Şu an tarayıcınız Javascript kullanımını engelliyor ya da desteklemiyor.

Sitemizi verimli gezebilmeniz için tarayıcınızın Javascript özelliğini açmanız gerekmektedir.

KİK Kararları Mahkeme Kararları Hakkında Mahkeme Kararı Olan KiK Kararları Detaylı Arama
Aşırı düşük sorgulama kapsamında idareye hangi tutanakların açıklama ile birlikte sunulmasına gerek bulunmamaktadır? 0
Yazdır

     Bu karar, mevzuat değişikliği nedeniyle geçerliğini yitirmiştir.
     Güncel kararlar için tıklayınız..
 

KAMU İHALE KURULU KARARI

Toplantı No : 2012/064

Gündem No : 4

Karar Tarihi : 01.11.2012

Karar No : 2012/UH.II-4147

Şikayetçi:

Royal Sosyal Hizmetler İnş.Otomasyon Özel Sağlık Taahhüt ve Tic. Ltd. Şti., DİCLEKENT BULVARI METROPOL KAVŞAĞI YILMAZ GÜNEY CADDESİ HEVİDAR 3 SİTESİ A BLOK KAT:1 DİYARBAKIR

İhaleyi yapan idare:

Kahramanmaraş Belediye Başkanlığı Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü, Hayrullah Mahallesi Gazi Mustafa Kemal Bulvarı No: 108 46050 KAHRAMANMARAŞ

Başvuru tarih ve sayısı:

11.10.2012 / 34044

Başvuruya konu ihale:

2012/84800 İhale Kayıt Numaralı "Şehir İçi Sinyalizasyon Bakım Ve Onarımı, Bina Temizliği Ve Destek Hizmetleri Hizmet Alımı İşi" İhalesi

Kurumca Yapılan İnceleme ve Değerlendirme:

Kahramanmaraş Belediye Başkanlığı Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğütarafından 16.08.2012 tarihinde açık ihale usulü ile yapılan “Şehir İçi Sinyalizasyon Bakım ve Onarımı, Bina Temizliği ve Destek Hizmetleri Hizmet Alımı İşi” ihalesine ilişkin olarak Royal Sosyal Hizmetler İnş. Otomasyon Özel Sağlık Taahhüt ve Tic. Ltd. Şti.nin 25.09.2012 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusu sonucu alınan düzeltici işlem kararı üzerine, başvuru sahibince 11.10.2012 tarih ve 34044 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 11.10.2012 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

Başvuruya ilişkin olarak 2012/3748 sayılı şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

Karar:

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle ihale, üzerinde bırakılan isteklinin aşırı düşük teklif sorgulaması kapsamında yaptığı açıklamanın Kamu İhale Genel Tebliğine aykırı olduğu iddialarına yer verilmiştir.

A) Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir:

16.08.2012 tarihinde yapılan ihaleye 13 adet teklif zarfı sunulmuştur. 22.08.2012 tarihli ihale komisyonu kararı ile Sanitasyon İnş. Tem. San. Ltd. Şti. – Çevre Katı Atık Yön. San. Tic. Ltd. Şti. Ortak Girişimi ile Ebsa Elek. Elekt. Tic. ve San. Ltd. Şti.nin teklifi, teklif zarflarının uygun olmadığı gerekçesiyle, Hüseyin Çoban İnş. Yem. Taah. Tıbbi Malz. Bilg. Güv. Tur. Hizm. Müt. San. Tic. Ltd. Şti. ile Ya-Ma-Pa Yapım Malz. Paz. San. ve Tic. Ltd. Şti.nin teklifi ise belgelerinin uygun olmadığı gerekçesiyle değerlendirme dışı bırakılmıştır. İdarece ihalenin kârsız yaklaşık maliyeti 3.862.982,23 TL olarak belirlendiğinden teklifi bu değerin altında ve geçerli olan teklif sahipleri Hazarpir Taah. Paz. İnş. Tem. Bil. Don. San. ve Tic. Ltd. Şti. – Babacan Öğr. Ser. Tur. Tem. Teks. Gıda Tar. Ürn. İth. İhr. San. Tic. Ltd. Şti. Ortak Girişimi, 5M Sos. Hiz. İnş. Gıda Elekrn. Teks. Taş. Oto. San. Tic. Ltd. Şti., Öztaşlar Nak. Gıda Tem. Hiz. San. ve Tic. Ltd. Şti. ve Adapark İnş. Danş. Tem. Tur Gıda San. ve Tic. Ltd. Şti.nden aşırı düşük teklif sorgulaması kapsamında açıklama istenilmesine karar verilmiştir.

11.09.2012 tarihli ihale komisyonu kararı ile 5M Sos. Hiz. İnş. Gıda Elekrn. Teks. Taş. Oto. San. Tic. Ltd. Şti., Öztaşlar Nak. Gıda Tem. Hiz. San. ve Tic. Ltd. Şti.nin teklifi verilen sürede açıklamada bulunmadığı gerekçesiyle, Hazarpir Taah. Paz. İnş. Tem. Bil. Don. San. ve Tic. Ltd. Şti. – Babacan Öğr. Ser. Tur. Tem. Teks. Gıda Tar. Ürn. İth. İhr. San. Tic. Ltd. Şti. Ortak Girişiminin açıklaması ise ihale kapsamında istenilen büyük kasa çift kabin (4+1 kapasiteli) koltuklu pikap ve çift kabin (4+1 kapasiteli) koltuklu pikap için yapılan açıklamanın uygun olmadığı gerekçesiyle uygun bulunmayarak değerlendirme dışı bırakılmış ve ihale açıklaması uygun bulunan Adapark İnş. Danş. Tem. Tur Gıda San. ve Tic. Ltd. Şti. üzerinde bırakılmıştır. Başvuru sahibi Royal Sosyal Hizmetler İnş. Otomasyon Özel Sağlık Taahhüt ve Tic. Ltd. Şti.nin teklifi ise ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif olarak belirlenmiştir.

Hazarpir Taah. Paz. İnş. Tem. Bil. Don. San. ve Tic. Ltd. Şti. – Babacan Öğr. Ser. Tur. Tem. Teks. Gıda Tar. Ürn. İth. İhr. San. Tic. Ltd. Şti. Ortak Girişimi açıklamalarının mevzuata uygun olduğu ve tekliflerinin değerlendirmeye alınması gerektiği iddiasıyla 25.09.2012 tarihinde idareye itirazda bulunmuştur. İdare itiraz üzerine yaptığı inceleme sonucunda, Hazarpir Taah. Paz. İnş. Tem. Bil. Don. San. ve Tic. Ltd. Şti. – Babacan Öğr. Ser. Tur. Tem. Teks. Gıda Tar. Ürn. İth. İhr. San. Tic. Ltd. Şti. Ortak Girişiminin itirazını haklı bulmuş ve teklifinin değerlendirmeye alınması gerektiği yönünde düzeltici işlem belirlenmesine karar vermiştir. İhale komisyonunuca alınan düzeltici işlem kararının uygulanmasını teminen 02.10.2012 tarihli karar ile, Adapark İnş. Danş. Tem. Tur Gıda San. ve Tic. Ltd. Şti.nin araçlar ile ilgili olarak Erimtekler Tur. Taş. Pet. Ürün. Teks. Tem. Ltd. Şti.nden alınan fiyat teklifinde teklif cetvelinin 11 ve 12 nci kalemlerinin tamamı için teklif alındığı, ihalede alt yüklenici çalıştırılamayacağı düzenlemesi yer aldığından açıklamasını uygun bulunmamış ve teklifi değerlendirme dışı bırakılmış ve ihale Hazarpir Taah. Paz. İnş. Tem. Bil. Don. San. ve Tic. Ltd. Şti. – Babacan Öğr. Ser. Tur. Tem. Teks. Gıda Tar. Ürn. İth. İhr. San. Tic. Ltd. Şti. Ortak Girişimi üzerinde bırakılmıştır. Başvuru sahibi Royal Sosyal Hizmetler İnş. Otomasyon Özel Sağlık Taahhüt ve Tic. Ltd. Şti.nin teklifi ise ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif olarak belirlenmiştir.

İhale üzerinde bırakılan Hazarpir Taah. Paz. İnş. Tem. Bil. Don. San. ve Tic. Ltd. Şti. – Babacan Öğr. Ser. Tur. Tem. Teks. Gıda Tar. Ürn. İth. İhr. San. Tic. Ltd. Şti. Ortak Girişiminin aşırı düşük teklif sorgulaması kapsamında sunduğu belgeler incelendiğinde, işçilik giderlerine ilişkin olarak KİK işçilik hesaplama modülü çıktılarının, giyim giderlerine ilişkin olarak İstanbul İş Elbiseleri Giyim Sanayi Fevzi Aslan’dan alınan proforma faturanın, ihale kapsamında çalıştırılacak büyük kasa çift kabin (4+1 kapasiteli) koltuklu pikap için Söğütlü Tarım Teks. İnş. Taah. San. ve Tic. Ltd. Şti.nden alınan fiyat teklifinin, çift kabin (4+1 kapasiteli) koltuklu pikap için de Gürtem İnş. Tem. Taş. San. Tic. Ltd. Şti.nden alınan fiyat teklifinin, araçların yakıt gideri için ise EPDK’nın internet sayfasında ilan edilen fiyat çıktısının, ayrıca araçların ortalama yakıt tüketimini gösteren yazıların sunulduğu anlaşılmıştır.

4734 sayılı Kanun’un “Aşırı düşük teklifler” başlıklı 38 inci maddesinde“İhale komisyonu verilen teklifleri 37 nci maddeye göre değerlendirdikten sonra, diğer tekliflere veya idarenin tespit ettiği yaklaşık maliyete göre teklif fiyatı aşırı düşük olanları tespit eder. Bu teklifleri reddetmeden önce, belirlediği süre içinde teklif sahiplerinden teklifte önemli olduğunu tespit ettiği bileşenler ile ilgili ayrıntıları yazılı olarak ister.

İhale komisyonu;

a) İmalat sürecinin, verilen hizmetin ve yapım yönteminin ekonomik olması,

b) Seçilen teknik çözümler ve teklif sahibinin mal ve hizmetlerin temini veya yapım işinin yerine getirilmesinde kullanacağı avantajlı koşullar,

c) Teklif edilen mal, hizmet veya yapım işinin özgünlüğü,

Hususlarında belgelendirilmek suretiyle yapılan yazılı açıklamaları dikkate alarak, aşırı düşük teklifleri değerlendirir. Bu değerlendirme sonucunda, açıklamaları yeterli görülmeyen veya yazılı açıklamada bulunmayan isteklilerin teklifleri reddedilir.

İhale komisyonu, aşırı düşük tekliflerin tespiti ve değerlendirilmesinde Kurum tarafından belirlenen kriterleri esas alır. Kurum bu maddenin uygulanmasında; aşırı düşük tekliflerin tespiti, değerlendirilmesi ve ekonomik açıdan en avantajlı teklifin belirlenmesi amacıyla sınır değer veya sorgulama kriterleri ya da ortalamalar belirlemeye yetkilidir.”hükmü yer almaktadır. Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin 59 uncu maddesinde bu hükme paralel düzenlemeler yer almaktadır.

Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Hizmet alımı ihalelerinde aşırı düşük tekliflerin değerlendirilmesi” başlıklı 79 uncu maddesinde“79.1. Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde, tekliflerin değerlendirilmesinde;

İhale ve sözleşmeye ilişkin damga vergileri, Kamu İhale Kurumu payı ve noter masrafları gibi sözleşme giderleri ile amortisman, kıdem tazminatı, işyeri hekimliği ücreti, oryantasyon (ihale konusu işe uyum) eğitimi gideri, yaka kartı ve bu mahiyetteki genel giderleri karşılamak üzere birim fiyat teklif cetvelinde yer alan her bir işçilik kalemindeki (yol, yemek ve giyecek dahil brüt asgari ücret veya brüt asgari ücretin yüzde (%) fazlası üzerinden ücret hesaplanan işçilik kalemi ile ulusal bayram ve genel tatil günleri ve fazla çalışma saatlerine ilişkin işçilik kalemleri) birim fiyatlar ile işçi sayısı üzerinden teklif alınması idarece uygun görülmeyen iş kalemi/kalemleri kapsamında çalıştırılacak olan her bir personelin işçilik maliyeti üzerinden % 3 oranında sözleşme giderleri ve genel giderler hesaplanacaktır.

79.2. Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde; amortisman, kıdem tazminatı, iş yeri hekimliği ücreti, oryantasyon eğitimi gideri, yaka kartı ve bu mahiyetteki giderlerin genel giderler içinde yer alacağı kabul edileceği için aşırı düşük teklif sorgulamasında bu giderler, önemli teklif bileşeni olarak belirtilmeyecek ve isteklilerden aşırı düşük teklif sorgulamasına verdikleri cevaplarda bu giderler için bir bedel öngörmeleri istenmeyecektir. Sözleşme giderleri ve genel giderler içinde değerlendirilmesi öngörülen giderler idari şartnamelerde “teklif fiyata dahil olan diğer giderler” kısmında belirtilmeyecektir.

79.3. Asgari işçilik maliyeti;

i- İhale tarihinde yürürlükte bulunan brüt asgari ücret veya idari şartnamede brüt asgari ücretin yüzde (%) fazlası olarak belirlenen ücret (ulusal bayram ve genel tatil günleri ile fazla çalışma saatlerine ilişkin ücretler dahil),

ii- İdari şartnamede öngörülen nakdi veya ayni yemek ve yol bedeli ile ayni giyim bedeli,

iii- İşveren sigorta primi tutarından oluşmaktadır.

79.4. İhale komisyonu tarafından, personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihaleleri ile personel çalıştırılmasına dayalı olmamakla birlikte ihale dokümanında personel sayısının belirlendiği ve haftalık çalışma saatinin tamamının idarede kullanılacağı hizmet alımı ihalelerinde asgari işçilik maliyeti, sözleşme giderleri ve genel giderler ile varsa malzeme ve diğer maliyet kalemleri, bunlar dışında kalan hizmet alımı ihalelerinde ise ihale dokümanında belirtilen teklif fiyata dahil giderler dikkate alınmak suretiyle tekliflerin değerlendirilmesi yapılarak 4734 sayılı Kanunun 38 inci maddesi uyarınca teklifi aşırı düşük görülen isteklilerden işin niteliğine göre ihale komisyonunca belirlenen önemli teklif bileşenleri ile ilgili açıklama istenecektir. İdarelerce aşırı düşük tekliflere yönelik açıklama istenmesine ilişkin yazıda, teklifte önemli olduğu tespit edilen bileşenlerin belirtilmesi ve açıklama için isteklilere üç (3) iş gününden az olmamak üzere makul bir süre verilmesi gerekmektedir.

Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde, kar hariç yaklaşık maliyet tutarının üzerindeki teklifler aşırı düşük teklif olarak kabul edilmeyecektir.

79.4.1. İsteklilerce yapılacak aşırı düşük teklife ilişkin açıklamalar belgelere dayanmalıdır. Belgelere dayanılmaksızın yapılan açıklamalar kabul edilmeyerek söz konusu teklifler reddedilecektir.

79.4.2. İhale komisyonu tarafından yapılacak aşırı düşük teklif değerlendirmesinde aşağıdaki hususların dikkate alınması gerekmektedir.

79.4.2.1. İhale komisyonu, teklifin önemli bileşenlerine ilişkin olarak;

a) Verilecek hizmetin ekonomik olması,

b) Seçilen teknik çözümler ve hizmetlerin temininde kullanılacak avantajlı koşullar,

c) Teklif edilen hizmetin özgünlüğü,

hususlarında istekliler tarafından belgelere dayalı olarak yapılan yazılı açıklamaları da dikkate almak suretiyle aşırı düşük teklifleri değerlendirerek ihaleyi sonuçlandıracaktır.

79.4.2.2. Verilecek hizmetin ekonomik olması, seçilen teknik çözümler, hizmetin yerine getirilmesinde kullanılacak avantajlı koşullar veya hizmetin özgünlüğü hususunda bir açıklamada bulunulması durumunda; sadece bu hususların neler olduğu değil, belirtilen çözüm, avantajlı koşul, özgünlük ya da hizmetin ekonomik olması sayesinde elde edilen maliyet avantajının da bilgi ve belgelere dayalı olarak açıklanması gerekmektedir.

79.4.2.3. Teklifi aşırı düşük bulunan isteklilerin, tekliflerinde önemli olduğu tespit edilen bileşenler ile ilgili olarak Kanunun 38 inci maddesi uyarınca yapacakları açıklamaya dayanak teşkil eden bilgi ve belgeleri sunmaları gerekmektedir.

İsteklilerin açıklamalarına dayanak teşkil eden bilgi ve belgeler;

a. Tedarikçi veya üreticilerden alınan proforma faturalar,

b. Fiyat teklifleri,

c. Kamu kurum ve kuruluşları tarafından sunulan mal ve hizmetlere ilişkin ilan edilmiş fiyat tarifeleri veya bunlardan alınmış fiyat teklifleri,

ç. Kamu kurum ve kuruluşları tarafından ilgili mala ilişkin ilan edilen asgari fiyatlar,

d. Perakende satış yapan zincir mağaza veya marketlerin yayımladıkları fiyat kataloglarında yer alan fiyatlar,

e. Ticaret borsalarına kayıtlı mallara ilişkin olarak 5174 sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanununun 51 inci maddesinin (c) bendi uyarınca borsa idaresi tarafından düzenlenen ilgili malın fiyatını gösteren belgeler,

f. Yaş sebze ve meyve için, Yaş Sebze ve Meyve Ticaretinin Düzenlenmesi ve Toptancı Halleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname uyarınca faaliyet gösteren toptancı hali idaresi tarafından düzenlenen ilgili malın fiyatını gösteren belgeler,

g. İsteklinin ürettiği, aldığı veya sattığı mallara ilişkin maliyet/satış tutarı tespit tutanaklarıdır.

İstekliler tekliflerine ilişkin olarak yukarıda sayılan belgelerden kendileri için uygun olanları (79.4.2.4-79.4.2.13) maddelerine göre yapacakları açıklamalar kapsamında sunacaklardır.

Yukarıda sayılan belge ve bilgilerden hiçbiri ile açıklama yapılmasının fiilen mümkün olmadığının anlaşıldığı durumlarda istekli tarafından gerekçesi belirtilmek suretiyle ilgili mevzuatına göre son 12 ay içinde düzenlenen açıklamaya elverişli diğer belge ve bilgiler kullanılarak da açıklama yapılabilir. (Örnek: Yurt dışından ithal edilen mallara ilişkin olarak gümrük giriş beyannamesi kullanılarak açıklama yapılabilir.)

79.4.2.4. Tedarikçi veya üreticilerden alınan birim fiyatları gösteren proforma fatura sunularak açıklama yapılması durumunda proforma faturadaki birim satış tutarı;

a) Maliyete dayalı açıklama yapıldığında, maliyet/satış tutarı tespit tutanağında yer alan (Ek-O.5) ağırlıklı ortalama birim maliyetin,

b) Satışlar üzerinden açıklama yapıldığında, maliyet/satış tutarı tespit tutanağında yer alan (Ek-O.5) ağırlıklı ortalama birim satış tutarının % 80’inin,

altında olamaz.

Maliyete dayalı açıklama yapıldığında, mükellefle tam tasdik sözleşmesi yapan veya beyannamelerini imzalamaya yetkili olan meslek mensubu tarafından proforma fatura üzerine; “Birim satış tutarının, mükellefin yasal defter ve belgelerine göre çıkartılan ve tarafımdan onaylanan maliyet/satış tutarı tespit tutanağındaki ağırlıklı ortalama birim maliyet tutarının altında olmadığını beyan ederim.” ibaresinin yazılarak imzalanması ve iletişim bilgileri de belirtilmek suretiyle kaşelenmesi/mühürlenmesi gerekmektedir.

Satışlar üzerinden açıklama yapıldığında, mükellefle tam tasdik sözleşmesi yapan veya beyannamelerini imzalamaya yetkili olan meslek mensubu tarafından proforma fatura üzerine; “Birim satış tutarının, mükellefin yasal defter ve belgelerine göre çıkartılan ve tarafımdan onaylanan maliyet/satış tutarı tespit tutanağındaki ağırlıklı ortalama birim satış tutarının % 80’inin altında olmadığını beyan ederim.” ibaresinin yazılarak imzalanması ve iletişim bilgileri de belirtilmek suretiyle kaşelenmesi/mühürlenmesi gerekmektedir.

Kaşeleme işlemi bu Tebliğin 8.4 maddesinde belirtilen özel kaşe kullanılmak suretiyle yapılabileceği gibi, bu kaşe dışında meslek mensubuna ilişkin bilgileri içeren kaşe kullanılmak suretiyle de yapılabilir.

79.4.2.5. İsteklilerce yapılan açıklamalarda; teklifin bir bölümünü oluşturan iş kalemlerine/gruplarına ilişkin olarak piyasada o alanda faaliyet gösteren kişilerden alınan fiyat tekliflerinin sunulması halinde, fiyat teklifinde belirtilen veya fiyat teklifine göre hesaplanan birim fiyat;

a) Maliyete dayalı açıklama yapıldığında, maliyet/satış tutarı tespit tutanağında (Ek-O.6) yer alan toplam birim maliyet tutarının,

b) Satışlar üzerinden açıklama yapıldığında, maliyet/satış tutarı tespit tutanağında (Ek-O.6) yer alan ağırlıklı ortalama birim satış tutarının % 80’inin,

altında olamaz.

Maliyete dayalı açıklama yapıldığında, mükellefle tam tasdik sözleşmesi yapan veya beyannamelerini imzalamaya yetkili olan meslek mensubu tarafından fiyat teklifinin üzerine; “Birim fiyatın, mükellefin yasal defter ve belgelerine göre çıkartılan ve tarafımdan onaylanan maliyet/satış tutarı tespit tutanağındaki toplam birim maliyet tutarının altında olmadığını beyan ederim.” ibaresinin yazılarak imzalanması ve iletişim bilgileri de belirtilmek suretiyle kaşelenmesi/mühürlenmesi gerekmektedir.

Satışlar üzerinden açıklama yapıldığında, mükellefle tam tasdik sözleşmesi yapan veya beyannamelerini imzalamaya yetkili olan meslek mensubu tarafından fiyat teklifinin üzerine; “Birim fiyatın, mükellefin yasal defter ve belgelerine göre çıkartılan ve tarafımdan onaylanan maliyet/satış tutarı tespit tutanağındaki ağırlıklı ortalama birim satış tutarının % 80’inin altında olmadığını beyan ederim.” ibaresinin yazılarak imzalanması ve iletişim bilgileri de belirtilmek suretiyle kaşelenmesi/mühürlenmesi gerekmektedir.

Kaşeleme işlemi bu Tebliğin 8.4 maddesinde belirtilen özel kaşe kullanılmak suretiyle yapılabileceği gibi, bu kaşe dışında meslek mensubuna ilişkin bilgileri içeren kaşe kullanılmak suretiyle de yapılabilir.

79.4.2.8. İstekli tarafından açıklaması yapılacak girdinin fiyatının, kamu kurum ve kuruluşlarınca ilan edilen ilgili mala ilişkin asgari fiyatlara uygun olması halinde sadece ilan/davet ile ihale tarihi arasında (ihale tarihi hariç) geçerli olan asgari fiyatın belgelendirilmesi suretiyle açıklama yapılması yeterlidir.(Örnek: EPDK tarafından il bazında günlük olarak yayımlanan akaryakıt fiyatları vb.)

79.4.2.14. Proforma fatura ve fiyat tekliflerinin, proforma fatura veya fiyat teklifine konu alanda faaliyet gösterenlerden alınması gerekmekte olup bu belgelerin ihale tarihinden önce düzenlenmiş olması zorunlu değildir.

79.4.2.15. Maliyet/satış tutarı tespit tutanaklarının; 3568 sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanununa göre çalışan meslek mensuplarından, mükellefle tam tasdik sözleşmesi yapan veya beyannamelerini imzalamaya yetkili olanlar tarafından düzenlenmesi, bütün belge ve tutanakların her sayfasının taraflar tarafından imzalanarak kaşelenmesi gerekmektedir.

(79.4.2.4.) maddesine göre düzenlenen tutanak meslek mensubu ve proforma fatura veren tedarikçi veya imalatçı tarafından, (79.4.2.5.) maddesine göre düzenlenen tutanak meslek mensubu ile istekliye fiyat teklifini veren kişi tarafından imzalanarak kaşelenecek ancak bu tutanaklar proforma fatura veya fiyat teklifi ekinde idareye verilmeyecek ve düzenleyen meslek mensubu tarafından muhafaza edilecektir.

(79.4.2.12.) maddesine göre düzenlenen tutanaklar ise meslek mensubu ile ihaleye katılan istekli tarafından imzalanarak kaşelenecek ve açıklama ekinde idareye sunulacaktır.

Meslek mensubu, proforma fatura veya fiyat teklifi üzerindeki beyanı ile O-5, O-6, O-7 nolu tutanaklardaki beyanların doğruluğundan sorumludur.

Gerekli görülmesi durumunda ihaleyi yapan idare, proforma fatura ve fiyat tekliflerine ilişkin maliyet/satış tutarı tespit tutanaklarını, incelemek üzere muhafaza eden meslek mensubundan isteyebilir.

İhale komisyonunun, gerek meslek mensubundan istenen tutanaklar gerekse istekliler tarafından açıklama kapsamında ihale komisyonuna sunulan tutanaklar üzerinde yaptığı inceleme sonucunda sunulan proforma fatura / fiyat teklifi ile bu belgeler arasında uyumsuzluk olduğunu tespit etmesi durumunda teklif reddedilerek uyumsuzluğun niteliğine göre söz konusu belgeler mükellef ve/veya isteklinin bağlı olduğu vergi dairesine gönderilir ve gerekli olması halinde Cumhuriyet Savcılığına bildirim yapılır.

İhale komisyonunca yapılan inceleme sonucunda, yukarıda belirtildiği şekilde bir uyumsuzluk olduğu tespit edilmemekle birlikte, belgelerde yer alan bilgilerin ticari hayatın olağan durumu ve ekonomik verilerle ilgili genel bilgilerle uyumlu olmadığının değerlendirilmesi durumunda isteklinin teklifi reddedilmeyecek ancak proforma fatura ve fiyat teklifleri ile maliyet/satış tutarı tespit tutanakları mükellef ve/veya isteklinin bağlı olduğu vergi dairesine gönderilecektir.

79.4.2.16. İstekliler tarafından aşırı düşük teklif sorgulaması kapsamındaki mallara ilişkin olarak proforma fatura yerine sadece alış faturası ile açıklamada bulunulması geçerli bir açıklama olarak kabul edilmeyecektir.

Yukarıda belirtilen maliyet/satış tutarı tespit tutanaklarının son geçici vergi beyanname dönemine ilişkin olarak düzenlenmesi esastır. Ancak son geçici vergi beyanname döneminde, yasal defter ve belgelerde açıklama konusu mal veya hizmetlerle ilgili işlem bulunmaması durumunda, isteklinin kendi ürettiği, aldığı veya sattığı mallara ilişkin ağırlıklı ortalama birim maliyetin veya ağırlıklı ortalama birim satış tutarının belirtildiği “maliyet/satış tutarı tespit tutanağı” (Ek-O.7) hariç, söz konusu tutanaklar bir önceki geçici vergi beyanname dönemi esas alınarak düzenlenebilir. Son geçici vergi beyanname döneminin tespitinde; 4734 sayılı Kanunun 21 inci maddesinin (a), (d) ve (e) bentlerine göre pazarlık usulü ile yapılan ihalelerde ilk yazılı fiyat tekliflerinin alındığı tarih, diğer ihale usulleri ile yapılan ihalelerde ise ihale tarihi esas alınır.

Örneğin; 11.1.2010 tarihinde açık ihale usulü ile yapılan ihalede son geçici vergi beyanname dönemi “Ekim-Kasım-Aralık 2009”, 15.7.2010 tarihinde açık ihale usulü ile yapılan ihalede son geçici vergi beyanname dönemi “Nisan-Mayıs-Haziran 2010” dur.

79.4.2.18. İtirazen şikayet başvurularına ilişkin olarak Kurum tarafından yapılan incelemede gerekli görülmesi durumunda, proforma fatura ve fiyat tekliflerine ilişkin maliyet/satış tutarı tespit tutanakları, bunları muhafaza eden meslek mensubundan istenebilir. Gerek meslek mensubundan istenen tutanaklar gerekse ihaleyi yapan idare tarafından Kuruma gönderilen belgeler arasında yer alan proforma fatura ve fiyat teklif tutarları ile maliyet/satış tutarı tespit tutanağında belirtilen maliyet ve satış tutarlarının arasında uyumsuzluk olduğunun veya bu belgelerde yer alan bilgilerin ticari hayatın olağan durumu ve ekonomik verilerle ilgili genel bilgilerle uyumlu olmadığının değerlendirilmesi durumunda; proforma fatura ve fiyat teklifleri ile maliyet/satış tutarı tespit tutanakları mükellef ve/veya isteklinin bağlı olduğu vergi dairesine gönderilir ve gerekli olması halinde Cumhuriyet Savcılığına bildirim yapılır.

79.4.2.20. Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde; malzeme ve diğer maliyet kalemlerine ilişkin sözleşme giderinin de % 3 oranındaki sözleşme giderleri ve genel giderler içinde yer aldığı kabul edildiğinden, malzeme ve diğer maliyet kalemleri için ayrıca sözleşme gideri hesaplanmayacaktır.

79.4.2.21. Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde, % 3 oranındaki sözleşme giderleri ve genel giderler, sadece aşırı düşük tekliflerin değerlendirilmesine ilişkin olduğundan, bu sözleşme giderleri ve genel giderler idarece hazırlanan teklif mektubu eki cetvelde ayrı bir birim fiyat kalemi olarak öngörülmeyecektir. İhale sonuçlandırıldıktan sonra ihale üzerinde kalan isteklinin ödeyeceği ihale kararı damga vergisi, sözleşme damga vergisi ile diğer sözleşme giderleri ilgili mevzuatına göre hesaplanacaktır.

79.4.2.22. Temizlik hizmet alımlarında amortismana tabi olmayan kova, fırça, paspas, bez, süpürge, faraş, cam sileceği gibi malzemeler, temizlik malzemesi olarak kabul edilecek ve aşırı düşük teklif sorgulamasına verilen cevapta bu malzemeler için öngörülen bedellerin maliyetlerini tevsik eden belgeler sunulacaktır.

79.5. Aşırı düşük teklif sorgulaması sonucunda; (79.4.2.) maddesine uygun açıklamada bulunmayan, açıklamaları teknik şartnameye aykırı hususlar içeren veya teklif tutarı, personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde asgari işçilik maliyeti ve % 3 oranındaki sözleşme giderleri ile genel giderleri, personel çalıştırılmasına dayalı olmamakla birlikte ihale dokümanında personel sayısının belirlendiği ve haftalık çalışma saatinin tamamının idarede kullanılacağı hizmet alımı ihalelerinde ise asgari işçilik maliyeti ve ilgili mevzuatı uyarınca hesaplanacak sözleşme giderlerini karşılamayan isteklilerin teklifleri gerekçeleri belirtilmek suretiyle reddedilecektir.

79.6. Aşırı düşük teklifine ilişkin olarak istenen sürede açıklama yapmasına rağmen teklifi reddedilen isteklilere, açıklamalarının yeterli görülmeme nedenlerinin kesinleşen ihale kararı ile birlikte bildirilmesi zorunludur.”açıklaması yer almaktadır.

İhale üzerinde bırakılan Hazarpir Taah. Paz. İnş. Tem. Bil. Don. San. ve Tic. Ltd. Şti. – Babacan Öğr. Ser. Tur. Tem. Teks. Gıda Tar. Ürn. İth. İhr. San. Tic. Ltd. Şti. Ortak Girişimi ihaleye 3.789.934,63 TL teklifte bulunmuştur. Birim fiyat teklif cetveli incelendiğinde teklifinin 55.200,00 TL’sinin ihale kapsamında çalıştırılacak araçlara ilişkin, geri kalanının ise işçilik ücretine ilişkin olduğu görülmektedir. İhale üzerinde bırakılan istekli aşırı düşük teklif sorgulaması kapsamında yaptığı açıklamada, teklifinin giyim gideri hariç 3.731.273,83 TL’sinin işçilik giderine, 3.275,40 TL’sinin sözleşme gideri dahil giyim giderine, 55.093.20 TL’sinin araç giderine, 292,20 TL’sinin ise firma kârına ilişkin olduğunu belirtmiştir. İhale dokümanında yer alan verilere göre KİK işçilik hesaplama modülünden ihalede giyim gideri hariç teklif edilebilecek en düşük işçilik maliyeti 3.731.273,83 TL hesaplanmıştır.

İhale üzerinde bırakılan istekli giyim giderini İstanbul İş Elbiseleri Giyim Sanayii Fevzi Aslan’dan aldığı 15.08.2012 tarihli proforma fatura ile belgelendirmiştir. Proforma fatura incelendiğinde faturanın mükellefle tam tasdik sözleşmesi yapan veya beyannamelerini imzalamaya yetkili olan meslek mensubu tarafından üzerine Kamu İhale Genel Tebliği’nde yer alan yukardaki açıklamaya uygun şekilde“Birim satış tutarının, mükellefin yasal defter ve belgelerine göre çıkartılan ve tarafımdan onaylanan maliyet/satış tutarı tespit tutanağındaki ağırlıklı ortalama birim satış tutarının % 80’inin altında olmadığını beyan ederim.” ibaresine yer verilerek iletişim bilgileri de belirtilmek suretiyle kaşelenip imzalandığı görülmektedir. Proforma faturada istenilen giyim malzemelerinin 3.180,00 TL’ye verileceği beyan edilmektedir. Bu bedele %3 sözleşme gideri ilave edildiğinde giyim için teklif edilebilecek tutarın en az 3.275,40 TL olması gerekmektedir. İhale üzerinde bırakılan istekli de açıklamasını aynı tutar üzerinden yapmıştır. İşçilik hesaplamasını ise KİK İşçilik Hesaplama Modülünü esas alarak hesaplamıştır. Hesaplanan işçilik giderine ilişkin açıklamasında mevzuata aykırılık bulunmamıştır.

İhale üzerinde bırakılan istekli ihale kapsamında çalıştırılacak büyük kasa çift kabin (4+1 kapasiteli) koltuklu pikabın giderini, Söğütlü Tarım Teks. İnş. Taah. San. ve Tic. Ltd. Şti.nden aldığı 15.08.2012 tarihli fiyat teklifi ile belgelendirmiştir. Fiyat teklifi incelendiğinde üzerinde Kamu İhale Genel Tebliği’nde yer alan yukardaki açıklamaya uygun şekilde mükellefle tam tasdik sözleşmesi yapan veya beyannamelerini imzalamaya yetkili olan meslek mensubu tarafından“Birim fiyatın, mükellefin yasal defter ve belgelerine göre çıkartılan ve tarafımdan onaylanan maliyet/satış tutarı tespit tutanağındaki toplam birim maliyet tutarının altında olmadığını beyan ederim.” ibaresine yer verilerek iletişim bilgileri de belirtilmek suretiyle kaşelenip imzalandığı görülmektedir.

Aynı şekilde ihale kapsamında çalıştırılacak çift kabin (4+1 kapasiteli) koltuklu pikabın giderini Gürtem İnş. Tem. Taş. San. Tic. Ltd. Şti.nden aldığı 15.08. 2012 tarihli fiyat teklifi ile belgelendirmiştir. Fiyat teklifi incelendiğinde üzerinde Kamu İhale Genel Tebliği’nde yer alan yukardaki açıklamaya uygun şekilde mükellefle tam tasdik sözleşmesi yapan veya beyannamelerini imzalamaya yetkili olan meslek mensubu tarafından“Birim fiyatın, mükellefin yasal defter ve belgelerine göre çıkartılan ve tarafımdan onaylanan maliyet/satış tutarı tespit tutanağındaki toplam birim maliyet tutarının altında olmadığını beyan ederim.” ibaresine yer verilerek iletişim bilgileri de belirtilmek suretiyle kaşelenip imzalandığı görülmektedir.

İhale dokümanında teklif verecek isteklinin sahip olması gereken makine, teçhizat ve diğer ekipmana ilişkin herhangi bir düzenlemeye yer verilmemiştir. Bu durumda istekliler ihalede çalıştırılacak araçları üçüncü şahıslarla yapacakları sözleşme kapsamında temin edebileceklerdir. Bu nedenle ihaleye teklif verecek isteklilerin ihale kapsamında çalıştırılacak araçlara ilişkin Hizmet Alımı İhaleler Uygulama Yönetmeliği’nin 41 inci maddesinde sayılan belgeleri sunmasına gerek bulunmamaktadır. İhale üzerinde bırakılan istekli de ne tekliflerin verilmesi aşamasında ne de aşırı düşük teklif sorgulaması kapsamında araçlara ilişkin ruhsat vb. belge sunmamıştır.

Sunulan fiyat teklifinden ise teklifin sadece kiralanacak araçlar için ayrı ayrı alındığı, büyük kasa çift kabin (4+1 kapasiteli) koltuklu pikabın kira bedelinin günlük 17,48 TL olmak üzere işin süresince 10.488,00 TL, çift kabin (4+1 kapasiteli) koltuklu pikabın kira bedelinin ise günlük 16,79 TL olmak üzere işin süresince 10.074,00 TL olduğu görülmektedir.

İdari şartnamenin “Alt yükleniciler” başlıklı 18 inci maddesinde“18.1. İhale konusu hizmetin tamamı veya bir kısmı, alt yüklenicilere yaptırılamaz.” düzenlemesine yer verilmiştir. Birim fiyat teklif cetvelinin 11 inci kalemi çift kabin pikap, 12 nci kalemi ise çift kabin büyük kasa pikap olarak düzenlenmiştir. Buna göre birim fiyat teklifinde her iki araç için ayrı ayrı teklifte bulunulması gerekmektedir. İhale dokümanında yer alan düzenlemelerden ise araçlarda çalışacak şoförler istihdam edilecek personel arasında sayılmıştır. İhale üzerinde bırakılan istekli ihale kapsamında çalıştırılacak araçlar için aldığı teklifi şoför gideri hariç, araç kirası üzerinden almıştır. Sonuçta fiyat teklifinden teklif alınan kişiye sadece araç kirası ödeneceği anlaşılmaktadır. Diğer yandan ihale üzerinde bırakılan istekli aracın yakıt giderini de ayrıca hesaplayarak araç için teklifini oluşturmuştur. Araçlarda çalıştırılacak şoförlerin gideri ise işçilik gideri içerisinde hesaplanmıştır. Bu nedenle teklifin bu şekilde alınmış olması, birim fiyat teklifindeki 11 ve 12 nci iş kalemlerinin alt yükleniciye yaptırılacağı anlamını taşımamaktadır.

Araçların yakıt giderinin tevsiki ise EPDK’nın 15.08.2012 tarihinde ilan ettiği bayi satış fiyatı bülteninde ilan edilen fiyat çıktısı ile, araçların 100 km’deki yakıt sarfiyatına ilişkin belgeleme Şanlıurfa Otomotiv Pet. San. ve Tic. A.Ş. ile Toymar Otomotiv Pet. Tic. ve Paz. A.Ş.den alınan yazılar ile yapılmıştır. Sunulan belgeler incelendiğinde, EPDK’nın internet sayfasından alınan fiyat çıktısının İstanbul ili Avrupa yakasında bulunan bayi ortalama fiyatlarına ilişkin olduğu görülmüştür.

Anılan Tebliğ’in 79.4.2.8’inci maddesi uyarınca ihale üzerinde bırakılan isteklinin akaryakıta ilişkin açıklamasını ihalenin yapıldığı Kahramanmaraş ili için EPDK tarafından il bazında günlük olarak yayımlanan akaryakıt fiyatları ile yapması gerekirken, ilgili dağıtıcı lisansı sahiplerince İstanbul ili Avrupa yakasında bulunan bayileri adına beyan edilmiş fiyatların ortalamasını gösterir EPDK “Bayi Satış Fiyatı Bülteni” ile yaptığından, bu açıklamanın anılan Tebliğ hükmüne uygun olmadığı sonucuna varılmıştır.

Ayrıca ihale kapsamında çalıştırılacak araçlara ilişkin alınan fiyat tekliflerinde, fiyatın hangi marka model araca ilişkin verildiğine dair bir ifade yer almamaktadır. Araçların 100 km’de yakıt sarfiyatının tevsiki için Şanlıurfa Otomotiv Pet. San. ve Tic. A.Ş.nden alınan yazıda, ortalama yakıt tüketiminin Ford Transit 350M 2402 cc -103Kw çift kabin tek arka teker kamyonet için verildiği, ancak yazıda yakıt tüketiminin neye göre hesaplandığına dair herhangi bir teknik bilgi ve belgeye yer verilmediği tespit edilmiştir. Toymar Otomotiv Pet. Tic. ve Paz. A.Ş.nden alınan yazının ise Toyota Hılux 4x2 Comfort 2500 cc aracın şehir için 100 km’de yakıt sarfiyatına ilişkin olduğu, ayrıca yazıda hesaplamaya ilişkin tüm bilgilerin katalog içerisinde sunulduğuna ilişkin şerh düşüldüğü görülmektedir. Bu haliyle ihale üzerinde bırakılan isteklinin ihale kapsamında çalıştırılacak araçlardan biri için 100 km’de yakıt sarfiyatına ilişkin Şanlıurfa Otomotiv Pet. San. ve Tic. A.Ş.nden aldığı belgeye dayanarak yaptığı açıklama Kamu İhale Genel Tebliği'ne uygun bulunmamıştır.

Kamu İhale Genel Tebliği’nin yukarıda anılan maddesi gereği aşırı düşük teklif sorgulaması kapsamında isteklilerin tutulan EK-O.5 ve EK-O.6 tutanaklarını fiyat teklifi ekinde idareye vermelerine gerek bulunmamaktadır.

Bu tutanakların düzenleyen meslek mensubu tarafından muhafaza edilmesi gerekmektedir.

Bu kapsamda ihale üzerinde bırakılan istekli de açıklaması kapsamında bahsedilen tutanağı idareye sunmamasında ihale mevzuatına aykırılık bulunmamıştır.

Sonuç olarak, yukarıda mevzuata aykırılığı belirlenen ihale işlemlerinin düzeltici işlemle giderilebilecek nitelikte işlemler olduğu tespit edildiğinden, ihale üzerinde bırakılan isteklinin aşırı düşük teklif açıklamasının uygun bulunmayarak teklifinin değerlendirme dışı bırakılması ve bu aşamadan sonraki ihale işlemlerinin mevzuata uygun olarak yeniden gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanunun 65 inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 60 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere;

Anılan Kanunun 54 üncü maddesinin onuncu fıkrasının (b) bendi gereğince düzeltici işlem belirlenmesine,


Oybirliği ile karar verildi.

Mahmut GÜRSES

Başkan

Kazım ÖZKAN

II. Başkan Ali Kemal AKKOÇ

Kurul Üyesi Erkan DEMİRTAŞ

Kurul Üyesi

Ahmet ÖZBAKIR

Kurul Üyesi Mehmet Zeki ADLI

Kurul Üyesi Hasan KOCAGÖZ

Kurul Üyesi

Hamdi GÜLEÇ

Kurul Üyesi Mehmet AKSOY

Kurul Üyesi

 
< Önceki   Sonraki >
[ Geri ] [ Yukarı ]

İçerik İstatistiği

KiK Kararları: 13.224 Karar
 - Bu Hafta (14.07-17.07): 0
 - Geçen Hafta(07.07-13.07): 7
 - Bu Ay (Temmuz): 21
 - Geçen Ay (Haziran): 25
Kategori: 162
Haberler: 748

Abone İstatistiği

44 misafir ve 17 abone bağlı
Abone Sayısı: 9078
Abone Oranları:
  - Giriş (1 ay): % 4,00
  - Bronz (3 ay): % 0,67
  - Gümüş (6 ay): % 0,67
  - Altın (12 ay): % 28,67
  - Kamu Altın (12 ay): % 66,00
Ziyaretçi Sayısı: 12.128.413
Final Bilgi Hizmetleri     kikkararlari.com facebook     kikkararlari.com twitter
256-Bit GeoTrust SSL Sertifika
Ödeme Seçenekleri
Bu Sayfayı Paylaş X

"Bilginin Kısa Yolu.."