Şu an tarayıcınız Javascript kullanımını engelliyor ya da desteklemiyor.

Sitemizi verimli gezebilmeniz için tarayıcınızın Javascript özelliğini açmanız gerekmektedir.

KİK Kararları Mahkeme Kararları Hakkında Mahkeme Kararı Olan KiK Kararları Detaylı Arama
ihale dokümanı satın alındığına dair teklif ile birlikte sunulan belgede ihale adı veya ihale kayıt numarası olmaması teklifin değerlendirme dışı bırakılmasına neden olur mu? 0
Yazdır E-posta

     Bu karar, mevzuat değişikliği nedeniyle geçerliğini yitirmiştir.
     Güncel kararlar için tıklayınız..
 

KAMU İHALE KURUL KARARI

Toplantı No : 2017/046

Gündem No : 37

Karar Tarihi : 20.09.2017

Karar No : 2017/UM.I-2534

TOPLANTIYA KATILAN ÜYELER:

Başkan: Hamdi GÜLEÇ

Üyeler: II. Başkan Şinasi CANDAN, Osman DURU, Erol ÖZ, Köksal SARINCA, Dr. Ahmet İhsan ŞATIR, Mehmet ATASEVER, Oğuzhan YILDIZ

BAŞVURU SAHİBİ:

İlsed Akaryakıt İnş. Den. Taş. San. ve Tic. Ltd. Şti.

VEKİLİ:

Av. Faruk SEVİKER,

Şehit Nevres Bul. No: 5 D: 4 Sedir Apt. İZMİR

İHALEYİ YAPAN İDARE:

Elektrik Üretim A.Ş.,

İnönü Bulvarı No: 27 Kat: 13 ANKARA

BAŞVURUYA KONU İHALE:

2008/79783 İhale Kayıt Numaralı “Tunçbilek Termik Santral İşl. Müd.ne 4 000 000 Kg. 5 Nolu Fuel-Oil ve 708 000 Lt. Motorin Alımı (1’inci ve 2’nci Kalem)” İhalesi

KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:

Elektrik Üretim A.Ş. tarafından 05.08.2008 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “Tunçbilek Termik Santral İşl. Müd.ne 4.000.000 Kg. 5 Nolu Fuel-Oil ve 708000 Lt. Motorin Alımı (1’inci ve 2’nci Kalem)” ihalesine ilişkin olarak İlsed Akaryakıt İnş. Den. Taş. San. ve Tic. Ltd. Şti.nin 09.10.2008 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 10.11.2008 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 01.12.2008 tarih ve 34750 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 24.11.2008 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur. 22.08.2017 tarih ve 2017/M.K-402 sayılı Kurul kararı üzerine yapılan incelemeye aşağıda yer verilmiştir.

Başvuruya ilişkin olarak 2008/5031-01 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

KARAR:

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, tekliflerinin, dosyalarında sunulan şartname alındı makbuzunun söz konusu ihaleye ait olup olmadığının anlaşılamaması ve idareden ihale dokümanı satın alındığına dair herhangi bir belge bulunmaması nedeni ile değerlendirme dışı bırakıldığı, bu durumun mevzuata aykırı olduğu, zira ekte sunulan banka dekontundan da anlaşılacağı üzere müvekkil şirket adına ve alıcısı EÜAŞ Genel Müdürlüğü olmak üzere ihale doküman bedeli olan 100 YTL’nin ihale makamının banka hesabına internet kanalıyla yatırıldığı, daha sonra ilgili kurum çalışanına banka dekontunun fakslanarak teyit alındığı ve şartnamenin müvekkil şirketin mail adresine gönderildiği, bu şekilde ihaleye katıldıkları, sunulan banka dekontundaki ihale kayıt numarasının hiç yazılmamış olmasının şekli bir eksiklik olduğu ve teklifin esasını değiştirecek nitelikte olmadığı, dolayısıyla tamamlatılması gerektiği iddialarına yer verilmiştir.

Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

İhale tarihinde yürürlükte olan 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “İhale ve ön yeterlik dokümanının verilmesi” başlıklı 28’inci maddesinde “İhale ve ön yeterlik dokümanı idarede bedelsiz görülebilir. Ancak, ön yeterlik veya ihaleye katılmak isteyen isteklilerin bu dokümanı satın almaları zorunludur. Doküman bedeli, hazırlanma maliyetini aşmayacak ve rekabeti engellemeyecek şekilde idarelerce tespit edilir.” hükmü,

İhale tarihinde yürürlükte olan Mal Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “İhale ve ön yeterlik dokümanının görülmesi ve satın alınması” başlıklı 25’inci maddesinde “İdare tarafından hazırlanan ve her sayfası onaylanan ön yeterlik dokümanı ile ihale dokümanı aday veya istekliler tarafından idarenin ilanda belirtilen adresinde bedelsiz olarak görülebilir. Ön yeterliğe veya ihaleye katılmak isteyen adayların ve isteklilerin bu dokümanın idarece onaylanmış örneklerini satın almaları zorunludur.(standart form KİK005.0/M) Ancak, Kamu İhale Kurumunca belirlenen esaslar çerçevesinde, gerekli güvenlik önlemlerinin idarece alınması kaydıyla, ihale ve/veya ön yeterlik dokümanının “compact disc (CD)” ortamına aktarılmış kopyaları tercih eden aday veya isteklilere satılabilir.” hükmü yer almaktadır.

Ayrıca ihale tarihinde yürürlükte olan Mal Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin eki KİK005.0/M standart formunun aşağıdaki şekilde olduğu görülmüştür.

“İhale kayıt numarası* :

İşin adı :

[Ön yeterlik son başvuru / ihale] tarihi : __/__/____ ………..günü, saat __:__

[İstekli/Aday]ın Ticaret Unvanı

Adresi

Dokümanın Satın Alındığı Tarih ve Saat

Doküman Bedelinin Tahsil Edildiğine İlişkin Belgenin Tarihi ve No’su

Açıklama**

Zeyilname**

Dokümanı Satın Alan

Teslim Eden

Adı SOYADI İdare Yetkilisi

İmza Adı SOYADI

Görevi

İmza”

İdari Şartname’nin “İhale konusu işe ilişkin bilgiler” başlıklı 2’nci maddesinde ihale konusu malın adının “Tunçbilek Termik Santralı işletme Müdürlüğü' nün ihtiyacı 4.000.000 kg 5 no.Iu fue´-oil ile 708.000 lt motorinin satın alınması işi” olduğu anlaşılmıştır.

Aynı Şartname’nin “İhale dokümanının görülmesi ve temini” başlıklı 4’üncü maddesinde “4.1. İhale dokümanı aşağıda belirtilen adreste bedelsiz olarak görülebilir. Ancak ihaleye teklif verecek olanların idarece onaylı ihale dokümanını satın alması zorunludur.

a) İhale dokümanının görülebileceği yer: EÜAŞ Genel Müdürlüğü Malzeme Yönetimi ve Ticaret Dairesi Başkanlığı İnönü Bulvarı No: 27 Kat: 13 Oda No: 25 Bahçelievler/Ankara

b) İhale dokümanının satın alınabileceği yer: EÜAŞ Genel Müdürlüğü Malzeme Yönetimi ve Ticaret Dairesi Başkanlığı İnönü Bulvarı No: 27 Kat: 13 Oda No: 25 Bahçelievler/Ankara”

c) İhale dokümanı satış bedeli (varsa vergi dahil): 100,00 YTL (KDV dahil)

4.2. İhale dokümanı, içeriğindeki belgeleri gösteren bir dizi pusulasıyla birlikte verilir. İstekli, ihale dokümanını oluşturan belgelerin aslına uygunluğunu ve belgelerin tamam olup olmadığını kontrol eder. İdare bu incelemeden sonra isteklinin ihale dokümanını oluşturan belgelerin tamamını aslına uygun olarak teslim aldığına dair dizi pusulası üzerine yazılarak imzalanmış beyanını alır…” düzenlemesinin,

Aynı Şartname’nin “İhaleye katılabilmek için gereken belgeler ve yeterlik kriterleri” başlıklı 7’nci maddesinde “7.1. İsteklilerin ihaleye katılabilmeleri için aşağıda sayılan belgeleri teklifleri kapsamında sunmaları gerekir:

k) İhale dokümanının satın alındığına dair belge,

…” düzenlemesinin,

Anılan Şartname’nin “Kısmi teklif verilmesi” başlıklı 21’inci maddesinde “21.1. Bu ihalede kısmi teklif verilebilir. Kısmi teklif 2 kalem (4.000.000 kg 5 no.lu fuel-oil (hem Dağıtıcı Lisansına hem Bayilik Lisansına sahip isteklilerce teklif verilecektir) ve 708.000 lt motorin (hem Dağıtıcı Lisansına hem Bayilik Lisansına sahip isteklilerce teklif verilecektir) bazında verilecek olup, isteklilerle üzerlerinde kalan her bir kalem için ayrı ayrı sözleşme imzalanacaktır.” düzenlemesinin yer aldığı anlaşılmıştır.

Yukarıda yer verilen mevzuat hükümleri ile İdari Şartname düzenlemelerinden ihaleye katılmak isteyen isteklilerin ihale dokümanını satın almalarının zorunlu olduğu, ihale dokümanının içeriğindeki belgeleri gösteren bir dizi pusulasıyla birlikte verileceği, idare tarafından isteklinin ihale dokümanını oluşturan belgelerin tamamını aslına uygun olarak teslim aldığına dair dizi pusulası üzerine yazılarak imzalanmış beyanının alınacağı anlaşılmaktadır.

İdare tarafından gönderilen ihale işlem dosyası içerisinde yer alan 05.08.2008 ihale tarihli zarf açma ve belge kontrol tutanağında başvuru sahibi İlsed Akaryakıt İnş. Den. Taş. San. ve Tic. Ltd. Şti.nin ihale dokümanının satın alındığına dair belgesine teklifinde yer verdiğinin kayda alındığı görülmüştür. Ancak idare tarafından gönderilen ihale işlem dosyasında, İlsed Akaryakıt İnş. Den. Taş. San. ve Tic. Ltd. Şti.nin doküman bedeli yatırdığına ilişkin 31.07.2008 tarihli banka dekontunun/makbuzun olduğu, makbuzun açıklama kısmında “İlsed Akaryakıt İnşaat San. ve Trf.dan T.E.K. Bağlı Şb. 2018100 EÜAŞ Gen Müd Hesabına, İhale Dokümanı Alımı” ibaresinin yer aldığı, şartname alındı belgesinin (Standart Form-KİK 005/H) ise bulunmadığı, ihale işlem dosyasında altı istekliye ait ihale dokümanının satın alındığına ilişkin formun yer aldığı, bu istekliler arasında İlsed Akaryakıt İnş. Den. Taş. San. ve Tic. Ltd. Şti.nin bulunmadığı anlaşılmıştır.

Yapılan incelemede, “ihale dokümanının satın alındığına dair belge” sütununun yer aldığı 05.08.2008 tarihli Teklif Zarfı Açma ve Belge Kontrol Tutanağı’nda, İlsed Akaryakıt İnş. Den. Taş. San. ve Tic. Ltd. Şti.nin ihale dokümanının satın alındığına dair belgesinin “var” olduğu belirtilmekle birlikte idare tarafından anılan istekliye, ihale dokümanının verildiğine ilişkin olarak “Ön Yeterlik/İhale Dokümanının Satın Alındığına İlişkin Form” (KİK 005.0/M) düzenlenmediği, ihale komisyonunca ihale tarih ve saatinde 100,00 TL doküman bedelinin idare hesaplarına yatırıldığına ilişkin makbuzun dikkate alındığı ve bu bilginin 05.08.2008 tarihli Zarf Açma ve Belge Kontrol Tutanağı’nda kayda alındığı anlaşılmakla birlikte başvuru sahibi isteklinin idarece ihale dokümanı satın alınmadığı gerekçesiyle değerlendirme dışı bırakıldığı, mevzuat hükümleri gereğince ihale dokümanı satın alındığına dair belgenin teklif dosyasında sunması gerektiğinden ilgili formu sunmayan başvuru sahibi isteklinin teklifinin değerlendirme dışı bırakılması işleminde mevzuata aykırılık bulunmadığı sonucuna varılmıştır.

Ayrıca başvuru sahibinin “ sunulan banka dekontundaki ihale kayıt numarasının hiç yazılmamış olmasının şekli bir eksiklik olduğu ve teklifin esasını değiştirecek nitelikte olmadığı, dolayısıyla tamamlatılması gerektiği” iddiasına yönelik olarak yapılan incelemede,

istekli tarafından sunulan makbuzun açıklama kısmında “ İlsed Akaryakıt İnşaat San. ve Trf.dan T.E.K. Bağlı Şb. 2018100 EÜAŞ Gen Müd Hesabına, İhale Dokümanı Alımı ” ibaresinin yer aldığı, makbuzda ihale kayıt numarasının yer almadığı görülmüş olup ihale dokümanı alımının hangi ihaleye ilişkin olduğu tespit edilememektedir.

Öte yandan söz konusu işlemin internet bankacılığı yolu ile idarenin hesabına EFT yapılarak gerçekleştirildiği, dolayısıyla bankadan yapılacak teyitte makbuz üzerinde yazılı olan açıklamanın yer alacağı, anılan belgenin bilgi eksikliği kapsamında tamamlatılmasının mümkün olmadığı anlaşıldığından başvuru sahibinin iddialarının yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır.

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun'un 65'inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

Anılan Kanun'un 54'üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (c) bendi gereğince itirazen şikâyet başvurusunun reddine,


Oybirliği ile karar verildi.

Hamdi GÜLEÇ

Başkan

Şinasi CANDAN

II. Başkan Osman DURU

Kurul Üyesi Erol ÖZ

Kurul Üyesi

Köksal SARINCA

Kurul Üyesi Dr. Ahmet İhsan ŞATIR

Kurul Üyesi Mehmet ATASEVER

Kurul Üyesi

Oğuzhan YILDIZ

Kurul Üyesi

 
< Önceki   Sonraki >
[ Geri ] [ Yukarı ]

İçerik İstatistiği

KiK Kararları: 12.729 Karar
 - Bu Hafta (15.04-19.04): 0
 - Geçen Hafta(08.04-14.04): 6
 - Bu Ay (Nisan): 11
 - Geçen Ay (Mart): 50
Kategori: 162
Haberler: 704

Abone İstatistiği

5 misafir ve 2 abone bağlı
Abone Sayısı: 8821
Abone Oranları:
  - Giriş (1 ay): % 6,92
  - Bronz (3 ay): % 0,63
  - Gümüş (6 ay): % 0,00
  - Altın (12 ay): % 27,04
  - Kamu Altın (12 ay): % 65,41
Ziyaretçi Sayısı: 3.054.727
Final Bilgi Hizmetleri     kikkararlari.com facebook     kikkararlari.com twitter
256-Bit GeoTrust SSL Sertifika
Ödeme Seçenekleri
Bu Sayfayı Paylaş X

"Bilginin Kısa Yolu.."