KAMU İHALE KURULU KARARI
Toplantı No : 2008/29
Gündem No : 9
Karar Tarihi : 23.05.2008
Karar No : 2008/UH.Z-2190
Şikayetçi
:
Marmara Bilişim Tem. Med. ve Yemek Ür. Hizm. Taah. San. ve Tic. Ltd. Şti. Ali Nihat Tarlan Cad. Kartal Sokak Kaya İşmerkezi No: 16 K 2 İçerenköy Kadıköy / İSTANBUL
İhaleyi yapan idare:
Ardeşen Devlet Hastanesi Başhekimliği Merkez Mahallesi Atatürk Caddesi 53400 Ardeşen / RİZE
Başvuru tarih ve sayısı:
11.04.2008 / 10571
Başvuruya konu ihale:
2008/12799 İhale Kayıt Numaralı “Temizlik Hizmet Alımı” İhalesi
Kurumca Yapılan İnceleme ve Değerlendirme:
20.05.2008 tarih ve 08.1057.0148/2008-41E sayılı Esas İnceleme Raporunda;
Ardeşen Devlet Hastanesi Başhekimliği’nce 03.03.2008 tarihinde Açık İhale Usulü ile yapılan “Temizlik Hizmet Alımı’’ ihalesine ilişkin olarak Marmara Bilişim Tem. Med. ve Yemek Ür. Hizm. Taah. San. ve Tic. Ltd. Şti.’nin 27.03.2008 tarihinde yaptığı şikayet başvurusunun, idarenin 19.03.2008 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibinin 11.04.2008 tarih ve 10571 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 10.04.2008 tarihli dilekçe ile itirazen şikayet başvurusunda bulunduğu,
İdare tarafından gönderilen ihale işlem dosyasının incelenmesinden;
4734 sayılı Kanunun 56 ncı maddesinin ikinci fıkrasının (a) bendi gereğince düzeltici işlem tesis edilmesine,
Karar verilmesinin uygun olacağı hususlarına yer verilmiştir.
Karar:
Esas İnceleme Raporu ve ekleri incelendi:
İtirazen şikayet dilekçesinde özetle;
İhalede en avantajlı teklifi sundukları halde, teknik şartnamenin 22 nci maddesinde belirtilen taahhütnamenin verilmediği gerekçesi ile firmalarının değerlendirme dışı bırakıldığı, söz konusu belge teklifi etkileyen önemli bir unsur olmadığı gibi şartnamedeki düzenlemeden de verilmesinin gerekip gerekmediğinin anlaşılamadığı, sadece ihale üzerinde bırakılan firmanın taahhütnamesinin bulunmasının şaibeli olduğu iddialarına yer verilmiştir.
A- Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir:
Teknik şartnamenin Genel Şartlar başlığı altında yer alan; 22 nci maddesinde yapılan alt düzenlemede“İhaleyi alan firma hastane personelinin maaş aldığı bankada hesap açtırarak işçinin maaşlarını bankamatik ile ödemeyi taahhüt edecektir. İhaleyi alan firma; işçilerinin maaşlarını, hastanenin ödemeyi yaptığı tarihten itibaren üç gün içinde ödeyecektir. ‘’ denilmektedir.
İhaleye katılıma ilişkin yeterlik kriterleri idari şartnamenin 7 nci maddesinde belirtilmiştir. İhale dokümanın bir bütün olmasından hareketle mevzuat çerçevesinde teknik şartnamede de işçilere ücretin nasıl ödeneceğine ilişkin düzenlemeler yapılabilecektir. Ancak teknik şartnameler işin yürütülmesine yönelik düzenlemeler içereceğinden yapılan düzenlemeler yeterlik kriteri sayılmamalıdır.
Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinin 35 inci maddesinde;
“İsteklilerin ekonomik ve mali yeterlikleri ile mesleki ve teknik yeterliklerinin değerlendirilmesi amacıyla idarelerce istenilecek her türlü bilgi, belge, doküman ve değerlendirme kriterleri rekabeti engelleyici sonuç doğuracak şekilde belirlenemez. Ayrıca yeterlik değerlendirmesinde kullanılacak kriterler, ihale konusu işin özelliğine göre söz konusu hizmetin istekli tarafından gerçekleştirilebilirliğini ölçecek nitelikte olmalıdır.
İhale konusu hizmetin niteliğine göre, bu Yönetmelikte düzenlenen bilgi ve/veya belgelerden yeterlik değerlendirmesi için isteneceklerin ve bu belgelerde aranacak yeterlik kriterlerinin ihale veya ön yeterlik dokümanı ile ihale veya ön yeterliğe ilişkin ilan veya davet belgelerinde belirtilmesi zorunludur.” hükmü yer almaktadır.
4734 sayılı Kanunun “İhale İlanlarında Bulunması Zorunlu Hususlar” başlıklı 24 üncü maddesinde, ihaleye katılabilme şartları ve istenilen belgeler ile yeterlik değerlendirmesinde uygulanacak kriterlerin ihale ilanlarında belirtilmesinin zorunlu olduğu hükme bağlanmıştır.
Ayrıca, Kamu İhale Genel Tebliğinin “VIII/A- İhalelerde İstenecek Yeterlik Belgelerinin ve Yeterlik Kriterlerinin İhale ve Ön Yeterlik Dokümanları ile İhale İlan ve Davet Belgelerinde Belirtilmesi” başlığı altında;“…İsteklinin ekonomik ve mali yeterliği ile mesleki ve teknik yeterliğinin belirlenmesi amacıyla istenecek yeterlik belgelerinin ve yeterlik belgelerinde idarece aranacak olan yeterlik kriterlerinin ihale veya ön yeterlik dokümanı ile ihale ilan veya davet belgelerinde belirtilmesi zorunludur. Bu belirlemenin ihale ilan veya davet belgelerinde yapılmadığı durumlarda 4734 sayılı Kanunun 26 ncı maddesi uyarınca ihale ilanı geçersiz olacağından düzeltme ilanı yapılmadan ihaleye devam edilmesi mümkün değildir. Aynı şekilde bu belirlemenin ihale veya ön yeterlik dokümanında belirtilmemesi durumunda da istenilen yeterlik belgeleri ve belgelerin taşıması gereken kriterler belli olmadığından ihalede yeterlik değerlendirmesi yapılması mümkün olamayacaktır.” düzenlemesi yer almaktadır.
Diğer taraftan teknik şartnamede ücretin ödenmesine ilişkin olarak yapılan düzenlemenin yükleniciye yönelik olduğu açıktır. Bu nedenle anılan ihalede yeterlik kriteri olarak teklif belgeleriyle sunulması değil, ihale üzerinde bırakılan yüklenici tarafından taahhüt edilmesi istenilmektedir.
Yukarıdaki düzenlemeler çerçevesinde; İlkim – Armağan ortak girişiminin, Marmara, Uzun kor, Kosifler Limited şirketlerinin teknik şartnamenin 22 nci maddesinin 11 inci fıkrasında belirtilen işçi maaşlarının bankadan bankamatik yoluyla ödenmesine ilişkin taahhütname vermedikleri gerekçesi ile değerlendirme dışı bırakılması mevzuata uygun bulunmamıştır.
B) İhalelere Yönelik Yapılacak Başvurular Hakkında Yönetmeliğin 20 nci maddesi yönünden yapılan inceleme sonucunda tespit edilen aykırılıklar ve buna ilişkin inceleme ve hukuki değerlendirme aşağıda yapılmıştır:
Teknik şartnamenin İstenecek belgeler ve şartlar başlıklı 8 inci maddesinde;“İlaçlama 2 aylık periyodik aralıklarla yapılacaktır. İlaçlamaya ihtiyaç olması durumunda hastane idaresi bu periyodik ilaçlamanın dışında da ilaçlama yapılmasını istemek yetkisine sahiptir. Yüklenicinin halk sağlığı alanında haşerelere karşı ilaç uygulama izin belgesine sahip olması durumunda ilaçlamanın yüklenici tarafından yapılacağına dair taahhütname; bu izin belgesine sahip olmaması durumunda ise ilaçlamanın anılan izin belgesine sahip olanlara yaptıracağına ilişkin belge ve / veya taahhütname’’ istenilmiştir.
Kamu İhale Genel Tebliğinin Birinci Bölüm, VIII- Ekonomik ve Mali Yeterlik ile Mesleki ve Teknik Yeterliğe İlişkin Açıklamalar başlıklı M- Hizmet Alım İhalelerinde Yeterliğe İlişkin Diğer hususlar bölümünde yer alan 4 üncü maddesinde;
“ … İhale konusu hizmetin sadece ilaçlama olmadığı ihalelerde (temizlik ve yemek hizmet alımı gibi); ilaçlamanın hizmetin karakteristik edimi olmaması ve rekabetin arttırılması amacıyla bu ihalelerde idari şartnamenin "İhaleye Katılabilmek İçin Gereken Belgeler ve Yeterlik Kriterleri" başlıklı maddesinde "Halk Sağlığı Alanında Haşerelere Karşı İlaç Uygulama İzin Belgesinin" istenilmemesi gerekmektedir. Bu ihalelerde, ilaçlamanın Halk Sağlığı Alanında Haşerelere Karşı İlaçlama Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliğe uygun olarak gerçekleştirileceği; yüklenicinin Halk Sağlığı Alanında Haşerelere Karşı İlaç Uygulama İzin Belgesine sahip olması durumunda ilaçlamanın yüklenici tarafından; bu izin belgesine sahip olmaması durumunda ise ilaçlamanın anılan izin belgesine sahip olanlara yaptırılacağına ilişkin, teknik şartnamede düzenleme yapılması gerekmektedir. İdarelerce ihale konusu hizmette alt yüklenici çalıştırılmaması öngörülüyor ise haşerelere karşı ilaçlamanın ihale konusu hizmetin karakteristik edimi olmaması nedeniyle idari şartnamenin "Alt Yükleniciler" maddesi "İhale konusu hizmetin tamamı veya bir kısmı, alt yüklenicilere yaptırılamaz." şeklinde düzenlenebilecek ve her ne kadar idari şartnamede işin alt yüklenicilere yaptırılamayacağı belirtilmiş olsa da yüklenici, ilaçlama işini anılan izin belgesine sahip olanlara yaptırabilecektir.”
düzenlemesi bulunmaktadır.
İhale konusu hizmet, temizlik hizmeti olup anılan Tebliğ hükmüne göre ilaçlama izin belgesi yeterlik kriteri olarak belirlenmemelidir.
Diğer yandan, teknik şartnamede ilaçlama izin belgesine ilişkin düzenleme tekliflerin sunulması aşamasına yönelik olmadığından, bu belgesi bulunmayan Şen Tem. Ltd. Şirketinin bu gerekçe ile değerlendirme dışı bırakılması mevzuata uygun bulunmamıştır.
Sonuç olarak, yukarıda mevzuata aykırılığı belirlenen ihale işlemlerinin düzeltici işlemle giderilebilecek nitelikteki işlemler olduğu tespit edildiğinden, tekliflerin alınması ve bu aşamadan sonraki ihale işlemlerinin mevzuata uygun olarak yeniden gerçekleştirilmesi gerekmektedir.
Açıklanan nedenlerle;
4734 sayılı Kanunun 56 ncı maddesinin ikinci fıkrasının (a) bendi gereğince düzeltici işlem tesis edilmesine,
Oybirliği ile karar verildi.

Temizlik ihalesinde, ilaçlama izin belgesi istenmemelidir |