Şu an tarayıcınız Javascript kullanımını engelliyor ya da desteklemiyor.

Sitemizi verimli gezebilmeniz için tarayıcınızın Javascript özelliğini açmanız gerekmektedir.

KİK Kararları Mahkeme Kararları Hakkında Mahkeme Kararı Olan KiK Kararları Detaylı Arama
3213 Sayılı Maden Kanununun Geçici 29 uncu Maddesi Kapsamında Devam Eden Kamu İhale Sözleşmelerinde, Yer Altındaki Maden İşlerinde Meydana Gelen Maliyet Artışları İçin Fiyat Farkı Ödenmesine İlişkin Kararın Yürürlüğe Konulması Hakkında Bakanlar Kurulu Kararı Yazdır
24 Haziran 2015, Çarşamba

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu kapsamındaki idareler tarafından sözleşmeye bağlanan yer altı maden işlerinde uygulanacak ek fiyat farkı hesabına ilişkin usul ve esasların belirlenmesi amacıyla; 3213 Sayılı Maden Kanununun Geçici 29 uncu Maddesi Kapsamında Devam Eden Kamu İhale Sözleşmelerinde, Yer Altındaki Maden İşlerinde Meydana Gelen Maliyet Artışları İçin Fiyat Farkı Ödenmesine İlişkin Kararın Yürürlüğe Konulması Hakkında Bakanlar Kurulu Kararı, 24.06.2015 tarihli ve 29396 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

 


 

24 Haziran 2015 ÇARŞAMBA

Resmî Gazete

Sayı : 29396

BAKANLAR KURULU KARARI

Karar Sayısı : 2015/7728                                                                             

3213 sayılı Maden Kanununun geçici 29 uncu maddesi kapsamında devam eden kamu ihale sözleşmelerinde, yer altındaki maden işlerinde meydana gelen maliyet artışları için fiyat farkı ödenmesine ilişkin ekli Kararın yürürlüğe konulması; Maliye Bakanlığının 29/5/2015 tarihli ve 5083 sayılı yazısı üzerine, anılan Kanunun mezkur maddesine göre, Bakanlar Kurulu’nca 29/5/2015 tarihinde kararlaştırılmıştır.

 

29/5/2015 TARİHLİ VE 2015/7728 SAYILI KARARNAMENİN EKİ

KARAR

Amaç

MADDE 1- (1) Bu Kararın amacı, 4/1/2002 tarihli ve 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu kapsamındaki idareler tarafından sözleşmeye bağlanan yer altı maden işlerinde uygulanacak ek fiyat farkı hesabına ilişkin usul ve esasların belirlenmesidir.

Kapsam

MADDE 2- (1) Bu Karar, 4734 sayılı Kanuna göre ihale edilen, 5/1/2002 tarihli ve 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanununa göre Türk parası üzerinden sözleşmeye bağlanan ve konusu yer altındaki madencilik faaliyetleri olan hizmet alımlarında 4/6/1985 tarihli ve 3213 sayılı Maden Kanununun geçici 29 uncu maddesi gereğince ödenecek fiyat farkını kapsar.

Dayanak

MADDE 3- (1) Bu Karar, 3213 sayılı Kanunun geçici 29 uncu maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4- (1) Bu Kararın uygulanmasında;

a) Ortalama ücret maliyeti: Yüklenici tarafından 11/9/2014 tarihinden önce maden çıkarma işlerine başlanan ve bu kapsamda linyit ve taşkömürü çıkarılan işyerlerinde yer altında çalışan işçilere ücret, prim, ikramiye, sosyal yardım ve benzeri adlar altında yapılan ödemelerin tamamı dâhil olmak üzere 2014 yılının ilk sekiz ayında ödenen brüt ücret tutarının aylık ortalamasını,

b) Referans ortalama ücret maliyeti: İdare tarafından 4735 sayılı Kanun kapsamında yürütülmesi kaydıyla, 11/9/2014 tarihinden önce maden çıkarma işlerine başlanan ve bu kapsamda linyit ve taşkömürü çıkarılan diğer işyerlerinde yeraltında çalışan emsal işçilere ücret, prim, ikramiye, sosyal yardım ve benzeri adlar altında yapılan ödemelerin tamamı dâhil olmak üzere 2014 yılının ilk sekiz ayında ödenen brüt ücret tutarının aylık ortalamasını,

ifade eder.

(2) Bu Kararda tanımı bulunmayan hususlar hakkında 27/6/2013 tarihli ve 2013/5215 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan 4734 Sayılı Kamu İhale Kanununa Göre İhale Edilen Hizmet Alımlarında Uygulanacak Fiyat Farkına ilişkin Esaslarda yer alan tanımlar esas alınır.

Fiyat farkı hesabı

MADDE 5- (1) 3213 sayılı Kanunun ek 9 uncu maddesi ile 22/5/2003 tarihli ve 4857 sayılı İş Kanununun 53 ve 63 üncü maddeleri gereğince yapılacak fiyat farkı hesabında aşağıdaki formül uygulanır:

 

F= (F1+ F2+ F 3) x 0,90 olmak üzere,

F1 (Ücret Maliyetindeki Artış) = An x Y x ( Pn- 1)

ilave_farki_verilecek_malzemelerin_fiyatlari

F2 (Çalışma Saatlerinin Azaltılması) = An x Y x a x [(Çö - Çs)/Çö]

F3 (Yıllık Ücretli İzin Sürelerinin Artışı) = An x Y x a x [(4/365)]

 

(2) Birinci fıkrada geçen formülde yer alan;

a) F: Toplam fiyat farkını (TL),

b) An: İlk geçici hakedişte (n=1) olmak üzere (n) inci hakedişte; birim fiyatlı işlerde uygulama ayında gerçekleşen iş kalemlerinin miktarının sözleşme fiyatlarıyla çarpılması onucu bulunan tutarın; götürü bedel işlerde ise uygulama ayında gerçekleşen ilerleme yüzdesiyle sözleşme bedelinin çarpılması sonucu bulunan tutarın 4734 Sayılı Kamu İhale Kanununa Göre İhale Edilen Hizmet Alımlarında Uygulanacak Fiyat Farkına İlişkin Esaslar kapsamında hesaplanmış fiyat farkı dahil toplamını,

c) Pn: İlk geçici hakedişte (n=1) olmak üzere (n) inci hakedişte, ücret maliyetindeki artış katsayısını,

ç) a: Sosyal Güvenlik Kurumu Asgari İşçilik Tespit Komisyonunca Belirlenen Çeşitli İşkollarına Ait Asgari İşçilik Oranlarını Gösterir Tebliğin eki cetvelde madenin kazılması ve çıkarılması için belirlenen asgari işçilik oranından düşük ve 0,65’ten yüksek olmamak kaydıyla her bir sözleşme için onaylı iş programı ile mali tablolar dikkate alınarak belirlenen işçilik oranı katsayısını,

d) Y: 2014 ve daha önceki yıllara ilişkin Sosyal Güvenlik Kurumu onaylı Aylık Prim ve Hizmet Belgeleri ile faaliyet gerekleri dikkate alınarak her bir sözleşme için hesaplanan ve idarece onaylanan, a katsayısı içindeki yeraltı işçilik oranını; 2014 yılından sonra başlayan linyit ve taşkömürü çıkarma faaliyetlerinde ise emsal işletme dikkate alınarak tespit edilen ve idarece onaylanan, a katsayısı içindeki yeraltı işçilik oranını,

e) İo: Ortalama ücret maliyetini; 11/9/2014 tarihinden sonra fiilen maden çıkarma faaliyetlerine başlanması nedeniyle ortalama ücret maliyeti hesaplanamayan işlerde ise referans ortalama ücret maliyetini,

f) İn: 2014 yılının ikinci altı ayında geçerli olan asgari ücretin iki katını,

g) Çö: 31/12/2014 itibarıyla geçerli haftalık çalışma süresini,

ğ) Çs: Uygulama ayındaki haftalık çalışma süresini,

ifade eder.

(3) 4857 sayılı Kanunun 41 inci maddesi gereğince yapılacak fiyat farkı hesabında, yüklenicinin ihale konusu işte görev alan işçiye 4857 sayılı Kanun gereğince fazla çalışma yaptırması durumunda, haftalık olarak 4857 sayılı Kanunun 41 inci maddesinde yer alan saat sınırını aşan her bir saat fazla çalışma için, normal çalışma ücretinin saat başına düşen miktarının yüzde yüz oranında arttırılması suretiyle işçi ücretinin ödenmesini kılacak brüt maliyet fiyat farkı olarak ödenir. Bu fıkranın uygulanması için kontrol teşkilatı tarafından fazla çalışma durumunun ve işçilere gerekli ödemelerinin yapıldığının tutanakla tespiti gerekir ve bu tutanak ödeme belgesine eklenir.

Uygulama esasları

MADDE 6- (1) Bu Kararın uygulanması sonucu ilave olarak ödenecek tutarlar ek fiyat farkı olup yüklenici ile idare arasında imzalanan sözleşme bedelini değiştirmez.

(2) 11/9/2014 tarihinden önce sözleşme süresi biten ancak idarenin izni ile cezalı çalışılan işlerde bu Karar kapsamında fiyat farkı hesaplanmaz.

(3) İhalesi 11/9/2014 tarihi ve sonrasında yapılan işlerin sözleşmelerinde bu Karar kapsamında fiyat farkı ödemesi yapılmaz.

(4) 5 inci maddenin birinci fıkrasındaki formülde yer alan F1 değeri için a ve Y değerleri hesaplanırken; 11/9/2014 tarihinden önce ücret, prim, ikramiye, sosyal yardım ve benzeri adlar altında yapılan ödemelerin tamamı dahil olmak üzere toplam ücret tutarı asgari ücretin iki katından fazla olan işçiler dikkate alınmaz.

(5) İhale dokümanında personel sayısının belirlendiği, haftalık çalışma saatinin tamamının idarede kullanılmasının öngörüldüğü ve ihale dokümanındaki düzenleme gereğince çalışacak işçilere asgari ücretin yüzde yüz fazlasına kadar ödeme yapılacağının belirtildiği işçilikler için 5 inci maddenin birinci fıkrasındaki formülde yer alan F1 değeri fiyat farkı hesabında dikkate alınmaz.

(6) Beşinci fıkra gereğince uygulama yapılan işlerde 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu uyarınca çalıştırılan işçinin idari şartnameye göre 11/9/2014 tarihinden önce hesaplanan brüt maliyeti ile uygulama ayındaki asgari ücretin yüzde yüz fazlasının brüt maliyeti arasındaki fark yükleniciye ek fiyat farkı olarak ödenir. Ancak ihale dokümanında asgari ücretin yüzde yüz fazlasına kadar ödeme yapılacağının belirtildiği işçilikler için 4734 Sayılı Kamu İhale Kanununa Göre İhale Edilen Hizmet Alımlarında Uygulanacak Fiyat Farkına İlişkin Esasların 6 ncı maddesi gereğince hesaplanan fiyat farkı bu fıkra kapsamında hesaplanan farktan düşülerek uygulama yapılır. Bu kapsamda ihale dokümanında işçilere asgari ücretin yüzde yüz fazlası veya daha yüksek ödeme yapılacağının belirtildiği işçilikler için bu fıkra kapsamında ek fiyat farkı hesaplanmaz.

Yürürlük

MADDE 7- (1) Bu Karar yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 8- (1) Bu Karar hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

 
< Önceki   Sonraki >
[ Geri ] [ Yukarı ]

İçerik İstatistiği

KiK Kararları: 13.224 Karar
 - Bu Hafta (21.07-25.07): 0
 - Geçen Hafta(14.07-20.07): 0
 - Bu Ay (Temmuz): 21
 - Geçen Ay (Haziran): 25
Kategori: 162
Haberler: 748

Abone İstatistiği

4 misafir ve 3 abone bağlı
Abone Sayısı: 9082
Abone Oranları:
  - Giriş (1 ay): % 4,61
  - Bronz (3 ay): % 0,66
  - Gümüş (6 ay): % 0,66
  - Altın (12 ay): % 28,95
  - Kamu Altın (12 ay): % 65,13
Ziyaretçi Sayısı: 12.366.890
Final Bilgi Hizmetleri     kikkararlari.com facebook     kikkararlari.com twitter
256-Bit GeoTrust SSL Sertifika
Ödeme Seçenekleri
Bu Sayfayı Paylaş X

"Bilginin Kısa Yolu.."