KAMU İHALE KURUL KARARI
Toplantı No : 2015/054
Gündem No : 38
Karar Tarihi : 16.09.2015
Karar No : 2015/UH.I-2521
Şikayetçi:
A B S Özel Güvenlik Koruma Ve Eğit. Hiz. Tic. Ltd. Şti.
İhaleyi Yapan Daire:
Yüksek Öğrenim Kredi Ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü (Yurtkur Adana Bölge Müdürlüğü)
Başvuru Tarih ve Sayısı:
02.09.2015 / 74566
Başvuruya Konu İhale:
2015/89500 İhale Kayıt Numaralı "Özel Güvenlik" İhalesi
Kurumca Yapılan İnceleme ve Değerlendirme:
Karar:
TOPLANTIYA KATILAN ÜYELER:
Başkan V. II. Başkan: Kazım ÖZKAN
Üyeler: Ali Kemal AKKOÇ, Ahmet ÖZBAKIR, Mehmet Zeki ADLI, Hamdi GÜLEÇ, Mehmet AKSOY
BAŞVURU SAHİBİ:
ABS Özel Güvenlik Koruma ve Eğit. Hiz. Tic. Ltd. Şti.,
Refahiye Mah. 3. Sokak Salihoğlu Apt. No: 8/C ŞANLIURFA
İHALEYİ YAPAN İDARE:
Yurtkur Adana Bölge Müdürlüğü,
Reşatbey Mah. Ordu Cad. 62003 Sok. No: 4 Seyhan/ADANA
BAŞVURUYA KONU İHALE:
2015/89500 İhale Kayıt Numaralı “Özel Güvenlik” İhalesi
KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:
Yurtkur Adana Bölge Müdürlüğü tarafından 14.08.2015 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “Özel Güvenlik” ihalesine ilişkin olarak ABS Özel Güvenlik Koruma ve Eğit. Hiz. Tic. Ltd. Şti.nin 25.08.2015 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 25.08.2015 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 02.09.2015 tarih ve 74566 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 02.09.2015 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.
Başvuruya ilişkin olarak 2015/2268 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.
KARAR:
Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.
İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, idarece tekliflerinin banka referans mektuplarının üzerinde "referans mektubudur" ibaresinin ve düzenlenme tarihinin bulunmaması nedeniyle değerlendirme dışı bırakıldığı, ancak teklif dosyası içinde sundukları evrakın banka referans mektubu olduğunun anlaşıldığı, referans mektuplarında tarih ibaresi olmasa bile söz konusu belgenin teminat mektubunun bir parçası olduğunun aşikar olduğu, banka kayıtlarına bakıldığında teklif dosyasında sunulan teminat mektubunun üzerinde tarih bulunduğu ve referans mektubu ile teminat mektubunun da aynı bankadan çıkarılıp aynı kişiler tarafından imzalandığı, bunun da referans mektubun tarihinin 12.08.2015 olduğunu gösterdiği, yani ilk ilan tarihinden sonra düzenlenmiş olduğu, ayrıca referans mektubuna ilişkin düzenleyen bankadan teyit alınması gerektiği iddiasına yer verilmiştir.
Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.
İdari Şartname’nin 2’nci maddesinin (a) bendinde ihale konusu işin adının “Özel Güvenlik” alımı olduğu, şikâyete konu ihalenin ilan tarihinin 14.07.2015 olduğu, 14.08.2015 tarihinde yapılan ihaleye 7 isteklinin katıldığı, 17.08.2015 tarihli ihale komisyonu kararı ile başvuru sahibi firmanın teklifinin, sunulan banka referans mektubunda belgenin ilk ilan tarihinden sonra düzenlendiğine dair herhangi bir tarihin belirtilmemesi ve evrakın üzerinde “banka referans mektubu” olduğuna dair bir ibare bulunmaması gerekçesiyle değerlendirme dışı bırakıldığı tespit edilmiştir.
İdarece düzenlenen 14.08.2015 tarihli “Uygun Olmayan Belgelerin Uygun Sayılmama Gerekçeleri” ne ilişkin tutanakta da başvuru sahibi ABS Özel Güvenlik Koruma ve Eğt. Hizm. Ltd. Şti. tarafından İdari Şartnamenin 7.4.1’inci maddesine göre istenen banka referans mektubu yerine sunduğu belgenin banka referans mektubu şartlarını taşımaması ve düzenleme tarihinin bulunmaması hususlarının anılan isteklinin teklifinin uygun sayılmaması gerekçesi olarak belirtildiği görülmüştür.
İdari Şartnamenin “Ekonomik ve mali yeterliğe ilişkin belgeler ve bu belgelerin taşıması gereken kriterler” üst başlıklı 7.4.1 inci maddesinde; “İsteklinin teklif ettiği bedelin % 10'undan az olmamak üzere bankalar nezdindeki kullanılmamış nakdi veya gayrinakdi kredisi ya da üzerinde kısıtlama bulunmayan mevduatını gösteren banka referans mektubu sunması zorunludur. Banka referans mektubunun ilk ilan veya davet tarihinden sonra düzenlenmiş olması zorunludur.
Yukarıdaki kriter, mevduat ve kredi tutarları toplanmak ya da birden fazla banka referans mektubu sunulmak suretiyle de sağlanabilir.
İş ortaklığında, ortaklardan biri, birkaçı veya tamamı tarafından ortaklık oranına bakılmaksızın bu yeterlik kriteri sağlanabilir.”düzenlemesi,
Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Bankalardan temin edilecek belgeler” başlıklı 34 üncü maddesinde; “Mali durumu göstermek üzere bankalardan temin edilecek yeterlik belgesi, banka referans mektubudur. Banka referans mektubu, Türkiye’de veya yurt dışında faaliyet gösteren bankalardan temin edilebilir. Banka referans mektubunun ilk ilan veya davet tarihinden sonra düzenlenmiş olması zorunludur.
Banka referans mektubuna ilişkin yeterlik kriterleri aşağıdaki esaslara göre belirlenir:
a) Açık ihale usulüyle yapılan ihaleler ile Kanunun 21 inci maddesinin (b) ve (c) bentlerine göre yapılan ihalelerde; isteklinin bankalar nezdindeki kullanılmamış nakdi veya gayrinakdi kredisi ya da üzerinde kısıtlama bulunmayan mevduatı, teklif edilen bedelin % 10’undan az olamaz.
b) Belli istekliler arasında ihale usulüyle yapılan ihaleler ile Kanunun 21 inci maddesinin (a), (d) ve (e) bentlerine göre yapılan ihalelerde; aday veya isteklinin bankalar nezdindeki kullanılmamış nakdi veya gayrinakdi kredisi ya da üzerinde kısıtlama bulunmayan mevduatı, yaklaşık maliyetin % 5’i ile % 15’i aralığında idare tarafından belirlenecek parasal tutardan az olamaz.
c) Yukarıdaki bentlerde belirtilen kriterler, mevduat ve kredi tutarları toplanmak ya da birden fazla banka referans mektubu sunulmak suretiyle de sağlanabilir.
İş ortaklığında, ortaklardan biri, birkaçı veya tamamı tarafından ortaklık oranına bakılmaksızın bu yeterlik kriteri sağlanabilir. Konsorsiyumda ise bu belgelerin her bir ortak tarafından, kendi kısmı için belirlenen yeterlik kriterini sağlayacak şekilde sunulması gerekir.
Gerek görüldüğünde, banka referans mektubunun teyidi ilgili bankanın genel müdürlüğünden veya şubesinden idarelerce yapılır. Yapılan teyitlerin bankanın en az iki yetkilisinin imzasını taşıması zorunludur.” hükmü yer almaktadır.
Yukarıda belirtilen mevzuat açıklamaları uyarınca ihaleye teklif veren isteklilerin teklif ettiği bedelin %10'undan az olmamak üzere bankalar nezdindeki kullanılmamış nakdi veya gayri nakdi kredisi ya da üzerinde kısıtlama bulunmayan mevduatını gösteren banka referans mektubu sunmasının zorunlu olduğu, banka referans mektubunun ilk ilan tarihinden sonra düzenlenmiş olması gerektiği belirtilmiştir.
Başvuru sahibi istekli ABS Özel Güvenlik Koruma ve Eğt. Hizm. Ltd. Şti. tarafından verilen teklif dosyası incelendiğinde, anılan istekli tarafından mali durumunu göstermek amacıyla Finansbank Şanlıurfa Şubesi tarafından düzenlenen bila tarihli ve başlıksız bir belgenin sunulduğu görülmüştür.
Yukarıda yer verilen hükümler uyarınca, banka referans mektubunun ilan tarihinden sonra düzenlenmiş olmasının zorunlu olduğu dikkate alındığında, başvuru sahibi istekli tarafından sunulan banka referans mektubunun ilk ilan tarihinden sonraki bir tarihi taşımasının gerekmesine karşılık, belgenin hangi tarihte düzenlendiğinin belge üzerinde bir tarih bulunmaması sebebiyle anlaşılamadığı, söz konusu tarihin yeterlik belgesi niteliğindeki banka referans mektubunun asli bir unsuru olması nedeniyle de bilgi eksikliği kapsamında kabul edilemeyeceği ve dolayısıyla tamamlatılamayacağı anlaşılmış olup, başvuru sahibinin teklifinin idarece bu gerekçeyle uygun bulunmaması işleminde mevzuata aykırılık olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Diğer taraftan idarece isteklilere verilen KİK025.0/H nolu standart form üzerinde
“Banka Referans Mektubu” başlığı bulunmakta olup, başvuru sahibinin sunmuş olduğu belgede herhangi bir başlığa yer verilmediği görülmüş olsa da belgenin içerik itibariyle incelenmesinde banka referans mektubunda olması gereken
isteklinin unvanı,
mevduat, gayrinakdi kredisi, nakdi kredisi,
banka yetkililerinin adı, unvanı ve imzaları gibi hususların yer aldığı,
banka referans mektubunun ihale sürecindeki fonksiyonunun isteklinin mali durumunu göstermek olduğu ve içeriği itibariyle banka referans mektubu niteliğinde olduğu görülen söz konusu belgenin sırf başlığında “banka referans mektubu” yazmaması gerekçesiyle idarece kabul edilmemesi işleminde mevzuata uyarlık bulunmadığı anlaşılmıştır.
Bu itibarla başvuru sahibinin “banka referans mektubu” olarak sunmuş olduğu belgede tarih olmaması nedeniyle idarece söz konusu belgenin geçerli olarak kabul edilmemesinde mevzuata herhangi bir aykırılık bulunmadığı idarece başvuru sahibinin teklifinin değerlendirme dışı bırakılmasının yerinde olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun'un 65'inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,
Anılan Kanun'un 54'üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (c) bendi gereğince itirazen şikâyet başvurusunun reddine,
Oybirliği ile karar verildi.
Kazım ÖZKAN
Başkan V.
II. Başkan
Ali Kemal AKKOÇ
Kurul Üyesi Ahmet ÖZBAKIR
Kurul Üyesi Mehmet Zeki ADLI
Kurul Üyesi
Hamdi GÜLEÇ
Kurul Üyesi Mehmet AKSOY
Kurul Üyesi