Şu an tarayıcınız Javascript kullanımını engelliyor ya da desteklemiyor.

Sitemizi verimli gezebilmeniz için tarayıcınızın Javascript özelliğini açmanız gerekmektedir.

KİK Kararları Mahkeme Kararları Hakkında Mahkeme Kararı Olan KiK Kararları Detaylı Arama
Personel çalıştırılmasına dayalı ihalede, şartnamede yer almasına rağmen birim fiyat teklif cetvelinde araca yer verilmemesi mevzuata aykırılık teşkil eder mi? 0
Yazdır

     Bu karar, mevzuat değişikliği nedeniyle geçerliğini yitirmiştir.
     Güncel kararlar için tıklayınız..
 

KAMU İHALE KURUL KARARI

Toplantı No : 2017/054

Gündem No : 67

Karar Tarihi : 25.10.2017

Karar No : 2017/UH.I-2905

BAŞVURU SAHİBİ:

Başkent Güvenlik Hizmetleri Ltd. Şti.,

İHALEYİ YAPAN İDARE:

Ahi Evran Üniversitesi İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığı,

BAŞVURUYA KONU İHALE:

2017/404532 İhale Kayıt Numaralı “Özel Güvenlik Hizmeti Alımı” İhalesi

KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:

Ahi Evran Üniversitesi İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığı tarafından 21.09.2017 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “Özel Güvenlik Hizmeti Alımı” ihalesine ilişkin olarak Başkent Güvenlik Hizmetleri Ltd. Şti.nin 15.09.2017 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 18.09.2017 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 28.09.2017 tarih ve 53572 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 28.09.2017 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

Başvuruya ilişkin olarak 2017/2427 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

KARAR:

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle,

1) İhale konusu işe ait birim fiyat teklif cetvelinde kontrol ve devriye aracına ait yakıt gideri satırı açıldığı, ancak araca ait sigorta, vergi, amortisman, lastik, bakım onarım vb. giderlere yönelik satır açılmadığı, dolayısıyla ihale konusu işte çalıştırılacak araca ait diğer giderlere yer verilmemesinin sağlıklı bir teklif fiyat oluşturulmasına engel durum oluşturduğu,

2) İdari Şartname’nin 47.1’inci maddesinde personele ödenecek maaşların idarece uygun görülmesi halinde doğrudan personel hesabına aktarılabileceğine dair yapılan düzenlemenin Hizmet İşleri Genel Şartnamesi’ne aykırı olduğu,

3) Teknik Şartname’nin 6.6, 8.16 ve 10.3’üncü maddelerinde işten çıkartılacak personelin tüm özlük haklarının yüklenici tarafından verileceğinin belirtildiği, söz konusu düzenlemenin 08.02.2015 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Kıdem Tazminatlarının Ödenmesi ile İlgili Yönetmelik’e ve ilgili Kanun’a aykırı olduğu,

4) Teknik Şartname’nin 8.9’uncu maddesinde sürekli nitelikte yedek personel talep edildiği, söz konusu personel için birim fiyat teklif cetvelinde ayrı satır açılmadığı, mevcut düzenlemede söz konusu personel giderinin hangi iş kalemine yansıtılacağı hususu belirsiz olduğundan ve isteklilere öngörülemeyen, belirlenemeyen bir gider yüklendiğinden istekliler tarafından sağlıklı teklif fiyatı oluşturulamayacağı, ayrıca yedek personel istenmesi ve bu giderlerin yükleniciye ait olmasının mevzuata aykırı olduğu,

5) Teknik Şartname’nin 8.12’nci maddesinde çalıştırılacak personelin fazla mesai yapabileceklerinin öngörüldüğü, ancak yapılacak fazla mesailere ilişkin birim fiyat teklif cetvelinde satır açılmadığı ve söz konusu giderin yüklenici üzerine bırakılmış olmasının sağlıklı teklif fiyatı oluşturulmasına imkân tanımadığı,

6) Teknik Şartname’nin 8.16’ncı maddesinde doğum ve ölüm izni gibi İş Kanunu’nda ücretli izin sayılan hallerde personelin yerine yeni eleman talep edilmesi hususunun İş Kanunu’na ve kamu ihale mevzuatına aykırı olduğu, ayrıca talep edilen personel ücretinin yüklenici tarafından ödenmesinin belirsiz bir maliyet kalemi oluşturduğundan teklif fiyat hazırlanmasına engel nitelikte olduğu iddialarına yer verilmiştir.

Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

1) Başvuru sahibinin 1’inci iddiasına ilişkin olarak:

Başvuruya konu ihalede 19 adet ihale dokümanı alındığı, 27.07.2017 tarihinde yapılan ihaleye başvuru sahibi tarafından teklif sunulmadığı, 4 katılımcı tarafından teklif dosyası sunulduğu, 2 katılımcının teklif dosyasında birim fiyat teklif mektubu bulunmadığı, ihale komisyonu tarafından teklif değerlendirmesinin rapor tarihi itibarıyla yapılmadığı ve karar alınmadığı anlaşılmıştır.

Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımlarında teklif fiyata dahil olacak giderler” başlıklı 78’inci maddesinde “78.1. Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımları; ihale konusu işte çalıştırılacak personel sayısının ihale dokümanında belirlendiği, bu personelin çalışma saatlerinin tamamının idare için kullanıldığı ve yaklaşık maliyetinin en az % 70’lik kısmının asgari işçilik maliyeti ile varsa ayni yemek ve yol giderleri dahil işçilik giderinden oluştuğu hizmetlerdir.

78.30.Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde isteklilerin teklif bedelleri varsa yüklenici karı ile aşağıdaki bileşenlerden oluşur:…

ç) Sözleşme Giderleri ve Genel Giderler: İhale ve sözleşmeye ilişkin damga vergileri, Kamu İhale Kurumu payı ve noter masrafları gibi sözleşme giderleri ile amortisman, ihale konusu işte kullanılacak giyim gideri, oryantasyon (ihale konusu işe uyum) eğitimi gideri, 20/6/2012 tarihli ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu uyarınca işyeri hekimliği ve iş güvenliği uzmanı ücreti ile çalışanlara verilecek eğitim gideri, silahlı atış eğitim gideri, özel güvenlik mali sorumluluk sigortası gideri, yaka kartı, önemli bir bileşen olarak değerlendirilmeyen ilaçlama gideri, toplu ulaşım kartı bedeli ve bu nitelikteki genel giderleri karşılamak üzere, birim fiyat teklif cetvelinde yer alan her bir işçilik birim fiyatı üzerinden; işçi sayısı üzerinden teklif alınması idarece uygun görülmeyen iş kalemi/kalemleri için ise çalıştırılacak her bir personelin işçilik maliyeti üzerinden, % 4 oranında hesaplanan sözleşme giderleri ve genel giderler teklif bileşeni olarak kabul edilir.” açıklaması yer almaktadır.

İdari Şartname’nin “İhale konusu işe ilişkin bilgiler” başlıklı 2’nci maddesinde “2.1. İhale konusu hizmetin;

a) Adı: Özel Güvenlik Hizmeti Alımı

b) Miktarı ve türü: 76 Kişi (75 Özel Güvenlik Görevlisi ve 1 Özel Güvenlik Şefi) ile yapılacak olan Özel güvenlik Hizmeti Ayrıntılı bilgi idari şartnamenin ekinde yer almaktadır.

c) Yapılacağı yer: Ahi Evran Üniversitesi yerleşkelerinde…” düzenlemesi,

Anılan Şartname’nin “Teklif fiyata dahil olan giderler” başlıklı 25’inci maddesinde “25.1. Teklif fiyata ulaşım, sigorta, vergi, resim ve harç giderleri dahildir. (kdv hariç)

25.2. 25.1. maddesinde yer alan gider kalemlerinde artış olması ya da benzeri yeni gider kalemlerinin oluşması hallerinde, teklif edilen fiyatın bu tür artış ya da farkları karşılayacak payı içerdiği kabul edilir. Yüklenici, bu artış ve farkları ileri sürerek herhangi bir hak talebinde bulunamaz.

25.3. Teklif fiyata dahil olan diğer giderler aşağıda belirtilmiştir:

25.3.1. İşin süresi ve personel sayısı dikkate alınarak ilgili mevzuatına göre hesaplanacak işçilik ücreti:

1- Özel Güvenlik Şefi: asgari Ücretin %60 Fazlası ödenecektir.

2- Özel Güvenlik Görevlisi: Asgari Ücretin %10 fazlası ödenecektir.

Resmi ve Dini Bayram günlerinde görev yapacak güvenlik personeline ilişkin bayram mesai tutarları teklif fiyata dahil edilecektir. Hizmet süresince tüm Dini ve Resmi bayramlarda 3 vardiya şeklinde hizmet alınacaktır. Bu Resmi ve Dini bayramların toplamı bir yılda 15,5 gündür. Sözleşme süresi olan üç yılda 46,5 gündür. (Yılbaşı 1 gün , 23 Nisan 1 gün, 1 Mayıs 1 gün, 19 Mayıs 1 gün, 15 Temmuz 1 Gün, 30 Ağustos 1 gün, 29 Ekim 1,5 gün Ramazan Bayramı 3,5 gün, Kurban Bayramı 4,5 gündür.)

Resmi Tatil günlerinde 3 vardiya şeklinde hizmet alınacak ve her vardiyada 30 güvenlik görevlisi görev alacak olup sözleşme süresince güvenlik görevlilerine 4.185 gün mesai ücreti ödenecektir. Resmi Tatil ve bayram günlerinde güvenlik şefi 1 vardiya çalışacak olup sözleşme süresi boyunca güvenlik şefine 46,5 gün mesai ödenecektir.

25.3.2. Yemek ve yol giderleri:

Güvenlik görevlilerine ve güvenlik şefine verilecek bürüt yol ücreti 4,24 TL olup, aylık 26 gün üzerinden 36 ay boyunca güvenlik görevlilerine ve güvenlik şefine yol yardımı yapılacaktır ve teklif fiyata dahil edilecektir. (36 Ay*26 gün(ayda)*4,24 TL*76 kişi)

Güvenlik görevlilerine ve güvenlik şefine verilecek bürüt yemek ücreti 9,26 TL olup, aylık 26 gün üzerinden 36 ay boyunca güvenlik görevlilerine ve güvenlik şefine yemek yardımı yapılacaktır ve teklif fiyata dahil edilecektir (36 Ay*26 gün(ayda)*9,26-TL*76 Kişi)

Yemek ve yol ücreti nakdi olarak ödenecek ve ücret bordrosunda gösterilecektir…

25.3.4. Diğer giderler:

1 adet kontrol ve devriye aracı günlük 50 km yol yapacak olup sözleşme süresi boyunca toplam 54.750 km(365*3*50) yol yapacaktır. Ahi Evran Üniversitesi yerleşkelerinde (Kırşehir Cacabey, Bağbaşı, Aşıkpaşa, Kaman, Mucur, Çiçekdağı, Ahilik Kültürünü Araştırma Merkezi, Davulağıl ve diğer bağlı birimler) çalışacaktır…” düzenlemesi yer almaktadır.

İdari Şartname’nin ekinde yer alan birim fiyat teklif cetvelinin aşağıdaki gibi oluşturulduğu görülmüştür.

Sıra No Açıklama Birimi İşçi Sayısı Ay/gün/saat

1 Özel Güvenlik Görevlisi(Brüt asgari ücretin %10 fazlası) Ay 75,00 36

2 Özel Güvenlik Şefi(Brüt asgari ücretin %60 fazlası) Ay 1,00 36

Sıra No Açıklama Birimi Miktarı

1 Güvenlik Görevlisi Resmi ve Bayram Tatil Günleri gün 4.185

2 Güvenlik Şefi Resmi ve Bayram Tatil Günleri gün 46,5

3 Kontrol ve Devriye Aracı Yakıt Gideri kilometre 54.750

Teknik Şartname’nin “Kullanılacak Araç Gereç ve Malzemeler” başlıklı 9’uncu maddesinde çalıştırılacak aracın teknik özelliklerinin yer aldığı tabloda “Panelvan araç en fazla 2 yaşında ve dizel motorlu, en az 4 kişi oturma kapasitesinde olacak. Ön kapıları çarpmalı tip olup, arka yolcu kapıları (sağ ve sol) sürgülü ve camlı, arka yük kabini camlı olacak, Motor en az 75 ps gücünde ve motor hacmi en az 1400 cc- en fazla 1600 cc aralığında olacaktır.” ifadelerine yer verildiği, çalıştırılacak araca yönelik düzenlemelerin yer aldığı aynı Teknik Şartname maddesinin devam maddelerinde “…9.7. Devriye aracı günlük 50 km. yol yapacaktır. Ahi Evran Üniversitesi Yerleşkeleri ve ilçeler de dahil olmak üzere diğer bağlı birimler arasında çalışacaktır.

9.8. Devriye aracı ve diğer araç ve gereçlerin arızalanması durumunda yüklenici tarafından en geç 2 gün içinde aynı özelliklere ait başka bir araç tahsis edilecektir.

9.9 Yüklenicinin kendisine ait veya kurumca kendisine teslim edilen demirbaş malzemeler teslim tutanağı ile teslim edilen her türlü cihaz ve araç gerecin takip bakım ve onarımları yüklenici tarafından yerine getirilecektir. Bu konudaki denetimler idare yetkililerince yapılacaktır…” düzenlemesinin yer aldığı görülmüştür.

Başvuruya konu ihalenin personel çalıştırılmasına dayalı iş olup olmadığına yönelik yapılan incelemede, ihale dokümanında ihale konusu işte çalıştırılacak personel sayısının 76 kişi olarak belirlendiği, haftalık çalışma saatlerinin tamamının idare için kullanılmasının öngörüldüğü, idarenin yapmış olduğu yaklaşık maliyet hesaplamalarında ihale konusu işte çalıştırılacak toplam işçilik maliyetinin 8.051.371,71 TL tutarında hesaplandığı, başvuruya konu ihalenin toplam yaklaşık maliyetinin 8.946.084,24 TL olduğu göz önünde bulundurulduğunda işçilik maliyetinin yaklaşık maliyete oranının (8.051.371,71/8.946.084,24=) %90 olarak hesaplandığı, dolayısıyla başvuruya konu ihalenin Kamu İhale Genel Tebliği’nin 78.1’inci maddesi uyarınca personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalesi olduğu anlaşılmıştır.

İhale konusu işe ilişkin yaklaşık maliyet hesaplaması incelendiğinde sadece işçilik maliyetleri üzerinden hesaplama yapıldığı, Teknik Şartname’de yer verilen aracın sadece akaryakıt giderlerine ilişkin maliyetlere yer verildiği, ancak aracın diğer giderlerine ilişkin herhangi bir maliyet girdisine yer verilmediği, yaklaşık maliyet hesaplamasına işçilik maliyetleri üzerinden %4 oranında sözleşme giderleri ve genel giderler ve işçilik maliyeti üzerinden %7 oranında yüklenici kârı dahil edildiği tespit edilmiştir.

Başvuru sahibinin 1’inci iddiasında yer verdiği hususlara ilişkin yukarıda yer verilen Şartname düzenlemelerinden, ihale konusu işte çalıştırılacak 1 adet kontrol ve devriye aracının teknik özelliklerine yer verilerek söz konusu aracın günlük 50 km, ihale süresince toplam 54.750 km yol yapacağının öngörüldüğü, çalıştırılması öngörülen kontrol ve devriye aracının sadece akaryakıt giderlerine ilişkin 54.750 km mesafe üzerinden birim fiyat teklif cetvelinde satır açıldığı, birim fiyat teklif cetvelinde araçların diğer giderlerine yönelik satır açılmadığı, diğer taraftan ihale konusu işte çalıştırılacak aracın yüklenicinin kendi malı olması gerektiğine yönelik bir düzenleme bulunmadığı anlaşılmıştır.

Yapılan incelemede ihale dokümanında ihale konusu işte çalıştırılması öngörülen kontrol ve devriye aracının teknik özelliklerine yer verilerek söz konusu aracın sadece ihale konusu iş süresince kat edeceği mesafelerinin düzenlendiği ve bu mesafeler öngörülerek çalıştırılacak aracın akaryakıt giderlerine yönelik birim fiyat tekli cetvelinde satır açıldığı, ihale dokümanında çalıştırılacak aracın isteklilerin kendi malı olması gerektiğine yönelik herhangi bir düzenlemeye yer verilmediği,

Diğer taraftan ihale konusu işin personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alım ihalesi olduğu, personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde %4 oranında sözleşme ve genel giderlerin öngörüleceği,

Kamu İhale Genel Tebliği’nin 78.30’uncu maddesinin işin esasına ilişkin giderler yanında oluşabilecek giderler için anılan maddede yer alan “…amortisman, bu nitelikteki genel giderler” ifadesinden ihale konusu işte çalıştırılacak kontrol ve devriye aracına yönelik doğabilecek giderlerin bu kapsamda değerlendirilebileceği hususları birlikte ele alındığında

ihale konusu işte çalıştırılacak aracın ihale dokümanında öngörülmeyen giderlerine ilişkin birim fiyat teklif cetvelinde satır açılmamasının ihale mevzuatına aykırılık teşkil etmeyeceği ve bu durumun isteklilerin teklif fiyatı oluşturmasına mani olmayacağı anlaşıldığından başvuru sahibinin söz konusu iddiasının yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır.

2) Başvuru sahibinin 2’nci iddiasına ilişkin olarak:

Hizmet İşleri Genel Şartnamesi’nin “Çalışanların özlük hakları” başlıklı 38’inci maddesinde “…Kontrol teşkilatı, yüklenici veya alt yüklenici tarafından istihdam edilen işçilerin ücretlerinin tam ve zamanında ödenip ödenmediğini her ay resen kontrol etmekle ayrıca bu konuda kendisine ulaşan başvuruları (talep ve ihbarları) ivedilikle değerlendirmekle yükümlüdür.

Bu amaçla yüklenicinin hakediş istemesi üzerine, bu istek ve hakedişin ödeneceği tarih (yaklaşık olarak), şantiye şefliği, işyeri ilan tahtası veya işçilerin toplu bulunduğu yerler gibi işçilerin görebileceği yerlere yazılı ilan asılmak suretiyle duyurulur. İlanın yapıldığı, kontrol teşkilatının ve yüklenici veya vekili ile işçi temsilcisinin imzaladıkları bir tutanakla tespit edilerek bu tutanağın bir kopyası hakedişin ödeme yerine gönderilir.

Personel alacakları, hakediş raporunun düzenlendiği tarihten önceki (işçi ücretleri ödeme günü öncesindeki) günler için belirlenmiş sayılır. Bu tür alacakların üç (3) aylık tutarından fazlası hakkında idareye herhangi bir sorumluluk düşmez.

İdare tarafından gerek resen gerekse de başvuru üzerine bordroların ve/veya ücret ödemesini gösterir diğer bilgi ve belgelerin (yüklenici veya alt yüklenicinin kayıtları, puantaj, hesap pusulaları gibi) incelenmesi neticesinde ücret ve/veya yan ödemelerin eksik ödendiğinin veya ödenmediğinin tespit edilmesi halinde bu durumun yüklenici tarafından bordroya bağlanması sağlanır ve bu bordrolar hakediş raporu ile birlikte ödeme yerine gönderilir. Aynı zamanda, ücret ve/veya yan ödemelerin, ödenmeyen kısmı yüklenicinin hakedişinden kesilir ve tabi olunan mali mevzuat hükümleri çerçevesinde idare tarafından doğrudan işçinin banka hesabına yatırılır. Bu husus ayrıca bir tutanağa da bağlanır…” açıklamaları yer almaktadır.

Söz konusu mevzuat açıklamalarından yüklenicinin çalıştırdığı personele eksik maaş ödemesi yaptığının idare tarafından tespit edilmesi halinde ödenmeyen ücret veya yan ödemelerin yükleniciye ödenecek hakedişten kesileceği ve bu tutarların tabi olunan mali mevzuat hükümleri çerçevesinde idare tarafından doğrudan işçinin banka hesabına yatırılacağı anlaşılmaktadır.

İdari Şartname’nin “Diğer Hususlar” başlıklı 47’nci maddesinde “47.1. İdare uygun gördüğü hallerde ilgili aya ait net personel maaşlarını hakedişlerinden keserek personel hesaplarına aktarabilir.” düzenlemesi yer almaktadır.

Yapılan inceleme neticesinde itirazen şikâyete konu İdari Şartname düzenlemesinden, yüklenici tarafından ihale konusu işte çalıştırılacak personele eksik maaş ödenmesi halinde ilgili aya ait net personel maaşlarının yüklenicinin hakedişinden kesilerek personel hesaplarına aktarılabileceğinin anlaşıldığı, bu haliyle mevcut doküman düzenlemesinin Hizmet İşleri Genel Şartnamesi’nin yukarıda aktarılan açıklamalara uygun olarak hazırlandığı anlaşıldığından başvuru sahibinin söz konusu iddiasının yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır.

3) Başvuru sahibinin 3’üncü iddiasına ilişkin olarak:

4857 sayılı İş Kanunu’nun “Bazı kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanların kıdem tazminatı” başlıklı 112’nci maddesinde “Kanuna veya kanunun verdiği yetkiye dayanılarak kurulan kurum ve kuruluşların haklarında bu Kanun ve 854, 5953, 5434 sayılı kanunların hükümleri uygulanmayan personeli ile kamu kuruluşlarında sözleşmeli olarak istihdam edilenlere mevzuat veya sözleşmelerine göre kıdem tazminatı niteliğinde yapılan ödemeler kıdem tazminatı sayılır.

4/1/2002 tarihli ve 4734 sayılı Kamu İhale Kanununun 62’nci maddesinin birinci fıkrasının (e) bendi kapsamında alt işverenler tarafından çalıştırılan işçilerin kıdem tazminatları;

a) Alt işverenlerinin değişip değişmediğine bakılmaksızın aralıksız olarak aynı kamu kurum veya kuruluşuna ait işyerlerinde çalışmış olanların bu şekilde çalışmış oldukları sürelere ilişkin kıdem tazminatına esas hizmet süreleri, aynı kamu kurum veya kuruluşuna ait işyerlerinde geçen toplam çalışma süreleri esas alınarak tespit olunur. Bunlardan son alt işverenleri ile yapılmış olan iş sözleşmeleri 1475 sayılı İş Kanununun 14 üncü maddesine göre kıdem tazminatı ödenmesini gerektirecek şekilde sona ermiş olanların kıdem tazminatları ilgili kamu kurum veya kuruluşları tarafından,

b) Aynı alt işveren tarafından ve aynı iş sözleşmesi çerçevesinde farklı kamu kurum veya kuruluşlarında çalıştırılmış olan işçilerden iş sözleşmeleri 1475 sayılı İş Kanununun 14 üncü maddesine göre kıdem tazminatı ödenmesini gerektirecek şekilde sona ermiş olanlara, 4734 sayılı Kanunun 62’nci maddesinin birinci fıkrasının (e) bendi kapsamında farklı kamu kurum ve kuruluşuna ait işyerlerinde geçen hizmet sürelerinin toplamı esas alınarak çalıştırıldığı son kamu kurum veya kuruluşu tarafından, işçinin banka hesabına yatırılmak suretiyle ödenir” hükmü,

Kamu İhale Kanununa Göre İhale Edilen Personel Çalıştırılmasına Dayalı Hizmet Alımları Kapsamında İstihdam Edilen İşçilerin Kıdem Tazminatlarının Ödenmesi Hakkında Yönetmelik’in “Ödeme Usulü” başlıklı 8’inci maddesinde “(1) 4734 sayılı Kanunun 62 nci maddesinin birinci fıkrasının (e) bendi kapsamında alt işveren tarafından çalıştırılan işçilerin bu Yönetmelik hükümlerine göre tespit edilen sürelere ilişkin kıdem tazminatları, ilgili kamu kurum veya kuruluşunca mülga 1475 sayılı Kanunun yürürlükte olan 14 üncü maddesi kapsamında ödenir.

(2) Kamu kurum veya kuruluşları tarafından yapılacak olan kıdem tazminatı ödemeleri, 10 uncu maddede belirtilen belgeler esas alınarak doğrudan işçinin banka hesabına yapılır.

(3) Bu Yönetmelik kapsamında hesaplanan kıdem tazminatı tutarı, 4734 sayılı Kanunun Ek 8 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde belirtilen işyerlerinde kıdem tazminatı ile ilgili olarak açılacak bütçe tertibinden, (b) bendinde belirtilen işyerlerinde ise hizmet alımı gider kaleminden, ödeneğin yetip yetmediğine bakılmaksızın doğrudan işçinin banka hesabına ödenir.

(4) Farklı kamu kurum veya kuruluşlarına ait işyerlerinde geçen hizmet sürelerinin toplamı üzerinden kıdem tazminatı ödenmesi halinde, kıdem tazminatı ödemesini gerçekleştiren son kamu kurum veya kuruluşu, ödenen kıdem tazminatı tutarının diğer kamu kurum veya kuruluşlarında geçen hizmet süresine ilişkin kısmını ilgili kamu kurum veya kuruluşundan tahsil eder. Ancak, 10/12/2003 tarihli ve 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununa ekli (I), (II) ve (III) sayılı cetvellerinde yer alan kamu kurum veya kuruluşları arasında bu fıkra hükümlerine göre bir tahsil işlemi yapılmaz.” hükmü bulunmaktadır.

Yukarıda aktarılan mevzuat hükümleri uyarınca, 4734 sayılı Kanunun 62’nci maddesinin birinci fıkrasının (e) bendi kapsamında alt işveren tarafından çalıştırılan işçilerin kıdem tazminatının idarelerin yükümlülüğünde bulunan bir maliyet olarak belirlendiği anlaşılmaktadır.

Teknik Şartname’nin itirazen şikâyete konu olan 6.6, 8.16 ve 10.3’üncü maddelerinde “6.6. İdare, kurum içi işleyişe ve kurallara uymayan hizmet personelinin bütününü ya da bir kısmını değiştirmesini isteme hakkına sahiptir. Hizmet personelin işten çıkartılması durumunda (İş Kanunu'nun öngördüğü şartların gerçekleşmesi halinde) tüm yasal hakları Yüklenici tarafından kendisine ödenir…

8.16. Yüklenici çalıştırdığı personelin her türlü özlük ve sosyal haklarını karşılamak ve yasalara göre ödemek zorundadır. Bu konularda idarenin sorumluluğu yoktur. Çalışan personelin yıllık izinler hariç doğum, ölüm ve raporlu olma gibi eksilmeleri halinde eksik eleman firma tarafından karşılanacaktır…

10.3. Yüklenici ilgili Kurum yönetiminin haberi olmaksızın işçi çıkartamayacaktır. İşçinin çıkartılması halinde iş kanunu gereği ödenmesi gereken her türlü tazminat yükleniciye aittir.” düzenlemeleri yer almaktadır.

Yukarıda yer verilen doküman düzenlemelerinden işten çıkartılan personel olması halinde bu durumun idarenin izni ile mümkün olacağının düzenlendiği, işten çıkartılan personele İş Kanunu kapsamında ödenecek tazminatların yükleniciye ait olduğunun düzenlendiği görülmüştür.

Mevcut doküman düzenlemelerinde yüklenici tarafından ödenecek tazminatların çerçevesinin İş Kanunu kapsamındaki tazminatlar olarak düzenlendiği, ancak yukarıda aktarılan mevzuat hükümleri uyarınca işten çıkartılan personele ödenecek kıdem tazminatlarının İş Kanunu kapsamında yüklenici tarafından ödenebilecek bir tazminat olmadığının anlaşıldığı, bu anlamda ihale dokümanında bahsedilen tazminatların İş Kanunu kapsamında yüklenici tarafından ödenebilecek kıdem tazminatı olarak değerlendirilemeyeceği,

Kaldı ki mevcut doküman düzenlemesi İş Kanunu’na aykırı olarak düzenlenmiş olsa bile 4857 sayılı İş Kanunu’nun 112’nci maddesinde kıdem tazminatının idarelerin yükümlülüğünde olan bir maliyet olarak belirlendiği, söz konusu Kanun hükmü karşısında sözleşmenin uygulanması aşamasında herhangi bir boşluk doğmayacağından bu hususla ilgili taraflarca sorun yaşanmayacağı ve bu durumun teklif verilmesine engel bir durum oluşturmadığı anlaşıldığından başvuru sahibinin söz konusu iddiasının yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır.

4) Başvuru sahibinin 5’inci iddiasına ilişkin olarak:

4857 sayılı İş Kanunu’nun “Fazla çalışma ücreti” başlıklı 41’inci maddesinde “Ülkenin genel yararları yahut işin niteliği veya üretimin artırılması gibi nedenlerle fazla çalışma yapılabilir. Fazla çalışma, Kanunda yazılı koşullar çerçevesinde, haftalık kırkbeş saati aşan çalışmalardır. 63 üncü madde hükmüne göre denkleştirme esasının uygulandığı hallerde, işçinin haftalık ortalama çalışma süresi, normal haftalık iş süresini aşmamak koşulu ile, bazı haftalarda toplam kırkbeş saati aşsa dahi bu çalışmalar fazla çalışma sayılmaz.

Her bir saat fazla çalışma için verilecek ücret normal çalışma ücretinin saat başına düşen miktarının yüzde elli yükseltilmesi suretiyle ödenir.

Haftalık çalışma süresinin sözleşmelerle kırkbeş saatin altında belirlendiği durumlarda yukarıda belirtilen esaslar dahilinde uygulanan ortalama haftalık çalışma süresini aşan ve kırkbeş saate kadar yapılan çalışmalar fazla sürelerle çalışmalardır. Fazla sürelerle çalışmalarda, her bir saat fazla çalışma için verilecek ücret normal çalışma ücretinin saat başına düşen miktarının yüzde yirmibeş yükseltilmesiyle ödenir.

Fazla çalışma veya fazla sürelerle çalışma yapan işçi isterse, bu çalışmalar karşılığı zamlı ücret yerine, fazla çalıştığı her saat karşılığında bir saat otuz dakikayı, fazla sürelerle çalıştığı her saat karşılığında bir saat onbeş dakikayı serbest zaman olarak kullanabilir...” hükmü,

Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımlarında teklif fiyata dahil olacak giderler” başlıklı 78’inci maddesinde “…78.8. Ulusal bayram ve genel tatil günlerinde (ulusal bayram, resmi ve dini bayram günleri ile 1 Mayıs Emek ve Dayanışma günü ve yılbaşı günü) yaptırılacak çalışma için 4857 sayılı İş Kanununun 47’nci maddesi, fazla çalışmalar için ise aynı Kanunun 41 inci maddesi uyarınca hesaplanacak ücret, brüt asgari ücret üzerinden; idari şartnamede brüt asgari ücretin yüzde (%) fazlası öngörülmüş ise bu tutar üzerinden hesaplanacaktır. Bu durumda, ulusal bayram ve genel tatil günlerinde yaptırılacak çalışma için 4857 sayılı İş Kanunu’nun 47’nci maddesi uyarınca belirlenecek ücretin hesaplanabilmesi açısından çalışılacak gün ve personel sayısı ile fazla çalışma yapılacak hallerde toplam fazla çalışma saati ihale dokümanında belirtilecektir.

78.22. Brüt asgari ücret veya üzerinde ücret ödenmesi öngörülen personelin varsa nakdi yol ve yemek bedeli dahil aylık (78.12’nci maddeye göre gün üzerinden teklif alınan hallerde günlük) ücreti, fazla çalışma, ulusal bayram ve genel tatil günlerinde (ulusal bayram, resmi ve dini bayram günleri ile 1 Mayıs Emek ve Dayanışma günü ve yılbaşı günü) yapılacak çalışmalara ilişkin ücretler ile engelli işçi ücreti gibi ayrı ayrı hesaplanması gereken her bir işçilik maliyeti için birim fiyat teklif cetvelinde ayrı satır açılması, malzeme giderlerinin de ayrı iş kalemleri şeklinde düzenlenmesi zorunludur. Ayrıca, ayni teklif verileceği belirtilen yemek ve yol giderlerinin de ayrı iş kalemleri şeklinde düzenlenmesi esastır. Ancak, Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin 10’uncu maddesinin beşinci fıkrasına göre işçi sayısı üzerinden teklif alınması idarece uygun görülmeyen iş kaleminin/kalemlerinin bulunduğu personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalesinin birim fiyat teklif cetvelinde, bu iş kalemi/kalemleri kapsamındaki işlerde çalıştırılmak üzere ihale dokümanında asgari sayısı belirtilen personele ilişkin maliyetlere işçilik kaleminde değil, ait olduğu iş kalemi içerisinde yer verilecek ve istekliler de tekliflerini buna göre sunacaklardır.

Bununla birlikte, söz konusu personelin fazla çalışma yapması ve/veya ulusal bayram ve/veya genel tatil günlerinde çalıştırılması öngörülüyor ise, 78.8. maddesine göre çalışılacak gün ve personel sayısı ile toplam fazla çalışma saati belirlenirken, bu personel de dikkate alınmak suretiyle maliyet hesaplaması yapılarak ulusal bayram ve genel tatil günleri iş kalemi ile fazla çalışma iş kalemine dahil edilecektir…” açıklaması,

Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin eklerinden “KİK015.3./H” sıra numaralı standart form olan birim fiyat teklif cetvelinin dipnotunda “…Fazla çalışma öngörülmesi durumunda, fazla çalışma için ayrı satır açılacaktır. İdareler bu satırı düzenlerken birim sütununa “saat” ibaresini yazacak, miktar sütununa toplam fazla çalışma saatini yazacaktır. Farklı ücret grupları için fazla çalışma öngörülüyorsa her biri için ayrı satır açılacaktır.” açıklaması yer almaktadır.

Yukarıda yer verilen mevzuat hüküm ve açıklamalarından, hafta tatilleri de dahil olmak üzere idare tarafından fazla çalışma öngörülmesi halinde toplam fazla çalışma saatinin ihale dokümanında belirtileceği, birim fiyat teklif cetveline ilişkin standart formda fazla çalışma ile ilgili satırda birim sütununun “saat” cinsinden düzenleneceği, ancak bu yükümlülüğün idare tarafından fazla çalışma öngörülmesi halinde geçerli olduğu anlaşılmıştır.

İdari Şartname’nin “ Teklif fiyata dâhil olan giderler” başlıklı 25’inci maddesinde “25.1. Teklif fiyata ulaşım, sigorta, vergi, resim ve harç giderleri dahildir. (kdv hariç)

25.2. 25.1. maddesinde yer alan gider kalemlerinde artış olması ya da benzeri yeni gider kalemlerinin oluşması hallerinde, teklif edilen fiyatın bu tür artış ya da farkları karşılayacak payı içerdiği kabul edilir. Yüklenici, bu artış ve farkları ileri sürerek herhangi bir hak talebinde bulunamaz.

25.3. Teklif fiyata dahil olan diğer giderler aşağıda belirtilmiştir:

25.3.1. İşin süresi ve personel sayısı dikkate alınarak ilgili mevzuatına göre hesaplanacak işçilik ücreti:

1- Özel Güvenlik Şefi: asgari Ücretin %60 Fazlası ödenecektir.

2- Özel Güvenlik Görevlisi: Asgari Ücretin %10 fazlası ödenecektir.

Resmi ve Dini Bayram günlerinde görev yapacak güvenlik personeline ilişkin bayram mesai tutarları teklif fiyata dahil edilecektir. Hizmet süresince tüm Dini ve Resmi bayramlarda 3 vardiya şeklinde hizmet alınacaktır. Bu Resmi ve Dini bayramların toplamı bir yılda 15,5 gündür. Sözleşme süresi olan üç yılda 46,5 gündür. (Yılbaşı 1 gün , 23 Nisan 1 gün, 1 Mayıs 1 gün, 19 Mayıs 1 gün, 15 Temmuz 1 Gün, 30 Ağustos 1 gün, 29 Ekim 1,5 gün Ramazan Bayramı 3,5 gün, Kurban Bayramı 4,5 gündür.)

Resmi Tatil günlerinde 3 vardiya şeklinde hizmet alınacak ve her vardiyada 30 güvenlik görevlisi görev alacak olup sözleşme süresince güvenlik görevlilerine 4.185 gün mesai ücreti ödenecektir. Resmi Tatil ve bayram günlerinde güvenlik şefi 1 vardiya çalışacak olup sözleşme süresi boyunca güvenlik şefine 46,5 gün mesai ödenecektir.

25.3.2. Yemek ve yol giderleri:

Güvenlik görevlilerine ve güvenlik şefine verilecek bürüt yol ücreti 4,24 TL olup, aylık 26 gün üzerinden 36 ay boyunca güvenlik görevlilerine ve güvenlik şefine yol yardımı yapılacaktır ve teklif fiyata dahil edilecektir. (36 Ay*26 gün(ayda)*4,24 TL*76 kişi)

Güvenlik görevlilerine ve güvenlik şefine verilecek bürüt yemek ücreti 9,26 TL olup, aylık 26 gün üzerinden 36 ay boyunca güvenlik görevlilerine ve güvenlik şefine yemek yardımı yapılacaktır ve teklif fiyata dahil edilecektir (36 Ay*26 gün(ayda)*9,26-TL*76 Kişi)

Yemek ve yol ücreti nakdi olarak ödenecek ve ücret bordrosunda gösterilecektir…” düzenlemesinin bulunduğu görülmüştür.

İdari Şartname’nin ekinde yer alan birim fiyat teklif cetvelinin aşağıdaki gibi oluşturulduğu görülmüştür.

Sıra No Açıklama Birimi İşçi Sayısı Ay/gün/saat

1 Özel Güvenlik Görevlisi(Brüt asgari ücretin %10 fazlası) Ay 75,00 36

2 Özel Güvenlik Şefi(Brüt asgari ücretin %60 fazlası) Ay 1,00 36

Sıra No Açıklama Birimi Miktarı

1 Güvenlik Görevlisi Resmi ve Bayram Tatil Günleri gün 4.185

2 Güvenlik Şefi Resmi ve Bayram Tatil Günleri gün 46,5

3 Kontrol ve Devriye Aracı Yakıt Gideri kilometre 54.750

Yukarıda yer alan Şartname düzenlemelerinden ihale konusu işte çalıştırılması öngörülen personele aylık verilecek ücretin yanı sıra ulusal bayram ve genel tatil günlerinde yaptırılacak çalışma için 4857 sayılı İş Kanununun 47’nci maddesi uyarınca günlük olarak verilecek ücretin hesaplandığı, ancak anılan doküman düzenlemelerinden çalıştırılacak personele fazla çalışma ile ilgili herhangi bir ücret düzenlemesi yapılmadığı anlaşılmıştır.

Teknik Şartname’nin “Yüklenicinin Yükümlülükleri” başlıklı 8’inci maddesinin itirazen şikâyete konu 8.12’nci maddesinde “8.12. Yüklenici; Hizmet personelinin çalışma programını İş Kanunu, ilgili tüzük ve yönetmeliklere göre aylık olarak düzenleyecek ve vardiya değişimlerinden kaynaklanabilecek fazla çalışma saatleri için İş Kanununun ilgili madde hüküm ve yükümlülükleri kendisine ait olacaktır. Aylık planlar Yüklenici tarafından hizmet personeline tebliğ edilecek ve görev bölgesinde görünür bir yerde muhafaza edecektir.” düzenlemesi yer almaktadır.

İtirazen şikâyete konu Teknik Şartname maddesinden çalıştırılacak personelin çalışma programının ilgili mevzuata göre aylık olarak düzenleneceği, söz konusu düzenlemede aylık olarak düzenlenen çalışma programında vardiyalar arasında fazla çalışma gerektirecek bir durumun öngörülmediği, ancak vardiya değişimleri esnasında yüklenici kaynaklı fazla çalışma ücreti verilmesi gereken bir durum oluşursa bu tür sorumlulukların yükleniciye ait olacağının düzenlendiği görülmüştür.

Yapılan inceleme neticesinde idare tarafından gerek İdari Şartname’de gerekse birim fiyat teklif cetvelinde çalıştırılacak personelin fazla çalışma yapacağına yönelik herhangi bir düzenlemeye yer verilmediği, Teknik Şartname’de vardiya değişiminden kaynaklı doğabilecek fazla çalışmaların yüklenicinin sorumluluğunda olduğu ifade edilmişse de bu durumun yükleniciden kaynaklı vardiya gecikmelerini engellemek ve yüklenicinin sorumluluğunu hatırlatmak kapsamında değerlendirilmesi gerektiği, söz konusu durumun yükleniciden kaynaklanabilecek ihtimallere dayalı bir durum olduğu, isteklilerin birim fiyat teklif cetvelinde yapılan düzenlemeler doğrultusunda tekliflerini oluşturması gerektiği, dolayısıyla başvuru sahibinin iddiasında yer verdiği gibi tekliflerin sağlıklı oluşturmasına ve sağlıklı maliyet tespitine engel teşkil edecek hususun bulunmadığı hususları birlikte değerlendirildiğinde mevcut doküman düzenlemelerinde herhangi bir aykırılık tespit edilmediğinden başvuru sahibinin söz konusu iddianın yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır.

5) Başvuru sahibinin 4’üncü ve 6’ncı iddialarına ilişkin olarak:

4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu’nun “İlkeler” başlıklı 4’üncü maddesinde “Bu Kanuna göre düzenlenecek sözleşmelerde, ihale dokümanında yer alan şartlara aykırı hükümlere yer verilemez.

Bu Kanunda belirtilen haller dışında sözleşme hükümlerinde değişiklik yapılamaz ve ek sözleşme düzenlenemez.

Bu Kanun kapsamında yapılan kamu sözleşmelerinin tarafları, sözleşme hükümlerinin uygulanmasında eşit hak ve yükümlülüklere sahiptir. İhale dokümanı ve sözleşme hükümlerinde bu prensibe aykırı maddelere yer verilemez. Kanunun yorum ve uygulanmasında bu prensip göz önünde bulundurulur.” hükmü,

4857 sayılı İş Kanunu’nun “Yıllık ücretli izin hakkı ve izin süreleri” başlıklı 53’üncü maddesinde “İşyerinde işe başladığı günden itibaren, deneme süresi de içinde olmak üzere, en az bir yıl çalışmış olan işçilere yıllık ücretli izin verilir.

Yıllık ücretli izin hakkından vazgeçilemez.

Niteliklerinden ötürü bir yıldan az süren mevsimlik veya kampanya işlerinde çalışanlara bu Kanunun yıllık ücretli izinlere ilişkin hükümleri uygulanmaz.

İşçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi, hizmet süresi;

a) Bir yıldan beş yıla kadar (beş yıl dahil) olanlara ondört günden,

b) Beş yıldan fazla onbeş yıldan az olanlara yirmi günden,

c) Onbeş yıl (dahil) ve daha fazla olanlara yirmialtı günden,

az olamaz.

Ancak onsekiz ve daha küçük yaştaki işçilerle elli ve daha yukarı yaştaki işçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi yirmi günden az olamaz.

Yıllık izin süreleri iş sözleşmeleri ve toplu iş sözleşmeleri ile artırılabilir.” hükmü,

Anılan Kanun’un “Yıllık ücretli izne hak kazanma ve izni kullanma dönemi” başlıklı 54’üncü maddesinde “Yıllık ücretli izine hak kazanmak için gerekli sürenin hesabında işçilerin, aynı işverenin bir veya çeşitli işyerlerinde çalıştıkları süreler birleştirilerek göz önüne alınır. Şu kadar ki, bir işverenin bu Kanun kapsamına giren işyerinde çalışmakta olan işçilerin aynı işverenin işyerlerinde bu Kanun kapsamına girmeksizin geçirmiş bulundukları süreler de hesaba katılır.

Bir yıllık süre içinde 55’inci maddede sayılan haller dışındaki sebeplerle işçinin devamının kesilmesi halinde bu boşlukları karşılayacak kadar hizmet süresi eklenir ve bu suretle işçinin izin hakkını elde etmesi için gereken bir yıllık hizmet süresinin bitiş tarihi gelecek hizmet yılına aktarılır.

İşçinin gelecek izin hakları için geçmesi gereken bir yıllık hizmet süresi, bir önceki izin hakkının doğduğu günden başlayarak gelecek hizmet yılına doğru ve yukarıdaki fıkra ve 55 inci madde hükümleri gereğince hesaplanır.

İşçi yukarıdaki fıkralar ve 55’inci madde hükümlerine göre hesaplanacak her hizmet yılına karşılık, yıllık iznini gelecek hizmet yılı içinde kullanır.

Aynı bakanlığa bağlı işyerleri ile aynı bakanlığa bağlı tüzel kişilerin işyerlerinde geçen süreler ve kamu iktisadi teşebbüsleri yahut özel kanuna veya özel kanunla verilmiş yetkiye dayanılarak kurulan banka ve kuruluşlar veya bunlara bağlı işyerlerinde geçen süreler, işçinin yıllık ücretli izin hakkının hesaplanmasında göz önünde bulundurulur.” hükmü,

Aynı Kanun’un “Yıllık izin bakımından çalışılmış gibi sayılan haller” başlıklı 55’inci maddesinde “Aşağıdaki süreler yıllık ücretli izin hakkının hesabında çalışılmış gibi sayılır:

a) İşçinin uğradığı kaza veya tutulduğu hastalıktan ötürü işine gidemediği günler (Ancak, 25 inci maddenin (I) numaralı bendinin (b) alt bendinde öngörülen süreden fazlası sayılmaz.).

b) Kadın işçilerin 74 üncü madde gereğince doğumdan önce ve sonra çalıştırılmadıkları günler.

c) İşçinin muvazzaf askerlik hizmeti dışında manevra veya herhangi bir kanundan dolayı ödevlendirilmesi sırasında işine gidemediği günler (Bu sürenin yılda 90 günden fazlası sayılmaz.).

d) Çalışmakta olduğu işyerinde zorlayıcı sebepler yüzünden işin aralıksız bir haftadan çok tatil edilmesi sonucu olarak işçinin çalışmadan geçirdiği zamanın onbeş günü (işçinin yeniden işe başlaması şartıyla).

e) 66 ncı maddede sözü geçen zamanlar.

f) Hafta tatili, ulusal bayram, genel tatil günleri.

g) 3153 sayılı Kanuna dayanılarak çıkarılan tüzüğe göre röntgen muayenehanelerinde çalışanlara pazardan başka verilmesi gereken yarım günlük izinler.

h) İşçilerin arabuluculuk toplantılarına katılmaları, hakem kurullarında bulunmaları, bu kurullarda işçi temsilciliği görevlerini yapmaları, çalışma hayatı ile ilgili mevzuata göre kurulan meclis, kurul, komisyon ve toplantılara yahut işçilik konuları ile ilgili uluslararası kuruluşların konferans, kongre veya kurullarına işçi veya sendika temsilcisi olarak katılması sebebiyle işlerine devam edemedikleri günler.

ı) İşçilerin evlenmelerinde üç güne kadar, ana veya babalarının, eşlerinin, kardeş veya çocuklarının ölümünde üç güne kadar verilecek izinler.

j) İşveren tarafından verilen diğer izinler ile 65 inci maddedeki kısa çalışma süreleri.

k) Bu Kanunun uygulanması sonucu olarak işçiye verilmiş bulunan yıllık ücretli izin süresi.” hükmü,

4857 sayılı İş Kanunu’nun “Geçici iş göremezlik” başlıklı 48’inci maddesinde "... Hastalık nedeni ile çalışılmayan günlerde Sosyal Sigortalar Kurumu tarafından ödenen geçici iş göremezlik ödeneği aylık ücretli isçilerin ücretlerinden mahsup edilir." hükmü,

4857 sayılı Kanun’a 4/4/2015 tarihli ve 6645 sayılı Kanun ile eklenen “Mazeret izni” başlıklı 2’nci ek maddede “İşçiye; evlenmesi veya evlat edinmesi ya da ana veya babasının, eşinin, kardeşinin, çocuğunun ölümü hâlinde üç gün, eşinin doğum yapması hâlinde ise beş gün ücretli izin verilir.” hükmü,

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun “Sigortalı sayılanlar” başlıklı 4’üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendinde “Bu Kanun’un kısa ve uzun vadeli sigorta kolları uygulaması bakımından;

a) Hizmet akdi ile bir veya birden fazla işveren tarafından çalıştırılanlar,

… hakkında da uygulanır.” hükmü,

Aynı Kanun’un “Geçici iş göremezlik ödeneği” başlıklı 18’inci maddesinde “Kurumca yetkilendirilen hekim veya sağlık kurullarından istirahat raporu alınmış olması şartıyla;

a) İş kazası veya meslek hastalığı nedeniyle iş göremezliğe uğrayan sigortalıya her gün için,

b) 4’üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendi ile 5’inci madde kapsamındaki sigortalılardan hastalık sigortasına tabi olanların hastalık sebebiyle iş göremezliğe uğraması halinde, iş göremezliğin başladığı tarihten önceki bir yıl içinde en az doksan gün kısa vadeli sigorta primi bildirilmiş olması şartıyla geçici iş göremezliğin üçüncü gününden başlamak üzere her gün için,

İş kazası, meslek hastalığı, hastalık ve sigortalı kadının analığı halinde verilecek geçici iş göremezlik ödeneği, yatarak tedavilerde 17’nci maddeye göre hesaplanacak günlük kazancının yarısı, ayaktan tedavilerde ise üçte ikisidir.

Sigorta prim ve ödeneklerinin hesabına esas tutulacak günlük kazançların alt sınırında meydana gelecek değişikliklerde, yeniden tespit edilen alt sınırın altında bir günlük kazanç üzerinden ödenek almakta bulunanların veya almaya hak kazanmış veya kazanacak olanların bu ödenekleri, günlük kazançlarının alt sınırındaki değişikliklerin yürürlüğe girdiği tarihten başlayarak değiştirilmiş günlük kazançların alt sınırına göre ödenir.

Bir sigortalıda iş kazası, meslek hastalığı, hastalık ve analık hallerinden birkaçı birleşirse, geçici iş göremezlik ödeneklerinden en yükseği verilir.

Geçici iş göremezlik ödenekleri, toplu iş sözleşmesi yapılan işyerleri ile kamu idarelerinin işverenleri tarafından Kurumca belirlenen usûl ve esaslara göre Kurum adına sigortalılara ödenerek, daha sonra Kurum ile mahsuplaşmak suretiyle tahsil edilebilir.

Geçici iş göremezlik ödeneklerinin ödeme zamanı ile bu maddenin uygulanmasına ilişkin diğer usûl ve esaslar, Kurum tarafından çıkarılacak yönetmelikle düzenlenir.” hükmü yer almaktadır.

Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımlarında teklif fiyata dâhil olacak giderler” başlıklı 78’inci maddesinde, “78.25. İhale dokümanında günlük olarak belli sayıda personelin idarenin iş yerinde bulunması gerektiğine ilişkin düzenleme yapılan ihalelerde, 4857 sayılı Kanun’un 55’inci maddesi uyarınca izne hak kazanan işçilerin izin hakları idarenin belirleyeceği takvim çerçevesinde kullandırılacak ve izin kullanan işçiler fiilen çalışan işçi sayısına dâhil kabul edileceğinden, izin kullanan işçilerin yerine başka işçilerin getirilerek sayının tamamlanması talep edilmeyecektir. İdarelerin, ihale konusu işte çalıştırılması istenen personel sayısını bu hususu dikkate alarak belirlemeleri gerekmektedir. Ayrıca idareler ve yükleniciler, işçilerin yıllık ücretli izin haklarını kullanmasına ilişkin olarak 4857 sayılı Kanun’un ilgili hükümlerinde öngörülen yükümlülüklere uymak zorundadır.” açıklaması bulunmaktadır.

Teknik Şartname’nin “Yüklenicinin Yükümlülükleri” başlıklı 8’inci maddesinin itirazen şikayete konu 8.9 ve 8.16’ncı maddesinde “8.9. Yıllık izinler hariç rapor nedeni ile görevde olamayacak elemanlar yerine ikame edilecek yedek personeli bulundurmakla yükümlüdür ve bu personeli de idarece onaylanmalıdır. Yıllık izinlerin kullandırılması idarece hazırlanan bir program çerçevesinde gerçekleştirilecektir. Yıllık izinlerin kullanılması iş kanununda belirtilen ilgili hükümler doğrultusunda kullandırılacaktır. Yıllık izinlerin kullanılmamışından doğan tüm sorumluluklar yüklenici firmaya ait olacaktır. Yıllık ücretli izin kullananlardan yemek ve yol ücreti kesilmeyecektir. Personellerin yemek ve yol ücretleri idari şartnamede belirtildiği gibidir…

8.16. Yüklenici çalıştırdığı personelin her türlü özlük ve sosyal haklarını karşılamak ve yasalara göre ödemek zorundadır. Bu konularda idarenin sorumluluğu yoktur. Çalışan personelin yıllık izinler hariç doğum, ölüm ve raporlu olma gibi eksilmeleri halinde eksik eleman firma tarafından karşılanacaktır.” düzenlemesi yer almaktadır.

Teknik Şartname’nin şikâyete konu maddesinde personelin doğum, ölüm ve raporlu olması gibi nedenlerle eksilmeleri durumunda eksilen personelin yüklenici tarafından karşılanacağı anlaşılmaktadır.

4857 sayılı İş Kanunu’nun 55’inci maddesinde ise yıllık ücretli iznin dışında yıllık izin gibi çalışılmış sayılacak hallerin neler olduğu belirtilmiş olup bu izinlerin kullanılması durumunda da Kamu İhale Genel Tebliği’nin 78.25’inci maddesine göre izin kullanan işçilerin yerine başka işçiler getirilerek sayının tamamlanmasının idarece talep edilmemesi gerekmektedir.

Bu kapsamda başvuru sahibinin 4’üncü ve 6’ncı iddiasında yer verdiği hususlarla ilgili yapılan incelemede,

İtirazen şikâyete konu Teknik Şartname maddesinde yıllık izinler hariç doğum, ölüm ve raporlu olma gibi mazeret izinleri nedeniyle personelde eksilme olması durumunda eksilen personelin yerine yüklenici tarafından yeni personel getirilmesi gerektiğinin düzenlendiği, raporlu personelin geçici iş göremezliğinin üçüncü gününden itibaren yüklenici için herhangi bir maliyete neden olmayacağı, ilgili personelin yerine yeni bir personel getirilmesine ilişkin idarece süre belirlemesi yapılmadığı, Kamu İhale Genel Tebliği 78.25’inci maddesinde ise yıllık izne hak kazanan işçilerin yerine ikame personel temin edilemeyeceğinin düzenlediği, söz konusu doküman düzenlemesinin yıllık izinli personel yerine başka personel getirilmesi anlamına gelmediği, idare tarafından mazeret izni kullanan personel olması halinde işin gereklerini doğru şekilde ve kesintisiz olarak yapılmasını sağlamak amacının güdüldüğü anlaşıldığından mevcut doküman düzenlemesinin yukarıda aktarılan Tebliğ açıklamasına aykırı olmadığı,

Ayrıca idare tarafından yüklenici ile yapılan sözleşme çerçevesinde ikame edilen personel olması halinde, ikame edilen personelin çalıştırılması öngörülen toplam personel sayısını arttırmayacağı, dolayısıyla ihale konusu işte fazladan çalıştırılacak herhangi bir personel olmadığından İdari Şartname’nin 25’inci maddesinde ve birim fiyat teklif cetvelindeki düzenlemeler kapsamında fazladan herhangi bir ödeme yapılmayacağı, dolayısıyla bu durumun isteklilerin maliyetlerini belirlemesi ve tekliflerini oluşturmasına engel bir durum oluşturmayacağı anlaşıldığından bu durumun teklif verilmesine engel bir durum oluşturmadığı anlaşılmış olup başvuru sahibinin 4’üncü ve 6’ncı iddialarının yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır.

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun'un 65'inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

Anılan Kanun'un 54'üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (c) bendi gereğince itirazen şikâyet başvurusunun reddine,


Oybirliği ile karar verildi.

 
< Önceki   Sonraki >
[ Geri ] [ Yukarı ]

İçerik İstatistiği

KiK Kararları: 13.155 Karar
 - Bu Hafta (12.05-12.05): 0
 - Geçen Hafta(05.05-11.05): 11
 - Bu Ay (Mayıs): 11
 - Geçen Ay (Nisan): 34
Kategori: 162
Haberler: 748

Abone İstatistiği

5 misafir ve 2 abone bağlı
Abone Sayısı: 9040
Abone Oranları:
  - Giriş (1 ay): % 4,46
  - Bronz (3 ay): % 0,64
  - Gümüş (6 ay): % 0,64
  - Altın (12 ay): % 29,94
  - Kamu Altın (12 ay): % 64,33
Ziyaretçi Sayısı: 9.878.841
Final Bilgi Hizmetleri     kikkararlari.com facebook     kikkararlari.com twitter
256-Bit GeoTrust SSL Sertifika
Ödeme Seçenekleri
Bu Sayfayı Paylaş X

"Bilginin Kısa Yolu.."