KİK Kararları Mahkeme Kararları Hakkında Mahkeme Kararı Olan KiK Kararları Detaylı Arama
Personele dayalı olmayan hizmet ihalelerinde, giyim bedeli öngörülebilir mi? 0
Yazdır

     Bu karar, mevzuat değişikliği nedeniyle geçerliğini yitirmiştir.
     Güncel kararlar için tıklayınız..
 

RESMİ GAZETE SAYISI: 26531 RESMİ GAZETE TARİHİ: 24.05.2007

KAMU İHALE KURULU KARARI

Toplantı No : 2007/009

Gündem No : 127

Karar Tarihi : 26.02.2007

Karar No : 2007/UH.Z-767

Şikayetçi :

Piramit Makina İnş. San. Ltd. Şti., Sümer 1 Sokak 16/15 06640 Kızılay / ANKARA

İhaleyi yapan idare:

Mamak Belediye Başkanlığı Çevre ve Temizlik İşleri Müdürlüğü Mamak Caddesi 213 Mamak / ANKARA

Başvuru tarih ve sayısı:

15.01.2007 / 1297

Başvuruya konu ihale:

2006/147524 İhale Kayıt Numaralı “Katı Atık Toplama, Sokak, Cadde vs. Yerlerin El ve Makina ile Süpürülmesi ve Yıkanması, Pazar Yerlerinin Çöplerinin Toplanarak Temizlenmesi ve Yıkanması, Toplanan Katı Atıkların Nakli Hizmet Alımı İhalesi”

Kurumca Yapılan İnceleme ve Değerlendirme:

13.02.2007 tarih ve 08.01.60.0169/2007-3E sayılı Esas İnceleme Raporunda;

Mamak Belediye Başkanlığı Çevre ve Temizlik İşleri Müdürlüğünce 08.12.2006 tarihinde Açık İhale Usulü ile yapılan “Katı Atık Toplama, Sokak, Cadde vs. Yerlerin El ve Makina ile Süpürülmesi ve Yıkanması, Pazar Yerlerinin Çöplerinin Toplanarak Temizlenmesi ve Yıkanması, Toplanan Katı Atıkların Nakli Hizmet Alımı İhalesi”ne ilişkin olarak Piramit Makina İnş. San. Ltd. Şti.’nin 15.01.2007 tarih ve 1297 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan aynı tarihli dilekçe ile itirazen şikayet başvurusunda bulunduğu,

İdare tarafından gönderilen ihale işlem dosyasının incelenmesinden; 4734 sayılı Kanunun 56 ncı maddesi (b) bendi gereğince, ihale işlemlerinin ve ihale kararının iptaline karar verilmesinin uygun olacağı,

Hususlarına yer verilmiştir.

Karar:

Esas İnceleme Raporu ve ekleri incelendi:

İtirazen şikayet dilekçesinde özetle;

1) Kamu İhale Genel Tebliğine aykırı olarak, giyecek bedelinin İdari Şartnamede belirtildiği,

2) Kamu İhale Genel Tebliğine aykırı olarak, isteklilerin ihaleye katılabilmeleri için Hizmet Yeri Yeterlik Belgesinin sunmaları gerektiğinin İdari Şartnamede belirtildiği,

3) İhale dokümanında ihale konusu işim miktarına ilişkin herhangi bir bilgiye yer verilmediği,

4) İhale dokümanında %20 iş artışı öngörülmüş olmasına rağmen götürü bedel teklif alındığı,

İddialarına yer verilmiştir.

Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir:

1) Başvuru sahibinin birinci iddiasına ilişkin olarak;

İdari Şartnamenin teklif fiyata dahil olan masrafların belirtildiği 26. maddesinde,

“26.3. çalıştırılacak personele verilecek yol, yemek ve giyecek giderleri teklif fiyata dahildir. Bu giderlerde bir personel için; asgari tutarlar, yol için aylık 70,00 YTL, yemek için aylık 130,00 YTL ve giyecek malzemeleri için ortalama 25 YTL’dır. Bu işte çalışacak şoförlere aylık asgari ücretin %30, kontrol elemanlarına ve vardiya amirlerine %40 fazlası ödenmesi gerekmektedir, teklif fiyata dahildir” hükmüne yer verilmiştir.

18/10/2006 tarihinde yürürlüğe giren Kamu İhale Genel Tebliğinin “Personel Çalıştırılmasına Dayalı Hizmet Alımlarında Teklif Fiyata Dahil Olacak Masraflar” başlıklı bölümünde,

“Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinin 9 uncu maddesi ve Hizmet Alımlarında Uygulanacak Tip İdari Şartnamelerin “Teklif Fiyata Dahil Olan Masraflar” başlıklı maddesi çerçevesinde personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde aşağıdaki hususlara uyulması gerekmektedir:

1- (Değişik: 02/12/2005 – 26011 R.G./4 md.) Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımları; ağırlıklı olarak personel çalıştırılmasına dayanan, çalıştırılacak personel sayısının belirlendiği ve haftalık çalışma saatlerinin tamamının idare için kullanıldığı hizmetler olarak kabul edilecektir. Bu çerçevede malzeme dahil yemek hazırlama hizmeti veya malzeme dahil yemek hazırlama ve dağıtım hizmeti ya da çöp toplama ve nakline ilişkin hizmetler personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı olarak değerlendirilmeyecektir.

...

13- (Değişik: 15/10/2006 – 26320 R.G./5 md.) Personele ilişkin giyecek giderleri, işin yapılması sırasında personelce kullanılması istenen kıyafetle ilgili olduğundan giyecek giderinin işçilere aylık veya nakdi olarak ödeneceğine dair bir düzenleme yapılmayacak, giyeceğin özellikleri ile sayısı ihale dokümanında belirtilecektir. Ancak giyecek giderleri için parasal tutar öngörülmeyecektir. Ancak süresi 3 ay ve daha az olan personel çalıştırmasına dayalı hizmet alım ihalelerinde, teklif fiyata dahil olacak masraflar arasında giyecek giderine yer verilmeyecek ve istekliler giyecek giderini tekliflerine dahil etmeyecektir” hükümlerine yer verilmiştir.

İdari Şartnamenin ilgili maddesinde ihale konusu hizmet işinin,“katı atık toplama, sokak, cadde v.s. yerlerin el ve makine ile süpürülmesi ve yıkanması, pazaryerlerinin çöplerinin toplanarak temizlenmesi ve yıkanması, toplanan katı atıkların nakli” olduğu belirtilmiş, Teknik Şartnamede katı atık toplanacak ve süpürülecek cadde ve sokak adları ile pazaryerleri belirtilmiştir.

Bu durumda , personel çalıştırılmasına dayalı bir hizmet alımı olmayan ihale konusu iş ile ilgili olarak teklif fiyatına dahil masraflar arasında işçilerin giyim bedelinin öngörülmüş olması yukarıda yer verilen tebliğ hükümlerine aykırı bulunmamıştır.

 

2) Başvuru sahibinin ikinci iddiasına ilişkin olarak;

İdari Şartnamenin 7.3.4. maddesinde, isteklilerin ihaleye katılım için sunmaları gereken kapasite, araştırma – geliştirme, standart ve kaliteye ilişkin belgeler olarak,

“a) TS 12524 ‘Temizlik Hizmeti Veren İşyerleri – Genel Kurallar Belgesinin’ aslı veya Noter tasdikli sureti,

b) TS 13111 ‘İş Yeri – Kent Temizliği için – Genel Kurallar Belgesinin’ aslı veya Noter tasdikli sureti,

c) ISO 9001-2000 ‘Kalite Yönetim Sistem Belgesinin’ aslı veya Noter tasdikli sureti,

d) ISO 14001 ‘Çevre Yönetim Sistem Belgesinin’ aslı veya Noter tasdikli sureti” sayılmıştır.

Kamu İhale Genel Tebliğinin“Hizmet Alımı ve Yapım İşi İhalelerinde Kalite Belgelerine İlişkin Hususlar (Değişik: 22/2/2006 – 26088 R.G. / 3 md.)” başlıklı bölümünde,

“Hizmet yeri yeterlilik belgesi, hizmet yerinin imkanlarının ilgili Türk Standardı ve/veya Türk Standardları Enstitüsü tarafından hazırlanmış olan kritere uygunluğu gösteren ve aktedilen sözleşme ile kullanılabilen belgedir. Hizmet yeri yeterlilik belgesinin kuruluş yapısı, planlama faaliyetleri ve sorumluluklar göz önünde bulundurulduğunda; idarelerin kendi hizmet binalarında gerçekleştirilen hizmetler (idarelerin hizmet binalarında, servislerce gerçekleştirilecek montaj, bakım ve onarım hizmetleri hariç) ile niteliği gereği hizmet yeri yeterlilik belgesi istenmeyecek hizmet ihalelerinde hizmet yeri yeterlilik belgesi istenmeyecektir. İdareler, hizmet yeri yeterlilik belgesine yönelik düzenlemelerde; hizmet yeri yeterlilik belgesinin hizmet kapsamını ve varsa standardını açık olarak yazmalıdır” hükmü yer almaktadır.

TS 12524 temizlik hizmeti veren işyerlerinin genel kurallarını kapsadığından, ihale konusu katı atık toplama, sokak, cadde v.s. yerlerin el ve makine ile süpürülmesi ve yıkanması, pazaryerlerinin çöplerinin toplanarak temizlenmesi ve yıkanması, toplanan katı atıkların nakli hizmet işinde, ihaleye katılım için hizmet yeri yeterlik belgesi istenmesi yukarıda yer verilen tebliğ hükmüne aykırı bulunmuştur.

3) Başvuru sahibinin üçüncü iddiasına ilişkin olarak;

İhale dokümanında yer alan Teknik Şartnamenin 1. maddesinde katı atık toplanacak ve süpürülecek cadde ve sokak adları ile pazaryerlerinin, 4. maddesinde ihale konusu işte kullanılacak araçların, 5. maddesinde çalıştırılacak personelin ve 10. maddesinde toplanacak katı atıkların Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından gösterilen Çöp Döküm İstasyonuna döküleceğinin belirtildiği anlaşıldığından, götürü bedel teklif alınan ihale konusu işte kullanılacak araçların kat edeceği mesafenin istekliler tarafından teklif hazırlıkları kapsamında belirlenmesinin mümkün olduğu ve bu konudaki şikayetin yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır.

4) Başvuru sahibinin dördüncü iddiasına ilişkin olarak;

İdari Şartnamenin 19. maddesinde, isteklilerin tekliflerini götürü bedel üzerinden verecekleri belirtilmesine rağmen, 51. maddesinde sözleşme kapsamında yaptırılabilecek ilave işler, iş eksilişi ve işin tasfiyesine ilişkin düzenleme yapılmıştır.

Piramit Makina İnş. San. Ltd. Şti.’nin şikayet başvurusu üzerine idarece alınan kararda da”söz konusu işimizde işin başlangıcından bitimine kadar 280 personel çalıştırılacaktır. İş artışı söz konusu olduğunda artış mevcut ihale şartları çerçevesinde yapılacak olup bu durum şartnamede düzenlenmiştir. İdarenin birim fiyat veya götürü bedel üzerinden ihale yapması tamamen kendi inisiyatifindedir” denilmiştir.

4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanununun“Sözleşme Kapsamında Yaptırılabilecek İlave İşler, İş Eksilişi ve İşin Tasfiyesi” başlıklı 24. maddesinde,” Mal ve hizmet alımlarıyla yapım sözleşmelerinde, öngörülemeyen durumlar nedeniyle bir iş artışının zorunlu olması halinde, artışa konu olan iş;

a) Sözleşmeye esas proje içinde kalması,

b) İdareyi külfete sokmaksızın asıl işten ayrılmasının teknik veya ekonomik olarak mümkün olmaması,

şartlarıyla, anahtar teslimi götürü bedel ihale edilen yapım işlerinde sözleşme bedelinin % 10´una, birim fiyat teklif almak suretiyle ihale edilen mal ve hizmet alımlarıyla yapım işleri sözleşmelerinde ise % 20´sine kadar oran dahilinde, süre hariç sözleşme ve ihale dokümanındaki hükümler çerçevesinde aynı yükleniciye yaptırılabilir.

Birim fiyat sözleşme ile yürütülen yapım işlerinde, Bakanlar Kurulu bu oranı sözleşme bazında % 40´a kadar arttırmaya yetkilidir.

İşin bu şartlar dahilinde tamamlanamayacağının anlaşılması durumunda ise artış yapılmaksızın hesabı genel hükümlere göre tasfiye edilir. Ancak bu durumda, işin tamamının ihale dokümanı ve sözleşme hükümlerine uygun olarak yerine getirilmesi zorunludur.

Sözleşme bedelinin % 80´inden daha düşük bedelle tamamlanacağı anlaşılan işlerde, yüklenici işi bitirmek zorundadır. Bu durumda yükleniciye, yapmış olduğu gerçek giderleri ve yüklenici kârına karşılık olarak, sözleşme bedelinin % 80´i ile sözleşme fiyatlarıyla yaptığı işin tutarı arasındaki bedel farkının % 5´i geçici kabul tarihindeki fiyatlar üzerinden ödenir” hükmü yer aldığından, bu doğrultuda, Hizmet İşleri Genel Şartnamesinin 53. maddesine göre söz konusu hususlar ile ilgili düzenlemenin sadece birim fiyatlı ihalelerde yapılması mümkün olduğundan, yapılan düzenleme mevzuata aykırı bulunmuştur.

Açıklanan nedenlerle;

İhale sürecinde yapılan ve yukarıda mevzuata aykırılıkları tespit edilen işlemlerin düzeltici işlemle giderilemeyecek nitelikte işlemler olduğu saptandığından, 4734 sayılı Kanunun 56 ncı maddesi (b) bendi gereğince, ihale işlemlerinin ve ihale kararının iptaline,

Oyçokluğu ile karar verildi

 
< Önceki   Sonraki >
[ Geri ] [ Yukarı ]

İçerik İstatistiği

KiK Kararları: 13.155 Karar
 - Bu Hafta (12.05-18.05): 0
 - Geçen Hafta(05.05-11.05): 6
 - Bu Ay (Mayıs): 11
 - Geçen Ay (Nisan): 34
Kategori: 162
Haberler: 748

Abone İstatistiği

9 misafir ve 2 abone bağlı
Abone Sayısı: 9044
Abone Oranları:
  - Giriş (1 ay): % 4,46
  - Bronz (3 ay): % 0,64
  - Gümüş (6 ay): % 0,64
  - Altın (12 ay): % 29,94
  - Kamu Altın (12 ay): % 64,33
Ziyaretçi Sayısı: 10.091.835
Final Bilgi Hizmetleri     kikkararlari.com facebook     kikkararlari.com twitter
256-Bit GeoTrust SSL Sertifika
Ödeme Seçenekleri
Bu Sayfayı Paylaş X

"Bilginin Kısa Yolu.."

Yükleniyor...