KAMU İHALE KURULU KARARI
Toplantı No : 2010/003
Gündem No : 33
Karar Tarihi : 11.01.2010
Karar No : 2010/UH.I-83
Şikayetçi
:
Aksu Özel Güvenlik Ltd. Şti., -||şerafettin Caddesi|sevindir İş Hanı|17/8|||karatay|konya
İhaleyi yapan idare:
Karatay Belediye Başkanlığı, Akçeşme Mah. Garaj Cad. No:05 42020 Karatay/KONYA
Başvuru tarih ve sayısı:
23.12.2009 / 25344
Başvuruya konu ihale:
2009/157762 İhale Kayıt Numaralı "Özel Güvenlik Hizmet Alımı" İhalesi
Kurumca Yapılan İnceleme ve Değerlendirme:
07.01.2010 tarih ve I.H.28.35.0085/2009-57E sayılı Esas İnceleme Raporunda;
Karatay Belediye Başkanlığı tarafından 02.12.2009 tarihinde açık ihale usulü ile yapılan “Özel Güvenlik Hizmet Alımı İşi” ihalesine ilişkin olarak Aksu Özel Güvenlik Ltd. Şti.’nin 14.12.2009 tarihinde yaptığı şikayet başvurusunun, idarenin 15.12.2009 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibinin 23.12.2009 tarih ve 25344 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 22.12.2009 tarihli dilekçe ile itirazen şikayet başvurusunda bulunduğu,
İdare tarafından gönderilen bilgi ve belgelerin incelenmesinden;
4734 sayılı Kanunun 54 üncü maddesinin onuncu fıkrasının (a) bendi gereğince, ihalenin iptaline,
Karar verilmesinin uygun olacağı hususlarına yer verilmiştir.
Karar:
Esas İnceleme Raporu ve ekleri incelendi:
İtirazen şikayet dilekçesinde özetle;
Karatay Belediye Başkanlığı tarafından “Özel Güvenlik Hizmet Alımı İşi” nin 02.12.2009 tarihinde ihale edildiği,
1) Söz konusu ihalede firmalarının teklifinin aşırı düşük teklif olarak değerlendirildiği ve firmaları tarafından sunulan aşırı düşük teklif açıklamalarının kabul edilmeyerek değerlendirme dışı bırakıldıkları, idari şartnamenin 25 inci maddesinde belirtilen teklif fiyata dahil masrafların dikkate alınarak tekliflerinin hazırlandığı, firmalarının teklifinin 633.858,23 TL. olduğu, Kamu İhale Genel Tebliği’nin 78.14 üncü maddesinde belirtilen“idari şartnamelerde ücret ile nakdi olarak ödenecek yemek ve yol gibi giderlerin net olaraködeneceğine dair düzenleme yapılmayacaktır. İdari şartnamede yer alan bu bedellerin brüt olduğu belirtilmemiş olsa bile, bu tutarlar brüt olarak kabul edilecek buna göre işlem yapılacaktır” hükmü gereğince yemek ve yol bedelinin yanı sıra Tebliğde geçen “gibi” ifadesinin yakacak bedelini de kapsadığından ve bu ücretin gerek SSK matrahında, gerekse vergi matrahında bordroda gösterilmesi gerektiğinden dolayı işçilik maliyetine dahil edilmesi gerektiğinden, bu kaleme de % 3 sözleşme gideri eklenmesi gerektiği, firmalarının açıklamasında bu hususun dikkate alındığı, idari şartnamede belirtilen işçilere ödenecek yakacak yardımı için ön görülen 568,07 TL.’ye % 3 sözleşme bedelinin eklenerek tekliflerinin açıklandığı, özel mali sorumluluk sigortası için kanıtlayıcı belgelerin sunulduğu, aşırı düşük savunmalarında giysi bedellerinin Tebliğin 79 uncu maddesinde belirtilen şekilde açıklandığı, firmalarının sunduğu aşırı düşük teklif açıklamalarının kabul edilerek, ihalenin firmaları üzerinde bırakılması yönünde düzeltici işlem kararı alınması gerektiği,
2) İhale üzerinde bırakılan firmanın teklif mektubu eki cetvelin dördüncü sırasında yer alan yakacak yardımı bedeline % 3 sözleşme bedelinin eklenmemiş olabileceği,
3) İhale üzerinde bırakılan Gerçek Özel Güv. Hiz. Tic. Ltd. Şti.’nin sunmuş olduğu tekliften asgari işçilik maliyetleri ve minimum özel mali sorumluluk sigortası düşüldükten sonra kalan giysi bedeli ile teknik şartnamede belirtilen giysilerin karşılanamayacağı, giysi için önerilen bedelin hayatın olağan akışına uygun olmadığı,
4) İhale üzerinde bırakılan isteklinin sunduğu 636.020,38 TL.’nin evrensel matematik kuralları içerisinde çıkmasının mümkün olmadığı, ilk oturumda ihale komisyonunca söz konusu isteklinin birim fiyat cetvelinde aritmetik hata kontrolünün yapılmamış olabileceği,
İddialarına yer verilmiştir.
Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir:
1) Başvuru sahibinin 1 inci iddiasına ilişkin olarak;
Şikayet konusu husus ile ilgili olarak idareye yapılan şikayet başvurusu üzerine idarenin cevap yazısında; “ 02.12.2009 tarihinde ihalesi yapılan “Özel Güvenlik Hizmet Alımı” ihalesine iki firma teklif vermiş, verilen iki teklif de idarenin hazırladığı yaklaşık maliyet ve asgari maliyete göre düşük olduğundan, her iki firmaya aşırı düşük sorgulaması yapılmıştır. İki firmadan gelen cevabi yazıların değerlendirilmesinde düşük teklif sahibi firmanın açıklamaları uygun görülmüştür. Şikayetçi firmanın aşırı düşük sorgulamasına verdiği cevap uygun görülmeyerek değerlendirme dışı bırakılmıştır.
Şöyle ki 02.12.2009 tarih ve 568 sayılı aşırı düşük teklif sorgulamasında 4734 sayılı Kanunun 38 nci maddesinde belirtilen hususlar ile özellikle teklif mektubu ekindeki teklif cetvelinin birinci sırasındaki aylık yemek ve giyim dahil ve beşinci sırasındaki özel güvenlik mali sorumluluk sigortası ile teklif edilen birim fiyatların belgelendirilmek suretiyle açıklanmasının istendiği, başvuru sahibinin sunduğu açıklamaların incelenmesi sonucunda; özellikle açıklanması istenen teklif cetvelinin birinci sırasındaki aylık ücret (yemek ve giyim dahil) bedelinin 456.898,26 TL. olarak açıklandığı, ancak teklif birim fiyat cetvelinde bu rakamın 456.697,80 TL. olarak belirtildiği görülmüştür. Yani başvuru sahibi tarafından teklifinde verdiği rakamla açıklamalarda verdiği rakamın birbirinden farklı olduğu tespit edildiğinden açıklamalar kabul edilmemiştir. Şikayetçi firma teklifinde verdiği rakamı, açıklamada izah edemeyip, her ne kadar o teklifi versem de bu kalemin maliyeti daha fazladır şeklinde kendini yalanlamaktadır. Ayrıca söz konusu firma şikayet dilekçesinde “aşırı düşük savunmamız da ilk kaleme yansıtılan 201,10 TL.’lik miktar totalde diğer kar oranlarımızın içinde de karşılanabilecektir” ifadesiyle ikrar etmekte ve de teklif verdiği işin birim fiyat olduğunu unutarak farkı totalde karşılayacağını bildirmektedir.
Yukarıda açıklanan nedenlerle başvuru sahibinin iddiası reddedilmiştir.” ifadelerine yer verilmiştir.
Şikayet konusu işe ilişkin idari şartnamenin“Teklif Fiyata Dahil Olan Masraflar” başlıklı 25 inci maddesinde;“ 25.1. Sözleşmenin uygulanması sırasında mevzuat gereğince yapılacak ulaşım, sigorta, vergi (KDV hariç) resim ve harç giderleri isteklilerce teklif edilecek fiyata dahil olmalıdır.
25.2. 25.1 inci maddede yer alan gider kalemlerinde artış olması ya da benzeri yeni gider kalemlerinin oluşması hallerinde, teklif edilen fiyatın bu tür artış ya da farkları karşılayacak payı içerdiği kabul edilir. Yüklenici, bu artış ve farkları ileri sürerek herhangi bir hak talebinde bulunamaz.
25.3. Teklif fiyata dahil olan diğer giderler aşağıda belirtilmiştir;
25.3.1. İşin süresi ve personel sayısı dikkate alınarak ilgili mevzuatına göre hesaplanacak işçilik ücreti: Çalışan işçilere asgari ücretten aşağı ücret ödenmeyecektir.
Genel tatil- Pazar mesaisi: Pazar günleri ve genel tatil günlerinde çalışma yapıldığı takdirde bir kişiye 12 ayda 52 Pazar
Genel tatil toplam:14,5 gün
01 Ocak- Yılbaşı :1 gün
23 Nisan: Ulusal Egemenlik ve Çocuk B ayramı:1 gün
01 Mayıs-Emek ve Dayanışma Günü:1 gün
19 Mayıs- Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı: 1 gün
30 Ağustos-Zafer Bayramı: 1 gün
08 Eylül-Ramazan Bayramı Arifesi: ½ gün
09-10-11 Eylül Ramazan Bayramı: 3 gün
28-29 Ekim-Cumhuriyet Bayramı: 1,5 gün
15 Kasım Kurban Bayramı Arifesi: ½ gün
16-17-18-19 Kasım-Kurban Bayramı: 4 gün
Pazar ve genel tatil toplamı=52+14,5= 66,5 gün
Pazar mesaisi ve genel tatillerde çalışacak personel sayısı 39 olup, gerektiğinde ve yapıldığı takdirde mesai ödenecektir. Ancak teklif fiyata dahil edilerek verilecektir.
Mesai yapıp yapmamak, idarenin inisiyatifindedir. Yapıldığı takdirde ödenir.
Fazla Çalışma Saat Mesaisi: Haftalık 45 saat aylık 180 saati aşan çalışmalarda saat hesabı ile aşılan kısım her ay nakdi ödenir. On iki ayda 1 kişi için 270 saati geçemez.
Mesai yapıp yapmamak, idarenin inisiyatifindedir. Yapıldığı takdirde ödenir.
25.3.2. Yemek, yol ve giyecek giderleri:
Yemek yardımı: Yüklenici, çalışan tüm personele yemek bedelini, günde bir sefer/öğün ayda 26 gün hesabıyla her ay=aylık işçi brütü:85,80 TL. (günlük işçi brütü:3,30 TL.) nakdi yapmak zorundadır. (Yemek yardımı ücretin nakdi yapılması ve bordroda gösterilmesi zorunludur.) Teklif fiyata dahildir.
Yakacak yardımı: Her elemana (39 kişi) sözleşme süresi içinde (idarenin belirleyeceği herhangi 2 ayda, 2 seferde, her seferde 1 ton olmak üzere) toplam 2 ton paçal kömür ücreti nakdi verilecektir.
1 ton için brüt:467,55 TL.-toplam (işveren dahil brüt): 568,07 TL.(nakdi ödenecektir)
Yol yardımı: Sözleşme kapsamında yükleniciye çalışacak işçiler açısından herhangi bir ulaşım bedeli ödenmeyecektir. İşçilerin ulaşım sorunu idare tarafından haricen çözülecektir.
Giyecek gider: Yüklenici teknik şartnamede öngörülen sayı ve nitelikteki giyim malzemelerini şartname hükümlerine uygun olarak ayni olarak karşılayacaktır.
25.3.3. Malzeme giderleri: Yüklenici teknik şartnamede öngörülen sayı ne nitelikteki malzemeleri ilgili mevzuatı gereği karşılayacaktır.
25.3.4. Diğer giderler: Yüklenici, 5188 sayılı özel güvenlik hizmetlerine dair kanunun 21 inci maddesi gereği özel güvenlik mali sorumluluk sigortası yaptırmak zorundadır. Teklif fiyata dahildir.
25.5. Bu işte uygulanacak kısa vadeli sigorta kolları prim oranı %1’dir.
25.6. Söz konusu iş de fiyat farkı verileceği için ihale tarihinde geçerli olan asgari ücret dikkate alınarak teklifler verilecek ve değerlendirme yapılacaktır.” düzenlemesi,
Anılan şartnamenin 48.3 üncü maddesinde;“ İşin süresi (12 ay) 365 (üçyüz altmış beş takvim günüdür.” düzenlemesi,
Bulunmaktadır.
Ayrıca idari şartnamenin 2 nci maddesinde söz konusu işin 39 (35 silahlı, 4 silahsız) personel ile yapılacağı belirtilmiştir.
Teknik şartnamenin“Yüklenicinin Yükümlülükleri” başlıklı 7 nci maddesinde; “… 7.19. Yazlık kıyafete ait giyecekleri, yaz mevsimi itibarıyla gerekecek tarihte giydirmek üzere en geç Nisan-Mayıs ayı sonuna kadar, kışlık kıyafete ait giyecekleri ise kış mevsimi itibarıyla gerekecek tarihte giydirmek üzere en geç Eylül- Ekim ayı sonuna kadar personele teslim etmekle yükümlüdür. Giyim tevzii listesini idareye sunacaktır.
7.20. Özel güvenlik personeline, asgari aşağıda belirtilen giyim eşyasını, mevsimlik olarak ayrı ayrı tek tip ve standartta ve yeni olarak vermek ve giydirmekle yükümlüdür.
Yazlık kıyafete ait giyecekler:
a) Kep
b) Gömlek (kısa kollu-2 adet)
c) Pantolon (2 adet)
d) Kışlık çizme (bot)
e) Çorap (2 çift)
Kışlık kıyafete ait giyecekler:
a) Kışlık kep veya bere (armalı)
b) Gömlek (uzun kollu-2 adet)
c) Pantolon (2 adet)
d) Kışlık çizme (bot)
e) Kazak
f) Kışlık imperteks mont
g) Kravat
h) Eldiven
i) Yağmurluk
j) Çorap (2 çift)
k) Kışlık kaban
7.21. Yüklenici tüm güvenlik personelinin resmi giyeceklerinin üzerinde, amblem ve semboller ile görevli tanıtma kartının, teçhizatının yükleniciyi belirtir tek tip ve stantlara tam olarak uygun ve takılı olmasını sağlamakla yükümlüdür. Giyim malzemeleri kalite bakımından idarece UYGUNDUR onayı alınması gereklidir.” düzenlemesi yapılmıştır.
İdarece ihale dokümanında yapılan düzenlemeler esas alındığında, işçilik hesaplama modülü kullanılarak yapılan hesaplamada işçilik ve nakdi olarak ödeneceği belirtilen yemek bedeli dahil, ayni karşılanacağı anlaşılan giysi, yakacak yardımı ve özel güvenlik mali sorumluluk sigortası hariç, % 1 “İş kazaları ve meslek hastalıkları risk prim oranı”na göre ve % 3 sözleşme gideri dahil edilmek üzere şikayet konusu ihalede 12 ay için asgari işçilik maliyet toplamının 588.219,65 TL olduğu belirlenmiştir.
4734 sayılı Kamu İhale Kanununun“Aşırı düşük teklifler” başlıklı 38 incimaddesinde;“İhale komisyonu verilen teklifleri 37 nci maddeye göre değerlendirdikten sonra, diğer tekliflere veya idarenin tespit ettiği yaklaşık maliyete göre teklif fiyatı aşırı düşük olanları tespit eder. Bu teklifleri reddetmeden önce, belirlediği süre içinde teklif sahiplerinden teklifte önemli olduğunu tespit ettiği bileşenler ile ilgili ayrıntıları yazılı olarak ister.
İhale komisyonu;
a) İmalat sürecinin, verilen hizmetin ve yapım yönteminin ekonomik olması,
b) Seçilen teknik çözümler ve teklif sahibinin mal ve hizmetlerin temini veya yapım işinin yerine getirilmesinde kullanacağı avantajlı koşullar,
c) Teklif edilen mal, hizmet veya yapım işinin özgünlüğü,
Hususlarında belgelendirilmek suretiyle yapılan yazılı açıklamaları dikkate alarak, aşırı düşük teklifleri değerlendirir. Bu değerlendirme sonucunda, açıklamaları yeterli görülmeyen veya yazılı açıklamada bulunmayan isteklilerin teklifleri reddedilir.” hükmü yer almaktadır.
Kamu İhale Genel Tebliğinin“ Hizmet alımı ihalelerinde aşırı düşük tekliflerin değerlendirilmesi” başlıklı 79 uncu maddesinde;“ 79.3. Asgari işçilik maliyeti;
i- İhale tarihinde yürürlükte bulunan brüt asgari ücret veya idari şartnamede brüt asgari ücretin yüzde (%) fazlası olarak belirlenen ücret,
ii- İdari şartnamede öngörülen nakdi veya ayni yemek ve yol bedeli ile ayni giyim bedeli,
iii- İşveren sigorta prim tutarından oluşmaktadır.
79.4. İhale komisyonu tarafından, asgari işçilik maliyeti ve % 3 oranındaki sözleşme giderleri ile genel giderleri karşılayan tekliflerin malzeme ve diğer maliyet kalemleri dikkate alınmak suretiyle değerlendirilmesi yapılarak 4734 sayılı Kanunun 38 inci maddesi uyarınca teklifi aşırı düşük görülen isteklilerden işin niteliğine göre idarece belirlenen önemli teklif bileşenleri ile ilgili açıklama istenecek, istekliler tarafından yapılan açıklamalara ilişkin belgeler değerlendirilerek karar verilecektir. İdarelerce aşırı düşük tekliflere yönelik açıklama istenmesine ilişkin yazıda, teklifte önemli olduğu tespit edilen bileşenlere yer verilmesi gerekmektedir.
79.5. İsteklilerce yapılacak aşırı düşük teklife ilişkin açıklamalar belgelere dayanmalıdır. Belgelere dayanılmaksızın yapılan açıklamalar kabul edilmeyerek söz konusu teklifler reddedilecektir. Bu çerçevede ihale komisyonu tarafından aşağıdaki hususların dikkate alınması gerekmektedir.
79.5.1. İstekliler tarafından proforma faturalarla açıklama yapılması durumunda; proforma faturada proforma fatura içeriği mala ilişkin olarak mükellefin son geçici vergi beyanname döneminde tespit edilen birim ortalama maliyet belirtilecek ve proforma faturaya, ilgili malın son geçici vergi beyanname dönemine ait bir alış ve bir satış faturası örneği eklenerek tasdik anlaşması yapılan YMM veya beyannamelerini imzalayan SMMM’ ye onaylatılmış olması zorunludur. Proforma fatura veren imalatçı ise; proforma fatura ekinde, ilgili mala ilişkin imalatçının son geçici vergi beyanname döneminde çıkartılan birim maliyet cetveli verilecektir. Sunulan birim maliyet cetveli, mükellefin tasdik anlaşması yaptığı YMM veya beyannamelerini imzalayan SMMM tarafından onaylanmış olacaktır.
79.5.2.İsteklilerce yapılan açıklamalarda teklifin bir bölümünü oluşturan iş kısımlarına ilişkin olarak piyasada o alanda faaliyet gösteren kişilerden alınan fiyat tekliflerinin sunulması halinde; söz konusu fiyat tekliflerinin ekinde, Vergi Usul Kanununa göre tutulması zorunlu olan yasal defter ve belgelere uygunluğu YMM veya SMMM tarafından onaylanmış maliyet tespit raporunun sunulması zorunludur. Söz konusu maliyet tespit raporunda, fiyat teklifi verilen işle ilgili varsa malların birim ortalama maliyetleri ile işçilik maliyetleri belirtilmelidir. Fiyat teklifinin kapsamında sadece mal bulunuyor ise; maliyet tespit raporu yerine, piyasadan alınan mallara ilişkin olarak (79.5.1) maddesinde belirtildiği şekilde proforma faturaların, fiyat teklifi veren kişinin üretici olması durumunda ise, son geçici vergi beyanname döneminde çıkartılan ilgili malın birim maliyet cetvelinin sunulması zorunludur.
79.5.3. İsteklinin ortağı olduğu tüzel kişiye ait işletmeden mal çekmesi veya satın alması durumunda; söz konusu malın emsal bedeli ile değerlenmesi gereklidir. Emsal bedelinin tespitinde Vergi Usul Kanununun ilgili hükümleri esas alınır.
79.5.4. İsteklinin açıklamalarını kendi ürettiği mallara dayandırması durumunda; mükellefin tasdik anlaşması yaptığı YMM veya beyannamelerini imzalayan SMMM tarafından onaylı, son geçici vergi beyanname dönemine ait üretim konusu mala ilişkin maliyet tespit raporunun sunulması zorunludur. Maliyet tespit raporunda üretilen mala ilişkin birim maliyetlerin gösterilmesi gerekmektedir.
79.5.5. İstekliler tarafından yapılan açıklamada, malın stoklarda bulunduğunun belirtilmesi durumunda; Vergi Usul Kanununun 182 nci maddesi gereğince tutulması gereken envanter defterinin ilgili malzeme veya mala ilişkin kısmının mükellefin tasdik anlaşması yaptığı YMM veya beyannamelerini imzalayan SMMM tarafından onaylı örneğinin veya mükellefin tasdik anlaşması yaptığı YMM veya beyannamelerini imzalayan SMMM tarafından hazırlanan ve onaylanan ilgili malzeme veya mala ilişkin stok tespit raporunun sunulması zorunludur. Stok tespit raporunda mükellefin yasal defter ve belgelerine uygun ilgili malzeme veya mala ilişkin birim maliyetlerin gösterilmesi zorunludur.” açıklaması bulunmaktadır.
İhale komisyonu tarafından ihaleye teklif veren iki isteklinin de teklif ettikleri fiyatlar yaklaşık maliyete göre aşırı düşük bulunmuş, idarenin 02.12.2009 tarih ve 1567 sayılı yazısı ile, 4734 sayılı Kanunun 38 nci maddesinde belirtilen hususlar ile özellikle teklif mektubunun birinci kaleminde yer alan aylık yemek ve giyim dahil ücret ile, beşinci kaleminde yer alan özel güvenlik mali sorumluluk sigortasının yazılı olarak açıklanması istenmiştir. Her iki istekli tarafından istenilen açıklamalar süresi içerisinde idareye sunulmuştur. Sunulan açıklamalar idare tarafından değerlendirildikten sonra başvuru sahibinin açıklamaları kabul edilmeyerek değerlendirme dışı bırakılmış, Gerçek Özel Güv.Hiz. Tic. Ltd. Şti.’nin açıklamaları kabul edilerek ihale anılan istekli üzerinde bırakılmıştır.
İhale komisyonu tarafından yapılan değerlendirme sonucunda, başvuru sahibinin sunduğu aşırı düşük teklif açıklamalarında, özellikle açıklanması istenen teklif cetvelinin birinci sırasındaki aylık ücret (yemek ve giyim dahil) bedelinin 456.898,26 TL. olarak açıklandığı, ancak teklif birim fiyat cetvelinde bu rakamın 456.697,80 TL. olarak belirtilmesi nedeniyle değerlendirme dışı bırakıldığı tespit edilmiştir.
Başvuru sahibinin toplam teklif bedeli hesaplanan asgari işçilik bedelinin üstünde olmakla birlikte, başvuru sahibinin sunduğu aşırı düşük teklif açıklamaları incelendiğinde, söz konusu istekli tarafından birim fiyat teklif cetvelinde birinci iş kalemi için 456.697,80 TL. bedel teklif edildiği, açıklamaların da ise bu kalemin 456.898,26 TL. olarak açıklandığı görülmüştür. Aşırı düşük teklif açıklamalarında birinci iş kalemi için yaptığı açıklamalar birim fiyat teklif cetvelinde belirtilen tutardan daha fazla olması nedeniyle başvuru sahibinin açıklamalarının uygun olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Kaldı ki, başvuru sahibinin kendi aşırı düşük teklif açıklamalarında sunduğu giysi bedeli dikkate alınarak (toplam bir kişi için giyim bedeli=115,90 TL.), işçilik modülünde hesaplanan işçilik bedeli 457.034,76 TL. olarak hesaplanmıştır. Bu rakamın da başvuru sahibinin birim fiyat teklif cetvelinde birinci kalem için ön gördüğü 456.697,80 TL. rakamın üstünde olduğu görüldüğünden, başvuru sahibinin bu iddiasının yerinde olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
2) Başvuru sahibinin 2 nci iddiasına ilişkin olarak;
Şikayet konusu husus ile ilgili olarak idareye yapılan şikayet üzerine idarenin cevap yazısında bu konuya ilişkin bir değerlendirme yapılmamıştır.
İdari şartnamenin yukarıda belirtilen 25 nci maddesinde, yakacak yardımı olarak her elemana (39 kişi) sözleşme süresi içinde (idarenin belirleyeceği herhangi 2 ayda, 2 seferde, her seferde 1 ton olmak üzere) toplam 2 ton paçal kömür ücreti nakdi verileceği, bu bedelin de 1 ton için brüt:467,55 TL.-toplam (işveren dahil brüt): 568,07 TL.(nakdi ) olduğu belirtilmiş, bu iş kalemi için birim fiyat cetvelinin dördüncü kaleminde satır açılmıştır.
Kamu İhale Genel Tebliği’nin yukarıda yer alan 79.3 üncü maddesinde, asgari işçilik maliyetinin; ihale tarihinde yürürlükte bulunan brüt asgari ücret veya idari şartnamede brüt asgari ücretin yüzde (%) fazlası olarak belirlenen ücret, idari şartnamede öngörülen nakdi veya ayni yemek ve yol bedeli ile ayni giyim bedeli, işveren sigorta prim tutarından oluştuğu sayılmak suretiyle belirtilmiştir.
Aynı Tebliğin 79.4 üncü maddesinde de asgari işçilik maliyetinin üzerine % 3 oranındaki sözleşme giderleri hesaplanacağı belirtilmiştir.
Bu açıdan bakıldığında, yakacak yardımı gibi bir kalemin asgari işçilik maliyeti kalemleri içinde sayılmaması nedeniyle ihale üzerinde bırakılan isteklinin yakacak yardımı bedeline % 3 sözleşme bedelini dahil etmemesinin yanlış olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
3) Başvuru sahibinin 3 üncü iddiasına ilişkin olarak;
İdarenin cevap yazısında, Gerçek Özel Güv. Hiz. Tic. Ltd. Şti.’nin açıklamalarının kabul edilerek ekonomik açıdan en avantajlı teklif olarak belirlendiği belirtilmiştir.
İhale üzerinde bırakılan isteklinin sunduğu aşırı düşük teklif açıklamaları incelendiğinde, birinci iş kalemi için teklif birim fiyat cetvelinde 455.457,60 TL. teklif ettiği belirlenmiştir. Söz konusu isteklinin aşırı düşük teklif kapsamında sunduğu giyim için bedel (1 işçi için toplam:78,73 TL.) dikkate alınarak işçilik modülü ile hesaplanan bedel 455.541,84 TL.’dir. Bu rakam da ihale üzerinde bırakılan isteklinin birinci kalem için ön gördüğü rakamdan yüksektir. Bu durumda anılan isteklinin de açıklamalarının kabul edilmemesi gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.
Söz konusu isteklinin de değerlendirme dışı bırakılması gerektiğinden ihalede geçerli teklif kalmamaktadır.
4) Başvuru sahibinin 4 üncü iddiasına ilişkin olarak;
Söz konusu iddia idareye şikayet dilekçesinde belirtilmemiştir.
4734 sayılı Kanunun“Kuruma itirazen şikayet başvurusu” başlıklı 56 ncı maddesinin ikinci fıkrasında; “Kurum itirazen şikayet başvurularını başvuru sahibinin iddiaları ile idarenin şikayet üzerine aldığı kararda belirlenen hususlar ve itiraz edilen işlemler bakımından eşit muamele ilkesinin ihlal edilip edilmediği açılarından inceler.” hükmüne,
İhalelere Yönelik Yapılacak Başvurular Hakkında Yönetmeliğin“Başvuruların şekil unsurları” başlıklı 8 inci maddesinin onuncu fıkrasında; “İdarenin şikayet üzerine aldığı kararda belirtilen hususlar hariç, şikayet başvurusunda belirtilmeyen hususlar itirazen şikayet başvurusuna konu edilemez” hükmüne,
Anılan Yönetmeliğin“İtirazen şikayet başvuruları” başlıklı 14 üncü maddesinin birinci fıkrasında;“İdareye yapılan şikayet başvurusu üzerine idare tarafından alınan kararın uygun bulunmaması veya süresi içinde karar alınmaması hallerinde veya şikayet ya da itirazen şikayet üzerine idare tarafından alınan ihalenin iptali kararlarına karşı doğrudan Kuruma itirazen şikayet başvurusunda bulunulabilir.” hükmüne,
Yer verilmiştir.
İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Tebliğin“Kurum tarafından yapılacak işlemler” başlıklı 12 nci maddesinin ikinci fıkrasında;“İdareye başvuru konularının yanı sıra yeni konular da eklenerek Kuruma başvurulması halinde ise, itirazen şikayet başvurusunun incelenmesinde idareye başvuru konusu edilmeyen hususlar dikkate alınmaz.” açıklaması yer almaktadır.
İdareye yapılan şikayet başvurusunda söz konusu 4 üncü iddianın yer almadığı, bu nedenle idarenin şikayete verdiği cevapta da anılan iddiaya ilişkin herhangi bir değerlendirmenin bulunmadığı anlaşılmıştır.
Kuruma itirazen şikayet başvurusunda bulunmanın ön koşulu idareye usulüne uygun şikayet başvurusu yapılmasıdır. Anılan iddia ile ilgili başvuru sahibinin idareye şikayet başvurusunun olmadığı, doğrudan Kuruma başvuruda bulunulduğu anlaşıldığından anılan mevzuat doğrultusunda bu iddiaya ilişkin başvurunun reddi gerekmektedir.
Sonuç olarak, ihalede geçerli teklif kalmadığından ihalenin iptali gerekmektedir.
Açıklanan nedenlerle;
4734 sayılı Kanunun 54 üncü maddesinin onuncu fıkrasının (a) bendi gereğince, ihalenin iptaline,
Oybirliği ile karar verildi.