KİK Kararları Mahkeme Kararları Hakkında Mahkeme Kararı Olan KiK Kararları Detaylı Arama
Haziran ayında başlayıp bir sonraki yılın haziran ayına kadar sürecek olan personel çalıştırılmasına dayalı bir ihalede, fiyat farkı öngörülmemesi mevzuata aykırılık oluşturur mu? 0
Yazdır

     Bu karar, mevzuat değişikliği nedeniyle geçerliğini yitirmiştir.
     Güncel kararlar için tıklayınız..
 

KAMU İHALE KURULU KARARI

Toplantı No : 2010/051

Gündem No : 28

Karar Tarihi : 19.07.2010

Karar No : 2010/UH.III-2108

Şikayetçi:

Er-doğan Güvenlik Hiz. Ltd. Şti., İstasyon Mah. Or Sok. No:22 Etimesgut/ANKARA

İhaleyi yapan idare:

Belbeton A.Ş., Bahçekapı Mah. 2457. Cadde No:4 Şaşmaz Etimesgut/ANKARA

Başvuru tarih ve sayısı:

26.05.2010 / 12412

Başvuruya konu ihale:

2010/45807 İhale Kayıt Numaralı "İdarenin Sahasını ve İşyerlerini Koruma Kollama ve Güvenlik Hizmet Alım İşi" İhalesi

Kurumca Yapılan İnceleme ve Değerlendirme:

15.07.2010 tarih ve III.H.15.07.0232/2010-21E sayılı Esas İnceleme Raporunda;

Belbeton A.Ş. tarafından 13.05.2010 tarihinde açık ihale usulü ile yapılan “İdarenin Sahasını ve İşyerlerini Koruma Kollama ve Güvenlik Hizmet Alım İşi” ihalesine ilişkin olarak Er-doğan Güvenlik Hiz. Ltd. Şti.’nin 17.05.2010 tarihinde yaptığı şikayet başvurusunun, idarenin 20.05.2010 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibinin 26.05.2010 tarih ve 12412 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 26.05.2010 tarihli dilekçe ile itirazen şikayet başvurusunda bulunduğu,

İdare tarafından gönderilen bilgi ve belgelerin incelenmesinden;

4734 sayılı Kanunun 54 üncü maddesinin onuncu fıkrasının (a) bendi gereğince, ihalenin iptaline,

Karar verilmesinin uygun olacağı hususlarına yer verilmiştir.

Karar:

Esas İnceleme Raporu ve ekleri incelendi:

İtirazen şikayet dilekçesinde özetle; ihale üzerinde bırakılan isteklinin hayatın olağan akışına uygun teklif vermediği, fiyat farkı ile ilgili madde dikkate alındığında teklifinin asgari işçilik maliyetini karşılamadığı, şikayete ilişkin idarece alınan kararda aşırı düşük teklif sorgulamasının yapıldığının ve teklifin asgari maliyet ile sözleşme giderleri karşıladığının belirtildiği, firmalarından aşırı düşük teklif açıklaması istenilmediği iddialarına yer verilmiştir.

A- Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir:

İdari şartnamenin 2.1 inci maddesinde; “İhale konusu hizmetin; … b) Miktarı ve türü: 18 Güvenlik Personeli ile 365 takvim günü İdarenin Sahasını ve İşyerlerini Koruma, Kollama ve Güvenlik İşi”,

Aynı şartnamenin 25 inci maddesinde; “25.3. Teklif fiyata dahil olan diğer giderler aşağıda belirtilmiştir:

25.3.1.

- 5188 sayılı kanun ve ikincil mevzuatına uygun şekilde ayni olarak verilecek 18 (Onsekiz) kişilik

giyeceği yazlık ve kışlık tek tip elbiseler; (ayrıntısı, teknik şartnamede mevcuttur.)

- 5188 sayılı kanunun 21. maddesine göre yapılması zorunlu olan özel güvenlik mali sorumluluk

sigorta bedeli; (18 personel için)

- Güvenlik Amirine ilgili kanunda belirlenen asgari ücretin % 45 fazlası, diğer güvenlik personeline ise % 30 fazlası maaş olarak verilecektir.

- 18 personel için, kişi başı aylık yol bedeli (26 Gün x 4.00 TL) net 104,00 TL.olup, nakdi olarak

ödenecektir ve tahakkuk bordrosunda gösterilecektir;

- Resmi ve Dini bayram günlerinde 20 Gün görev yapacak olan günlük 12 personele, bu süreyi kapsayan mesai ücreti (asgari ücretin % fazlası oranında yapılacak olup, 4857 sayılı iş kanununun 47 nci maddesi uyarınca hesaplanacak ücret, brüt asgari ücretin fazlası üzerinden belirlenecektir) ödenecektir.

25.3.2. Yemek ayni olarak verilecektir.

25.5. İş Kazaları ile meslek hastalıkları sigorta prim oranı % 1 (Bir)’dir. Teklif fiyatlarına dahil edilecektir.”,

Anılan şartnamenin 47.1 inci maddesinde; “Bu iş için fiyat farkı hesaplanmayacaktır.”,

Sözleşme tasarısının 9.1 inci maddesinde; “İşe başlama tarihi; 01.06.2010 ile 01.06.2011 arası 365 … takvim günüdür.”,

14.2 nci maddesinde; “Bu sözleşme kapsamında yapılan işler için fiyat farkı verilmeyecektir.”,

Teknik şartnamenin 6.1 inci maddesinde; “Kurum genel güvenliği için 1 Güvenlik Amiri, 17 personel olmak üzere toplam 18 (Onsekiz) kişi görevlendirilecektir. Güvenlik amiri 09.00 ile 18.00 saatleri arasında (cumartesi dahil) çalışacak. Diğer personeller haftalık çalışma saatleri 45 saati aşmamak koşuluyla) vardiyalı şekilde çalışılacaktır. Vardiya çizelgesi önceden idareye verilecektir. Güvenlik personeline İdare veya Yüklenici tarafından (resmi tatil günleri çalışacak ve çalıştığı günlerin ücretini alacak) hiçbir suretle fazla mesai yaptırılmayacak ve bu nedenle ek ücret talep edilmeyecek. …”,

Düzenlemeleri yer almaktadır.

4734 sayılı Kanunun “Aşırı düşük teklifler” başlıklı 38 inci maddesinde; “İhale komisyonu verilen teklifleri 37 nci maddeye göre değerlendirdikten sonra, diğer tekliflere veya idarenin tespit ettiği yaklaşık maliyete göre teklif fiyatı aşırı düşük olanları tespit eder. Bu teklifleri reddetmeden önce, belirlediği süre içinde teklif sahiplerinden teklifte önemli olduğunu tespit ettiği bileşenler ile ilgili ayrıntıları yazılı olarak ister.

İhale komisyonu;

a) İmalat sürecinin, verilen hizmetin ve yapım yönteminin ekonomik olması,

b) Seçilen teknik çözümler ve teklif sahibinin mal ve hizmetlerin temini veya yapım işinin yerine getirilmesinde kullanacağı avantajlı koşullar,

c) Teklif edilen mal, hizmet veya yapım işinin özgünlüğü,

Hususlarında belgelendirilmek suretiyle yapılan yazılı açıklamaları dikkate alarak, aşırı düşük teklifleri değerlendirir. Bu değerlendirme sonucunda, açıklamaları yeterli görülmeyen veya yazılı açıklamada bulunmayan isteklilerin teklifleri reddedilir.

(Ek fıkra: 20/11/2008-5812/12 md.) İhale komisyonu, aşırı düşük tekliflerin tespiti ve değerlendirilmesinde Kurum tarafından belirlenen kriterleri esas alır. Kurum bu maddenin uygulanmasında; aşırı düşük tekliflerin tespiti, değerlendirilmesi ve ekonomik açıdan en avantajlı teklifin belirlenmesi amacıyla sınır değer veya sorgulama kriterleri ya da ortalamalar belirlemeye yetkilidir.” hükmü,

Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinin “Aşırı düşük teklifler” başlıklı 59 uncu maddesinde; “(1) İhale komisyonu verilen tekliflerden, diğer tekliflere veya yaklaşık maliyete göre teklif fiyatı aşırı düşük olanları tespit eder. Bu teklifleri reddetmeden önce, belirlediği süre içinde teklif sahiplerinden teklifte önemli olduğunu tespit ettiği bileşenler ile ilgili ayrıntıları yazılı olarak ister.

(2) İhale komisyonu;

a) Verilen hizmet ve yapım yönteminin ekonomik olması,

b) Seçilen teknik çözümler ve teklif sahibinin işin yerine getirilmesinde kullanacağı avantajlı koşullar,

c) Teklif edilen işin özgünlüğü,

hususlarında belgelendirilmek suretiyle yapılan yazılı açıklamaları dikkate alarak, aşırı düşük teklifleri değerlendirir. Bu değerlendirme sonucunda, açıklamaları yeterli görülmeyen veya yazılı açıklamada bulunmayan isteklilerin teklifleri reddedilir. İhale komisyonunca reddedilmeyen aşırı düşük teklifler, geçerli teklif olarak dikkate alınır.

(3) Aşırı düşük tekliflerin tespiti ve değerlendirilmesinde; Kamu İhale Kurumu tarafından aşırı düşük tekliflerin tespiti, değerlendirilmesi ve ekonomik açıdan en avantajlı teklifin belirlenmesi amacıyla sınır değer veya sorgulama kriterleri ya da ortalamalar belirlenmiş ise ihale komisyonu bu düzenlemeyi esas alır.

(4) Aşırı düşük teklif değerlendirmesinde tekliflerin, asgari maliyet yanında sözleşme giderlerini karşılayıp karşılamadığı da dikkate alınır.” hükmü,

Kamu İhale Genel Tebliğinin 78 inci maddesinde; “… 78.6. Tekliflerin hazırlanmasında ve asgari işçilik maliyetinin hesaplanmasında, ihale tarihinde yürürlükte bulunan asgari ücret dikkate alınacaktır.

78.9. İhale konusu işte çalışacak personele ilişkin yemek ve yol maliyetlerinin istekli tarafından karşılanmasının öngörüldüğü hallerde, bu maliyetlerin brüt tutarları dikkate alınacaktır.

78.10. Nakdi olarak ödenecek brüt yemek ve yol bedeli üzerinden işveren sigorta primi ayrıca hesaplanacak ve yemek bedeli hesaplanırken yemek prim istisna tutarı da dikkate alınacaktır.

78.13. Yemek ve yol bedelinin nakdi olarak ödeneceği öngörülen ihalelerinin idari şartnamelerinde, yemek ve yol bedelinin günlük brüt tutarları ve ayda kaç gün ödeneceği yazılacak, bu brüt tutarların nakdi olarak ödeneceği ve ücret bordrosunda gösterileceği açıkça belirtilecektir. Her ay 30 gün olarak kabul edilecek ve bazı ayların 30 günden daha fazla ya da eksik günleri dikkate alınmayacaktır. İdari şartnamede 26 veya 22 olarak belirlenen aylık gün sayısı üzerinden hesaplama yapılacak ve 31 veya 28 gün olan aylardaki fiili gün sayısı dikkate alınmayacaktır. Yemek ve yol için aylık gün sayısı belirlenmemiş ise 26 gün olarak hesaplama yapılacaktır.

78.14. İdari şartnamelerde ücret ile nakdi olarak ödenecek yemek ve yol gibi giderlerin net olarak ödeneceğine dair düzenleme yapılmayacaktır. İdari şartnamede yer alan bu bedellerin brüt olduğu belirtilmemiş olsa bile bu tutarlar brüt olarak kabul edilecek ve buna göre işlem yapılacaktır.

78.22. Birim fiyat teklif cetvellerinde işçilik maliyeti, fazla çalışma, ulusal bayram ve genel tatil günlerinde (ulusal bayram, resmi ve dini bayram günleri ile 1 Mayıs Emek ve Dayanışma günü ve yılbaşı günü) yapılacak çalışmalar ve malzeme gideri ile brüt asgari ücretin üzerinde ücret öngörülen personel varsa bunlara ilişkin maliyetlerin ayrı ayrı iş kalemleri şeklinde düzenlenmesi gerekmektedir. Teklif fiyatına dahil edilmesi öngörülen malzemelerin tamamı tek bir iş kalemi olarak kabul edilmek suretiyle birim fiyat teklif cetvelinde malzeme için tek bir satır açılabilecektir. Bu durumda, “birim” sütununa ay veya gün yazılacak, işçi” sayısı sütunu ise boş bırakılacaktır. İdareler, her bir malzeme için ayrı satır da açabilecektir. Söz konusu malzemeler için ayrı satır açılması halinde “birim” sütununa adet, kg, lt. m, kutu, paket vb. yazılacak, “işçi” sayısı sütunu boş bırakılacak ve miktar kısmına işin toplam süresi boyunca kullanılacak toplam adet, kg, lt. m, kutu, paket vb. her bir ölçü birimi için rakam yazılacaktır. …” açıklaması,

79 uncu maddesinde; “… 79.4. İhale komisyonu tarafından, asgari işçilik maliyeti ve % 3 oranındaki sözleşme giderleri ile genel giderleri karşılayan tekliflerin malzeme ve diğer maliyet kalemleri dikkate alınmak suretiyle değerlendirilmesi yapılarak 4734 sayılı Kanunun 38 inci maddesi uyarınca teklifi aşırı düşük görülen isteklilerden işin niteliğine göre idarece belirlenen önemli teklif bileşenleri ile ilgili açıklama istenecek, istekliler tarafından yapılan açıklamalara ilişkin belgeler değerlendirilerek karar verilecektir. İdarelerce aşırı düşük tekliflere yönelik açıklama istenmesine ilişkin yazıda, teklifte önemli olduğu tespit edilen bileşenlere yer verilmesi gerekmektedir.

79.5. İsteklilerce yapılacak aşırı düşük teklife ilişkin açıklamalar belgelere dayanmalıdır. Belgelere dayanılmaksızın yapılan açıklamalar kabul edilmeyerek söz konusu teklifler reddedilecektir. Bu çerçevede ihale komisyonu tarafından aşağıdaki hususların dikkate alınması gerekmektedir. …” açıklaması,

81.1 inci maddesinde; “Fiyat farkı; ihale tarihi itibarıyla geçerli olan brüt asgari ücret ile işin gerçekleştirildiği tarihte geçerli olan brüt asgari ücret dikkate alınarak hesaplanacaktır. Bu çerçevede, personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinin idari şartname ve sözleşme tasarılarında, fiyat farkı hesaplanacağının belirtilmesi zorunludur.” açıklaması,

Yer almaktadır.

Yapılan incelemede, 4 isteklinin katıldığı şikayete konu ihalenin 13.05.2010 tarihli ihale komisyonu kararı ile en düşük teklif sahibi Başkent Güvenlik Hizmetleri Ltd. Şti. üzerinde bırakıldığı, başvuru sahibi Er-Doğan Güvenlik Hizmetleri Ltd. Şti.’nin ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi olarak belirlendiği, ayrıca anılan kararda 4734 sayılı Kanunun 38 inci maddesine göre gerçekleştirilen bir işlemden bahsedilmediği,

Başvuru sahibi tarafından şikayete konu ihalenin hayatın olağan akışına uygun teklif sunmayan bir istekli üzerinde bırakılmasının mevzuata aykırı olduğu, fiyat farkı maddesi göz önüne alındığında ihale üzerinde kalan isteklinin teklifinin asgari işçilik maliyetini karşılamadığı, ihalenin firmaları üzerinde bırakılmamasının telafisi mümkün olmayan kayıplarına neden olacağı iddiaları ile 17.05.2010 tarihinde idareye şikayet başvurusunda bulunulduğu,

İdarece şikayete ilişkin alınan kararda; “…1. Söz konusu ihaleye katılan isteklilerin teklif içerikleri ilgili kanun ve yönetmeliklerde değerlendirme şekline ve yaklaşık maliyet ve diğer giderler esasına göre değerlendirilmiş, ayrıntılı olarak incelenmiştir. Hizmet Alım İhaleleri Yönetmeliğinin 59. Maddesi gereği isteklilerin tekliflerinde aşırı düşük sorgulaması yapılmış olup teklifin asgari maliyeti ve sözleşme giderlerini karşıladığı, aşırı düşük teklif olmadığı tespit edilmiştir.

2. İdari şartname, Kamu İhale Kanunu, ilgili tebliğ ve yönetmeliklerde fiyat farkı konusu idari şartnameye ve dolayısıyla idarenin inisiyatifine bırakılmıştır. Söz konusu idari şartnamede fiyat farkı verilmeyeceği belirtilmiştir. İşçilik maliyeti ve diğer giderler ihalenin 1 (bir) yıllık olması nedeniyle sabit fiyat olarak belirlenmiş ve sadece personel maaşlarına asgari ücret farkı ekleneceği hükmü konulmuş, ihale üzerinde kalan isteklinin teklifinin de bu hükme uygun olduğu tespit edilmiştir.

3. Adı geçen ihaleyi kaybetme nedeniyle karşılaşacağınız kayıp ve mağduriyet firmanızın uhdesindedir. İdaremizin bu kayıbı önleme gibi bir vazifesi bulunmamaktadır. …” ifadelerine yer verildiği,

Kurumun 11.06.2010 tarihli yazısı ile idareden, aşırı düşük teklif sahiplerine gönderilen açıklama isteme yazıları ve isteklilerin aşırı düşük tekliflerine ilişkin açıklamalarının istenilmesi üzerine; idarece Kuruma gönderilen 15.06.2010 tarih ve 10/636 sayılı yazıda; “… “Aşırı düşük” konusu ile alakalı olarak ihaleye teklif veren isteklilerin teklifleri komisyon huzurunda incelenmiş, aşırı düşük sorgulaması teklifler üzerinde yapılmış, aşırı düşük teklif ve içerik olmadığı kararı verilmiş dolayısı ile ihale üzerinde bırakılan istekli ve teklif veren diğer isteklilerden aşırı düşük konusuna ilişkin bir açıklama talebine gerek görülmemiştir.” ifadelerine yer verildiği,

İdarece gönderilen ihale üzerinde bırakılan isteklinin teklif dosyasında yer alan belgeler arasında “teklif fiyata ilişkin açıklama” başlıklı yazı, işçilik hesaplama modülü çıktıları ve giyim ile ilgili bir fatura ile “özel güvenlik sigorta teklifi” başlıklı faks çıktısının bulunduğu, bu teklifte belirtilen tutar ile açıklama yazısında mali sorumluluk sigortası bedeli için dikkate alındığı belirtilen tutarın aynı olduğu, ayrıca söz konusu faks çıktısı üzerinde yer alan bilgilere göre faksın gönderilme tarihinin 21.05.2010 ve alıcının faks numarasının idarenin faks numarası olduğu, dolayısı ile sigorta teklifinin idareye faks yolu ile şikayete ilişkin karar alma tarihi olan 20.05.2010 tarihinden sonra ulaştırıldığı,

Tespit edilmiştir.

1) Her ne kadar idarece şikayete ilişkin alınan kararda Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinin “Aşırı düşük teklifler” başlıklı 59 uncu maddesi uyarınca aşırı düşük teklif sorgulaması yapıldığı belirtilmiş olsa da, yukarıda yapılan tespitlerden şikayete konu ihalenin mevzuatta düzenlendiği şekilde aşırı düşük teklif sorgulaması yapılmadan sonuçlandırıldığı anlaşılmaktadır. Diğer yandan ihale üzerinde kalan isteklinin teklif dosyasında yer almasına gerek bulunmamasına rağmen, isteklinin idarece gönderilen teklif dosyasında teklif fiyatı ile ilgili açıklamaların yer aldığı ve bu kapsamda da şikayete ilişkin karar alınan tarihten sonra faks yolu ile idareye gönderilen “özel güvenlik sigorta teklifi” başlıklı faks çıktısının bulunduğu tespit edilmiştir. Bu çerçevede sigorta teklifi dışındaki teklif fiyatı ile ilgili açıklamaların teklif zarfında mı yoksa teklif verildikten sonra mı idareye ulaştırıldığı konusunda tereddüt oluşmuştur.

2) İhale dokümanında yer alan düzenlemelerin incelenmesinden incelenen ihalede sağlıklı teklif verilemeyeceği anlaşılmıştır:

a) Sözleşme tasarısında ihale konusu işin süresinin 01.06.2010 – 01.06.2011 tarihleri arasındaki 365 takvim günü olarak belirlendiği, ihale dokümanında fiyat farkı verilmesinin öngörülmediği ve

2011 yılında uygulanacak olan asgari ücretin henüz belirlenmediği dikkate alındığında,

ihale konusu işin 2011 yılındaki kısmı için işçilik maliyetinin hesaplanamayacağı dolayısı ile şikayete konu ihalede isteklilerce teklif bedelinin mevzuata uygun tespit edilmesine imkan bulunmadığı ve ihalenin iptali gerektiği anlaşılmıştır.

Ayrıca fiyat farkı verilmemesini öngören idari şartnamenin 47.1 inci maddesinin Kamu İhale Genel Tebliğinin 81.1 inci maddesine aykırı olduğu açıktır.

b) Nakdi olarak ödenmesi öngörülen yol bedelinin Kamu İhale Genel Tebliği uyarınca brüt olarak belirlenmesi gerekirken net olarak belirlendiği tespit edilmiştir.

c) İhale dokümanı kapsamında birim fiyat teklif cetvelinin istekli olabileceklere iş kalemleri, birimler ve miktarlar belirlenmeksizin verildiği; bu nedenle iş kalemleri, birimler ve miktarların isteklilerce farklı şekillerde belirlendiği, ayrıca bazı isteklilerce miktarların ve birimlerin teklif cetvelinde aritmetik hataya yol açacak nitelikte hatalı belirlendiği tespit edilmiştir. Örneğin ihale üzerinde bırakılan istekli tarafından ilk iş kaleminin “Güvenlik amiri asgari ücretin % 45 fazlası x 12 ay”, birimin “kişi”, miktarın “1”, birim fiyatın “1.462,50” ve tutarın “17.550,00” olarak belirlendiği görülmüştür. Dolayısı ile ihale üzerinde kalan isteklinin anılan iş kaleminin tutarının hesaplanmasında aritmetik hata yapıldığı, benzer durumun başka bir isteklide de söz konusu olduğu görülmüştür.

Yukarıda yapılan tespit ve değerlendirmeler ihalenin iptali için yalnız başına yeterli gerekçe oluşturduğundan, ihale dokümanının sağlıklı teklif verilmesine engel teşkil edip etmediğine ve isteklilerin teklif cetvellerinin uygunluğuna ilişkin başkaca bir inceleme ve değerlendirme yapılmasına gerek görülmemiştir.

B) İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmeliğin 18 inci maddesi yönünden yapılan inceleme sonucunda tespit edilen aykırılıklar ve buna ilişkin inceleme ve hukuki değerlendirme aşağıda yapılmıştır:

4734 sayılı Kanunun “İdareye şikayet başvurusu” başlıklı 55 inci maddesinin son fıkrasında; “İdareye şikayet başvurusunda bulunulması halinde, başvuru üzerine alınan kararın son bildirim tarihini, süresi içerisinde bir karar alınmaması halinde ise bu sürenin bitimini izleyen tarihten itibaren on gün geçmeden ve itirazen şikayet başvurusunda bulunulmadığı hususuna ilişkin sorgulama yapılmadan veya itirazen şikayet başvurusunda bulunulması halinde ise Kurum tarafından nihai karar verilmeden sözleşme imzalanamaz.” hükmü yer almaktadır.

İncelenen ihalede şikayetçi tarafından 17.05.2010 tarihinde idareye şikayet başvurusunda bulunulduğu, şikayete ilişkin alınan 20.05.2010 tarihli kararın aynı tarihte şikayetçiye bildirildiği ve bunun ardından 4734 sayılı Kanunun 55 inci maddesinde düzenlenen sürelere uyulmaksızın 24.05.2010 tarihinde sözleşme imzalandığı tespit edilmiştir.

Sonuç olarak şikayete konu ihalede sağlıklı teklif verilmesine ve verilen tekliflerin karşılaştırılmasına imkan bulunmadığı anlaşıldığından, ihalenin iptali gerektiği kanaatine varılmıştır.

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanunun 65 inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 60 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere;

Anılan Kanunun 54 üncü maddesinin onuncu fıkrasının (a) bendi gereğince, ihalenin iptaline,


Oybirliği ile karar verildi.

Dr. Hasan GÜL

Başkan

Hicabi ECE

Kurul Üyesi Ali KAYA

Kurul Üyesi Bahattin IŞIK

Kurul Üyesi

Hakan GÜNAL

Kurul Üyesi Adem KAMALI

Kurul Üyesi Abdullah DÜNDAR

Kurul Üyesi

 
< Önceki   Sonraki >
[ Geri ] [ Yukarı ]

İçerik İstatistiği

KiK Kararları: 13.224 Karar
 - Bu Hafta (14.07-20.07): 0
 - Geçen Hafta(07.07-13.07): 7
 - Bu Ay (Temmuz): 21
 - Geçen Ay (Haziran): 25
Kategori: 162
Haberler: 748

Abone İstatistiği

6 misafir ve 2 abone bağlı
Abone Sayısı: 9081
Abone Oranları:
  - Giriş (1 ay): % 4,64
  - Bronz (3 ay): % 0,66
  - Gümüş (6 ay): % 0,66
  - Altın (12 ay): % 28,48
  - Kamu Altın (12 ay): % 65,56
Ziyaretçi Sayısı: 12.192.778
Final Bilgi Hizmetleri     kikkararlari.com facebook     kikkararlari.com twitter
256-Bit GeoTrust SSL Sertifika
Ödeme Seçenekleri
Bu Sayfayı Paylaş X

"Bilginin Kısa Yolu.."

Yükleniyor...