KAMU İHALE KURUL KARARI
Toplantı No : 2017/042
Gündem No : 48
Karar Tarihi : 25.08.2017
Karar No : 2017/UY.I-2374
Şikayetçi
:
Heybeli Temizlik İnşaat Gıda Tekstil Sanayi Ticaret Limited Şirketi
İhaleyi Yapan Daire:
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı Altyapı Hizmetleri Müdürlüğü
Başvuru Tarih ve Sayısı:
05.07.2017 / 37600
Başvuruya Konu İhale:
2017/107521 İhale Kayıt Numaralı "İstanbul Genelinde Cadde Düzenleme İşi" İhalesi
TOPLANTIYA KATILAN ÜYELER:
Başkan: Hamdi GÜLEÇ
Üyeler: II. Başkan Şinasi CANDAN, Osman DURU, Erol ÖZ, Köksal SARINCA, Dr. Ahmet İhsan ŞATIR, Hasan KOCAGÖZ
BAŞVURU SAHİBİ:
Heybeli Tem. İnş. Gıda Teks. San. Tic. Ltd. Şti.,
Hürriyet Mahallesi Gökmen Sokak No: 39/1 Bahçelievler/İSTANBUL
İHALEYİ YAPAN İDARE:
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı Altyapı Hizmetleri Müdürlüğü,
Hacıahmet Mah. Kurtuluş Deresi Cad. Yeniyol Sok. No: 18 34440 Beyoğlu/İSTANBUL
BAŞVURUYA KONU İHALE:
2017/107521 İhale Kayıt Numaralı “İstanbul Genelinde Cadde Düzenleme İşi” İhalesi
KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı Altyapı Hizmetleri Müdürlüğü tarafından 10.07.2017 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “İstanbul Genelinde Cadde Düzenleme İşi” ihalesine ilişkin olarak Heybeli Tem. İnş. Gıda Teks. San. Tic. Ltd. Şti.nin 15.06.2017 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 28.06.2017 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 05.07.2017 tarih ve 37600 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 05.07.2017 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.
Başvuruya ilişkin olarak 2017/1690 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.
KARAR:
Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.
İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle,
1) İdari Şartname’de İstanbul İli Avrupa ve Asya yakası sınırları içerisinde en az 1’er (Birer) adet olmak üzere toplam en az iki adet,
a) Yıllık toplam en az 800.000 m2 parke ve plaktaşı üretim kapasitesine sahip parke ve plak taşı üretim tesisi,
b) Yıllık toplamı en az 100.000 m3 beton/betonarme boru ve bağlantı elemanları üretimi kapasitesine sahip beton/betonarme boru ve bağlantı elemanları üretim tesisi,
c) Yıllık toplamı en az 120.000 m3 hazır beton üretimi kapasitesine sahip hazır beton üretim tesisi,
d) Yıllık toplamı en az 25.000 m3 beton bordür üretimi kapasitesine sahip beton bordür üretim tesisinin isteklinin kendi malı olacak şekilde yeterlilik kriteri olarak istenmesinin rekabeti kısıtladığı, ihale konusu işin İstanbul’un 18 farklı ilçesinde gerçekleştirileceği, bu ilçelerden 17’sinin Avrupa yakasında yer aldığı, yalnızca Adalar ilçesinin Anadolu yakasında yer aldığı, bu ilçeye Avrupa yakasından Anadolu yakasının birçok yerine göre daha kısa mesafeden istenen malzemenin getirilebileceği, Anadolu yakasında da tesis istenmesinin gereksiz olduğu, kaldı ki tüm zikredilen tesislerin isteklinin kendi malı olması şartının mevzuata aykırı olduğu,
2) İstanbul gibi büyük bir metropol kent genelinde icra edilecek ihale konusu işin parasal büyüklüğü de göz önüne alındığında ihalenin kısmı teklife açılması gerektiği iddialarına yer verilmiştir.
Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.
1) Başvuru sahibinin 1’inci iddiasına ilişkin olarak:
4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “Temel ilkeler” başlıklı 5’inci maddesinde “İdareler, bu Kanuna göre yapılacak ihalelerde; saydamlığı, rekabeti, eşit muameleyi, güvenirliği, gizliliği, kamuoyu denetimini, ihtiyaçların uygun şartlarla ve zamanında karşılanmasını ve kaynakların verimli kullanılmasını sağlamakla sorumludur.” hükmüne,
Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Yeterliğin belirlenmesinde uyulacak ilkeler” başlıklı 29’uncu maddesinde “(1) Ekonomik ve mali yeterlik ile mesleki ve teknik yeterliğin saptanması amacıyla öngörülecek değerlendirme kriterleri ve istenecek belgeler, rekabeti engelleyecek şekilde belirlenemez.
(2) Yeterlik değerlendirmesi için istenecek belgelerin ve yeterlik değerlendirilmesinde aranılacak kriterlerin, ihale veya ön yeterlik ilanı ile idari şartnamede veya ön yeterlik şartnamesinde ya da davet yazısında belirtilmesi zorunludur.
…” hükmüne,
Anılan Yönetmelik’in “Makine, teçhizat ve diğer ekipmana ilişkin belgeler” başlıklı 41’inci maddesinde “(1) İşin yapılabilmesi için gerekli görülen tesis, makine, teçhizat ve diğer ekipmanın sayısına ve niteliğine dokümanda yer verilir. Tesis, makine, teçhizat ve diğer ekipman için kendi malı olma şartının aranmaması esastır.
(2) Ön yeterlik şartnamesi veya idari şartnamede, aday veya isteklinin kendi malı olması istenen ve teknik kriterlerine yönelik düzenleme yapılan, tesis, makine, teçhizat ve diğer ekipmana ait belgelerin de başvuru veya teklif kapsamında sunulması zorunludur.
(3) Adayın veya isteklinin kendi malı olan tesis, makine, teçhizat ve diğer ekipman; ruhsat, demirbaş veya amortisman defterinde kayıtlı olduğuna dair noter tespit tutanağı ya da yeminli mali müşavir raporu veya serbest muhasebeci mali müşavir ve mali müşavir raporu ile tevsik edilir.
(4) Geçici ithalle getirilmiş veya finansal kiralama yoluyla edinilmiş tesis, makine, teçhizat ve ekipmanın, kira sözleşmesinin sunulması ve ihalenin ilk ilan veya davet tarihine kadar olan kiralarının ödendiğinin belgelenmesi şartı ile adayın veya isteklinin kendi malı sayılır.
(5) İş ortaklığında, tesis, makine, teçhizat ve ekipman ortakların biri veya birkaçı tarafından sağlanır. Konsorsiyumda, tesis, makine, teçhizat ve ekipman ilişkin belgeler her bir ortağın kendi kısmı göz önünde bulundurularak ortaklardan ayrı ayrı istenir ve değerlendirilir.” hükmüne yer verilmiştir.
Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Tesis, makine, teçhizat ve diğer ekipmana ilişkin belgeler” başlıklı 9’uncu maddesinde “9.1. İhale Uygulama Yönetmeliklerinin tesis, makine, teçhizat ve diğer ekipmana ilişkin belgeleri düzenleyen maddelerinde kendi malı olma şartının aranmamasının esas olduğu hükme bağlanmıştır. İdareler tarafından bazı tesis, makine, teçhizat ve diğer ekipman için aday veya isteklinin kendi malı olma şartının aranması durumunda; kendi malı olması istenen tesis, makine, teçhizat ve diğer ekipmanın teknik kriter ve özelliklerine ön yeterlik şartnamesi veya idari şartnamede yer verilecek, aday veya istekliler de kendi malı olan tesis, makine, teçhizat ve diğer ekipmanı; ruhsat, demirbaş veya amortisman defterinde kayıtlı olduğuna dair noter tespit tutanağı ya da yeminli mali müşavir (YMM) raporu veya serbest muhasebeci mali müşavir (SMMM) raporu ile tevsik edeceklerdir. Makine, teçhizat ve diğer ekipman için kendi malı olma koşulunun aranmaması durumunda ise aday veya isteklilerden başvuru veya teklifleri kapsamında (taahhütname, yapı araçları taahhütnamesi, kira sözleşmesi, vb.) herhangi bir belge sunmaları istenmeyecektir.
9.2. Yapım işi ihalelerinde, ihale konusu işin yürütülmesi için işyerinde bulundurulması öngörülen; tesis, makine, teçhizat ve ekipmana ilişkin bilgilere sözleşme tasarısında yer verilecektir.” açıklaması yer almaktadır.
Yukarda anılan Kanun’un 5’inci maddesinde idarelerin, bu Kanun’a göre yapılacak ihalelerde; saydamlığı, rekabeti, eşit muameleyi, güvenirliği, gizliliği, kamuoyu denetimini, ihtiyaçların uygun şartlarla ve zamanında karşılanmasını ve kaynakların verimli kullanılmasını sağlamakla sorumlu olduğu hükmüne yer verilmiştir. Öte yandan Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin 29’uncu maddesine göre ekonomik ve mali yeterlik ile mesleki ve teknik yeterliğin saptanması amacıyla öngörülecek değerlendirme kriterleri ve istenecek belgelerin rekabeti engelleyecek şekilde belirlenmemesi gerektiği anlaşılmakta,
ayrıca anılan Yönetmelik’in 41’inci maddesine göre makine ve ekipmanın kendi malı olma şartının aranmaması esas olmakla birlikte
ihale
konusu işin niteliği ve kapsamına göre, idarenin ihtiyacının zamanında karşılanması, isteklilerin ihale konusu yapım işi alanında etkin olarak faaliyette bulunduklarını göstermesi gibi kriterler göz önünde bulundurularak makine ve ekipmanın bir bölümünün kendi malı olma şartının idarece aranmasının mümkün olabileceği, ancak bunun rekabeti engellemeyecek şekilde belirlenmesi gerektiği anlaşılmaktadır.
Başvuruya konu ihaleye ait İdari Şartname’nin 2.1.(a) maddesinde ihale konusu işin adının “İstanbul Genelinde Cadde Düzenleme İşi” olarak belirtildiği, anılan Şartname’nin 19’uncu maddesinde teklif ve sözleşme türünün birim fiyat teklif ve sözleşme olacağının düzenlendiği görülmüştür.
Aynı Şartname’nin “İhaleye katılabilmek için gereken belgeler ve yeterlik kriterleri” başlıklı 7’nci maddesinde “7.5.5. Yüklenici, işe başlama tarihinden itibaren aşağıda cinsi, çeşidi, adedi ve kapasitesi belirtilen makine, teçhizat ve ekipman iş programına uygun olarak iş yerinde bulundurmak zorundadır.
ANA EKİPMAN LİSTESİ
Ekipmanlar Ekipman Özellikleri Adet
1. Yüzey Silme, Parlatma Makinesi 3 adet
2. Reçine Kaplama Tesisi (Parke ve Plak Taşı) 1 adet
3. Beton Yaş Döküm Eleman Makinesi 1 adet
4. Kumlama Makinesi 2 adet
5.Yükleyici (Loader) 5 adet
6. Beton Betonarme Boru ve Baca Elemanları Üretim Makinesi 30 adet
7.Donatı (Metal İskelet) Makinesi 3 adet
8.Parke ve Plak Taşı Üretim Makinesi 4 adet
9.Bordür Üretim Makinesi 2 adet
10.Beton Yayma Makinesi 2 adet
11.Hazır Beton Santrali 10 adet
12.Transmikser 10 adet
13. Beton Pompası 2 adet
- İsteklinin yıllık toplam en az 800.000 m2 parke ve plaktaşı üretim kapasitesine sahip İstanbul İli Avrupa ve Asya yakası sınırları içerisinde en az 1 (Bir)' er adet olmak üzere toplam en az 2 (İki) adet parke ve plak taşı üretim tesisi kendi malı olacaktır.
- İsteklinin yıllık toplamı en az 100.000 m3 beton/betonarme boru ve bağlantı elemanları üretimi kapasitesine sahip İstanbul İli Avrupa ve Asya yakası sınırları içerisinde en az 1 (Bir)' er adet olmak üzere toplam en az 2 (İki) adet Beton/BetonarmeBoru ve Bağlantı elemanları Üretim Tesisi kendi malı olacaktır.
- İsteklinin yıllık toplamı en az 120.000 m3 hazır beton üretimi kapasitesine sahip İstanbul İli Avrupa ve Asya yakası sınırları içerisinde en az 1 (Bir)' er adet olmak üzere toplam en az 2 (İki) adet Hazır Beton ÜretimTesisi kendi malı olacaktır.
- İsteklinin yıllık toplamı en az 25.000 m3 beton bordür üretimi kapasitesine sahip İstanbul İli Avrupa ve Asya yakası sınırları içerisinde en az 1 (Bir)' er adet olmak üzere toplam en az 2 (İki) adet Beton Bordür Üretim Tesisi kendi malı olacaktır.
- Adayın veya isteklinin kendi malı olan tesis, makine, teçhizat ve diğer ekipman; ruhsat, demirbaş veya amortisman defterine kayıtlı olduğuna dair noter tespit tutanağı ya da yeminli mali müşavir raporu veya serbest muhasebeci mali müşavir ve mali müşavir raporu ile tevsik edilir.
- Geçici ithalle getirilmiş veya finansal kiralama yoluyla edinilmiş tesis, makine, teçhizat ve ekipmanın, kira sözleşmesinin sunulması ve ihalenin ilk ilan veya davet tarihine kadar olan kiralarının ödendiğinin belglenmesi şartı ile adayın veya isteklinin kendi malı sayılır.
- İş ortaklığında, tesis, makine, teçhizat ve ekipmanlar ortakların biri veya birkaçı tarafından sağlanır. Bu durumda iş ortaklığı tarafından ayrı ayrı olmak üzere ryhsat, demirbaş veya amortisman defterinde kayıtlı olduğuna dair noter tespit tutanağı ya da yeminli mali müşavir raporu veya serbest muhasebeci mali müşavir ve mali müşavir raporu ile tevsik edileceltir. Konsorsiyumda, tesis, makine, teçhizat ve ekipman ilişkin belgeler herbir ortağın kendi kısmı göz önünde bulundurularak ortaklardan ayrı ayrı istenir ve değerlendirilir.
- Bu üretimleri yapabileceğine dair kapasiteye ve makinelere sahip olduğunu ihale dosyasında tevsik etmelidir.“ düzenlemesi yer almaktadır.
Anılan düzenlemeye ihaleye ait İlan’ın 4.3.3’üncü maddesinde de yer verilmiştir.
Sözleşme Tasarısı’nın “İşe başlama ve bitirme tarihi” başlıklı 9’uncu maddesinde “9.1. Sözleşmenin imzalandığı tarihten itibaren 5 (beş ) gün içinde Yapım İşleri Genel Şartnamesi hükümlerine göre yer teslimi yapılarak işe başlanır.
9.2. Yüklenici taahhüdün tümünü, işyeri teslim tarihinden itibaren 925 (dokuzyüzyirmibeş ) gün içinde tamamlayarak geçici kabule hazır hale getirmek zorundadır. Sürenin hesaplanmasında; havanın fen noktasından çalışmaya uygun olmayan dönemi ile resmi tatil günleri dikkate alındığından, bu nedenlerle ayrıca süre uzatımı verilmez.
9.3. İşin müstakil kullanımına elverişli kısımları ve bitirme tarihleri:” düzenlemesi,
Anılan Sözleşme Tasarısı’nın “Teknik personel, makine, teçhizat ve ekipman bulundurulması” başlıklı 23’üncü maddesinde “23.1. Yüklenici, 23.3. maddesi uyarınca, İdareye bildirdiği teknik personelin onaylandığının kendisine bildirildiği tarihten itibaren aşağıda adet ve unvanları belirtilen teknik personeli iş programına göre iş yerinde bulundurmak zorundadır.
1 Adet-Proje Müdürü- İnşaat Mühendisi- Benzer işte 5 yıl tecrübeli olacaktır.
1 Adet-Şantiye Şefi- İnşaat Mühendisi- Benzer işte 5 yıl tecrübeli olacaktır.
4 Adet- Saha Mühendisi- İnşaat Mühendisi
2 Adet- İş Güvenliği Uzmanı- Mühendis
2 Adet- Harita Mühendisi- Harita Mühendisi
1 Adet- Elektrik Mühendisi- Elektrik Mühendisi
1 Adet- Makine Mühendisi- Makine Mühendisi
4 Adet İnşaat Teknikeri
2 Adet Harita Teknikeri
23.2. Yüklenici, yukarıda adet ve mesleki unvanı belirtilen teknik personeli iş programına göre iş başında bulundurmadığı takdirde;
1- Proje Müdürü inşaat mühendisi için 1250 TL/Gün
2- Şantiye şefi inşaat mühendisi için 1000 TL/Gün
3- İş Güvenliği Uzmanı için 750 TL/Gün
4- Her bir mühendis için 750 TL/Gün
5-Her bir tekniker için 750 TL/Gün
ceza müteakiben düzenlenecek ilk hakedişten kesilir.
23.3. Teknik personelin idareye bildirilmesi ve iş yerinde bulundurulmasıyla ilgili hususlarda Yapım İşleri Genel Şartnamesinde yer alan hükümler uygulanır.
23.4. Yüklenici, işe başlama tarihinden itibaren aşağıda cinsi, çeşidi, adedi ve kapasitesi belirtilen makine, teçhizat ve ekipmanı iş programına uygun olarak iş yerinde bulundurmak zorundadır.
Ekipmanlar Cinsi ve Çeşidi Gereken Minimum Adet Kesilecek Ceza TL/Gün/Adet
Yüzey Silme, Parlatma Makinesi 3 1.000
Reçine Kaplama Tesisi (Parke ve Plak Taşı) 1 2.000
Beton Yaş Döküm Eleman Makinesi 1 2.000
Kumlama Makinesi 2 5.000
Yükleyici (Loader) 5 2.000
Beton Betonarme Boru ve Baca Elemanları Üretim Makinesi 30 5.000
Donatı (Metal İskelet) Makinesi 3 5.000
Parke ve Plak Taşı Üretim Makinesi 4 5.000
Bordür Üretim Makinesi 2 1.000
Beton Yayma Makinesi 2 500
Hazır Beton Santrali 10 1.000
Transmikser 10 500
Beton Pompası 2 1.000
- İsteklinin yıllık toplam en az 800.000 m2 parke ve plaktaşı üretim kapasitesine sahip İstanbul İli Avrupa ve Asya yakası sınırları içerisinde en az 1 (Bir)' er adet olmak üzere toplam en az 2 (İki) adet parke ve plak taşı üretim tesisi kendi malı olacaktır.
- İsteklinin yıllık toplamı en az 100.000 m3 beton/betonarme boru ve bağlantı elemanları üretimi kapasitesine sahip İstanbul İli Avrupa ve Asya yakası sınırları içerisinde en az 1 (Bir)' er adet olmak üzere toplam en az 2 (İki) adet Beton/BetonarmeBoru ve Bağlantı elemanları Üretim Tesisi kendi malı olacaktır.
- İsteklinin yıllık toplamı en az 120.000 m3 hazır beton üretimi kapasitesine sahip İstanbul İli Avrupa ve Asya yakası sınırları içerisinde en az 1 (Bir)' er adet olmak üzere toplam en az 2 (İki) adet Hazır Beton ÜretimTesisi kendi malı olacaktır.
- İsteklinin yıllık toplamı en az 25.000 m3 beton bordür üretimi kapasitesine sahip İstanbul İli Avrupa ve Asya yakası sınırları içerisinde en az 1 (Bir)' er adet olmak üzere toplam en az 2 (İki) adet Beton Bordür Üretim Tesisi kendi malı olacaktır.
- Adayın veya isteklinin kendi malı olan tesis, makine, teçhizat ve diğer ekipman; ruhsat, demirbaş veya amortisman defterine kayıtlı olduğuna dair noter tespit tutanağı ya da yeminli mali müşavir raporu veya serbest muhasebeci mali müşavir ve mali müşavir raporu ile tevsik edilir.
- Geçici ithalle getirilmiş veya finansal kiralama yoluyla edinilmiş tesis, makine, teçhizat ve ekipmanın, kira sözleşmesinin sunulması ve ihalenin ilk ilan veya davet tarihine kadar olan kiralarının ödendiğinin belglenmesi şartı ile adayın veya isteklinin kendi malı sayılır.
- İş ortaklığında, tesis, makine, teçhizat ve ekipmanlar ortakların biri veya birkaçı tarafından sağlanır. Bu durumda iş ortaklığı tarafından ayrı ayrı olmak üzere ryhsat, demirbaş veya amortisman defterinde kayıtlı olduğuna dair noter tespit tutanağı ya da yeminli mali müşavir raporu veya serbest muhasebeci mali müşavir ve mali müşavir raporu ile tevsik edileceltir. Konsorsiyumda, tesis, makine, teçhizat ve ekipman ilişkin belgeler herbir ortağın kendi kısmı göz önünde bulundurularak ortaklardan ayrı ayrı istenir ve değerlendirilir.
- Bu üretimleri yapabileceğine dair kapasiteye ve makinelere sahip olduğunu ihale dosyasında tevsik etmelidir.” düzenlemesinin yer aldığı görülmüştür.
Yukarıda yer verilen düzenlemelerden ve idarece gönderilen cevabi yazıdan ihale konusu işin İstanbul Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinde yer alan caddelerin düzenleme yapımı işi olduğu, işin süresinin 925 gün olduğu, yüklenicinin 13 çeşit (toplam 75 adet) makine ekipmanı işe başlama tarihinden itibaren iş programına uygun olarak iş yerinde bulundurmak zorunda olduğu, bunlardan yıllık toplamı en az 800.000 m2parke ve plaktaşı üretim kapasitesine sahip toplam en az 2 (İki) adet parke ve plak taşı üretim tesisi, yıllık toplamı en az 100.000 m3 beton/betonarme boru ve bağlantı elemanları üretimi kapasitesine sahip toplam en az 2 (İki) adet beton/betonarme boru ve bağlantı elemanları üretim tesisi, yıllık toplamı en az 120.000 m3 hazır beton üretimi kapasitesine sahip toplam en az 2 (İki) adet hazır beton üretim tesisi, yıllık toplamı en az 25.000 m3 beton bordür üretimi kapasitesine sahip toplam en az 2 (İki) adet beton bordür üretim tesisinin isteklinin kendi malı olması gerektiği, bununla birlikte söz konusu tesislerin İstanbul İli Avrupa ve Asya yakasında birer adet olacak şekilde bulunması gerektiği anlaşılmaktadır.
Şikâyete konu ihalede 28 adet ihale dokümanı satın alındığı, ihaleye tek istekli tarafından teklif verildiği, ihalenin 17.07.2017 tarihinde onaylanan ihale komisyonu kararına göre ihalenin teklif veren tek istekli olan İston İstanbul Beton Eleman. ve Haz. Beton Fab. San. ve Tic. A.Ş. üzerinde bırakıldığı görülmüştür.
İhale dokümanında İstanbul İlinin Avrupa ve Asya yakası sınırları içerisinde en az 1’er (Birer) adet tesis bulundurmanın zorunlu tutulduğu, herhangi bir mesafe şartı olmaksızın böyle bir sınırlamanın getirilmesi ile kullanılacak olan makine, tesis ve ekipmanların İstanbul İli Avrupa ve Asya yakası sınırları dışından daha kısa mesafeden temin edilmesi imkânını ortadan kaldırdığı, ihale konusu işe ait mahal listesinden işin İstanbul’un 18 ilçesinde yapılacağının anlaşıldığı bunlardan 17’sinin Avrupa yakasında bulunduğu, yalnızca Adalar ilçesinin Anadolu yakasında bulunduğu, bahse konu tesislerde üretilecek olan malzemenin nevi bakımından taşınabilir nitelikte olduğu, Anadolu yakasında işin yapılacağı tek ilçe olan Adalara da Avrupa yakasındaki bir tesisten malzemenin naklinin yapılabileceği, ayrıca ulaşım ve nakliye giderlerinin zaten yükleniciye ait olduğu, idare için bunun bir ek maliyet oluşturmayacağı Avrupa yakasında istenenle aynı kapasitede Anadolu yakasında tesis istenmesinin yerinde olmadığı anlaşılmaktadır.
Öte yandan Şikâyete konu ihalede 28 adet ihale dokümanı satın alınmasına rağmen, ihaleye bir istekli tarafından teklif verildiği, söz konusu tek teklifin ise yaklaşık maliyetin %97’sine tekabül ettiği görülmektedir.
Yukarıda yer verilen tespitler ışığında idare tarafından yapılan iddia konusu düzenlemelerin rekabetin kısıtladığı ve kaynakların verimli kullanılmasını engellediği kanaatine varıldığından başvuru sahibinin bu iddiasının yerinde olduğu sonucuna varılmıştır.
2) Başvuru sahibinin 2’nci iddiasına ilişkin olarak:
Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Yapım işlerinde kısmi teklif” başlıklı 16.4.5’inci maddesinde “Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinin 29 uncu maddesinin beşinci fıkrasında, kendi başına proje bütünlüğü olan benzer nitelikli birden fazla yapım işinin paket halinde bir arada ihale edilmesinin öngörülmesi durumunda, her bir iş için ayrı teklif alınmasını sağlamak üzere kısmi teklif alma yoluyla ihale yapılabileceği hükme bağlanmış olup, bu hükmün uygulanmasına ilişkin olarak bazı hususların açıklanmasına gerek görülmüştür.
16.4.5.1. 4734 sayılı Kanunun 27‘nci maddesinde kısmi teklif verilip verilemeyeceğinin işin idari şartnamesinde belirtilmesinin zorunlu olduğu hükme bağlanmıştır. Bu hüküm uyarınca kısmi teklif verilmesine izin verip vermemek idarenin yetkisinde olup söz konusu yetkinin Kanunun temel ilkelerine uygun olarak kullanılması gerektiği açıktır. Bu çerçevede yapım işleri için, kendi başına proje bütünlüğü olan her bir yapım işinin ayrı ayrı ihale edilmesi esas olup, Yönetmeliğin anılan hükmü ve aşağıda yapılan açıklamalar doğrultusunda kısmi teklif alınması suretiyle ihale yapılması idarelerin yetki ve sorumluluğundadır…” düzenlemesi bulunmaktadır.
Yukarıda yer verilen mevzuat düzenlemesinden yapım işleri için, kendi başına proje bütünlüğü olan her bir yapım işinin ayrı ayrı ihale edilmesinin esas olduğu, bunun dışında kısmi teklif alınması suretiyle ihale yapılması idarelerin yetki ve sorumluluğunda olduğu anlaşılmaktadır.
Şikayete konu ihalede gerçekleştirecek olan işlerin birbirinden farklı projeleri olan ayrılabilecek nitelikte işler olmadığı bu bağlamda, proje bütünlüğü olan tek bir yapım işinin, işin yapılacağı yerleri baz alacak şekilde parçalara ayrılarak kısmi teklife açılmasının işin bir bütün şeklinde sağlıklı bir şekilde yürütülmesini aksatabileceği, kaldı ki ihalelerin kısmi teklife açılıp açılmayacağının idarenin takdirinde olduğu değerlendirildiğinden başvuru sahibinin söz konusu iddiası yerinde bulunmamıştır.
Sonuç olarak, yukarıda mevzuata aykırılığı belirlenen ihale işlemlerinin düzeltici işlemle giderilemeyecek nitelikte işlemler olduğu tespit edildiğinden, ihalenin iptali gerekmektedir.
Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun'un 65'inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,
Anılan Kanun'un 54'üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (a) bendi gereğince ihalenin iptaline,
Oybirliği ile karar verildi.
Hamdi GÜLEÇ
Başkan
Şinasi CANDAN
II. Başkan Osman DURU
Kurul Üyesi Erol ÖZ
Kurul Üyesi
Köksal SARINCA
Kurul Üyesi Dr. Ahmet İhsan ŞATIR
Kurul Üyesi Hasan KOCAGÖZ
Kurul Üyesi