KAMU İHALE KURULU KARARI
Toplantı No : 2010/077
Gündem No : 17
Karar Tarihi : 14.12.2010
Karar No : 2010/UH.III-3698
Şikayetçi:
Zal Temizlik İnş. Pet. Ürn. Nak. Taah. San. ve Tic. Ltd. Şti., Ziya Gökalp Mahallesi Diyarbakır Cad. Murat Apt. B Blok 147 K.2/5 BATMAN
İhaleyi yapan idare:
Batman Gercüş Devlet Hastanesi Başhekimliği, Bağlarbaşı Mah. Belediye Halk Konutları Arkası Gercüş/BATMAN
Başvuru tarih ve sayısı:
05.11.2010 / 44791
Başvuruya konu ihale:
2010/125579 İhale Kayıt Numaralı "20 İşçi ile (Malzemesiz)Temizlik Hizmet Alımı" İhalesi
Kurumca Yapılan İnceleme ve Değerlendirme:
09.12.2010 tarih ve III.H.34.58.G025/2010-21E sayılı Esas İnceleme Raporunda;
Batman Gercüş Devlet Hastanesi Başhekimliği tarafından 22.09.2010 tarihinde açık ihale usulü ile yapılan “20 İşçi İle (Malzemesiz)Temizlik Hizmet Alımı” ihalesine ilişkin olarak Zal Temizlik İnş. Pet. Ürn. Nak. Taah. San. ve Tic. Ltd. Şti.’nin 25.10.2010 tarihinde yaptığı şikayet başvurusunun, idarenin 26.10.2010 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibinin 05.11.2010 tarih ve 44791 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 04.11.2010 tarihli dilekçe ile itirazen şikayet başvurusunda bulunduğu,
İdare tarafından gönderilen bilgi ve belgelerin incelenmesinden;
4734 sayılı Kanunun 54 üncü maddesinin onuncu fıkrasının (c) bendi gereğince itirazen şikayet başvurusunun reddine,
Karar verilmesinin uygun olacağı hususlarına yer verilmiştir.
Karar:
Esas İnceleme Raporu ve ekleri incelendi:
İtirazen şikayet dilekçesinde özetle;
1) İdarece tekliflerinin aşırı düşük bulunduğu, yapmış oldukları aşırı düşük teklif açıklamasının Kamu İhale Tebliğinin 79.5.5 inci maddesinde görüleceği üzere giyimin stoklarında olduğunu ve bunu tasdik eden belgeleri sundukları ve Kamu İhale Genel Tebliğinin 45.1.6. ıncı maddesine göre tüm firmalardan savunma istenmesi gerektiği,
2) İdari şartnamede resmi tatil açıklamasının yetersiz olduğu, tatil günlerinin daha açıklamalı ve bütün firmaların anlayacağı şekilde düzenleme yapılması gerektiği, teklif veren bazı firmaların 21 günü baz aldıkları, değerlendirme dışı bırakılmalarının haksız olduğu,
İddialarına yer verilmiştir.
Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir:
1) Başvuru sahibinin 1 inci iddiasına ilişkin olarak:
4734 sayılı Kamu İhale Kanununun “Aşırı Düşük Teklifler” başlıklı 38 inci maddesinde; “İhale komisyonu verilen teklifleri 37 nci maddeye göre değerlendirdikten sonra, diğer tekliflere veya idarenin tespit ettiği yaklaşık maliyete göre teklif fiyatı aşırı düşük olanları tespit eder. Bu teklifleri reddetmeden önce, belirlediği süre içinde teklif sahiplerinden teklifte önemli olduğunu tespit ettiği bileşenler ile ilgili ayrıntıları yazılı olarak ister. İhale komisyonu;
a) İmalat sürecinin, verilen hizmetin ve yapım yönteminin ekonomik olması,
b) Seçilen teknik çözümler ve teklif sahibinin mal ve hizmetlerin temini veya yapım işinin yerine getirilmesinde kullanacağı avantajlı koşullar,
c) Teklif edilen mal, hizmet veya yapım işinin özgünlüğü,
Hususlarında belgelendirilmek suretiyle yapılan yazılı açıklamaları dikkate alarak, aşırı düşük teklifleri değerlendirir. Bu değerlendirme sonucunda, açıklamaları yeterli görülmeyen veya yazılı açıklamada bulunmayan isteklilerin teklifleri reddedilir.” hükmü bulunmaktadır.
Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinin “Aşırı düşük teklifler” başlıklı 59 uncu maddesinde;“(1) İhale komisyonu verilen tekliflerden, diğer tekliflere veya yaklaşık maliyete göre teklif fiyatı aşırı düşük olanları tespit eder. Bu teklifleri reddetmeden önce, belirlediği süre içinde teklif sahiplerinden teklifte önemli olduğunu tespit ettiği bileşenler ile ilgili ayrıntıları yazılı olarak ister.
(2) İhale komisyonu;
a) Verilen hizmet ve yapım yönteminin ekonomik olması,
b) Seçilen teknik çözümler ve teklif sahibinin işin yerine getirilmesinde kullanacağı avantajlı koşullar,
c) Teklif edilen işin özgünlüğü,
hususlarında belgelendirilmek suretiyle yapılan yazılı açıklamaları dikkate alarak, aşırı düşük teklifleri değerlendirir. Bu değerlendirme sonucunda, açıklamaları yeterli görülmeyen veya yazılı açıklamada bulunmayan isteklilerin teklifleri reddedilir. İhale komisyonunca reddedilmeyen aşırı düşük teklifler, geçerli teklif olarak dikkate alınır.
(3) Aşırı düşük tekliflerin tespiti ve değerlendirilmesinde; Kamu İhale Kurumu tarafından aşırı düşük tekliflerin tespiti, değerlendirilmesi ve ekonomik açıdan en avantajlı teklifin belirlenmesi amacıyla sınır değer veya sorgulama kriterleri ya da ortalamalar belirlenmiş ise ihale komisyonu bu düzenlemeyi esas alır.
(4) Aşırı düşük teklif değerlendirmesinde tekliflerin, asgari maliyet yanında sözleşme giderlerini karşılayıp karşılamadığı da dikkate alınır.” hükmü bulunmaktadır.
Kamu İhale Genel Tebliğinin “Hizmet alımı ihalelerinde aşırı düşük tekliflerin değerlendirilmesi” başlıklı 79 uncu maddesinde;“79.1. Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde, tekliflerin değerlendirilmesinde;
…
79.3.Asgari işçilik maliyeti;
i- İhale tarihinde yürürlükte bulunan brüt asgari ücret veya idari şartnamede brüt asgari ücretin yüzde (%) fazlası olarak belirlenen ücret (ulusal bayram ve genel tatil günleri ile fazla çalışma saatlerine ilişkin ücretler dahil),
ii- İdari şartnamede öngörülen nakdi veya ayni yemek ve yol bedeli ile ayni giyim bedeli,
iii- İşveren sigorta primi tutarından oluşmaktadır.
Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde, kar hariç yaklaşık maliyet tutarının üzerindeki teklifler aşırı düşük teklif olarak kabul edilmeyecektir.
79.4.1. İsteklilerce yapılacak aşırı düşük teklife ilişkin açıklamalar belgelere dayanmalıdır. Belgelere dayanılmaksızın yapılan açıklamalar kabul edilmeyerek söz konusu teklifler reddedilecektir.
79.4.2. İhale komisyonu tarafından yapılacak aşırı düşük teklif değerlendirmesinde aşağıdaki hususların dikkate alınması gerekmektedir.
79.4.2.1. İhale komisyonu, teklifin önemli bileşenlerine ilişkin olarak;
a) Verilecek hizmetin ekonomik olması,
b) Seçilen teknik çözümler ve hizmetlerin temininde kullanılacak avantajlı koşullar,
c) Teklif edilen hizmetin özgünlüğü,
hususlarında istekliler tarafından belgelere dayalı olarak yapılan yazılı açıklamaları da dikkate almak suretiyle aşırı düşük teklifleri değerlendirerek ihaleyi sonuçlandıracaktır.
79.4.2.2.Verilecek hizmetin ekonomik olması, seçilen teknik çözümler, hizmetin yerine getirilmesinde kullanılacak avantajlı koşullar veya hizmetin özgünlüğü hususunda bir açıklamada bulunulması durumunda; sadece bu hususların neler olduğu değil, belirtilen çözüm, avantajlı koşul, özgünlük ya da hizmetin ekonomik olması sayesinde elde edilen maliyet avantajının da bilgi ve belgelere dayalı olarak açıklanması gerekmektedir.
79.4.2.3.Teklifi aşırı düşük bulunan isteklilerin, tekliflerinde önemli olduğu tespit edilen bileşenler ile ilgili olarak Kanunun 38 inci maddesi uyarınca yapacakları açıklamaya dayanak teşkil eden bilgi ve belgeleri sunmaları gerekmektedir.
İsteklilerin açıklamalarına dayanak teşkil eden bilgi ve belgeler;
a. Tedarikçi veya üreticilerden alınan proforma faturalar,
b. Fiyat teklifleri,
…
79.4.2.14. Proforma fatura ve fiyat tekliflerinin, proforma fatura veya fiyat teklifine konu alanda faaliyet gösterenlerden alınması gerekmekte olup bu belgelerin ihale tarihinden önce düzenlenmiş olması zorunlu değildir.
…
79.4.2.16. İstekliler tarafından aşırı düşük teklif sorgulaması kapsamındaki mallara ilişkin olarak proforma fatura yerine sadece alış faturası ile açıklamada bulunulması geçerli bir açıklama olarak kabul edilmeyecektir.
Yukarıda belirtilen maliyet/satış tutarı tespit tutanaklarının son geçici vergi beyanname dönemine ilişkin olarak düzenlenmesi esastır. Ancak son geçici vergi beyanname döneminde, yasal defter ve belgelerde açıklama konusu mal veya hizmetlerle ilgili işlem bulunmaması durumunda, isteklinin kendi ürettiği, aldığı veya sattığı mallara ilişkin ağırlıklı ortalama birim maliyetin veya ağırlıklı ortalama birim satış tutarının belirtildiği “maliyet/satış tutarı tespit tutanağı” (Ek-O.7) hariç, söz konusu tutanaklar bir önceki geçici vergi beyanname dönemi esas alınarak düzenlenebilir. Son geçici vergi beyanname döneminin tespitinde; 4734 sayılı Kanunun 21 inci maddesinin (a), (d) ve (e) bentlerine göre pazarlık usulü ile yapılan ihalelerde ilk yazılı fiyat tekliflerinin alındığı tarih, diğer ihale usulleri ile yapılan ihalelerde ise ihale tarihi esas alınır.
Örneğin; 11.1.2010 tarihinde açık ihale usulü ile yapılan ihalede son geçici vergi beyanname dönemi “Ekim-Kasım-Aralık 2009”, 15.7.2010 tarihinde açık ihale usulü ile yapılan ihalede songeçici vergi beyanname dönemi “Nisan-Mayıs-Haziran 2010” dur.
…” açıklaması yer almaktadır.
İdari şartnamenin “İhale Konusu İşe İlişkin Bilgiler” başlıklı 2 nci maddesinde;
“2.1.İhale konusu hizmetin: .
a) Adı: Temizlik Hizmeti Alımı( Malzemesiz) )(17 kişi temizlik, 1 kişi Kaloriferci, 2 kişi aşçı)
b) Miktarı ve türü: 20 İşçi
c) Yapılacağı yer: Gercüş Devlet Hastanesi Baştabipliği
ç)) Hizmete ait (varsa) diğer bilgiler:” düzenlemesi,
İdari şartnamenin “Teklif Fiyata Dahil Olan Giderler” başlıklı 25 inci maddesinde;
“25.1 İstekliler tekliflerine vergi(KDV Hariç), resim, harçve benzeri, ulaşım giderlerini dahil edeceklerdir. Yükleniciye aittir.
25.2. 25.1.maddesinde yer alan gider kalemlerinde artış olması ya da benzeri yeni gider kalemlerinin oluşması hallerinde, teklif edilen fiyatın bu tür artış ya da farkları karşılayacak payı içerdiği kabul edilir. Yüklenici, bu artış ve farkları ileri sürerek herhangi bir hak talebinde bulunamaz.
25.3. Teklif fiyata dahil olan diğer giderler aşağıda belirtilmiştir:
25.3.1. işin süresi ve personel sayısı dikkate alınarak ilgili mevzuatına göre hesaplanacak işçilik ücreti:
SIRA İŞÇİNİN POZİSYONU Asgari Ücretten Fazlası%
1 2 (iki) aşçı (alanında ilgili sertifikaya sahip olması 50
2 1(bir) tıbbi atık imha görevlisi (alanında ilgili sertifikaya sahip olması) 5
Yemekhanede çalıştırılacak 2 (iki) aşçıya ücret olarak brüt asgari ücretin %50 fazlası ödenecek olup, teklif edilen fiyata dahildir. Bu tutarlar ücret bordosunda gösterilecektir. Hastanemizde çalıştırılacak 1 (bir) personel tıbbi atık imha etmek amacıyla 1 (bir) işçi ücret olarak asgari ücretin %5 fazlası ödenecek olup teklif edilen fiyata dahildir.
25.3.2. Yemek, yol ve giyecek giderleri:
Yüklenici, çalıştırılacakpersonelin giyim bedelini ayni olarak karşılayacaktır.
Giyim bedeli 1 yazlık 1 kışlık pantolonve gömlekten oluşmak üzereayni olarak ödenecektir. Yemek hastane tarafından karşılanacağından ödenmeyecektir. Yol bedeli ödenmeyecektir.
25.3.3.Resmi Tatil Günleri: Resmi Tatil günleri hafta sonları (Cumartesi Pazar) hariç mesai saatlerine denk gelengünler 3 (üç) personel çalışacaktır. Buda 2010 , 2011 ve2012 için toplam 21 gün”düzenlemesi,
Yer almaktadır.
İhale dokümanında yer alan bilgilere göre hesaplanabilir asgari işçilik tutarının 482.812,20 TL olduğu görülmektedir.
İdare giyim bedelini 3744,00 TL olarak belirlemiştir. İdarece; Disa Sos. Hiz. Ltd. Şti. ve Arıtem Ltd. Şti.’nin tekliflerinin asgari işçilik tutarı olan 482.812,20 TL’nin altında kaldığından değerlendirme dışı bırakıldığı görülmüştür.
Geçerli 9 tekliften 7 teklifin aşırı düşük teklif olarak belirlenerek isteklilerden aşırı düşük teklif açıklaması istendiği görülmüştür. Bedük Gıda Tem. Ltd. Şti., Özdilman Tic. Ltd. Şti. ve Has İnşaat Tem. Ltd. Şti.’i aşırı düşük teklif açıklaması vermediğinden değerlendirme dışı bırakılmıştır.
Zal Temizlik İnş. Pet. Ürn. Nak. Taah. San. ve Tic. Ltd. Şti.,’nin 04.10.2010 tarihli aşırı düşük teklif açıklamasında; işçilik gideri için 482.812,20 TL giyim gideri için 226,60 TL ve firma karı olarak ise 143,00 TL öngördüğü anlaşılmıştır. Giyim giderini tevsik için 15.09.2010 tarih ve 51594 nolu Gezer Eldiven Sanayi’den alınmış faturayı, stok tespit tutanağını ve 01.01.2010-30.09.2010 tarihleri arasını kapsayan envanter defterini sunduğu tespit edilmiştir.
Başvuru sahibi; giyim giderine ilişkin açıklamasını stoklarda bulunan giyime ilişkin düzenlenen stok tespit tutanağı ve alış faturasına dayandırarak yaptığı, Kamu İhale Genel Tebliğinin 79 uncu maddesinde sayılan ve açıklamalara dayanak teşkil eden bilgi ve belgelerin içinde stoklarda bulunan mal ve alış faturası ile açıklamaya yer verilmediği, dolayısıyla inceleme konusu ihale kapsamında aşırı düşük teklif açıklamasının stoklarda bulunan mala dayandırılarak yapılmasının söz konusu olamayacağı, giyim giderine ilişkin açıklamasını stok tespit tutanağına dayandırarak yapan Zal Temizlik İnş. Pet. Ürn. Nak. Taah. San. ve Tic. Ltd. Şti.’nin açıklaması Kamu İhale Genel Tebliğinin 79 uncu maddesine uygun olmadığından, teklifinin değerlendirme dışı bırakılmasının uygun olduğu anlaşıldığından, başvuru sahibinin iddiasının yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır.
Ayrıca isteklilerden aşırı düşük teklif açıklaması istenebilmesi için ihale dokümanında yer alan hesaplanabilir asgari işçilik tutarının üstünde, kar hariç yaklaşık maliyet tutarının altında olması gerekmektedir.
İncelenen ihalede idarenin ihaleye teklif sunan tüm isteklilerden değil asgari işçilik tutarının üstünde kar hariç yaklaşık maliyet tutarının altında teklif veren isteklilerden aşırı düşük teklif açıklaması istemesinin mevzuata uygun olduğu anlaşılmıştır.
2) Başvuru sahibinin 2 nci iddiasına ilişkin olarak:
Kamu İhale Genel Tebliğinin “Hizmet alımı ihalelerinde aşırı düşük tekliflerin değerlendirilmesi” başlıklı 79 uncu maddesinde;“79.1. Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde, tekliflerin değerlendirilmesinde;
…
79.3.Asgari işçilik maliyeti;
i- İhale tarihinde yürürlükte bulunan brüt asgari ücret veya idari şartnamede brüt asgari ücretin yüzde (%) fazlası olarak belirlenen ücret (ulusal bayram ve genel tatil günleri ile fazla çalışma saatlerine ilişkin ücretler dahil),
ii- İdari şartnamede öngörülen nakdi veya ayni yemek ve yol bedeli ile ayni giyim bedeli,
iii- İşveren sigorta primi tutarından oluşmaktadır.
Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde, kar hariç yaklaşık maliyet tutarının üzerindeki teklifler aşırı düşük teklif olarak kabul edilmeyecektir. …” açıklaması yer almaktadır.
İdari şartnamenin “Teklif Fiyata Dahil Olan Giderler” başlıklı 25 inci maddesinde; 2010, 2011 ve 2012 yıllarında toplam 21 gün resmi tatil olduğu ve 3 personelin çalıştırılacağı açıkça yer almaktadır. Kaldı ki; aşırı düşük teklif açıklamasında bulunan başvuru sahibi dahil 4 (dört) ve ekonomik açıdan 1 inci ve 2 nci istekli olarak belirlenen isteklilerin birim fiyat teklif cetveline 63 gün üzerinden hesaplama yaparak yansıttıkları görülmüştür. İdari şartnamede yer alan bu düzenlemeden dolayı hiçbir isteklinin değerlendirme dışı bırakılmadığı anlaşılmıştır. Bu nedenle başvuru sahibinin iddiasının yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır.
Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanunun 65 inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 60 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere;
Anılan Kanunun 54 üncü maddesinin onuncu fıkrasının (c) bendi gereğince itirazen şikayet başvurusunun reddine,
Oybirliği ile karar verildi.
Dr. Hasan GÜL
Başkan
Ali Kemal AKKOÇ
II. Başkan Hicabi ECE
Kurul Üyesi Ali KAYA
Kurul Üyesi
Bahattin IŞIK
Kurul Üyesi Hakan GÜNAL
Kurul Üyesi Kazım ÖZKAN
Kurul Üyesi
Adem KAMALI
Kurul Üyesi Erkan DEMİRTAŞ
Kurul Üyesi