Şu an tarayıcınız Javascript kullanımını engelliyor ya da desteklemiyor.

Sitemizi verimli gezebilmeniz için tarayıcınızın Javascript özelliğini açmanız gerekmektedir.

KİK Kararları Mahkeme Kararları Hakkında Mahkeme Kararı Olan KiK Kararları Detaylı Arama
Personel çalıştırılmasına dayalı ihalelerde hangi durumda işçixgün üzerinden teklif alınması gerekir? 0
Yazdır

     Bu karar, mevzuat değişikliği nedeniyle geçerliğini yitirmiştir.
     Güncel kararlar için tıklayınız..
 

KAMU İHALE KURUL KARARI

Toplantı No : 2015/011

Gündem No : 1

Karar Tarihi : 09.02.2015

Karar No : 2015/UH.III-470

Şikayetçi:

Sır Basın Yayın Otomasyon Temizlik İnş. Taah. San. Ve Tic. Ltd. Şti.

İhaleyi Yapan Daire:

Aksaray İl Milli Eğitim Müdürlüğü- Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarlık

Başvuru Tarih ve Sayısı:

02.01.2015 / 1

Başvuruya Konu İhale:

2014/150272 İhale Kayıt Numaralı "İlimiz Merkez İlçeye Bağlı Temel Eğitim Okullarının Temizlik İşlerini Yürütmek Üzere Hizmet Alım İşi" İhalesi

Kurumca Yapılan İnceleme ve Değerlendirme:

Karar:

TOPLANTIYA KATILAN ÜYELER:

Başkan: Mahmut GÜRSES

Üyeler: II. Başkan Kazım ÖZKAN, Ali Kemal AKKOÇ, Ahmet ÖZBAKIR, Mehmet Zeki ADLI, Hasan KOCAGÖZ, Mehmet AKSOY

BAŞVURU SAHİBİ:

Sır Basın Yayın Otomasyon Temizlik İnş. Taah. San. ve Tic. Ltd. Şti.

Hamidiye Mah. Kalealtı Cad. Ar İş Merkezi Kat: 2 No: 4 AKSARAY

İHALEYİ YAPAN İDARE:

Aksaray İl Milli Eğitim Müdürlüğü,

Yeni San. Mah. Valilik Ek-3 Hizmet Binası Kat: 4 No: 47 68100 AKSARAY

BAŞVURUYA KONU İHALE:

2014/150272 İhale Kayıt Numaralı “İlimiz Merkez İlçeye Bağlı Temel Eğitim Okullarının Temizlik İşlerini Yürütmek Üzere Hizmet Alım İşi” İhalesi

KURUMCA YAPILAN İNCELEME:

Aksaray İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından 11.12.2014 tarihinde açık ihale usulü ile yapılan “İlimiz Merkez İlçeye Bağlı Temel Eğitim Okullarının Temizlik İşlerini Yürütmek Üzere Hizmet Alım İşi” ihalesine ilişkin olarak Sır Basın Yayın Otomasyon Temizlik İnş. Taah. San. ve Tic. Ltd. Şti.nin 23.12.2014 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 24.12.2014 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 02.01.2015 tarih ve 1 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 02.01.2015 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

Başvuruya ilişkin olarak 2015/1 sayılı şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

KARAR:

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, söz konusu ihalede tekliflerin aylık birim fiyat üzerinden değil günlük birim fiyat üzerinden verilmesi gerektiği, bu durumda toplam asgari işçilik maliyetinin 361.275,00 TL olarak bulunacağı, teklif fiyatı bu tutardan düşük olan ihale üzerinde bırakılan isteklinin teklifinin değerlendirme dışı bırakılması gerektiği iddialarına yer verilmiştir.

Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

Yapılan incelemede başvuru konusu ihaleye 4 isteklinin katıldığı ve ihale komisyonu tarafından alınan 16.12.2014 tarihli karar ile ihalenin teklif fiyatı 361.200,00 TL olan Konevi Katı Atık Yönetimi Enerji İnş. ve Hizmet İşleri San. Tic. Ltd. Şti. üzerinde bırakılmasına ve teklif fiyatı 361.275,00 TL olan Sır Basın Yayın Otomasyon Temizlik İnş. Taah. San. ve Tic. Ltd. Şti.nin ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi olarak belirlenmesine karar verildiği tespit edilmiştir.

İdari Şartname’nin 2.1’inci maddesinde “İhale konusu hizmetin;

a) Adı: İlimiz Merkez İlçeye bağlı Temel Eğitim Okullarının temizlik işlerini yürütmek üzere hizmet alım işi

b) Miktarı ve türü:

İlimiz Merkez İlçeye bağlı Temel Eğitim Okullranın 25 Personellin 300 günlük temizlik işlerini yürütmek üzere hizmet alım işi. …” düzenlemesi,

Aynı Şartname’nin 25.3’üncü maddesinde “Teklif fiyata dahil olan diğer giderler aşağıda belirtilmiştir:

25.3.1. İşin süresi ve personel sayısı dikkate alınarak ilgili mevzuatına göre hesaplanacak işçilik ücreti:

Yaklaşık maliyet hesapları 2014 yılı ikinci altı aylık dönemi verilerine göre hesaplanmıştır. 18 yaş üstü 25 kişi çalıştırılacak olup, malzeme idaremizce karşılanacak olup, yüklenici tarafından terleyin kumaştan iş önlüğü verilecektir. İş kazaları, meslek hastalıkları ile sigorta prim oranları yüzde 2 olarak tespit edilmiştir. Çalışma saatleri ise normal öğretim ve ikili öğretim yapan okulların giriş ve çıkış saatlerinin farklı olması nedeniyle, haftalık çalışma saati 45 saati geçmemek kaydıyla (Cumartesi dahil) belirlenmiştir. Resmi tatil günleri dahil edilmemiştir

25.3.2. Bu madde boş bırakılmıştır.

25.3.3. Bu madde boş bırakılmıştır.

25.3.4. Diğer giderler:

İş önlüğü birim fiyatı teklif edilen fiyata eklenecektir

25.4.Sözleşme konusu işin bedelinin ödenmesi aşamasında doğacak Katma Değer Vergisi (KDV), ilgili mevzuatı çerçevesinde İdare tarafından yükleniciye ayrıca ödenir.

25.5. Kısa vadeli sigorta prim oranları belirtilecektir.

iş kazaları, meslek hastalıkları ile sigorta prim oranları temizlik işlerinde belirtilen orana göre yüzde 2 olarak tespiti yapılmıştır.” düzenlemesi,

Anılan Şartname’nin “Sınır Değer” başlıklı 33’üncü maddesinde “33.1. İhale komisyonu verilen teklifleri değerlendirdikten sonra Kurum tarafından belirlenen yönteme göre sınır değer hesaplar.

33.2. İhale, Kanunun 38 inci maddesinde öngörülen açıklama istenmeksizin ekonomik açıdan en avantajlı teklif üzerinde bırakılacaktır. İhale üzerinde bırakılan isteklinin teklifinin sınır değerin altında olması durumunda kesin teminat 40.1 maddede yer alan hüküm uyarınca hesaplanan tutar üzerinden alınır.” düzenlemesi,

Aynı Şartname’nin “Ekonomik açıdan en avantajlı teklifin belirlenmesi” başlıklı 35’inci maddesinde “35.1. Bu ihalede ekonomik açıdan en avantajlı teklif, teklif edilen fiyatların en düşük olanıdır …” düzenlemesi yer almaktadır.

Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımlarında teklif fiyata dahil olacak giderler” başlıklı 78’inci maddesinde “…78.12. İhale konusu işin niteliği dikkate alınarak işçi sayısı üzerinden teklif alınması idarece uygun görülmeyen iş kalemleri hariç, birim fiyat teklif cetvelindeki işçilik kalemleri için (işçi x ay) üzerinden teklif alınması zorunludur. Ancak, işin başlama tarihi ile bitiş tarihi arasında, hafta tatili ve genel tatil günleri dahil 30 günden daha kısa süreli çalışma yapılması öngörülen aylar ile takvim yılına göre 29 veya 28 günden daha kısa süreli çalışma yapılması öngörülen Şubat ayı için (işçi x gün) üzerinden teklif alınacaktır.

78.13. Yemek ve yol bedelinin nakdi olarak ödeneceği öngörülen ihalelerinin idari şartnamelerinde, yemek ve yol bedelinin günlük brüt tutarları ve ayda kaç gün ödeneceği yazılacak, bu brüt tutarların nakdi olarak ödeneceği ve ücret bordrosunda gösterileceği açıkça belirtilecektir. Her ay 30 gün olarak kabul edilecek ve bazı ayların 30 günden daha fazla ya da eksik günleri dikkate alınmayacaktır. İdari şartnamede 26 veya 22 olarak belirlenen aylık gün sayısı üzerinden hesaplama yapılacak ve 31 veya 28 gün olan aylardaki fiili gün sayısı dikkate alınmayacaktır. Yemek ve yol için aylık gün sayısı belirlenmemiş ise 26 gün olarak hesaplama yapılacaktır.

Bununla birlikte, hafta tatili ve genel tatil günleri dahil 30 günden daha kısa süreli çalışma yapılması öngörülen aylar ile takvim yılına göre 28 veya 29 günden daha kısa süreli çalışma yapılması öngörülen Şubat ayı (artık gün/kıst ay) kapsamında çalışılacak toplam gün sayısı ile bu süre içerisinde yemek ve yol bedeli verilecek gün sayısının, idari şartnamenin ilgili maddesinde belirtilmesi gerekmektedir.

78.29. Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde, sözleşme gideri ve genel giderler dahil toplam asgari işçilik maliyetinin altında işçilik bedeli sunan isteklilerin teklifleri, ihale dokümanına aykırı teklif sunulduğu gerekçesiyle değerlendirme dışı bırakılır.

78.30. Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde isteklilerin teklif bedelleri varsa yüklenici karı ile aşağıdaki bileşenlerden oluşur:

a) Asgari İşçilik Maliyeti: İhale tarihinde yürürlükte bulunan brüt asgari ücret veya idari şartnamede brüt asgari ücretin yüzde (%) fazlası olarak belirlenen ücret (ulusal bayram ve genel tatil günleri ile fazla çalışma saatlerine ilişkin ücretler dahil), nakdi yemek ve yol bedeli gibi prime esas kazancın hesabında esas alınan işçiliğe bağlı diğer ödemeler ve işveren sigorta primlerinin toplam tutarı asgari işçilik maliyetini oluşturur.

b) İşçilikle Bağlantılı Ayni Giderler: İdari şartnamede işçi sayısıyla bağlantı olarak teklife dahil edilmesi öngörülen ayni giderler teklif bileşeni kabul edilir.

c) Hizmetin Yürütülmesine Yardımcı Unsurlar: İhale konusu hizmet işinin yürütülmesinde yardımcı nitelikte olan ve idari şartnamede belirtilen unsurlar teklif bileşeni kabul edilir.

ç) Sözleşme Giderleri ve Genel Giderler: İhale ve sözleşmeye ilişkin damga vergileri, Kamu İhale Kurumu payı ve noter masrafları gibi sözleşme giderleri ile amortisman, kıdem ve ihbar tazminatları, ihale konusu işte kullanılacak giyim gideri, oryantasyon (ihale konusu işe uyum) eğitimi gideri, 20/6/2012 tarihli ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu uyarınca işyeri hekimliği ve iş güvenliği uzmanı ücreti ile çalışanlara verilecek eğitim gideri, silahlı atış eğitim gideri, özel güvenlik mali sorumluluk sigortası gideri, yaka kartı, önemli bir bileşen olarak değerlendirilmeyen ilaçlama gideri, toplu ulaşım kartı bedeli ve bu nitelikteki genel giderleri karşılamak üzere, birim fiyat teklif cetvelinde yer alan her bir işçilik birim fiyatı üzerinden; işçi sayısı üzerinden teklif alınması idarece uygun görülmeyen iş kalemi/kalemleri için ise çalıştırılacak her bir personelin işçilik maliyeti üzerinden, % 4 oranında hesaplanan sözleşme giderleri ve genel giderler teklif bileşeni olarak kabul edilir. …” açıklaması,

Aynı Tebliğ’in 79.3.3’üncü maddesinde “Kurumca hazırlanan “İşçilik Hesaplama Modülü” ne (www.ihale.gov.tr) adresinden ulaşılabilecek olup, personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde tekliflerin değerlendirilmesi bağlamında sözleşme ve genel giderler dahil asgari işçilik maliyeti hesabında işçilik hesaplama modülünün kullanılması zorunludur.” açıklaması yer almaktadır.

İhale dokümanı kapsamında yer alan birim fiyat teklif cetveli incelendiğinde, birim fiyat teklif cetvelinde “Temizlik hizmet alımı” adlı tek bir iş kalemine yer verildiği, bu iş kaleminde birimin “gün”, miktar sütunlarında ise işçi sayısının “25” ve gün sayısının “300” olarak belirlendiği görülmektedir.

Kamu İhale Genel Tebliği’nin 78.12’nci maddesine göre birim fiyat teklif cetvelindeki işçilik kalemleri için “işçi x ay” üzerinden teklif alınması zorunlu iken ihale konusu işte “işçi x gün” üzerinden teklif alınmış olmasının anılan maddeye uygun olmadığı açıktır.

Bununla birlikte başvurunun ihale dokümanına yönelik olmadığı, istekliler tarafından birim fiyat teklif mektuplarında ihale dokümanının okunduğu, anlaşıldığı ve kabul edildiği beyan edilerek teklif verildiği dikkate alındığında, isteklilerin tekliflerini mevcut ihale dokümanına diğer bir ifade ile kesinleşen ihale dokümanına göre hazırladıklarının kabul edilmesi gerektiği ve tekliflerin değerlendirilmesinin de kesinleşen bu ihale dokümanı esas alınarak yapılması gerektiği anlaşılmaktadır.

Bu durumda başvuru konusu ihalede birim fiyat teklif cetvelinde “ işçi x gün” üzerinden teklif alınmış olması nedeni ile sözleşme ve genel giderler dahil asgari işçilik maliyeti hesabının da günlük birim fiyat belirlenerek yapılması gerekmektedir.

Bu çerçevede işçilik hesaplama modülü incelendiğinde işçilik hesaplama modülü üzerinden “İşçilik Hesabında Esas Alınacak Aylık Birim Fiyat”, “Artık Gün Hesabında Esas Alınacak Birim Fiyat” ve “Ulusal Bayram ve Genel Tatil Günleri Hesabında Esas Alınacak Birim Fiyat” olmak üzere aylık veya günlük birim fiyatları veren 3 sonuca ulaşılmaktadır.

Diğer taraftan ihale konusu işte nakdi ödenecek yemek ve yol ücretlerinin bulunmadığı göz önüne alındığında, işçilik hesaplama modülünde alınan sonuçlardan “Artık Gün Hesabında Esas Alınacak Birim Fiyat” ve “Ulusal Bayram ve Genel Tatil Günleri Hesabında Esas Alınacak Birim Fiyat” ın günlük birim fiyata eşit olması gerektiği anlaşılmaktadır.

Bu durumda somut ihalede “işçi x gün” üzerinden teklif alındığı ve işçilik hesaplama modülünün günlük birim fiyatı zaten hesapladığı dikkate alındığında, işçilik hesaplama modülündeki aylık birim maliyetin 30’a bölünmesi suretiyle bulunacak birim fiyatın kullanılmasının uygun olmayacağı açıktır.

Bu itibarla sözleşme ve genel giderler dahil asgari işçilik maliyeti hesabında; işçilik hesaplama modülü ile bulunan “Artık Gün Hesabında Esas Alınacak Birim Fiyat” ve “Ulusal Bayram ve Genel Tatil Günleri Hesabında Esas Alınacak Birim Fiyat” olan 48,17 TL’nin günlük birim fiyat olarak alınması gerektiği, aylık birim fiyatın 30’a bölünmesi suretiyle elde edilen 48,16 TL değerinin ise günlük birim fiyat olarak esas alınamayacağı anlaşılmıştır.

Bu doğrultuda işçilik hesaplama modülü ile bulunan günlük birim fiyat olan “48,17 TL” kullanıldığında ihale konusu iş için sözleşme ve genel giderler dahil asgari işçilik maliyeti 361.275,00 TL (48,17 x 25 x 300) olarak hesaplanmaktadır.

Kamu İhale Genel Tebliği’nin 78.29’uncu maddesine göre sözleşme gideri ve genel giderler dahil toplam asgari işçilik maliyetinin altında işçilik bedeli sunan isteklilerin tekliflerinin ihale dokümanına aykırı teklif sunulduğu gerekçesiyle değerlendirme dışı bırakılması gerekmektedir.

Netice itibarı ile incelenen ihalede sözleşme ve genel giderler dahil asgari işçilik maliyetinin 361.275,00 TL olduğu tespit edildiğinden, teklif fiyatı bu maliyetin altında olan Konevi Katı Atık Yönetimi Enerji İnş. ve Hizmet İşleri San. Tic. Ltd. Şti.nin teklifinin değerlendirme dışı bırakılması gerektiği anlaşılmıştır.

Sonuç olarak, yukarıda mevzuata aykırılığı belirlenen ihale işlemlerinin düzeltici işlemle giderilebilecek nitelikte işlemler olduğu tespit edildiğinden, Konevi Katı Atık Yönetimi Enerji İnş. ve Hizmet İşleri San. Tic. Ltd. Şti.nin teklifinin değerlendirme dışı bırakılması ve bu aşamadan sonraki ihale işlemlerinin mevzuata uygun olarak yeniden gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

Açıklanan nedenlerle 4734 sayılı Kanun'un 65'inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

Anılan Kanun'un 54'üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (b) bendi gereğince düzeltici işlem belirlenmesine,

Oyçokluğu ile karar verildi.

Mahmut GÜRSES

Başkan

Kazım ÖZKAN

II. Başkan Ali Kemal AKKOÇ

Kurul Üyesi Ahmet ÖZBAKIR

Kurul Üyesi

Mehmet Zeki ADLI

Kurul Üyesi Hasan KOCAGÖZ

Kurul Üyesi Mehmet AKSOY

Kurul Üyesi

KARŞI OY

Başvuru sahibinin itirazen şikayet başvuru dilekçesindeki iddiası kapsamında Kurul çoğunluğunca Konevi Katı Atık Yönetimi Enerji İnş. ve Hizmet İşleri San. Tic. Ltd. Şti.nin teklifinin değerlendirme dışı bırakılması yönünde “düzeltici işlem belirlenmesine” karar verilmiştir.

Başvuru sahibinin itirazen şikayet başvuru dilekçesinde belirttiği iddiasına yönelik yapılan inceleme sonucunda;

Başvuruya konu 25 Personelle 300 günlük temel eğitim okullarının temizlik hizmeti alım işi olup, ihaleye 4 isteklinin katıldığı, ihalenin teklif fiyatı 361.200,00 TL olan Konevi Katı Atık Yönetimi Enerji İnş. ve Hizmet İşleri San. Tic. Ltd. Şti. üzerinde bırakıldığı, teklif fiyatı 361.275,00 TL olan Sır Basın Yayın Otomasyon Temizlik İnş. Taah. San. ve Tic. Ltd. Şti.nin teklifinin ise ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif olarak belirlendiği anlaşılmıştır.

İdari Şartname’nin “teklif fiyata dahil 25’inci maddesinde teklif fiyata dahil giderler, Şartnamenin “Sınır Değer” başlıklı 33’üncü maddesinde ihalenin Kanunun 38 inci maddesinde öngörülen açıklama istenmeksizin sonuçlandırılacağı, “Ekonomik açıdan en avantajlı teklifin belirlenmesi” başlıklı 35’inci maddesinde ise ihalede ekonomik açıdan en avantajlı teklifin teklif edilen fiyatların en düşüğünün olacağı, Sözleşme Tasarısı’nın “İşin süresi” başlıklı 9’uncu maddesinde ise işin süresinin işe başlama tarihinden itibaren 300 (üçyüz) gün olduğu, Sözleşme Tasarısı’nın “İşin yapılma yeri, işyeri teslim ve işe başlama tarihi” başlıklı 10’uncu maddesinde işyeri tesliminin yapılmayacağı ve sözleşmenin imzalandığı tarihten itibaren 1 Bir gün içinde işe başlanacağı düzenlenmiş, Teknik Şartname’nin “Çalıştırılacak İşçi Sayısı ve İşin Süresi” başlıklı 4’üncü maddesinde de “İşin süresi 300 gündür. Okulların tatil olduğu Temmuz ve Ağustos aylarında personel çalıştırılmayacak ve herhangi bir ücret ödenmeyecektir. Temel Eğitim okullarında toplam 25 personel çalıştırılacaktır. Ancak sözleşmenin 29’uncu maddesine dayanılarak ihtiyaç duyulması halinde personel sayısında ve çalışma gün süresinde sözleşme hükümleri saklı kalmak kaydıyla artışa gidilebilecektir. Bu durumda yüklenici sözleşme şartlarında artışı kabul etmiş sayılacaktır.” Düzenlemesine yer verilmiştir.

Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımlarında teklif fiyata dahil olacak giderler” başlıklı 78’inci maddesinde “…78.12. İhale konusu işin niteliği dikkate alınarak işçi sayısı üzerinden teklif alınması idarece uygun görülmeyen iş kalemleri hariç, birim fiyat teklif cetvelindeki işçilik kalemleri için (işçi x ay) üzerinden teklif alınması zorunludur. Ancak, işin başlama tarihi ile bitiş tarihi arasında, hafta tatili ve genel tatil günleri dahil 30 günden daha kısa süreli çalışma yapılması öngörülen aylar ile takvim yılına göre 29 veya 28 günden daha kısa süreli çalışma yapılması öngörülen Şubat ayı için (işçi x gün) üzerinden teklif alınacaktır.

78.13. Yemek ve yol bedelinin nakdi olarak ödeneceği öngörülen ihalelerinin idari şartnamelerinde, yemek ve yol bedelinin günlük brüt tutarları ve ayda kaç gün ödeneceği yazılacak, bu brüt tutarların nakdi olarak ödeneceği ve ücret bordrosunda gösterileceği açıkça belirtilecektir. Her ay 30 gün olarak kabul edilecek ve bazı ayların 30 günden daha fazla ya da eksik günleri dikkate alınmayacaktır. İdari şartnamede 26 veya 22 olarak belirlenen aylık gün sayısı üzerinden hesaplama yapılacak ve 31 veya 28 gün olan aylardaki fiili gün sayısı dikkate alınmayacaktır. Yemek ve yol için aylık gün sayısı belirlenmemiş ise 26 gün olarak hesaplama yapılacaktır.

Bununla birlikte, hafta tatili ve genel tatil günleri dahil 30 günden daha kısa süreli çalışma yapılması öngörülen aylar ile takvim yılına göre 28 veya 29 günden daha kısa süreli çalışma yapılması öngörülen Şubat ayı (artık gün/kıst ay) kapsamında çalışılacak toplam gün sayısı ile bu süre içerisinde yemek ve yol bedeli verilecek gün sayısının, idari şartnamenin ilgili maddesinde belirtilmesi gerekmektedir.

78.29. Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde, sözleşme gideri ve genel giderler dahil toplam asgari işçilik maliyetinin altında işçilik bedeli sunan isteklilerin teklifleri, ihale dokümanına aykırı teklif sunulduğu gerekçesiyle değerlendirme dışı bırakılır…” açıklaması,

Aynı Tebliğ’in 79.3.3’üncü maddesinde “Kurumca hazırlanan “İşçilik Hesaplama Modülü” ne (www.ihale.gov.tr) adresinden ulaşılabilecek olup, personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde tekliflerin değerlendirilmesi bağlamında sözleşme ve genel giderler dahil asgari işçilik maliyeti hesabında işçilik hesaplama modülünün kullanılması zorunludur.” açıklaması,

Anılan Tebliğ’in “Hizmet alımlarında işin süresi, işe başlama ve iş bitirme tarihi” başlıklı 80’inci maddesinde “80.1. Hizmet Alımı İhalelerinde Uygulanacak Tip İdari Şartnamelerin “Sözleşmenin Uygulanması ve Diğer Hususlar” başlıklı bölümünde işe başlama ve iş bitirme tarihinin sözleşme tasarısında düzenlendiği belirtilmiştir. Bu çerçevede, Hizmet Alımlarına Ait Tip Sözleşmenin konuya ilişkin “İşin süresi” başlıklı 9 uncu maddesi uyarınca, idarenin işe başlama ve iş bitirme tarihlerini kesin olarak öngördüğü hallerde bu tarihler 9.1. maddesine yazılacak, aksi takdirde bu maddede işin süresinin işe başlama tarihinden itibaren kaç gün ya da ay olduğu belirtilecektir. Tip Sözleşmenin 10.2. maddesi ise işyerinin teslimi ve işe başlama tarihine ilişkin olup, söz konusu madde, 9.1. maddesinde işe başlama ve iş bitirme tarihlerinin kesin olarak belirtilip belirtilmediği ve işyeri teslimi yapılıp yapılmayacağı hususları dikkate alınarak idare tarafından düzenlenecektir….” açıklaması yer almaktadır.

a) Sözleşme Tasarısı’nın 10.2’nci maddesinde sözleşmenin imzalandığı tarihten itibaren bir gün içinde işe başlanacağı, 9.1’inci maddesinde ise işin süresinin işe başlama tarihinden itibaren 300 gün olarak belirlendiği belirtilmiştir. Bununla birlikte Teknik Şartname’nin 4’üncü maddesinde işin süresinin 300 gün olduğu ancak Temmuz ve Ağustos aylarında personel çalıştırılmayacağı ve herhangi bir ücret ödenmeyeceği de düzenlenmiştir.

Sözleşme Tasarısı’nın 9.1’inci maddesine göre işin süresinin işe başlama tarihinden itibaren 300 gün olduğu, ancak Teknik Şartname’de bu süre içerisinde yer aldığı anlaşılan Temmuz ve Ağustos aylarında ödeme yapılmayacağının düzenlendiği dikkate alındığında, ihale konusu işin (ödeme yapılması öngörülen) süresinin aslında 238 gün (300-2*31) olduğu anlaşılmaktadır. İhale dokümanı kapsamında yer alan birim fiyat teklif cetveli incelendiğinde ise 300 gün üzerinden teklif alındığı görülmektedir. Ayrıca yaklaşık maliyet hesap cetvelinde de yaklaşık maliyetin 300 gün üzerinden hesaplandığı görülmüştür.

Bu itibarla ihale konusu işin süresi ile ilgili yapılan düzenlemelere göre işin süresinin 238 gün olmasına rağmen idarece 300 gün üzerinden teklif alındığı, dolayısı ile ihale dokümanının ve yaklaşık maliyetinin kendi içinde uyumsuz olduğu anlaşılmıştır.

b) Teknik Şartname’nin 4’üncü maddesinde yapılan düzenleme göz ardı edilerek inceleme yapıldığında ise:

Birim fiyat teklif cetvelinde “Temizlik hizmet alımı” adlı tek bir iş kalemine yer verilmiş, miktar sütunlarında işçi sayısı “25”, gün sayısı ise “300” olarak belirlenmiştir.

Kamu İhale Genel Tebliği’nin 78.12’nci maddesine göre birim fiyat teklif cetvelindeki işçilik kalemleri için (işçi x ay) üzerinden teklif alınması zorunlu iken ihale konusu işte “gün” üzerinden teklif alınmış olmasının anılan maddeye aykırı olduğu açıktır.

Başvurunun ihale dokümanına yönelik olmaması sebebi ile bu husus göz ardı edilerek inceleme yapıldığında ise:

İhale konusu işte birim fiyat teklif cetvelinde “gün” üzerinden teklif alınmış olması nedeni ile sözleşme ve genel giderler dahil asgari işçilik maliyeti hesabı için günlük birim maliyetin hesaplanması gerekmektedir.

Bu amaçla Kurum tarafından hazırlanan işçilik hesaplama modulü kullanıldığında, biri işçilik hesabında esas alınacak aylık birim fiyat diğeri günlük birim fiyat olmak üzere iki farklı sonuç alınmaktadır. (Artık gün hesabında esas alınacak birim fiyat ulusal bayram ve genele tatil günleri hesabında esas alınacak birim fiyat somut ihalede aynı sonucu vermektedir.)

İşçilik hesabında esas alınacak aylık birim fiyat olan “1.444,72 TL” 30’a bölündüğünde günlük birim fiyat “48,16 TL” olarak bulunmaktadır. Bu durumda sözleşme ve genel giderler dahil asgari işçilik maliyeti 361.200,00 TL olarak hesaplanmaktadır. (48,16*25*300)

Diğer taraftan işçilik hesaplama modülü ile bulunan günlük birim fiyat olan “48,17 TL” kullanıldığında ise sözleşme ve genel giderler dahil asgari işçilik maliyeti 361.275,00 TL olarak hesaplanmaktadır. (48,17*25*300)

Bu itibarla Kurum tarafından hazırlanan işçilik hesaplama modülü kullanılarak iki farklı sözleşme ve genel giderler dahil asgari işçilik maliyetinin hesaplanabildiği, her iki maliyetin de Tebliğ’in 79.3.3’üncü maddesindeki “… sözleşme ve genel giderler dahil asgari işçilik maliyeti hesabında işçilik hesaplama modülünün kullanılması zorunludur.” açıklama uyarınca Kurum tarafından hazırlanan işçilik hesaplama modülü kullanılarak bulunmuş olması sebebi ile Tebliğ’e uygun olarak hesaplandığının kabul edilmesi gerektiği anlaşılmıştır.

Kamu İhale Genel Tebliği’nin 78.29’uncu maddesine göre sözleşme gideri ve genel giderler dahil toplam asgari işçilik maliyetinin altında işçilik bedeli sunan isteklilerin tekliflerinin ihale dokümanına aykırı teklif sunulduğu gerekçesiyle değerlendirme dışı bırakılması gerekmektedir.

İsteklilerin teklifleri incelendiğinde ise söz konusu asgari işçilik maliyetlerinden birinin ihale üzerinde bırakılan isteklinin teklif fiyatına diğerinin ise başvuru sahibinin teklif fiyatına eşit olduğu görülmektedir. Bu durumda somut ihalede esas alınacak sözleşme gideri ve genel giderler dahil toplam asgari işçilik maliyetine bağlı olarak ihale üzerinde bırakılan istekli değişeceğinden ihalenin bu şartlar altında 4734 sayılan Kanun’un 5’inci maddesine uygun olarak sonuçlandırılamayacağı anlaşılmıştır.

İhalede iki farklı sözleşme gideri ve genel giderler dahil toplam asgari işçilik maliyeti hesaplanmasına ve yukarıda belirtilen sonuca ulaşılmasına idarenin birim fiyat teklif cetvelinde Tebliğ’e aykırı olarak “işçi*ay” yerine “işçi*gün üzerinden teklif almasının yol açtığı açıktır. Bu nedenle, yukarıda izah edilen gerekçelerle ihalenin iptali gerektiği sonucuna varılmıştır.

Açıklanan nedenlerle; başvuru sahibinin itirazen şikâyet dilekçesinde belirttiği iddiası kapsamında yapılan incelemeye göre yukarıda belirtilen gerekçeler doğrultusunda “ihalenin iptaline” karar verilmesi gerektiği yönündeki düşüncemiz ile Kurul çoğunluğunca verilen “düzeltici işlem belirlenmesine” niteliğindeki karara katılmıyoruz.

Ali Kemal AKKOÇ

Kurul Üyes Mehmet AKSOY

Kurul Üyesi

 
< Önceki   Sonraki >
[ Geri ] [ Yukarı ]

İçerik İstatistiği

KiK Kararları: 13.224 Karar
 - Bu Hafta (14.07-16.07): 0
 - Geçen Hafta(07.07-13.07): 7
 - Bu Ay (Temmuz): 21
 - Geçen Ay (Haziran): 25
Kategori: 162
Haberler: 748

Abone İstatistiği

11 misafir ve 4 abone bağlı
Abone Sayısı: 9077
Abone Oranları:
  - Giriş (1 ay): % 4,00
  - Bronz (3 ay): % 0,67
  - Gümüş (6 ay): % 0,67
  - Altın (12 ay): % 28,67
  - Kamu Altın (12 ay): % 66,00
Ziyaretçi Sayısı: 12.112.678
Final Bilgi Hizmetleri     kikkararlari.com facebook     kikkararlari.com twitter
256-Bit GeoTrust SSL Sertifika
Ödeme Seçenekleri
Bu Sayfayı Paylaş X

"Bilginin Kısa Yolu.."