Şu an tarayıcınız Javascript kullanımını engelliyor ya da desteklemiyor.

Sitemizi verimli gezebilmeniz için tarayıcınızın Javascript özelliğini açmanız gerekmektedir.

KİK Kararları Mahkeme Kararları Hakkında Mahkeme Kararı Olan KiK Kararları Detaylı Arama
Giyim bedelinin stoklarda mevcut olması nedeniyle, aşırı düşük açıklamasının stok tespit raporunda giyim bedellerine ait birim fiyat öngörülmemesi mevzuata uygun bir açıklama mıdır? 0
Yazdır

     Bu karar, mevzuat değişikliği nedeniyle geçerliğini yitirmiştir.
     Güncel kararlar için tıklayınız..
 

KAMU İHALE KURULU KARARI

Toplantı No : 2010/045

Gündem No : 2

Karar Tarihi : 28.06.2010

Karar No : 2010/UH.III-1804

Şikayetçi :

Desa Özel Güvenlik Koruma ve Eğitim Sist. ve Hizm. Tic. Ltd. Şti., Çankaya Mahallesi Zeytinli Bahçe Cad. Antalyalı Kardeşler İşhanı No.2 K.3 İÇEL

İhaleyi yapan idare:

Karayolları 5. Bölge Müdürlüğü, GMK Bulvarı Toroslar MERSİN

Başvuru tarih ve sayısı:

04.06.2010 / 13187

Başvuruya konu ihale:

2010/26297 İhale Kayıt Numaralı "5.Bölge Müdürlüğü Kampüs Binalarına Silahsız ve Malzemeli 15 Ad. Koruma ve Güvenlik Görevlisi ile Güvenlik Hizmeti Alımı İşi" İhalesi

Kurumca Yapılan İnceleme ve Değerlendirme:

11.06.2010 tarih ve III.H.16.28.G024/2010-28E sayılı Esas İnceleme Raporunda;

Karayolları 5. Bölge Müdürlüğü tarafından 01.04.2010 tarihinde açık ihale usulü ile yapılan “5. Bölge Müdürlüğü Kampüs Binalarına Silahsız ve Malzemeli 15 Ad. Koruma ve Güvenlik Görevlisi İle Güvenlik Hizmeti Alımı İşi” ihalesine ilişkin olarak Desa Özel Güvenlik Koruma ve Eğitim Sist. ve Hizm. Tic. Ltd. Şti.’nin 11.05.2010 tarihinde yaptığı şikayet başvurusunun, idarenin 21.05.2010 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibinin 04.06.2010 tarih ve 13187 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 04.06.2010 tarihli dilekçe ile itirazen şikayet başvurusunda bulunduğu,

İdare tarafından gönderilen bilgi ve belgelerin incelenmesinden;

4734 sayılı Kanunun 54 üncü maddesinin onuncu fıkrasının (b) bendi gereğince düzeltici işlem belirlenmesine,

Karar verilmesinin uygun olacağı hususlarına yer verilmiştir.

Karar:

Esas İnceleme Raporu ve ekleri incelendi:

İtirazen şikayet dilekçesinde özetle;

Ekonomik açıdan 1 ve 2 nci teklif sahibi olarak belirlenen firmaların tekliflerinin hayatın olağan akışına uygun olmadığı, söz konusu firmalarca yapılan aşırı düşük açıklamalarının Kamu İhale Genel Tebliği’nin 79 uncu maddesi hükümlerine aykırı olduğu, söz konusu firmaların özel güvenlik mali sorumluluk sigorta tekliflerini 1 yıl olarak aldıkları, ancak istikrar kazanmış Kurul kararlarına aykırı olarak tekliflerine 8 aya oranlayarak yansıttıkları iddialarına yer verilmiştir.

Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir:

Başvuru sahibinin iddiasına ilişkin olarak:

4734 sayılı Kamu İhale Kanunun "Aşırı düşük teklifler"başlıklı 38 inci maddesinde;

"İhale komisyonu verilen teklifleri 37 nci maddeye göre değerlendirdikten sonra, diğer tekliflere veya idarenin tespit ettiği yaklaşık maliyete göre teklif fiyatı aşırı düşük olanları tespit eder. Bu teklifleri reddetmeden önce, belirlediği süre içinde teklif sahiplerinden teklifte önemli olduğunu tespit ettiği bileşenler ile ilgili ayrıntıları yazılı olarak ister.

İhale komisyonu;

a) İmalat sürecinin, verilen hizmetin ve yapım yönteminin ekonomik olması,

b) Seçilen teknik çözümler ve teklif sahibinin mal ve hizmetlerin temini veya yapım işinin yerine getirilmesinde kullanacağı avantajlı koşullar,

c) Teklif edilen mal, hizmet veya yapım işinin özgünlüğü,

Hususlarında belgelendirilmek suretiyle yapılan yazılı açıklamaları dikkate alarak aşırı düşük teklifleri değerlendirir. Bu değerlendirme sonucunda, açıklamaları yeterli görülmeyen veya yazılı açıklamada bulunmayan isteklilerin teklifleri reddedilir.

İhale komisyonu, aşırı düşük tekliflerin tespiti ve değerlendirilmesinde Kurum tarafından belirlenen kriterleri esas alır. Kurum bu maddenin uygulanmasında; aşırı düşük tekliflerin tespiti, değerlendirilmesi ve ekonomik açıdan en avantajlı teklifin belirlenmesi amacıyla sınır değer veya sorgulama kriterleri ya da ortalamalar belirlemeye yetkilidir." hükmü yer almakta olup, Hizmet Alımı İhaleleri uygulama Yönetmeliğinin "Aşırı düşük teklifler"başlıklı 59 uncu maddesinde de aynı yönde hüküm öngörülmüştür.

Kamu İhale Genel Tebliğinin "Hizmet alımı ihalelerinde aşırı düşük tekliflerin değerlendirilmesi"başlıklı 79 uncu maddesinde;

"79.1. Personel çalıştırılmasına dayalı olan hizmet alımı ihalelerinde, tekliflerin değerlendirilmesinde;

79.5.3.İstekliler tarafından yapılan açıklamada, malın stoklarda bulunduğunun belirtilmesi durumunda; Vergi Usul Kanununun 182 nci maddesi gereğince tutulması gereken envanter defterinin ilgili malzeme veya mala ilişkin kısmının mükellefin tasdik anlaşması yaptığı YMM veya beyannamelerini imzalayan SMMM tarafından onaylı örneğinin veya mükellefin tasdik anlaşması yaptığı YMM veya beyannamelerini imzalayan SMMM tarafından hazırlanan ve onaylanan ilgili malzeme veya mala ilişkin stok tespit raporunun sunulması zorunludur. Stok tespit raporunda mükellefin yasal defter ve belgelerine uygun ilgili malzeme veya mala ilişkin birim maliyetlerin gösterilmesi zorunludur.

79.5.9 Aşırı düşük teklif sorgulaması sonucunda belgelere dayalı yazılı açıklama yapmayan veya ihale komisyonunca açıklamaları yetersiz bulunan isteklilerin teklifleri ile asgari işçilik maliyeti ve % 3oranındaki sözleşme giderleri ile genel giderler toplamım karşılamayan teklifler gerekçesi belirtilmek suretiyle reddedilecektir.

79.11. Özel güvenlik hizmet alım ihalelerinde mali sorumluluk sigortası gideri aşırı düşük teklif sorgulamasında önemli bir bileşen olarak kabul edilecek ve isteklilerce aşırı düşük teklif sorgulaması çerçevesinde sigorta acentelerinden alınarak sunulan poliçe, proforma fatura veya sözleşmelerin ekine sigorta acentelerince Özel Güvenlik Mali Sorumluluk Sigortası Tarife ve Talimatında yer alan teminat tutarları üzerinden teklif ettikleri sigorta prim tutarlarıyla özel güvenlik mali sorumluluk sigortası hizmetini geçekleştirebileceklerine ilişkin ilgili sigorta şirketinin genel müdürlüğünden veya bölge müdürlüğünden alınan teyit yazısının eklenmesi ve bu teyitlerin yetkili kişilerin imzasını taşıması gerekecektir. Ancak sigorta şirketlerinin genel müdürlük veya bölge müdürlüklerinden alınmış poliçe veya fiyat teklifleri için teyit alınmasına gerek bulunmamaktadır…” açıklamasına yer verilmiştir.

İdari şartnamenin “İhale konusu işe ilişkin bilgiler” başlıklı 2 nci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde, ihale konusu hizmetin miktarı ve türü “Malzemeli ve silahsız olarak1 ad. Koruma ve güvenlik şefi, 14 ad. Koruma ve güvenlik görevlisi ile güvenlik hizmet alımı işi (8 ay)” şeklinde tanımlanmıştır.

Aynı şartnamenin “Teklif fiyata dahil olan giderler” başlıklı 25 inci maddesinin ise;

“25.1. Sözleşmenin uygulanması sırasında ilgili mevzuat gereğince yapılacak ulaşım, Sigorta, Resim, Harçlar ve Vergi giderleri yükleniciye aittir.

25.2.25.1. maddesinde yer alan gider kalemlerinde artış olması ya da benzeri yeni gider kalemlerinin oluşması hallerinde, teklif edilen fiyatın bu tür artış ya da farkları karşılayacak payı içerdiği kabul edilir. Yüklenici, bu artış ve farkları ileri sürerek herhangi bir hak talebinde bulunamaz.

25.3.Teklif fiyata dahil olan diğer giderler aşağıda belirtilmiştir:

25.3.1.İşin süresi ve personel sayısı dikkate alınarak ilgili mevzuatına göre hesaplanacak işçilik ücreti:

1 adet Koruma ve Güvenlik Şefine brüt asgari ücretin % 30'u, 14 adet Koruma ve Güvenlik Görevlisine brüt asgari ücretin % 20’ si oranında fazla ücret ödenecektir.

4857 sayılı İş Kanununun 47. maddesi gereği Ulusal Bayram ve genel tatil günlerinde hizmet süresince toplam (12,5x12=150 gün) 12 Adet koruma ve güvenlik görevlisi çalıştırılacaktır.

25.3.2.Yemek, yol ve giyecek gibi giderler:

İstekli tarafından personele yemek ve yol gibi giderlerin nakdi olarak ödenmesi ve bordroda gösterilmesi gerekmektedir. Yol ve Yemek ücreti Koruma ve Güvenlik Şefi için 22 gün/ay , Koruma ve Güvenlik Görevlileri için 26 gün/ay üzerinden hesaplanacaktır.

Yemek Günlük Brüt Tutar: 4.50 TL/gün Yol Günlük Brüt Tutar: 2.50 TL/gün

Personele ilişkin giyecek giderleri için 22.08.2009 tarih ve 27327 sayılı Kamu İhale Genel Tebliği 78.12 maddesi hükümleri esas alınacaktır. “Kaban (Bondit Su İticili Kumaş - 120 Gr Elyaf 90 Gr Kapitone Ayaklı Yaka) 15 Adet, Mont (Bondit Su İticili Kumaş - 120 Gr Elyaf 90 Gr Kapitone Düz Yaka) 15 Adet, Kazak (% 100 Akrilik) 15 Adet, Gömlek Kışlık (%80 Koton %20 Poli) 30 Adet, Pantolon Kışlık (% 20 Polyester % 80 Viskon - Özel Enzimli) 30 Adet, Kışlık Bot (% 100 Deri Politermo Taban) 15 Çift, Yün Eldiven (% 100 Yün) 15 Çift, Gömlek Yazlık Kısa Kollu (%80 Koton %20 Poli) 30 Adet, Pantolon Yazlık (% 20 Polyester % 80 Viskon - Özel Enzimli) 30 Adet, Kep (Yazlık ve Kışlık % 100 Koton) 15 Adet, Kravat (% 100 Polimit İç Astar 200 Gr) 15 Adet, Ayakkabı (% 100 Deri Politermo Taban) 15 Çift, Kemer (% 100 Deri) 15 Adet, Yağmurluk (% 100 Naylon) 15 Adet” sağlamakla yükümlüdür.

25.3.3. Makine ve ekipman amortismanı ile malzeme giderleri:

İhale konusu işte kullanılacak olan makine ve ekipmanın amortismanı 22.08.2009 tarih ve 27327 sayılı Kamu İhale Genel Tebliği 79.9 maddesi gereğince genel giderler içinde değerlendirilmiştir. 5 Adet El Feneri, 2 Adet El Dedektörü, 3 Adet Işıldak, 15 adet düdük ve 15 Adet Palaskanın (set halinde) (Teknik Şartnamede belirtilen özelliklerde) amortisman kullanım bedelleri teklif fiyata dahildir.

25.3.4. Diğer giderler:

Teknik şartnamenin 16. maddesinde tanımlanan Özel Güvenlik Mali Sorumluluk Sigortası teklif fiyata dahildir.

25.4.Sözleşme konusu işin bedelinin ödenmesi aşamasında doğacak Katma Değer Vergisi (KDV), ilgili mevzuatı çerçevesinde İdare tarafından yükleniciye ayrıca ödenir.

25.5. Mersin Sigorta İl Müdürlüğünden alman yazı uyarınca iş kazaları ile meslek hastalıkları sigortası prim oranı % 1,00 olarak dikkate alınmıştır.” şeklinde düzenlenmiş olup, birim fiyat teklif cetvelinin aşağıdaki şekilde oluşturulduğu görülmüştür.

A B

Sıra

No

İş Kaleminin Adı

ve Kısa Açıklaması

Birimi Miktarı Teklif Edilen Birim Fiyat

(TL) Tutarı (TL)

İşçi Sayısı Ay/Gün

/Saat

1 Koruma ve güvenlik görevlisi çalıştırılması Adam / Ay 14 8

2 Güvenlik şefi çalıştırılması Adam / Ay 1 8

3 Resmi dini bayramlarda güv.gör.çalıştırılması (12 kişi*12,5 gün) Gün 150

TOPLAM TUTAR (K.D.V Hariç)

Teknik ŞartnameninYapılacak Olan Koruma ve Güvenlik Hizmetlerinde İstihdam Edilecek Tüm Koruma ve Güvenlik Görevlilerine Yüklenici Tarafından "Özel Güvenlik Mali Sorumluluk Sigortası" Yaptırılması Ve Bu Durumun İdare'ye Belgelenmesi Yükümlülüğü başlıklı 10 uncu maddesinde“Yüklenici tarafından koruma ve güvenlik hizmetleri yapılacak olan tesislerde istihdam edilecek tüm özel güvenlik görevlilerinin, idaremiz ve personeli ile diğer üçüncü kişilere verecekleri zararların tazmini amacıyla, 5188 sayılı Kanunun 21'inci maddesi gereğince, yüklenici, söz konusu her özel güvenlik görevlisi için Hazine Müsteşarlığı'nca belirlenecek esas ve usullere göre, Türkiye'de ilgili branşta çalışmaya yetkili olan sigorta şirketleri nezdinde “Özel Güvenlik Mali Sorumluluk Sigortası” yaptırmakla yükümlüdür.

Koruma ve güvenlik hizmetlerinde istihdam edilecek olan özel güvenlik görevlileri işe başlama tarihinden 1 (bir) gün önce İdare'ye takdim edilecek ve İdare'ce uygun görülerek işe başlatılabileceği yüklenici firmaya bildirilen her özel güvenlik görevlisi için söz konusu sigorta yaptırılacak ve poliçelerin noter tasdikli birer örneğini Teknik Şartnamenin 16'inci maddesinde belirtilen süre içerisinde idare'ye teslim edilecektir. İşin devamı süresince olabilecek özel güvenlik görevlisi değişimlerinde de, işe yeni başlayacak her yeni özel güvenlik görevlisi için de aynı husus yerine getirilecektir.” düzenlemesi,

Teknik şartnamenin “Yapılacak Olan Koruma ve Güvenlik Hizmetleri ile Bu Hizmetlerde İstihdam Edilen Koruma ve Güvenlik Görevlilerine İlişkin Olarak Yüklenici Tarafından Temin Edilecek Giyim ve Teçhizatlar” başlıklı 18 inci maddesinde;

“Yüklenici, koruma ve güvenlik hizmetleri yapılacak olan Karayolları 5.Bölge Müdürlüğü kampusünde görevlendireceği tüm koruma ve güvenlik görevlilerine, görevleri süresince görev alanlarında giymeleri için aşağıda belirtilen kıyafetleri, (yazlık ve kışlık üniformaları) her bir görevli için ayrı, ayrı tek tip ve standartta, gereken tarihte giydirmek üzere, önceden temin etmekle yükümlüdür.

Yazlık kıyafete ait giyecekleri, yaz mevsimi itibariyle 1 MAYIS-30 EYLÜL tarihleri arasında giydirilmek üzere , kışlık kıyafete ait giyecekleri ise 1 EKİM-1 MAYIS tarihleri arasında giydirilmek üzere personeline belirtilen tarihlerden bir gün önce teslim ederek idareye bilgi verecektir.

SIRA GİYİM CİNSİ ADET

1 Kaban (Bondit Su İticili Kumaş - 120 Gr Elyaf 90 Gr Kapitone Ayaklı Yaka 15

2 Mont (Bondit Su İticili Kumaş-120 Gr Elyaf 90 Gr Kapitone Düz Yaka) 15

3 Kazak (% 100 Akrilik) 15

4 Gömlek Kışlık (% 80 Koton %20 Poli) 30

5 Pantolon Kışlık (% 20 Polyster % 80 Viskon Özel Enzimli) 30

6 Kışlık Bot (% 100 Deri Politermo Taban) 15

7 Yün Eldiven (% 100 Yün) 15

8 Gömlek Yazlık(% 80 Koton %20 Poli) 30

9 Pantolon Yazlık (% 20 Polyster % 80 Viskon Özel Enzimli) 30

10 Kep (Yazlık ve Kışlık % 100 Koton) 15

11 Kravat (% 100 Polimit İç astar 200 gr) 15

12 Ayakkabı ( %100 Deri Politermo Taban) 15

13 Yağmurluk (% 100 Naylon) 15

14 Kemer (%100 deri) 15

5188 sayılı Özel Güvenlik Hikmetlerine Dair Kanunun 13'üncü ve söz konusu Kanun'un uygulanmasına ilişkin yönetmeliğin 22'nci maddeleri-gereğince yüklenicinin; özel güvenlik hizmetlerinde, istihdam edeceği özel güvenlik görevlilerine, kesinlikle Türk Silahlı Kuvvetleri ve genel kolluk kuvvetleri ile kanunlarla kurulan özel kolluk kuvvetlerinde kullanılan renk, biçim ve motifte olmayan üniforma ve üniformayı tamamlayan diğer unsurları giydirmesi ve kullanacağı üniforma ile üniformayı tamamlayan unsurları (şirket tanıtıcı isim, işaret veya logo) İçişleri Bakanlığına onaylatması gerekmektedir.

Dolayısıyla yüklenici, kullanacağı üniforma ve üniformayı tamamlayan unsurların (şirketi tanıtıcı isim, işaret veya logo) birer numunesini ve bunlara ait İçişleri Bakanlığı onay belgelerinin fotokopilerini en geç işe başlamadan 1 (bir) gün önce idare'ye takdim etmek ve hizmet süresince istihdam edeceği tüm koruma ve güvenlik görevlilerinin söz konusu bu üniformayı, tamamlayıcı unsurları ile birlikte (şirket tanıtıcı isim, işaret veya logo) giymelerini sağlamakla yükümlüdür.

Ayrıca ilgili Valilikçe özel güvenlik görevlileri için düzenlenen Özel Güvenlik Görevlisi Kimlik Kartları'nın da yine üniformalar üzerinde herkes tarafından görülebilecek şekilde yakaya takılı olması sağlanacaktır.

Görevli oldukları süre zarfında, kimlik kartları yakasına takılı olmayan özel güvenlik görevlileri, 5188 sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine dair Kanun'un 12'nci, söz konusu Kanun'un uygulanmasına ilişkin yönetmeliğin 7'nci ve bu teknik şartnamenin 5'inci maddesinde belirtilmiş olan yasal yetkileri kullanamayacaklardır.

Yine 5188 sayılı Kanunun 20/c maddesi gereğince, bu kimlik kartını başkasına kullandıran özel güvenlik görevlilerine Valilikçe, Kanunda belirtilen miktarda idari para cezası verilecek ve çalışma izinleri iptal edilecek olup, bu kişiler bir daha özel güvenlik görevlisi olamayacaklardır.

Karayolları 5. Bölge Müdürlüğü kampusünde yapılacak olan koruma ve güvenlik hizmetleri kapsamında kullanılacak araç ve teçhizatlar da yine yüklenici tarafından aşağıda belirtilen şekliyle tek tip ve standartta yeni olarak temin edilecek ve yerinde amacına uygun olarak kullandırılacaktır.

SIRA NO TEÇHİZAT CİNSİ BİRİM TEMİN EDİLECEK MİKTAR

1 El Feneri (Şarjlı Pili Ve Şarj Cihazı İle) (Şarjlı Pili Ve Şarj Cihazı Bulunan Aydınlatması Kuvvetli, İnsan Taşımasına Uygun Boyutlarda Olacaktır.) Adet 5

2 El Dedektörü Adet 2

3 Işıldak (Şarjlı) Adet 3

4 Palaska (Set Halinde Olacak) ( Jop, Jop Kılıfı, Kelepçe, Kelepçe Kılıfı İle Birlikte) (Palaskası Deri, Jop Nizami Kolluk Kuvvetlerinin Kullandığı Malzemeden, Kelepçesi Madeni Ve Anahtarlı, Jop Ve Kelepçe Kılıfları Deri) Adet 15

5 Düdük (Bekçi Tipinde Metal) Adet 15

düzenlemesi,

“Yapılacak Olan Koruma ve Güvenlik Hizmetlerinde İstihdam Edilecek Koruma ve Güvenlik Görevlilerinin Çalışma Esasları, Görev Yerleri ve Bu Hususlara İlişkin Yüklenicinin Yükümlülükleri.” başlıklı 20 nci maddesinde“a) Karayolları 5.Bölge Müdürlüğü kampüsünde koruma ve güvenlik hizmetleri, günlük 24 (yirmi dört) saat süreyle kesintisiz olarak sürdürüleceğinden, yüklenici söz konusu tesislerde istihdam ettiği koruma ve güvenlik görevlilerini 3'lü vardiya sistemiyle çalıştıracak olup bu durum hizmet süresi içerisindeki ulusal bayram ve genel tatil günleri için de geçerli olacaktır. Çalışacak personel sayısı her vardiya veya hafta sonları için farklı belirlenebilecektir. (4857 sayılı İş Kanunu’nun 47 nci maddesine göre ulusal bayram ve genel tatil günü olarak kabul edilen günlerde çalışan her personel için ulusal bayram ve genel tatil günü ücreti ödenir…” düzenlemesi yapılmıştır.

İdari şartnamenin yukarıda belirtilen 25 inci maddesinde düzenlenen hususlar dikkate alınarak yapılan işçilik maliyeti hesabı sonucunda, % 3 sözleşme ve genel giderler, yemek ve yol bedeli dahil, giyim ve özel güvenlik mali sorumluluk sigortası giderleri hariç olmak üzere teklif edilmesi gereken asgari işçilik maliyetinin 163.628,94 TL olduğu görülmüştür.

İdarenin Temizel Özel Güv. Ltd. Şti., Atılım Güvenlik Hiz. Ltd. Şti., Desa Özel Güv. Kor. ve Eğt. Sis. Hiz. Ltd. Şti., Yay Özel Güv. Kor. Eğt. ve Kurs Hiz. Ltd. Şti. ve Gelişim-1 Öz. Güv. Ltd. Şti.’nin tekliflerini aşırı düşük teklif olarak nitelendirdiği ve adı geçen isteklilere gönderdiği 05.04.2010 tarihli yazılardaki“Tip idari şartnamenin Teklif fiyata dahil olan giderler başlıklı 25. Maddesinde belirtilen yemek, yol, giyim bedelleri dahil asgari işçilik maliyetleri ile her bir güvenlik görevlisi için yapılması zorunlu olan Özel Güvenlik Mali Sorumluluk Sigortası bedellerinin Kamu İhale Genel Tebliği’nin 79.1, 79.10, 79.11 maddeleri gereğince belgelendirilmesi gerekmektedir.” ifadesi ile teklif bileşenlerinin açıklanmasını istediği tespit edilmiştir.

Yukarıda belirtilen Tebliğ açıklaması doğrultusunda, ihale uhdesinde bırakılan Temizel Özel Güv. Ltd. Şti.’nin aşırı düşük teklif açıklamasını oluşturan belgeler incelenmiştir. Söz konusu belgelerin, teklif açıklama yazısı, teklif bileşenlerinin detaylı açıklama tablosu, kıyafete ait SMMM onaylı bila tarihli stok tespit raporu ile özel güvenlik mali sorumluluk sigortasına ilişkin teklif belgesinden oluştuğu tespit edilmiştir.

İhale üzerinde bırakılan isteklinin aşırı düşük teklif açıklamasında, 15 güvenlik görevlisi için teklif edilen bir yıllık özel güvenlik mali sorumluluk sigortası bedelinin 173,25 TL olduğu ve bu tutarı tevsik amacıyla Mapfre Genel Sigorta Mersin Acentesi Ahmet Akhan düzenlenen 01.04.2010 tarihli özel güvenlik sigorta teklif yazısı ile Tebliğin yukarıda belirtilen 79.11 inci maddesine uygun olarak Mapfre Genel Sigorta Mersin Bölge Müdürlüğü’nün teyit yazısının sunulduğu, söz konusu bedelin firmaya ait birim fiyat teklif cetvelinin 4 üncü satırındaki “Özel Güvenlik Mali Sorumluluk Sigortası” sütununa dahil edildiği anlaşılmıştır. Söz konusu firmanın aşırı düşük teklif açıklamasında bulunan özel güvenlik mali sorumluluk sigortası ile ilgili teklif belgesindeki teminat tutarlarının, 27.03.2007 tarih ve 26475 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Özel Güvenlik Mali Sorumluluk Sigortası Tarife ve Talimatında Değişiklik Yapan Tarife ve Talimatın“A. Tarife” başlıklı maddesinde yer alan tablonun birinci satırındaki 50’ye kadar sayıdaki personel için belirlenen teminat tutarlarını karşıladığı görülmüştür.

Temizel Özel Güv. Ltd. Şti.’nin sunduğu stok tespit raporunda tarih yer almamasına karşın, raporun içeriğinden stok durumunun 2009 yılı envarter defterine göre belirlendiği ve idarenin 05.04.2010 tarih ve 14340 sayılı aşırı düşük sorgulama yazısına istinaden tanzim edildiği anlaşılmakla birlikte, raporda 12 kalem giyecek cinsine maliyet bedelleriyle yer verildiği, kaban ve kep kalemlerine yer verilmediği, KİK işçilik modülünde 163.628,94 TL olarak asgari işçilik maliyetinin 163.628,86 TL olarak (8 kuruş eksik) hesaplandığı tespit edilmiş olup, başvuru sahibinin iddiası yerinde bulunmuştur.

Ekonomik açıdan 2 nci avantajlı teklif sahibi olarak belirlenen Atılım Güvenlik Hiz. Ltd. Şti.’nin aşırı düşük teklif açıklamasının, teklif açıklama yazısı, KİK işçilik modülü çıktısı, teklif bileşenlerinin detaylı açıklama tablosu, kıyafete ait SMMM onaylı 12.04.2010 tarihli stok tespit raporu ile özel güvenlik mali sorumluluk sigortasına ilişkin teklif belgesinden oluştuğu tespit edilmiştir.

Atılım Güvenlik Hiz. Ltd. Şti.nin aşırı düşük teklif açıklamasında, 15 güvenlikçi için teklif edilen bir yıllık özel güvenlik mali sorumluluk sigortası bedelinin 236,25 TL olduğu ve bu tutarı tevsik amacıyla Fiba Sigorta A.Ş. Anadolu Bölge Müdürlüğü’nce düzenlenen 08.04.2010 tarihli özel güvenlik sigorta teklif yazısının sunulduğu, teminat tutarının Özel Güvenlik Mali Sorumluluk Sigortası Tarife ve Talimatında Değişiklik Yapan Tarife ve Talimatına uygun olduğu görülmüştür.

Ekonomik açıdan 2 nci avantajlı teklif sahibi isteklinin sunduğu stok tespit raporunda kıyafet bedellerine ait birim fiyat öngörülmediği,

teklif bileşenlerini gösteren “ayrıntılı teklif bileşenlerine ait form” tablosunda “giyim bedeli” sütununun “ giyim bedeli stoklarımızda mevcut olduğundan öngörülmemiştir.şeklinde doldurularak giyim bedeli sütununa 0,00 TL yazıldığı tespit edilmiştir.

İsteklilerce sunulan analizlerde her bir iş kalemine ilişkin bir maliyet öngörülmesi gerektiğinden Atılım Güvenlik Hiz. Ltd. Şti.nin değerlendirme dışı bırakılması gerekmektedir.

Sonuç olarak, yukarıda mevzuata aykırılığı belirlenen ihale işlemlerinin düzeltici işlemle giderilebilecek nitelikte işlemler olduğu tespit edildiğinden, Temizel Özel Güv. Ltd. Şti. ve Atılım Güvenlik Hiz. Ltd. Şti.nin tekliflerinin değerlendirme dışı bırakılarak, tekliflerin değerlendirilmesi ve bu aşamadan sonraki ihale işlemlerinin mevzuata uygun olarak yeniden gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanunun 65 inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 60 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere;

Anılan Kanunun 54 üncü maddesinin onuncu fıkrasının (b) bendi gereğince düzeltici işlem belirlenmesine,


Oybirliği ile karar verildi.

Ali Kemal AKKOÇ

II. Başkan

Ali KAYA

Kurul Üyesi Hakan GÜNAL

Kurul Üyesi Kazım ÖZKAN

Kurul Üyesi

Adem KAMALI

Kurul Üyesi Abdullah DÜNDAR

Kurul Üyesi Erkan DEMİRTAŞ

Kurul Üyesi

 
< Önceki   Sonraki >
[ Geri ] [ Yukarı ]

İçerik İstatistiği

KiK Kararları: 13.264 Karar
 - Bu Hafta (18.08-24.08): 7
 - Geçen Hafta(11.08-17.08): 11
 - Bu Ay (Ağustos): 26
 - Geçen Ay (Temmuz): 35
Kategori: 162
Haberler: 748

Abone İstatistiği

5 misafir ve 2 abone bağlı
Abone Sayısı: 9102
Abone Oranları:
  - Giriş (1 ay): % 3,97
  - Bronz (3 ay): % 0,00
  - Gümüş (6 ay): % 0,66
  - Altın (12 ay): % 29,80
  - Kamu Altın (12 ay): % 65,56
Ziyaretçi Sayısı: 13.493.844
Final Bilgi Hizmetleri     kikkararlari.com facebook     kikkararlari.com twitter
256-Bit GeoTrust SSL Sertifika
Ödeme Seçenekleri
Bu Sayfayı Paylaş X

"Bilginin Kısa Yolu.."