KAMU İHALE KURUL KARARI
Toplantı No : 2015/040
Gündem No : 20
Karar Tarihi : 01.07.2015
Karar No : 2015/UH.III-1827
Şikayetçi:
Has Özel Güvenlik Danışmanlık Eğitim Alarm Cihazları ve Sis. Tic. Ltd. Şti.
İhaleyi Yapan Daire:
Vakıflar Genel Müdürlüğü Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı
Başvuru Tarih ve Sayısı:
27.05.2015 / 44994
Başvuruya Konu İhale:
2015/25135 İhale Kayıt Numaralı "Vakıflar Genel Müdürlüğü Ve Bağlı Birimlerinin Özel Güvenlik Hizmetlerinin Sağlanması İşi" İhalesi
Kurumca Yapılan İnceleme ve Değerlendirme:
Karar:
TOPLANTIYA KATILAN ÜYELER:
Başkan: Mahmut GÜRSES
Üyeler: II. Başkan Kazım ÖZKAN, Ali Kemal AKKOÇ, Ahmet ÖZBAKIR, Mehmet Zeki ADLI, Hamdi GÜLEÇ, Mehmet AKSOY
BAŞVURU SAHİBİ:
Has Özel Güvenlik Danışmanlık Eğitim Alarm Cihazları ve Sis. Tic. Ltd. Şti.,
Özdemir Mah. Cumhuriyet Meydanı Çarıkçı Han No: 34 UŞAK
İHALEYİ YAPAN İDARE:
Vakıflar Genel Müdürlüğü Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı,
Milli Müdafaa Caddesi No: 20 06100 Çankaya/ANKARA
BAŞVURUYA KONU İHALE:
2015/25135İhale Kayıt Numaralı “Vakıflar Genel Müdürlüğü ve Bağlı Birimlerinin Özel Güvenlik Hizmetlerinin Sağlanması İşi” İhalesi
KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:
Vakıflar Genel Müdürlüğü Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı tarafından 07.04.2015 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “Vakıflar Genel Müdürlüğü ve Bağlı Birimlerinin Özel Güvenlik Hizmetlerinin Sağlanması İşi” ihalesine ilişkin olarak Has Özel Güvenlik Danışmanlık Eğitim Alarm Cihazları ve Sis. Tic. Ltd. Şti. nin 18.05.2015 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 25.05.2015 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 27.05.2015 tarih ve 44994 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 27.05.2015 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.
Başvuruya ilişkin olarak 2015/1387 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.
KARAR:
Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.
İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle,
1) İdari Şartname'nin 7.4.3'üncü maddesinde istekliler tarafından ihalenin yapıldığı yıldan önceki yıla ait toplam ciroyu gösteren gelir tablosunun sunulması istenilmiş olup, 2015 yılı içerisinde kurulmuş olan ihale üzerinde bırakılan isteklinin 2014 yılına ilişkin gelir tablosunun da bulunması mümkün olmadığından, anılan isteklinin teklifinin değerlendirme dışı bırakılması gerektiği,
2) Kamu İhale Genel Tebliği'nin "Hizmet alımı ihalelerinde tekliflerin eşit olması" başlıklı 70.1.1'inci maddesinde yer alan açıklama uyarınca yılın ilk dört ayı içerisinde (07.04.2015 tarihinde) yapılmış olan ihalede vergi matrahı ya da mali zararın net satışlara oranının tespitinde iki önceki yıl olan 2013 yılının beyannamesinde yer alan tutarların dikkate alınması gerektiği, fakat, ihale üzerinde bırakılan isteklinin 05.01.2015 tarihinde kurulduğu, 2015 yılında kurulan bir firmanın 2013 yılına ait beyannamesinin bulunamayacağı, bu nedenle ihale üzerinde bırakılan isteklinin vergi matrahı ya da mali zararın net satışlara oranının sıfır olarak kabul edilmesi ve bu çerçevede yapılacak değerlendirme sonucunda ihalenin firmaları üzerinde bırakılması gerektiği iddialarına yer verilmiştir.
Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.
1) Başvuru sahibinin 1’inci iddiasına ilişkin olarak:
İdare tarafından gönderilen ihale işlem dosyasında yapılan inceleme neticesinde, ihalenin Vakıflar Genel Müdürlüğü Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen “Vakıflar Genel Müdürlüğü ve bağlı birimlerinin özel güvenlik hizmetlerinin sağlanması işi” olduğu, ihaleye dokuz isteklinin teklif sunduğu, Eka Güvenlik Hizmetleri ve Sistemleri Ltd. Şti. - Alnıaçık Güvenlik Hizmetleri Tic. Ltd. Şti. İş Ortaklığı’nın teklifinin güvenlik amiri için teklif edilen birim fiyatın asgari işçilik maliyetinin altında olması nedeniyle, Akpolat Özel Güvenlik Hizmetleri Ltd. Şti.nin teklifinin birim fiyat teklif cetvelinde aritmetik hata bulunması nedeniyle, SVR Güvenlik Hizmetleri Ltd. Şti.nin teklifinin ise birim fiyat teklif cetvelinde vakıf evi güvenlik personeli için teklif edilen birim fiyatın asgari işçilik maliyetinin altında kalması nedeniyle değerlendirme dışı bırakıldığı, geçerli teklif sunan isteklilerden dört isteklinin teklif tutarlarının asgari işçilik maliyeti tutarına ve birbirlerine eşit olduğu, ihale komisyonunun 09.04.2015 ve 10.04.2015 tarihlerinde EKAP üzerinden yaptığı sorgulamalar neticesinde ihaleyi Varöz Global Güvenlik Hizmetleri Ltd. Şti. - Gazneli Özel Güvenlik Hizmetleri Ticaret ve Sanayi Ltd. Şti. - Mega Özel Güvenlik Koruma ve Eğitim Hizmetleri Ticaret Ltd. Şti. İş Ortaklığı üzerinde bıraktığı görülmüştür.
Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “İş hacmini gösteren belgeler” başlıklı 36’ncı maddesinde “(1) İş hacmini gösteren belgelerin istenildiği ihalelerde;
a) İhalenin yapıldığı yıldan önceki yıla ait toplam ciroyu gösteren gelir tablosunun,
b) Taahhüt altında devam eden hizmet işlerinin gerçekleştirilen kısmının veya bitirilen hizmet işlerinin parasal tutarını gösteren ihalenin yapıldığı yıldan önceki yılda düzenlenmiş faturaların,
her ikisinin de idarelerce istenilmesi zorunludur.
(2) Aday veya isteklinin birinci fıkrada belirtilen belgelerden birini sunması yeterlidir. Serbest meslek erbabının iş hacmi serbest meslek kazanç defteri özeti ile belgelendirilir.
(3) Taahhüt altında devam eden işlerin gerçekleştirilen kısmının veya bitirilen işlerin parasal tutarını tevsik etmek üzere; hizmet işleri ile ilgili fatura örnekleri ya da bu örneklerin noter, yeminli mali müşavir veya serbest muhasebeci mali müşavir ya da vergi dairesince onaylı suretleri sunulur.
(4) Toplam ciro; gelir tablosundaki brüt satışlar tutarından, satıştan iadeler, satış iskontoları ve diğer indirimlerin tutarları düşülmek suretiyle ulaşılan net satışlar tutarıdır.
(5) Taahhüt altında devam eden işlerin gerçekleştirilen kısmının veya bitirilen işlerin parasal tutarının hesabında, yurt içinde ve yurt dışında gerçekleştirilen işlerden elde edilen gelirlerin toplamı dikkate alınır.
(6) İş hacmini gösteren belgelere ilişkin kriterler aşağıdaki esaslara göre belirlenir:
a) Açık ihale usulüyle yapılan ihaleler ile Kanunun 21 inci maddesinin (b) ve (c) bentlerine göre yapılan ihalelerde, toplam cironun teklif edilen bedelin % 25’inden, taahhüt altında devam eden işlerin gerçekleştirilen kısmının veya bitirilen işlerin parasal tutarının ise teklif edilen bedelin % 15’inden az olmaması gerekir. Bu kriterlerden herhangi birini sağlayan ve sağladığı kritere ilişkin belgeyi sunan istekli yeterli kabul edilir.
b) Belli istekliler arasında ihale usulüyle yapılan ihalelerin ön yeterlik aşaması ile Kanunun 21 inci maddesinin (a), (d) ve (e) bentlerine göre yapılan ihalelerin yeterlik aşamasında, toplam ciro için yaklaşık maliyetin % 25’i ile % 35’i aralığında, taahhüt altında devam eden işlerin gerçekleştirilen kısmının veya bitirilen işlerin parasal tutarı için ise yaklaşık maliyetin % 15’i ile % 25’i aralığında idarece belirlenecek parasal tutar asgari yeterlik kriteri olarak öngörülür. Bu kriterlerden herhangi birini sağlayan ve sağladığı kritere ilişkin belgeyi sunan aday veya istekli yeterli kabul edilir.
(7) İlgili mevzuat uyarınca gelecek yıllara yaygın olarak gerçekleştirilecek işlerin, açık ihale usulüyle ve Kanunun 21 inci maddesinin (b) ve (c) bentlerine göre ihale edilmesi halinde, iş hacmine ilişkin oranların, bir yıldan fazla süreli işlerde 4/5’i, iki yıldan fazla süreli işlerde 3/5’i, üç yıldan fazla süreli işlerde ise 2/5’i alınarak hesaplanan oranlar yeterlik kriteri olarak belirlenir. Belli istekliler arasında ihale usulüyle yapılan ihalenin ön yeterlik aşaması ile Kanunun 21 inci maddesinin (a), (d) ve (e) bentlerine göre yapılan ihalelerin yeterlik aşamasında ise bu oranlara göre belirlenen parasal tutarlar asgari yeterlik kriteri olarak öngörülür.
(8) Altıncı ve yedinci fıkralardaki kriterleri bir önceki yılda sağlayamayanlar, son iki yıla ait belgelerini sunabilirler. Bu takdirde, son iki yılın parasal tutarlarının ortalaması üzerinden yeterlik kriterlerinin sağlanıp sağlanmadığına bakılır.
(9) İhale veya son başvuru tarihi yılın ilk dört ayında olan ihalelerde, bir önceki yıla ait gelir tablosunu sunmayanlar, iki önceki yılın gelir tablosunu sunabilirler. Bu gelir tablosunun yeterlik kriterini sağlayamaması halinde, iki önceki yılın ve üç önceki yılın gelir tabloları sunulabilir. Bu durumda, gelir tabloları sunulan yılların parasal tutarlarının ortalaması üzerinden yeterlik kriterlerinin sağlanıp sağlanmadığına bakılır….” hükmü,
İdari Şartname’nin “Ekonomik ve mali yeterliğe ilişkin belgeler ve bu belgelerin taşıması gereken kriterler” başlıklı 7.4’üncü maddesinde “…7.4.3. İstekli tarafından;
a) İhalenin yapıldığı yıldan önceki yıla ait toplam ciroyu gösteren gelir tablosunun,
b) Taahhüt altında devam eden hizmet işlerinin gerçekleştirilen kısmının veya bitirilen hizmet işlerinin parasal tutarını gösteren ihalenin yapıldığı yıldan önceki yılda düzenlenmiş faturaların, birinin sunulması yeterlidir.
Taahhüt altında devam eden işlerin gerçekleştirilen kısmının veya bitirilen işlerin parasal tutarının hesabında, yurt içinde ve yurt dışında gerçekleştirilen işlerden elde edilen gelirlerin toplamı dikkate alınır.
Toplam cironun teklif edilen bedelin % 25'inden, taahhüt altında devam eden işlerin gerçekleştirilen kısmının veya bitirilen işlerin parasal tutarının ise teklif edilen bedelin % 15'inden az olmaması gerekir. Bu kriterlerden herhangi birini sağlayan ve sağladığı kritere ilişkin belgeyi sunan istekli yeterli kabul edilir.
Bu kriterleri bir önceki yılda sağlayamayanlar, son iki yıla ait belgelerini sunabilirler. Bu takdirde, son iki yılın parasal tutarlarının ortalaması üzerinden yeterlik kriterlerinin sağlanıp sağlanmadığına bakılır.
İhale veya son başvuru tarihi yılın ilk dört ayında olan ihalelerde, bir önceki yıla ait gelir tablosunu sunmayanlar, iki önceki yılın gelir tablosunu sunabilirler. Bu gelir tablosunun yeterlik kriterini sağlayamaması halinde, iki önceki yılın ve üç önceki yılın gelir tabloları sunulabilir. Bu durumda, gelir tabloları sunulan yılların parasal tutarlarının ortalaması üzerinden yeterlik kriterlerinin sağlanıp sağlanmadığına bakılır.
Gelir tablosunun, yeminli mali müşavir veya serbest muhasebeci mali müşavir ya da vergi dairesince onaylı olması zorunludur. Yabancı ülkede düzenlenen gelir tablosunun o ülke mevzuatına göre düzenlenmesi ve bu belgeyi düzenlemeye yetkili merci tarafından onaylanmış olması gereklidir.
İş ortaklığı olarak ihaleye katılan isteklilerde; iş hacmine ilişkin kriterlerin, her bir ortak tarafından iş ortaklığındaki hissesi oranında sağlanması zorunludur…” düzenlemesi yer almaktadır.
Yukarıda yer verilen hüküm ve düzenlemeler çerçevesinde isteklilerin, ihalenin yapıldığı yıldan önceki yıla ait toplam ciroyu gösteren gelir tablosunu sunabileceği, belirtilen kriterleri bir önceki yılda sağlayamayanların son iki yıla ait belgelerini sunabilecekleri, son iki yılın parasal tutarlarının ortalaması üzerinden yeterlik kriterlerinin sağlanıp sağlanmadığına bakılacağı anlaşılmıştır.
İhale üzerinde bırakılan İş Ortaklığı’nın teklif tutarının 571.460,66 TL olduğu dikkate alındığında, İş Ortaklığı tarafından sağlanması gereken ciro tutarının en az (571.460,66 TL x % 25) 142.865,17 TL olduğu, iş ortaklığı beyannamesinde yer alan hisse oranları dikkate alındığında bu tutarın 48.574,15 TL’sinin pilot ortak Varöz Global Güvenlik Hizmetleri Ltd. Şti., 47.145,51’er TL’sinin ise özel ortaklar Gazneli Özel Güvenlik Hizmetleri Ticaret ve Sanayi Ltd. Şti. ve Mega Özel Güvenlik Koruma ve Eğitim Hizmetleri Ticaret Ltd. Şti. tarafından ayrı ayrı sağlanması gerektiği anlaşılmıştır.
Şikâyete konu ihalede, ihale üzerine bırakılan İş Ortaklığı’nın özel ortakları Gazneli Özel Güvenlik Hizmetleri Ticaret ve Sanayi Ltd. Şti. ve Mega Özel Güvenlik Koruma ve Eğitim Hizmetleri Ticaret Ltd. Şti.nin sunmuş oldukları 2013 yılına ilişkin gelir tabloları incelendiğinde anılan firmaların ciro tutarlarının asgari sağlamaları gereken ciro tutarı olan 47.145,51 TL’nin üzerinde olduğu tespit edilmiştir.
Ciroya ilişkin yeterlik kriterlerini sağlamak amacıyla ihale üzerine bırakılan İş Ortaklığının pilot ortağı Varöz Global Güvenlik Hizmetleri Ltd. Şti.nin ise 2014 yılı ayrıntılı bilanço bilgileri tablosu ile ayrıntılı gelir tablosunu ve Varöz Özel Güvenlik Koruma ve Güvenlik Eğitimi Hizmetleri Ticaret Ltd. Şti.ne ait 2013 yılı ayrıntılı bilanço bilgileri tablosu ile ayrıntılı gelir tablosunu sunduğu görülmüştür.
İhale üzerinde bırakılan İş Ortaklığının pilot ortağı Varöz Global Güvenlik Hizmetleri Ltd. Şti.nin, Varöz Özel Güvenlik Koruma ve Güvenlik Eğitimi Hizmetleri Ticaret Ltd. Şti.nin bölünmesi neticesinde kurulduğu ve 30.12.2014 tarihinde Ankara Ticaret Odasına kayıt ve tescil olduğu, bu nedenle başvuru sahibinin, ihale üzerinde bırakılan isteklinin 2015 yılında kurulduğu ve 2014 yılına ait gelir tablosu bulunamayacağı şeklinde olan iddiasının yerinde olmadığı anlaşılmıştır.
Diğer taraftan Varöz Global Güvenlik Hizmetleri Ltd. Şti.nin 2014 yılı gelir tablosundaki cironun İdari Şartname’de belirtilen tutarı karşılamadığı anlaşılmıştır.
Şirket bölünmelerinin yeterlilik kriterlerine, yasaklılık durumuna ve sözleşmenin devrine etkisine açıklık getirmek amacıyla alınan 12.11.2010 tarihli ve
2010/DK.D-181 sayılı Düzenleyici Kamu İhale Kurulu kararının 2’nci maddesinde, bilanço ve ciroya ilişkin yeterlilik kriterinin sağlanmasında, bölünen şirkete ait geçmiş yıl bilanço ve cirolarının bölünme işlemine taraf bütün şirketler tarafından ayrı ayrı (müstakil olarak) kullanılabileceğine karar verilmiştir.
Bu durumda ihale üzerinde bırakılan Varöz Global Güvenlik Hizmetleri Ltd. Şti.nin, Varöz Özel Güvenlik Koruma ve Güvenlik Eğitimi Hizmetleri Ticaret Ltd. Şti.nin 2013 yılı cirosunu yeterlik kriterlerinin sağlanmasında kullanabileceği anlaşılmıştır.
Bu itibarla ihale üzerinde bırakılan isteklinin yeterlik kriterlerinin sağlayıp sağlamadığının tespiti için Varöz Özel Güvenlik Koruma ve Güvenlik Eğitimi Hizmetleri Ticaret Ltd. Şti.nin 2013 yılı cirosu ile Varöz Global Güvenlik Hizmetleri Ltd. Şti.nin 2014 yılına ilişkin ciro tutarlarının ortalamasına bakılması gerektiği anlaşılmış olup, söz konusu tutarların ortalamasının pilot ortağın sağlaması gereken en düşük ciro tutarı olan 48.574,15 TL’nin üzerinde olduğu görüldüğünden başvuru sahibi isteklinin iddiasının yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır.
2) Başvuru sahibinin 2’nci iddiasına ilişkin olarak:
Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Tekliflerin Eşit Olması” başlıklı 63’üncü maddesinde “Ekonomik açıdan en avantajlı teklifin sadece fiyat esasına göre belirlendiği ihalelerde, birden fazla istekli tarafından teklif edilen fiyatın en düşük fiyat olması durumunda; ekonomik açıdan en avantajlı teklifin belirlenmesinde;
a) Vergi matrahının/mali zararın net satışlar tutarına oranının büyüklüğü,
b) İsteklinin ve istekli tarafından söz konusu ihalede tüzel kişiliğinin yarısından fazla hissesine sahip ortağına ait iş deneyim belgesi kullanılmış ise bu ortağının, ihale ilan/davet tarihi itibariyle yüklenimlerinde bulunan ve Kanuna göre sözleşmeye bağlanmış olan hizmet işlerine ait sözleşme tutarları toplamının düşüklüğü,
c) İsteklinin korumalı iş yerine sahip olması,
ç) Faaliyet süresinin uzunluğu,
kriterleri, sırayla dikkate alınır. Buna göre, üst sırada belirtilen kritere göre eşitliğin bozulmaması durumunda sonraki kritere başvurulur.
(2) Ekonomik açıdan en avantajlı teklifin fiyatla birlikte fiyat dışındaki unsurlar da dikkate alınarak belirlendiği ihalelerde, tekliflerin birbirine eşit olması durumunda fiyat teklifi düşük olan istekli ekonomik açıdan en avantajlı teklif sahibi olarak belirlenir. Fiyat tekliflerinin de eşit olması durumunda, idari şartnamede yer alan fiyat dışı unsurların öncelik sıralaması esas alınarak ekonomik açıdan en avantajlı teklif belirlenir.
(3) Birinci fıkranın (a) bendindeki kriter, işletme hesabı esasına göre defter tutan istekliler için vergi matrahı/mali zararın gayrisafi satış hasılatı tutarına oranı şeklinde uygulanacak, aynı fıkranın (b) bendine göre yapılacak değerlendirmede KİK028.0/H nolu standart forma göre düzenlenecek yazılı beyan esas alınacaktır.” hükmü,
Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Hizmet Alımı İhalelerinde Tekliflerin Eşit Olması” başlıklı 70’inci maddesinde “70.1. Ekonomik açıdan en avantajlı teklifin sadece fiyat esasına göre belirlendiği ihalelerde, en düşük geçerli teklifin birden fazla istekli tarafından verilmesi durumunda; ekonomik açıdan en avantajlı teklifin belirlenmesinde, Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinin 63’üncü maddesinde belirtilen kriterler sırayla dikkate alınır. Buna göre, üst sırada belirtilen kritere göre eşitliğin bozulmaması durumunda sonraki kritere geçilir. Ortak girişimler için yapılacak değerlendirmede pilot veya koordinatör ortağın durumu esas alınır.
70.1.1. Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinin 63’üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendine göre idare tarafından yapılacak değerlendirmede, istekliye ait ihale tarihinden önceki son gelir/kurumlar vergisi beyannamesindeki vergi matrahı/mali zarar tutarı ile bu beyanname ekindeki gelir tablosunda yer verilen net satışlar tutarına (işletme hesabı esasına göre defter tutan istekliler için beyannamede yer alan performans bilgileri tablosundaki gayrisafi hasılat tutarına) ilişkin EKAP üzerinde bulunan bilgiler esas alınır. Ancak ihale tarihinin yılın ilk dört ayında olması durumunda, değerlendirme yapılırken iki önceki yıla ait bilgiler üzerinden değerlendirme yapılır…” açıklaması,
İdari Şartname’nin “Ekonomik Açıdan En Avantajlı Teklifin Belirlenmesi” başlıklı 35’inci maddesinde “35.1. Bu ihalede ekonomik açıdan en avantajlı teklif, teklif edilen fiyatların en düşük olanıdır.
35.2. Ekonomik açıdan en avantajlı teklifin birden fazla istekli tarafından verilmiş olması halinde; Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinin 63’üncü maddesinin birinci fıkrasında düzenlenen kriterler sırasıyla dikkate alınarak ekonomik açıdan en avantajlı teklif belirlenir. Buna göre, üst sırada belirtilen kritere göre eşitliğin bozulmaması durumunda sonraki kritere başvurulur.” düzenlemesi yer almaktadır.
Yukarıda yer verilen mevzuat hükümleri ve İdari Şartname düzenlemeleri uyarınca ihalede birbirine eşit ve geçerli dört teklifin bulunması nedeniyle 09-10.04.2015 tarihlerinde ihale komisyonunca EKAP üzerinde yapılan sorgulamalar sonucu alınan 05.05.2015 tarihli ihale komisyon kararı ile ihalenin vergi matrahının net satışlar tutarına oranı en yüksek bulunan Varöz Global Güvenlik Hizmetleri Ltd. Şti. - Gazneli Özel Güvenlik Hizmetleri Ticaret ve Sanayi Ltd. Şti. - Mega Özel Güvenlik Koruma ve Eğitim Hizmetleri Ticaret Ltd. Şti. İş Ortaklığı üzerinde bırakıldığı görülmüştür.
İhale üzerinde bırakılan İş Ortaklığının pilot ortağı Varöz Global Güvenlik Hizmetleri Ltd. Şti.nin 30.12.2014 tarihinde Varöz Özel Güvenlik Koruma ve Güvenlik Eğitimi Hizmetleri Ticaret Ltd. Şti.nin bölünmesi neticesinde kurulduğu, söz konusu isteklinin 2013 yılına ait kurumlar vergisi beyannamesi olmadığı ve bundan dolayı 2013 yılına ait değerlerin EKAP’da yer almadığı, vergi matrahının net satışlar tutarına oranının hesabında Varöz Global Güvenlik Hizmetleri Ltd. Şti.nin 2014 yılına ait 04.04.2015 onay tarihli kurumlar vergisi beyannamesindeki değerlerin idarece dikkate alındığı, diğer istekliler için ise 2013 yılına ilişkin tutarların esas alınarak hesaplama yapıldığı tespit edilmiştir.
Varöz Global Güvenlik Hizmetleri Ltd. Şti.nin teklif dosyası kapsamında sunmuş olduğu oda kayıt sicil suretinden Varöz Global Güvenlik Hizmetleri Ltd. Şti.nin tescil ve odaya kayıt tarihinin 30.12.2014 olduğu görülmüştür. Ayrıca belgelerde Varöz Özel Güvenlik Koruma ve Güvenlik Eğitimi Hizmetleri Ticaret Ltd. Şti.nin bölünme sözleşmesine ve mali yeterlik kriterlerinin karşılanması amacıyla bölünme öncesi şirkete ait 31.12.2013 tarihli bilanço ve ayrıntılı gelir tablosuna yer verildiği tespit edilmiştir.
Kamu İhale Kurulu’nun 12.11.2010 tarihli ve 2010/DK.D-181 sayılı Düzenleyici Kurul Kararı’ndan bilanço ve ciroya ilişkin yeterlik kriterinin sağlanmasında bölünen şirkete ait geçmiş yıl bilanço ve cirolarının bölünme işlemine taraf bütün şirketler tarafından ayrı ayrı kullanılabileceği anlaşılmaktadır.
İncelemeye konu ihalede de olduğu gibi ihale tarihinin yılın ilk dört ayında olması durumunda, değerlendirme yapılırken iki önceki yıla ait bilgiler üzerinden değerlendirme yapılacağına ilişkin Kamu İhale Genel Tebliği’nde yer alan açıklamalar ile bölünme sonucu kurulan şirketin, bölünen şirketin geçmiş yıllara ait bilanço ve cirolarını kullanılabileceği hususu birlikte değerlendirildiğinde, Varöz Global Güvenlik Hizmetleri Ltd. Şti.nin vergi matrahının (ya da mali zararın) net satışlar tutarına oranının hesaplanmasında Varöz Özel Güvenlik Koruma ve Güvenlik Eğitimi Hizmetleri Ticaret Ltd. Şti.nin 2013 yılı kurumlar vergisi beyannamesindeki tutarların dikkate alınması ve değerlendirmenin buna göre yapılması gerektiği anlaşılmıştır.
Bu çerçevede vergi matrahının (ya da mali zararın) net satışlar tutarına oranının tespiti için Varöz Özel Güvenlik Koruma ve Güvenlik Eğitimi Hizmetleri Ticaret Ltd. Şti.nin bağlı bulunduğu Cumhuriyet Vergi Dairesi Müdürlüğünden, 2013 yılına ait kanuni süresinde verilmiş son kurumlar vergisi beyannamesi talep edilmiş, Kuruma gönderilen belgelerin incelenmesi sonucunda ise Varöz Özel Güvenlik Koruma ve Güvenlik Eğitimi Hizmetleri Ticaret Ltd. Şti.nin 2013 yılına ilişkin olarak kurumlar vergisi beyannamesinde yer alan değerler üzerinden vergi matrahının net satışlar tutarına oranının 0,0044088161 olduğu anlaşılmıştır. Bu itibarla ihale üzerinde bırakılacak isteklinin tespitinde Varöz Global Güvenlik Hizmetleri Ltd. Şti. - Gazneli Özel Güvenlik Hizmetleri Ticaret ve Sanayi Ltd. Şti. - Mega Özel Güvenlik Koruma ve Eğitim Hizmetleri Ticaret Ltd. Şti. İş Ortaklığının vergi matrahının net satışlar tutarına oranının 0,0044 olarak kabul edilmesi ve bu orana göre ihale komisyonunca ekonomik açıdan en avantajlı teklifin belirlenmesi gerekirken, ekonomik açıdan en avantajlı teklifin belirlenmesi aşamasında ihale komisyonunca Varöz Global Güvenlik Hizmetleri Ltd. Şti.nin 2014 yılına ait kurumlar vergisi beyannamesindeki vergi matrahı ve net satışlar tutarları dikkate alınarak yapılan değerlendirmenin mevzuata uygun olmadığı neticesine varılmıştır.
Sonuç olarak, yukarıda mevzuata aykırılıkları belirtilen işlemlerin düzeltici işlemle giderilebilecek nitelikte işlemler olduğu tespit edildiğinden, Varöz Global Güvenlik Hizmetleri Ltd. Şti.nin vergi matrahının net satışlar tutarına oranının 0,0044088161 olarak dikkate alınması ve bu aşamadan sonraki işlemlerin mevzuata uygun olarak yeniden gerçekleştirilmesi gerekmektedir.
Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun'un 65'inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,
Anılan Kanun'un 54'üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (b) bendi gereğince düzeltici işlem belirlenmesine,
Oybirliği ile karar verildi.
Mahmut GÜRSES
Başkan
Kazım ÖZKAN
II. Başkan Ali Kemal AKKOÇ
Kurul Üyesi Ahmet ÖZBAKIR
Kurul Üyesi
Mehmet Zeki ADLI
Kurul Üyesi Hamdi GÜLEÇ
Kurul Üyesi Mehmet AKSOY
Kurul Üyesi