Şu an tarayıcınız Javascript kullanımını engelliyor ya da desteklemiyor.

Sitemizi verimli gezebilmeniz için tarayıcınızın Javascript özelliğini açmanız gerekmektedir.

KİK Kararları Mahkeme Kararları Hakkında Mahkeme Kararı Olan KiK Kararları Detaylı Arama
işçilik maliyetini elle hesaplamak mı daha doğrudur, yoksa işçilik hesaplama modulü ile mi daha doğrudur? 0
Yazdır

     Bu karar, mevzuat değişikliği nedeniyle geçerliğini yitirmiştir.
     Güncel kararlar için tıklayınız..
 

KAMU İHALE KURULU KARARI

Toplantı No : 2012/063

Gündem No : 37

Karar Tarihi : 30.10.2012

Karar No : 2012/UH.III-4142

Şikayetçi:

Marmara Temizlik Hizm. Gıda Bil. Reklam Ve Org. Sanayi Tic. Ltd. Şti, İSTOÇ 40.ADA NO:19/2 İSTANBUL

İhaleyi yapan idare:

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi, Ondokuz Mayıs Ünıversıtesı Döner Sermaye Isletme Müdürlügü SAMSUN

Başvuru tarih ve sayısı:

08.10.2012 / 33725

Başvuruya konu ihale:

2012/77548 İhale Kayıt Numaralı "Bilgisayar Ortamında Hasta Bilgileri Veri Girişi Arşivleme Ve Dökümantasyon" İhalesi

Kurumca Yapılan İnceleme ve Değerlendirme:

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Döner Sermaye İşletme Müdürlüğü tarafından 08.08.2012tarihinde açık ihale usulüile yapılan “Bilgisayar Ortamında Hasta Bilgileri Veri Girişi Arşivleme ve Dökümantasyon” ihalesine ilişkin olarak Marmara Temizlik Hizm. Gıda Bil. Reklam ve Org. Sanayi Tic. Ltd. Şti.nin 26.09.2012tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 27.09.2012tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 08.10.2012tarih ve 33725sayı ile Kurum kayıtlarına alınan dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

Başvuruya ilişkin olarak 2012/3710sayılı şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

Karar:

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, ihale üzerinde bırakılan isteklinin sunduğu teklif bedeli içerisinde asgari işçilik maliyetini yanlış hesaplamasından ötürü, bu isteklinin teklifinin değerlendirme dışı bırakılması gerektiği iddiasına yer verilmiştir.

A) Başvuru sahibinin iddiasının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

İdari Şartname’nin “Teklif fiyata dahil olan giderler” başlıklı 25’inci maddesinde “25.1. Sözleşmenin uygulanması sırasında, işin tamamı için ilgili mevzuat gereğince ödenecek her türlü vergi (KDV hariç) , resim, harç, sigorta ve benzeri giderler istekliye ait olup, teklif fiyatına dahil edilecektir.

25.3. Teklif fiyata dahil olan diğer giderler aşağıda belirtilmiştir:

25.3.1. İşin süresi ve personel sayısı dikkate alınarak ilgili mevzuatına göre hesaplanacak işçilik ücreti:

a) I Grup 281 kişi Veri Giriş Personeli Asgari ücretin %35 fazlasını alacak olup II grup 4 ekip şefi asgari ücretin %120 fazlasını alacaklardır.

b) İhale Konusu Hizmet İşinde 4857 sayılı İş Kanununa ilişkin Fazla Çalışma ve Fazla Sürelerle Çalışma Yönetmeliği hükümlerine göre; I.grupta çalıştırılan 30 işçiye fazla çalışma yaptırılacaktır (Fazla Mesai). 1 işçiye ayda en fazla 22 saat, 30 işçi ayda toplam 660 saat 12 ayda toplam 7920 saat fazla çalışma yaptırılacaktır.

c) 4857 sayılı İş Kanunu Madde 41: Her bir saat fazla çalışma için verilecek ücret normal çalışma ücretinin saat başına düşen miktarının yüzde elli yükseltilmesi suretiyle ödenir.

25.5. Kısa vadeli sigorta prim oranları belirtilecektir.

İş kazaları ile meslek hastalıkları sigortası prim oranı % 1 (bir) dir.” düzenlemesi,

Teknik Şartname’nin “Kapsam ve İşin Konusu” başlıklı 2’nci maddesinde “Ondokuz Mayıs Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi, Çocuk Hastalıkları Merkezi, OMU Tıp Fakültesi Şehir Sağlık Merkezi Ünitelerinde 285 Kişi İle 01/01/2013-31/12/2013 tarihleri arası 12 Ay (365 Takvim Günü) Bilgisayar Ortamında Hasta Bilgileri Veri Girişi, Arşivleme ve Dokümantasyon Hizmetini kapsamaktadır.

” düzenlemesi,

Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Hizmet alımı ihalelerinde aşırı düşük tekliflerin değerlendirilmesi” başlıklı 79’uncu maddesinde “79.1. Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde, tekliflerin değerlendirilmesinde;

İhale ve sözleşmeye ilişkin damga vergileri, Kamu İhale Kurumu payı ve noter masrafları gibi sözleşme giderleri ile amortisman, kıdem tazminatı, işyeri hekimliği ücreti, oryantasyon (ihale konusu işe uyum) eğitimi gideri, yaka kartı ve bu mahiyetteki genel giderleri karşılamak üzere birim fiyat teklif cetvelinde yer alan her bir işçilik kalemindeki (yol, yemek ve giyecek dahil brüt asgari ücret veya brüt asgari ücretin yüzde (%) fazlası üzerinden ücret hesaplanan işçilik kalemi ile ulusal bayram ve genel tatil günleri ve fazla çalışma saatlerine ilişkin işçilik kalemleri) birim fiyatlar ile işçi sayısı üzerinden teklif alınması idarece uygun görülmeyen iş kalemi/kalemleri kapsamında çalıştırılacak olan her bir personelin işçilik maliyeti üzerinden % 3 oranında sözleşme giderleri ve genel giderler hesaplanacaktır.

79.2. Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde; amortisman, kıdem tazminatı, iş yeri hekimliği ücreti, oryantasyon eğitimi gideri, yaka kartı ve bu mahiyetteki giderlerin genel giderler içinde yer alacağı kabul edileceği için aşırı düşük teklif sorgulamasında bu giderler, önemli teklif bileşeni olarak belirtilmeyecek ve isteklilerden aşırı düşük teklif sorgulamasına verdikleri cevaplarda bu giderler için bir bedel öngörmeleri istenmeyecektir. Sözleşme giderleri ve genel giderler içinde değerlendirilmesi öngörülen giderler idari şartnamelerde “teklif fiyata dahil olan diğer giderler” kısmında belirtilmeyecektir.

79.3. Asgari işçilik maliyeti;

i- İhale tarihinde yürürlükte bulunan brüt asgari ücret veya idari şartnamede brüt asgari ücretin yüzde (%) fazlası olarak belirlenen ücret (ulusal bayram ve genel tatil günleri ile fazla çalışma saatlerine ilişkin ücretler dahil),

ii- İdari şartnamede öngörülen nakdi veya ayni yemek ve yol bedeli ile ayni giyim bedeli,

iii- İşveren sigorta primi tutarından oluşmaktadır.

” açıklaması yer almaktadır.

23.10.2008 tarihli ve 2008/DK.D-123 sayılı Düzenleyici Kurul Kararı’nda “5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun “Prim oranları ve Devlet katkısı” başlıklı 81’inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde,“Malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları prim oranı, sigortalının prime esas kazancının % 20'sidir. Bunun % 9'u sigortalı hissesi, % 11'i işveren hissesidir”; (f) bendinde, “Genel sağlık sigortası primi, kısa ve uzun vadeli sigorta kollarına tâbi olanlar için 82 nci maddenin birinci fıkrasına göre hesaplanan prime esas kazancın % 12,5'idir. Bu primin % 5'i sigortalı, % 7,5'i ise işveren hissesidir. ” hükmü yer almaktadır. Genel sağlık sigortasının işleyişi ile ilgili usûl ve esaslar, 28/8/2008 tarihli ve 26981 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Genel Sağlık Sigortası İşlemleri Yönetmeliği ile düzenlenmiştir. Genel sağlık sigortası prim oranlarına yönelik düzenleme de, bu Yönetmeliğin 13’üncü maddesinde yer almaktadır. Hizmet akdi ile bir veya birden fazla işveren tarafından çalıştırılanlar için Yönetmeliğin bu maddesi 1/10/2008 tarihinde yürürlüğe girdiğinden, uygulamada ortaya çıkabilecek tereddütlerin giderilmesi için Düzenleyici Kurul Kararı alınmasına gerek görülmüştür.

Bu çerçevede, “malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi işveren hissesi ” ile “genel sağlık sigortası primi işveren hissesi” toplamında meydana gelen değişiklik sebebiyle;

1) İhale/son başvuru tarihi, 1/10/2008 tarihinden önce olan hizmet alımı ihalelerinde, tekliflerin hazırlanması ve değerlendirilmesinde (Aşırı düşük tekliflerin tespiti ve değerlendirilmesi de dâhil olmak üzere) 1/10/2008 tarihinden önce geçerli olan işveren sigorta primi oranının (“malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi işveren hissesi ” ile “genel sağlık sigortası primi işveren hissesi” toplamı olan %18) esas alınmasına ve fiyat farkı hesaplanması öngörülen ihalelerde 4734 sayılı Kamu İhale Kanununa Göre İhalesi Yapılacak Olan Hizmet Alımlarına İlişkin Fiyat Farkı Hesabında Uygulanacak Esaslar çerçevesinde fiyat farkı hesaplanmasına,

2) İhale/son başvuru tarihi, 1/10/2008 ve sonrası olan hizmet alımı ihalelerinde, tekliflerin hazırlanması ve değerlendirilmesinde (Aşırı düşük tekliflerin tespiti ve değerlendirilmesi de dâhil olmak üzere) 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren geçerli olan işveren sigorta primi oranının (“malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi işveren hissesi ” ile “genel sağlık sigortası primi işveren hissesi” toplamı olan %18.5) esas alınmasına,

” karar verilmiştir.

İhale konusu işin personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı işi olduğu, ayrıca yukarıda anılan ihale dokümanı düzenlemelerinde ihale konusu işin 281 adet veri giriş personeli ve 4 adet ekip şefiyle bir yıl boyunca yürütüleceği, 281 adet veri giriş personeline brüt asgari ücretin %35 fazlası, 4 adet ekip şefine brüt asgari ücretin %120 fazlasının ödeneceği, veri giriş personelinin toplam 7920 saat fazla mesai yapacağı ve ihale konusu işe ilişkin iş kazaları ile meslek hastalıkları sigortası prim oranın %1 olduğunun belirtildiği anlaşıldığından, ihale konusu işteki aşırı düşük teklif açıklamasına konu hususun yalnızca asgari işçilik maliyeti olduğu tespit edilmiştir.

23.10.2008 tarihli ve 2008/DK.D-123 sayılı Düzenleyici Kurul Kararıdoğrultusunda asgari işçilik maliyeti hesaplamasında yer alan işveren sigorta prim oranının malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi işveren hissesi ile genel sağlık sigortası primi işveren hissesinden oluştuğu, itirazen şikâyete konu ihalenin tarihinin (08.08.2012) 01.10.2008 tarihinden sonra olmasından ötürü, malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi işveren hissesinin %11, genel sağlık sigortası primi işveren hissesinin ise %7,5 olduğu anlaşılmaktadır.

Asgari işçilik maliyetinin elle ve KİK işçilik modülüyle hesaplanmasındaki işveren hissesi farkını gösteren tablolar aşağıda yer almaktadır.

TABLO-1

4 Ekip Şefi (Brüt Asgari Ücretin %120 fazlası alanlar)

KİK İşçilik Modülü Hesaplaması

Elle Yapılan Hesaplama

Prime Tabi Ücretler

2.069,10 TL

2.069,10 TL

Kısa Vadeli Sigorta Kolları Prim Oranı (A)

%1

% 1

Malüllük Yaşlılık ve Ölüm Prim Oranı (B)

%11

%11

Genel Sağlık Prim Oranı (C)

%7,5

%7,5

İşsizlik Sigortası İşveren Payı Oranı (D)

%2

%2

İŞVEREN PAYI TOPLAMI

Yuvarlama ((A+B+C+D)x1269,68) = 444,86

Yuvarlama(Ax1269,68)+

Yuvarlama(Bx1269,68)+

Yuvarlama(Cx1269,68)+

Yuvarlama(Dx1269,68)= 444,85

 

TABLO-2

281 Veri Giriş Personeli Fazla Mesai (Brüt Asgari Ücretin %35 fazlasını alanların toplam 7.920 saat fazla mesai yapması)

KİK İşçilik Modülü Hesaplaması

Elle Yapılan Hesaplama

Bir saatlik brüt fazla mesai ücreti

8,46 TL

8,46 TL

Kısa Vadeli Sigorta Kolları Prim Oranı (A)

%1

%1

Malüllük Yaşlılık ve Ölüm Prim Oranı (B)

%11

%11

Genel Sağlık Prim Oranı (C)

%7,5

%7,5

İşsizlik Sigortası İşveren Payı Oranı (D)

%2

%2

İŞVEREN PAYI TOPLAMI

Yuvarlama ((A+B+C+D)x8,46) = 10,28

Yuvarlama(Ax8,46)+

Yuvarlama(Bx8,46)+

Yuvarlama(Cx8,46)+

Yuvarlama(Dx8,46)= 10,27

 

Asgari işçilik maliyeti ile bu maliyetin %3’ü oranındaki sözleşme ve genel giderler toplamının elle hesaplanması neticesinde toplam 5.565.989,04 TL olarak bulunduğu,

elle bulunan söz konusu tutarla (5.565.989,04 TL) KİK İşçilik Modülüyle hesaplanan tutarın (5.566.068,72 TL) arasındaki farkın işveren sigorta primi oranı içerisinde yer alan malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi işveren hissesi ile genel sağlık sigortası primi işveren hissesinin ayrı ayrı alınması sonucunda ortaya çıkan farklı yuvarlamalardan kaynaklandığı anlaşıldığından,

KİK İşçilik Modülünün bilgi amaçlı olması ve elle yapılan hesaplamanın doğru sonuç vermesinden ötürü, elle yapılan hesaplama neticesinde elde edilen asgari işçilik maliyeti ile bu maliyetin %3’ü oranındaki sözleşme ve genel giderler toplamının (5.565.989,04 TL) aşırı düşük tekliflerin değerlendirmesinde dikkate alınması gerektiği sonucuna varılmıştır.

İdare tarafından yaklaşık maliyet hesabındaki asgari işçilik maliyeti hesaplamalarının elle yapılmasına karşın, yapılan yuvarlama hatalarından ötürü asgari işçilik maliyet hesaplamalarının yanlış yapıldığı anlaşılmıştır.

İdare tarafından hesaplanan kâr hariç yaklaşık maliyetin (5.566.071,63 TL) altında teklif veren Cerit Güvenlik ve Sosyal Hizmetler Ltd. Şti., Tamer Endüstriyel Proje ve Uygulama Tic. Ltd. Şti., Şükürcan Grup Otomasyon Tem. Hiz. Gıda Yem. İnş. Med. Tur. San. ve Tic. Ltd. Şti., Pam-Pak Sosyal ve Sağlık Hizmetleri Bilgi İşlem Otomasyon İnş. San. ve Tic. Ltd. Şti. ve başvuru sahibi Marmara Temizlik Hizm. Gıda Bil. Reklam ve Org. Sanayi Tic. Ltd. Şti.nden aşırı düşük teklif açıklaması talebinde bulunulduğu, aşırı düşük teklif açıklamasında bulunmayan Pam-Pak Sosyal ve Sağlık Hizmetleri Bilgi İşlem Otomasyon İnş. San. ve Tic. Ltd. Şti. ile idare tarafından aşırı düşük teklif açıklaması yeterli bulunmayan Cerit Güvenlik ve Sosyal Hizmetler Ltd. Şti.nin tekliflerinin reddedildiği ve ihalenin Tamer Endüstriyel Proje ve Uygulama Tic. Ltd. Şti.nin üzerinde bırakıldığı anlaşılmıştır.

4734 sayılı Kamu İhale Kanununun 38’inci maddesi ile Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinin 59’uncu maddesi uyarınca teklifleri aşırı düşük bulunan isteklilerin teklifleri reddedilmeden önce, isteklilerden bu tekliflerin önemli bileşenlerine ilişkin belirli bir süre içinde aşırı düşük teklif açıklamalarını belgelere dayalı olarak sunmalarının ihale komisyonunca istenilmesi, daha sonra belgelere dayalı olarak sunulan aşırı düşük teklif açıklamalarının verilen hizmet yönteminin ekonomik olması, ihale konusu işte seçilen teknik çözümler ile işin yerine getirilmesinde kullanılacak avantajlı koşullar ve teklif edilen işin özgünlüğü hususlarında değerlendirmesinin yapılması ve aşırı düşük teklif açıklamasında bulunmayan veya aşırı düşük teklif açıklaması yeterli görülmeyen isteklilerin tekliflerinin reddedilmesi gerekmektedir.

Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Hizmet alımı ihalelerinde aşırı düşük tekliflerin değerlendirilmesi” başlıklı 79’uncu maddesinin dördüncü fıkrasında “İhale komisyonu tarafından, personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihaleleri ile personel çalıştırılmasına dayalı olmamakla birlikte ihale dokümanında personel sayısının belirlendiği ve haftalık çalışma saatinin tamamının idarede kullanılacağı hizmet alımı ihalelerinde asgari işçilik maliyeti, sözleşme giderleri ve genel giderler ile varsa malzeme ve diğer maliyet kalemleri, bunlar dışında kalan hizmet alımı ihalelerinde ise ihale dokümanında belirtilen teklif fiyata dahil giderler dikkate alınmak suretiyle tekliflerin değerlendirilmesi yapılarak 4734 sayılı Kanunun 38 inci maddesi uyarınca teklifi aşırı düşük görülen isteklilerden işin niteliğine göre ihale komisyonunca belirlenen önemli teklif bileşenleri ile ilgili açıklama istenecektir. İdarelerce aşırı düşük tekliflere yönelik açıklama istenmesine ilişkin yazıda, teklifte önemli olduğu tespit edilen bileşenlerin belirtilmesi ve açıklama için isteklilere üç (3) iş gününden az olmamak üzere makul bir süre verilmesi gerekmektedir.

Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde, kar hariç yaklaşık maliyet tutarının üzerindeki teklifler aşırı düşük teklif olarak kabul edilmeyecektir.” açıklaması yer almaktadır.

Elle yapılan hesaplama neticesinde bulunan asgari işçilik maliyeti ile bu maliyetin %3’ü oranındaki sözleşme ve genel giderlerin toplamının (5.565.989,04 TL) doğru olduğu ve ihale üzerinde bırakılan Tamer Endüstriyel Proje ve Uygulama Tic. Ltd. Şti.nin sunduğu teklif bedelinin (5.566.068,24 TL) ise elle yapılan hesaplama neticesinde bulunan söz konusu toplam tutardan (5.565.989,04 TL) büyük olduğu anlaşıldığından, mevzuat uyarınca Tamer Endüstriyel Proje ve Uygulama Tic. Ltd. Şti.nden aşırı düşük teklif açıklaması istenilmemesi gerektiği, bu nedenle başvuru sahibinin iddiasının yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır.

B) İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmeliğin 18’inci maddesi yönünden yapılan inceleme sonucunda tespit edilen aykırılıklar ve buna ilişkin inceleme ve hukuki değerlendirme aşağıda yapılmıştır.

Cerit Güvenlik ve Sosyal Hizmetler Ltd. Şti.nin aşırı düşük teklif açıklamasındaki asgari işçilik maliyeti hesaplamasında mevzuata uygun olarak malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi işveren hissesinin %11, genel sağlık sigortası primi işveren hissesinin ise %7,5 olarak alındığı, ayrıca söz konusu aşırı düşük teklif açıklamasındaki asgari işçilik maliyeti hesaplamasında malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi işveren hissesi ile genel sağlık sigortası primi işveren hissesinin KİK İşçilik Modülünde olduğu gibi toplanmayarak bu hisseler üzerinden ayrı ayrı çarpımların yapılarak toplam sonuca ulaşılmasından ötürü, KİK İşçilik Modülündeki yuvarlamalarla Cerit Güvenlik ve Sosyal Hizmetler Ltd. Şti.nin yaptığı asgari işçilik maliyet hesabındaki yuvarlamaların farklı yerlerde yapıldığı, bu nedenle Cerit Güvenlik ve Sosyal Hizmetler Ltd. Şti.nin hesapladığı asgari işçilik maliyeti ile bu maliyetin %3’ü oranındaki sözleşme ve genel giderlerin toplamının (5.565.989,04 TL) KİK İşçilik Modülüyle elde edilen asgari işçilik maliyeti ile bu maliyetin %3’ü oranındaki sözleşme ve genel giderlerin toplamının (5.566.068,72 TL) farklı olduğu, ancak Cerit Güvenlik ve Sosyal Hizmetler Ltd. Şti.nin asgari işçilik maliyetinde malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi işveren hissesi ile genel sağlık sigortası primi işveren hissesini ayrı ayrı alarak çarpımlarının yapılmasının doğru olduğu anlaşıldığından, Cerit Güvenlik ve Sosyal Hizmetler Ltd. Şti.nin aşırı düşük teklif açıklamasındaki asgari işçilik maliyeti hesaplamasının doğru olduğu, bu nedenle Cerit Güvenlik ve Sosyal Hizmetler Ltd. Şti.nin teklifinin değerlendirmeye alınması gerektiği sonucuna varılmıştır.

Sonuç olarak, yukarıda mevzuata aykırılıkları belirtilen işlemlerin düzeltici işlemle giderilebilecek nitelikte işlemler olduğu tespit edildiğinden, Cerit Güvenlik ve Sosyal Hizmetler Ltd. Şti.nin teklifinin değerlendirmeye alınması ve bu aşamadan sonraki işlemlerin mevzuata uygun olarak yeniden gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 65’inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 60 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere;

Anılan Kanunun 54’üncü maddesinin onuncu fıkrasının (b) bendi gereğince düzeltici işlem belirlenmesine,


Oybirliği ile karar verildi.

Mahmut GÜRSES

Başkan

Kazım ÖZKAN

II. Başkan Ali Kemal AKKOÇ

Kurul Üyesi Erkan DEMİRTAŞ

Kurul Üyesi

Ahmet ÖZBAKIR

Kurul Üyesi Mehmet Zeki ADLI

Kurul Üyesi Hasan KOCAGÖZ

Kurul Üyesi

Hamdi GÜLEÇ

Kurul Üyesi Mehmet AKSOY

Kurul Üyesi

 
< Önceki   Sonraki >
[ Geri ] [ Yukarı ]

İçerik İstatistiği

KiK Kararları: 13.144 Karar
 - Bu Hafta (05.05-06.05): 0
 - Geçen Hafta(28.04-04.05): 0
 - Bu Ay (Mayıs): 0
 - Geçen Ay (Nisan): 34
Kategori: 162
Haberler: 748

Abone İstatistiği

15 misafir ve 5 abone bağlı
Abone Sayısı: 9038
Abone Oranları:
  - Giriş (1 ay): % 6,92
  - Bronz (3 ay): % 0,63
  - Gümüş (6 ay): % 0,63
  - Altın (12 ay): % 28,30
  - Kamu Altın (12 ay): % 63,52
Ziyaretçi Sayısı: 9.698.453
Final Bilgi Hizmetleri     kikkararlari.com facebook     kikkararlari.com twitter
256-Bit GeoTrust SSL Sertifika
Ödeme Seçenekleri
Bu Sayfayı Paylaş X

"Bilginin Kısa Yolu.."