Kamu ihale kurumu(kik) 2007 yılı kamu alımı istatistiklerini açıkladı:
2007 yılında 66 milyar YTL kamu alımı yapıldı…
İhale usullerine göre sayısal bazda mal alımı, parasal bazda yapım işi ihaleleri ilk sırada…
Açık ihale usulü ile 127 bin 307 sözleşme imzalandı …
Kamu geçen yıl 10 milyar YTL tasarruf etti…
2007 yılında 64 bin 324 yüklenici ihale aldı…
Kanun kapsamında gerçekleştirilen alımların yüzde 1.5’inde yerli istekli lehine fiyat avantajı uygulandı…
Sağlık bakanlığı en çok ihale yapan bakanlık…
4 bin 7 kişi ya da kuruluş kamu ihalelerinden yasaklı…
Kamu ihale kurulu 1048 ihaleyi iptal etti…
2007 YILINDA 66 MİLYAR YTL KAMU ALIMI YAPILDI
Kamu İhale Kurumu, 2007 yılı kamu alımları verilerinin değerlendirildiği ''2007 Yılı Kamu Alımı İstatistikleri''ni açıkladı.
Kamu kurumlarının 2007 yılında, toplam 178 bin 944 ihaleyaptığı belirlendi.
Kamu İhale Kurumu'na ise kamu kurumlarının 2007 yılında yaptığı kısmi teklife açık olmayan 121 bin 776, kısmi teklife açık 12 bin 509 adet olmak üzere toplam 134 bin 285 adet ihaleyeilişkin veri ulaştı.
Kamu kurumlarının 2007 yılında gerçekleştirdiği toplam 178 bin 944 ihalenin yüzde 75’ine (134 bin 285 adet ihale) ilişkin ihale bilgisi Kamu İhale Kurumu’na iletildi.
Kamu kurumları, ihale bilgisini gönderdiği 134 bin 285 ihaleye ilişkin olarak, 148 bin 969’u kanun kapsamındaki ihale usullerine göre, 30 bin 859’u istisna kapsamındaki alımlara ilişkin olmak üzere toplam 179 bin 828 ihale sözleşmesigerçekleştirdi.
İhale sözleşme bilgilerine göre, 52.8 milyar YTL’si ihale usullerine göre, 8.2 milyar YTL’si de istisna kapsamında olmak üzere 61 milyar YTL kamu alımı gerçekleştirildi.
Doğrudan temin yoluyla yapılan 5 milyar YTL’lik alımla birlikte, geçen yıl, mal ve hizmet alımları ile yapım işleri kapsamında toplam 66 milyar YTL kamu alımıyapıldı.
2006 yılında ise,kamu kurumları 172 bin 649 ihale yaparken, Kamu İhale Kurumu’na 122 bin 570 ihaleye ilişkin veri ulaştırmıştı. Kamu kurumları bu ihalelere ilişkin olarak, 137 bin 857’si kanun kapsamındaki ihale usullerine göre, 28 bin 168’i istisna kapsamındaki alımlara ilişkin olmak üzere toplam 166 bin 25 ihale sözleşmesi gerçekleştirmişti.
Aynı dönemde, mal ve hizmet alımları ile yapım işleri için; ihale usullerine göre 29.3 milyar YTL, istisna kapsamında 4.9 milyar YTL, doğrudan temin yoluyla 4.8 milyar YTL olmak üzere toplam 39.2 milyar YTL kamu alımıyapılmıştı.
Toplam ihalelere ilişkin olarak, kuruma ulaşan verilere göre; 2007 yılında 2006 yılına göre, sayısal olarak yüzde 9.6 oranında artış gerçekleşirken, parasal olarak artış oranı ise yüzde 69’a ulaştı. Parasal artışın yüksek olmasında, 2007 yılında gerçekleştirilen altyapı yatırımı niteliği taşıyan büyük tutarlı ihaleler etkili oldu.
Kamu kurumları 2007 yılında gerçekleştirilen ihalelerin yüzde 75’ine ilişkin veriyi Kamu İhale Kurumu’na ulaştırırken, bu oran 2006 yılında yüzde 71 düzeyinde gerçekleşmişti.
İHALE USULLERİNE GÖRE SAYISAL BAZDA MAL ALIMI, PARASAL BAZDA YAPIM İŞİ İHALELERİ İLK SIRADA
Kuruma ulaşan verilere göre, ihale yoluyla yapılan alımlarda sayısal bazda mal alımı, parasal bazda yapım işi ihaleleri ilk sırada yer aldı.
Kanun kapsamında yapılan ihaleler sonucunda imzalanan 148 bin 969 adet (52.8 milyar YTL) sözleşmenin 88 bin 108’ini (13 milyar YTL) mal alımı, 40 bin 163’ünü (16.1 milyar YTL) hizmet alımı, 20 bin 698’ini (23.7 milyar YTL) yapım işleri oluşturdu.
İstisna kapsamında yapılan ihaleler sonucunda imzalanan 30 bin 859 adet (8.2 milyar YTL) sözleşmenin ise 23 bin 697 adedini (4.7 milyar YTL) mal alımı, 6 bin 611 adedini (1.4 milyar YTL) hizmet alımı, 551 adedini (2 milyar YTL) yapım işleri oluşturdu.
Günlük ve küçük ölçekli alımları içeren doğrudan temin yoluyla yapılan alımlarda ise, mal alımı 3.6 milyar YTL, hizmet alımı 1.2 milyar YTL, yapım işleri ise 275 milyon YTL düzeyinde gerçekleşti.
AÇIK İHALE USULÜ İLE 127 BİN 307 SÖZLEŞME İMZALANDI
2007 yılında kanun kapsamında imzalanan 148 bin 969 sözleşmenin 127 bin 307’si Açık İhale, 20 bin 806’sı Pazarlık, 856’sı ise Belli İstekliler Arasında İhale Usulüyle yapılan ihaleler çerçevesinde gerçekleştirildi.
Parasal bazda bakıldığında ise, ihale usullerine göre yapılan toplam 52.8 milyar YTL kamu alımının, 46 milyar YTL’si Açık İhale Usulü, 5.2 milyar YTL’si Pazarlık Usulü, 1.6 milyar YTL’si ise Belli İstekliler Arasında İhale Usulü ile yapıldı.
KAMU GEÇEN YIL 10 MİLYAR YTL TASARRUF ETTİ
2007 yılında, kamu kurumlarının mal ve hizmet alımı ile yapım işlerinde belirlediği yaklaşık maliyet toplamı 62.8 milyar YTL iken, imzaladıkları sözleşme bedeli ise 52.8 milyar YTL düzeyinde gerçekleşti.
Yaklaşık maliyet ile sözleşme bedelleri ihale türlerine göre oranlandığında, mal ve hizmet alımları ile yapım işlerinde sözleşme bedeli, yaklaşık maliyetin ortalama
yüzde 84’ü oranında gerçekleşti ve kamunun bu dönemdeki tasarrufu 10 milyar YTL düzeyinde oldu.
Bu oran, mal alımı ve yapım işlerinde yüzde 81 olarak gerçekleşirken, hizmet alımı ihalelerinde yüzde 92 oldu.
Bu durumda, yaklaşık maliyeti 100 YTL olan bir alımın, hizmet alımlarında 92 YTL’ye, mal alımlarında ve yapım işlerinde ise 81 YTL’ye ihale edildiği belirlendi.
İhale usulleri açısından bakıldığında ise, sözleşme bedelinin yaklaşık maliyete oranı, Açık İhale Usulünde yüzde 83, Belli istekliler Arasında İhale usulünde yüzde 88, Pazarlık Usulünde ise yüzde 90 oranında gerçekleşti.
Bu verilere göre, 100 YTL yaklaşık maliyeti olan bir alımın Açık İhale Usulünde 83 YTL’ye, Belli İstekliler Arasında İhale Usulünde 88 YTL’ye, Pazarlık Usulünde 90 YTL’ye ihale edildiği belirlendi.
2007 YILINDA 64 BİN 324 YÜKLENİCİ İHALE ALDI
2007 yılında gerçekleşen 134 bin 285 adet ihaleyeyönelik yapılan 179 bin 828 ihale sözleşmesi 64 bin 324 yüklenici ile gerçekleştirildi. Mal alım ihalelerinde bir yüklenici ortalama 4 adet ihale sözleşmesine imza atarken, hizmet alımı ihalelerinde ve yapım işi ihalelerinde ise bu oran 2 adet olarak gerçekleşti.
Yükleniciler uyruğuna göre incelendiğinde ise, geçen yıl yapılan toplam 179 bin 828 ihale sözleşmesinin yüzde 99.36’sının(63 bin 915 adet) yerli yüklenicilerle, yüzde 0.64’ünün( 409 adet) ise yabancı yüklenicilerle imzalandığı belirlendi. Yabancı yüklenicilerin 233 adedini Avrupa Birliği ülkeleri, 76 adedini ABD, 100 adedini ise diğer ülkelerden yükleniciler oluşturdu.
Yüklenicilerin uyruğuna göre parasal bazda yapılan değerlendirmede ise geçen yıl, gerçekleştirilen ihale sözleşmelerinin yüzde 92.93’ünün(56.7 milyar YTL) yerli yüklenicilerle, yüzde 7.07’sinin (4.3 milyar YTL) ise yabancı yüklenicilerle yapıldığı belirlendi.
KANUN KAPSAMINDA GERÇEKLEŞTİRİLEN ALIMLARIN YÜZDE 1.5’İNDE YERLİ İSTEKLİ LEHİNE FİYAT AVANTAJI UYGULANDI
Geçen yıl Kanun kapsamında gerçekleştirilen kamu alımlarının (52.8 milyar YTL) sayısal olarak yüzde 1.5’inde (2 bin 235 adet) yerli istekli lehine fiyat avantajı uygulandı. Yerli istekli lehine fiyat avantajı uygulanan ihalelerin parasal tutarı ise 7.7 milyar YTL (yüzde 14.6) düzeyinde gerçekleşti.
SAĞLIK BAKANLIĞI EN ÇOK İHALE YAPAN BAKANLIK
2007 yılında kanundaki ihale usulleri ve istisna kapsamında yapılan ihaleler sonucunda imzalanan toplam 179 bin 828 ihale sözleşmesinin dağılımında bakanlıklar arasında yapılan karşılaştırmada, sayısal dağılımda, Sağlık Bakanlığı 41 bin 618 ihale sözleşmesi ile ilk sırada, Milli Eğitim Bakanlığı 29 bin 928 ihale sözleşmesi ile ikinci, Milli Savunma Bakanlığı 12 bin 79 ihale sözleşmesi ile üçüncü, Çevre ve Orman Bakanlığı 5 bin 259 ihale sözleşmesi ile dördüncü, İçişleri Bakanlığı 3 bin 786 ihale sözleşmesi ile beşinci sırada yer aldı.
Geçen yıl ihale usulleri, istisna ve doğrudan temin yoluyla yapılan toplam 66 milyar YTL kamu alımına bakanlıklar açısından bakıldığında, Sağlık Bakanlığı 5.4 milyar YTL ile birinci, Milli Savunma Bakanlığı 4.1 milyar YTL ikinci, Ulaştırma Bakanlığı 3.7 milyar YTL ile ile üçüncü, Milli Eğitim Bakanlığı 3 milyar YTL ile dördüncü, İçişleri Bakanlığı 1.3 milyar YTL ile beşinci sırada yer aldı.
Öte yandan, Belediyeler bu dönemde toplam 29 bin 737, KİT’ler 28 bin 662, Yüksek Öğretim Kurumları ise 11 bin 981 ihale sözleşmesine imza attı. Parasal bazda bakıldığında ise KİT’ler 20.5 milyar YTL, Belediyeler 17.4 milyar YTL, Yüksek Öğretim Kurumları ise 3.1 milyar YTL alım gerçekleştirdi.
Belediyeler tarafından gerçekleştirilen 29 bin 737 ihale sözleşmesine sayısal olarak bakıldığında, İstanbul İli Belediyeleri ve Belediye Şirketleri 10 bin 12 ihale sözleşmesi ile birinci, İzmir İli Belediyeleri ve Belediye Şirketleri 1576 ihale sözleşmesi ikinci, Ankara İli Belediyeleri ve Belediye Şirketleri 1458 ihale sözleşmesi ile üçüncü, Antalya İli Belediyeleri ve Belediye Şirketleri 1033 ihale sözleşmesi ile dördüncü, Konya İli Belediyeleri ve Belediye Şirketleri 788 ihale sözleşmesi ile beşinci sırada yer aldı.
Belediyeler tarafından yapılan toplam 17.4 milyar YTL tutarındaki alımlara bakıldığında, İstanbul İli Belediyeleri ve Belediye Şirketleri 6 milyar YTL ile birinci, Ankara İli Belediyeleri ve Belediye Şirketleri 2 milyar YTL ile ikinci, İzmir İli Belediyeleri ve Belediye Şirketleri 1.2 milyar YTL ile üçüncü, Antalya İli Belediyeleri ve Belediye Şirketleri 752 milyon YTL ile dördüncü, Bolu İli Belediyeleri ve Belediye Şirketleri 626 milyon YTL ile beşinci sırada yer aldı.
KİT’ler tarafından gerçekleştirilen 28 bin 662 ihale sözleşmesine sayısal olarak bakıldığında, Devlet Malzeme Ofisi(DMO)14 bin 530 ihale sözleşmesi ile birinci, Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş(TEDAŞ) 2 bin 551 ihale sözleşmesi ikinci, T.C. Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü(TCDD) 1209 ihale sözleşmesi ile üçüncü, Elektrik Dağıtım Müesseseleri(tüm iller) 1101 ihale sözleşmesi ile dördüncü, Elektrik Üretim A.Ş. 1095 ihale sözleşmesi ile beşinci sırada yer aldı.
KİT’ler tarafından yapılan toplam 20.5 milyar YTL tutarındaki alıma bakıldığında, Elektrik Üretim A.Ş. 4.8 milyar YTL ile birinci, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı(TOKİ) 4.6 milyar YTL ile ikinci, TCDD 3.9 milyar YTL ile üçüncü, TEDAŞ 2.5 milyar YTL ile dördüncü, DMO 894 milyon YTL ile beşinci sırada yer aldı.
Yüksek Öğretim Kurumları tarafından gerçekleştirilen 11 bin 981 ihale sözleşmesine sayısal olarak bakıldığında, İstanbul Üniversitesi 1086 ihale sözleşmesi ile birinci, Hacettepe Üniversitesi 669 ihale sözleşmesi ikinci, İnönü Üniversitesi 474 ihale sözleşmesi ile üçüncü, Erciyes Üniversitesi 453 ihale sözleşmesi ile dördüncü, Uludağ Üniversitesi 432 ihale sözleşmesi ile beşinci sırada yer aldı.
Yüksek Öğretim Kurumları tarafından gerçekleştirilen toplam 3.1 milyar YTL tutarındaki alımlara bakıldığında, Selçuk Üniversitesi 295 milyon YTL ile birinci, Gaziantep Üniversitesi 254 milyon YTL ile ikinci, Hacettepe Üniversitesi 156 milyon YTL ile üçüncü, İstanbul Üniversitesi 128 milyon YTL ile dördüncü, Uludağ Üniversitesi 104 milyon YTL ile beşinci sırada yer aldı.
BÜTÇE TÜRLERİNE GÖRE DAĞILIMDA SAYISAL OLARAK GENEL BÜTÇELİ İDARELER, PARASAL OLARAK KİT’LER İLK SIRADA
Kanun kapsamında yapılan ihaleler sonucunda imzalanan 148 bin 969 sözleşme incelendiğinde, alımların sayısal olarak yüzde 68’ini (100 bin 828 adet) genel bütçeli idarelerin, yüzde 16’sını (23 bin 427 adet) belediyelerin, yüzde 9’unu (12 bin 856 adet) özel bütçe kapsamındaki kamu kuruluşlarının gerçekleştirdiği anlaşılmaktadır.
Kanun kapsamındaki ihaleler yoluyla yapılan toplam 52.8 milyar YTL kamu alımı bütçe türleri açısından değerlendirildiğinde, yüzde 33’ünün (17.2 milyar YTL) KİT’ler, yüzde 31’inin( 16.4 milyar YTL) genel bütçe kapsamındaki idarelerce, yüzde 29’unun(15.1 milyar YTL) ise belediyeler tarafından gerçekleştirildiği görülmektedir.
KAMU, HİZMET ALIMI İÇİN EN ÇOK AĞUSTOS AYINDA, MAL ALIMI İÇİN EN ÇOK KASIM AYINDA, YAPIM İŞİ İÇİN EN ÇOK TEMMUZ AYINDA İHALEYE ÇIKTI
2007 yılında kamu kuruluşlarının hizmet alımı için en çok Ağustos ayında (13 bin 69 ihale), mal alımı için en çok Kasım ayında (10 bin 119 ihale), yapım işi için en çok Temmuz ayında (3 bin 687 ihale) ihaleye çıktığı belirlendi.
4 BİN 7 KİŞİ YA DA KURULUŞ KAMU İHALELERİNDEN YASAKLI
Kamu İhale Kurumu tarafından tutulan Yasaklılık Listesine göre, 2007 yılı sonu itibariyle, geçmiş yıllardan gelen ve 2007 yılı içerisinde verilen 3 bin 255 yasaklama ile birlikte toplam 4 bin 7 kişi ya da kuruluşun kamu ihalelerine girmekten yasaklılistesinde yer aldığı belirlendi.
2007 yılında Aktif Yasaklılık Listesine giren 3 bin 255 kişi ya da kuruluşun 2 bin 618’i kamu kurumları tarafından yasaklama nedeniyle, 637’si hakkında açılan kamu davası nedeniyle ihalelerden yasaklandı.
Geçen yıl ayrıca, yasaklılık listesinde bulunanlardan hakkında kamu davası açılması nedeniyle yasaklı olan 26, kamu kurumları tarafından yasaklanan 557 kişi ya da kuruluşun ise yasaklılığı sona erdi.
2007 yılında yargı kararı ile 205 kişi ya da kuruluşun yasaklılığı iptal edilirken, 55 yasaklama ise idari karar ile kaldırıldı.
Aktif Yasaklılık Listesinde yer alan toplam 4 bin 7 yasaklamanın, 2 bin 485’ini gerçek kişiler, 1508’ini Tüzel kişiler oluşturdu. Yasaklamanın kapsamına göre değerlendirildiğinde ise 3 bin 842 yasaklamanın tüm ihalelerden, 101’inin Bakanlık ihalelerinden, 64’ünün ise ihaleyi yapan kamu kurumunun ihalelerinden yasaklı olduğu belirlendi. Yasaklama süresine göre bakıldığında ise 170’inin 6 ay, 19’unun 9 ay, 1994’ünün 1 yıl, 16’sının 18 ay, 633’ünün 2 yıl 1175’inin ise 2 yıldan daha fazla yasaklılık aldığı ortaya çıktı.
KAMU İHALE KURULU 1048 İHALEYİ İPTAL ETTİ
2007 yılında, Kamu İhale Kurulu toplam 7 bin 228 adet kararaldı. Bu kararların 6 bin 975 adedi (yüzde 96) inceleme, 171 adedi (yüzde 2) düzenleyici, 70 adedi (yüzde 1) yönetsel, 12 adedi ise düzeltme kararlarından oluştu.
6 bin 975 adet inceleme kararının ise 4 bin 266 adedi uyuşmazlık, 2 bin 565 adedi ara karar ve 144 adedi ise yargı kararına uyma kararlarından oluştu.
Kamu İhale Kurulu tarafından bu dönemde 1048 ihale iptal edilirken, 395 ihale için idarece düzeltici işlem yapılmasına karar verildi. 2 bin 670 ihaleye ilişkin şikayet başvurusu reddedilirken, 151 ihaleye ilişkin ise ilgili idareye bildirimde bulunulmasına karar verildi.
2007 yılında ihale iptali kararları en fazla hizmet alımı ihalelerinde, şikayetin reddi veya düzeltici işlem uygulanması kararları en fazla yapım işi ihalelerinde, ilgili bakanlık ve idareye bildirim kararları ise en fazla mal alımı ihalelerinde gerçekleşti.
2006 yılında ise Kamu İhale Kurulu toplam 5 bin 523 adet karar aldı. Bu kararların 5 bin 232 adedi (yüzde 95) inceleme, 211 adedi (yüzde 4) düzenleyici, 80 adedi (yüzde 1) ise yönetsel kararlardan oluştu.
5 bin 232 adet inceleme kararının 3 bin 348 adedi uyuşmazlık, 1 bin 767 adedi ara karardan ve 117 adedi ise yargı kararına uyma kararlarından oluştu.
2006 yılında ise Kamu İhale Kurulu tarafından 735 ihale iptal edilirken, 317 ihale için idarece düzeltici işlem yapılmasına karar verildi. 1960 ihaleye ilişkin şikayet başvurusu reddedilirken, 336 ihale için ise ilgili bakanlık ve üst idareye gönderme kararı alındı.
2006 yılında da ihale iptali kararı en fazla hizmet alımı ihalelerinde, şikayetin reddi veya düzeltici işlem uygulanması kararları en fazla yapım işi ihalelerinde, ilgili bakanlık ve idareye bildirim kararları ise en fazla mal alımı ihalelerinde gerçekleşti.
Kaynak: www.kik.gov.tr