak belirtilmiştir.
Birim Fiyat Teklif Cetvelinde ise işin süresine ilişkin açıklama yapılmadığı görülmüştür.
Dolayısıyla, başvuruya konu ihaleye ait ihale dokümanında idarece ihale süresine ilişkin yapılan düzenlemenin çelişkili olduğu, bu düzenleme sonucunda teklifin hangi süre esas alınarak verileceği konusunda tereddüt oluştuğu anlaşılmaktadır.
Nitekim bir kısım isteklilerin 11 ay+27 gün+4 gün üzerinden kıst hesaplama yaparak, bir kısım isteklilerin ise 12 ay üzerinden hesaplama yaparak teklif verdiği ve 8 istekliye ait teklif fiyatın asgari işçilik maliyetinin altında kaldığı görülmüştür.
İdarece işin süresi konusunda açık düzenleme yapılmadığı, işin süresine ilişkin düzenlemenin bu haliyle isteklileri tereddüde düşürücü nitelikte olduğu, idarenin de yaklaşık maliyet hesabını işin başlangıç ve bitiş tarihlerine göre yapmadığı, ihale komisyonunun da işin başlangıç ve bitiş tarihlerini esas almadan değerlendirme yaptığı, dolayısıyla yapılan düzenleme ile teklif değerlendirmesinin mümkün olmadığı değerlendirildiğinden ihalenin iptali gerekmektedir.
Diğer taraftan, ihale konusu işe ait Birim Fiyat Teklif Mektubu eki Birim Fiyat Cetveli aşağıdaki gibi düzenlenmiştir.
Sıra no İş Kaleminin adı ve kısa açıklaması Miktar Birim Birim Fiyat Tutar
1 Hastane Genel Temizlik Elemanı 135 Kişi
2 Bakım Onarım Elemanı 12 Kişi
3 Temizlik İşçi Şefi 3 Kişi
4 İlaçlama Hizmet Bedeli 12 ay
5 Resmi Tatil Ücreti farkı 850,5 gün
6 Resmi Tatil Ücreti farkı 27 gün
Toplam Tutar
Düzenlemede işçilik ücretinin 1 ay üzerinden mi, yoksa ihale süresini kapsayacak şekilde mi verileceğine yönelik olarak Birim Fiyat Cetvelinde açıklamaya yer verilmediği, düzenleme uyarınca 4 istekli tarafından Birim Fiyat Teklif Cetvelinin ay üzerinden hesaplama yapılarak düzenlendiği, diğer istekliler tarafından ise ihale süresi dikkate alınarak hesaplandığı, dolayısıyla 4 istekliye ait Birim Fiyat Teklif Cetveli ile Teklif Mektubu arasında toplam tutar farkı ortaya çıktığı, bu farklılığın ihale komisyonunca aritmetik hata olarak değerlendirildiği ve isteklilere yeni tutar bildirildiği görülmüş olup, idarece birim fiyat cetvelinin hangi süre esas alınarak düzenleneceğine ilişkin açıklama yapılmamasının da istekliler arasında tereddüt oluşturucu nitelik taşıdığı sonucuna varılmıştır.
2) Başvuru sahibinin 2 nci iddiasına ilişkin olarak;
Kamu İhale Genel Tebliğinin“Personel Çalıştırılmasına Dayalı Hizmet Alımlarında Teklif Fiyata Dahil Olacak Masraflar” başlıklı XIII.G.6 ncı maddesinde;“Uygulanması gerekecek iş kazaları ile meslek hastalıkları sigortası prim oranları, idari şartnamede yazıldığı şekilde işin niteliği ayrıntılı olarak belirtilmek suretiyle ilgili sigorta müdürlüğünden alınacak yazı ile tespit edilerek yaklaşık maliyet hesabı buna göre yapılacak, yaklaşık maliyet hesabında dikkate alınan iş kazaları ile meslek hastalıkları sigortası prim oranı idari şartnamenin ilgili maddesinde belirtilecektir. Ancak idari şartname ve sözleşme tasarısında sadece “genel temizlik” veya “bina içi temizliği” yazan işlerde Sosyal Sigortalar Kurumu Başkanlığının 7/4/2005 tarih ve 16-335 Ek sayılı Genelgesine göre bu tür işler için İş Kazaları İle Meslek Hastalıkları Sigortası Prim tarifesinin 5 inci maddesi gereği (8592) iş kodu ile (II) tehlike sınıfına göre tasnif edilerek % 2 oranının uygulanması gerekeceğinden, idari şartname ve sözleşme tasarısında sadece “genel temizlik” veya “bina içi temizliği” yazan işlerde, ilgili sigorta müdürlüğüne başvurulmadan iş kazaları ve meslek hastalıkları prim oranı idari şartnameye % 2 olarak yazılabilecektir. İdareler, idari şartnamede yazan prim oranı üzerinden aylık prim ve hizmet belgelerinin düzenlenip düzenlemediğini kontrol ederek hakediş ödemelerini yapacaklardır.” açıklaması bulunmaktadır.
İhaleye ait idari şartnamenin“Teklif fiyata dahil olan masraflar” başlıklı 26.5 inci maddesinde;“personelin iş kazaları ile meslek hastalıkları sigortası prim oranı %2 olarak tespit edilmiştir.” düzenlemesi bulunmakta olup, idarece 31.12.2007 tarih ve 71 sayılı yazı ile“Temizlik Personeli” nin sigorta risk oranının Düzce Sigorta İl Müdürlüğünden sorulduğu, Düzce Sigorta İl Müdürlüğünce verilen 16.01.2008 tarihli cevabi yazıda Genel Temizlik Hizmeti İşi için prim nispetinin 2.0 olduğunun bildirildiği, idarece, Sigorta İl Müdürlüğünden ihale konusu işte Bakım Onarım Elemanlarının da çalışacağı belirtilmeden sorgulama yapıldığı görülmekle birlikte, uygulanması gerekecek iş kazaları ile meslek hastalıkları sigortası prim oranına ilişkin olarak idari şartnamede düzenleme yapıldığı dikkate alındığında teklif vermeyi etkileyici bir durum olmadığı değerlendirilmektedir.
Sonuç olarak, yukarıda mevzuata aykırılıkları belirtilen işlemlerin düzeltici işlemle giderilemeyecek nitelikte işlemler olduğu tespit edildiğinden, ihale işlemleri ile ihale kararının iptali gerekmektedir.
Açıklanan nedenlerle;
4734 sayılı Kanunun 56 ncı maddesinin ikinci fıkrasının (b) bendi gereğince, ihale işlemlerinin ve ihale kararının iptaline,
Oybirliği ile karar verildi.