KAMU İHALE KURUL KARARI
Toplantı No : 2018/016
Gündem No : 39
Karar Tarihi : 14.03.2018
Karar No : 2018/UY.II-576
BAŞVURU SAHİBİ:
Oze İnşaat Beton San. ve Tic. A.Ş.,
İHALEYİ YAPAN İDARE:
Karayolları 6. Bölge Müdürlüğü,
BAŞVURUYA KONU İHALE:
2018/37344 İhale Kayıt Numaralı “4 Bölge Hududu-Kaman-(Kırşehir-Akpınar)Ayr Devlet Yolu (Km: 0+000 – 43+050 )Toprak İşleri, Sanat Yapıları ve Üstyapı (Bsk) İşleri ve Kırşehir- Ankara Yolu Akpınar Şeh Geçişi (Km: 14+600 -17+600 Arası) ile Ana Yol Kavşak Alanlarının Eksik Kalan İşleri” İhalesi
KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:
Karayolları 6. Bölge Müdürlüğü tarafından 01.03.2018 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “4 Bölge Hududu-Kaman-(Kırşehir-Akpınar)Ayr Devlet Yolu (Km: 0+000 – 43+050 )Toprak İşleri, Sanat Yapıları ve Üstyapı (Bsk) İşleri ve Kırşehir- Ankara Yolu Akpınar Şeh Geçişi (Km: 14+600 -17+600 Arası) ile Ana Yol Kavşak Alanlarının Eksik Kalan İşleri” ihalesine ilişkin olarak Oze İnşaat Beton San. ve Tic. A.Ş.nin 12.02.2018 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 16.02.2018 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 20.02.2018 tarih ve 13238 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 20.02.2018 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.
Başvuruya ilişkin olarak 2018/301 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.
KARAR:
Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.
İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle,
1) İdari Şartname’nin 7.5.5’inci ve 46.6’ncı maddelerinde ihale konusu iş için makina ve ekipmanlara ilişkin belgeler ile bunların kendi malı olarak istenilmesi hususunda düzenlemenin bulunduğu, kendilerinin söz konusu makinaları satın alabilecekleri veya finansal kiralama yoluyla temin edebilecekleri, ancak mevzuatta yer almayan ihale ilan tarihi ile ihale tarihi arasında edinilen makinaların kendi malı olarak sayılamaması durumu nedeniyle bu ihaleye teklif veremeyecekleri, dokümandaki bu düzenlemenin birçok firmanın ihaleye girememesine ve rekabetin büyük ölçüde düşmesine sebep olacağı, ihale ilan tarihi ile ihale tarihi arasında edinilen makinalar konusunda mevzuatta herhangi bir açıklama bulunmadığı, idarenin yetkilerinin dışına çıkmak suretiyle ihaleye katılımı daralttığı, dokümandaki bu düzenlemenin rekabetin oluşmasını engellediği ve kamu zararına yol açtığı, ayrıca yüklenicinin işi aldıktan sonra kiralayabileceği veya satın alabileceği bu makinelerin kendi malı olarak istenmesinin ihaleye katılımı azaltacağı ve rekabeti ortadan kaldıracağı, idarenin yaptığı makine hesabının bütün bir işin tamamının Şartname’de belirtilen kendi malı makinelerle yapılarak hesaplandığı, firmaların bu makinelere önceden sahip olmasının hiçbir avantajının olmadığı, bu makinelerin iş alındıktan sonra piyasada rahatça bulunabileceği,
2) Asfalt Plentine kapasite raporu alınabilmesi için makinenin faal durumda olması ve teknik heyetin makinenin kullanıldığı şantiyede inceleme yapması gerektiği, bu nedenle deposunda montaja hazır asfalt plenti bulunan veya yapım sözleşmesi sona ermiş asfalt plenti faal olmayan firmaların kapasite raporu alamamasına ve dolayısıyla hak kaybına yol açacağı, kapasite raporunun istenilmesinin bu firmaların söz konusu raporu alamayacağı ve ihaleye girememesine yol açacağı, ayrıca kendi malı olarak istenilen makine ve teçhizata ilişkin kapasitelerin, işe ait ihale dokümanındaki birim fiyat tarifleri ile yaklaşık maliyeti oluşturan analiz girdilerindeki makineleri ile uyumlu olmadığı, örnek vermek gerekirse, puanlamadaki makinelerde dahil ihalede 3 adet 750 ton/saat asfalt finişeri istenildiği, bu makinelerin söz konusu iş için fazla olup kaynakların verimli kullanılması ilkesine ters düştüğü, ayrıca asfalt plentinin bu finişerleri tam kapasite ile beslemesinin mümkün olmadığı,
3) İhale dosyasında herhangi bir drenaj projesi bulunmadığı, ancak ihale dokümanına ait birim fiyat teklif cetvelinde "Drenaj yapılması" iş kaleminin yer aldığı, söz konusu işin birim fiyat tarifinde "KTŞ'nin ilgili kısmındaki esaslar ve şartlar dahilinde, tip projeye göre kazının yapılması, taban betonunun yapılması ve tünel tipi PVC esaslı 0150 mm lik drenaj borusu temini ve döşenmesi suretiyle drenaj yapılması” düzenlemesinin yer aldığı, doğru fiyat teklifi verebilmek için ihale dokümanı ile birlikte paçal poz girdisi olan iş kalemlerine ilişkin analiz girdileri ile miktarlarının belirtildiği analizlerin isteklilere verilmesi gerektiği,
4) İş kalemlerine ilişkin ihale dokümanında analiz formatı verilmemesinin doğru teklif vermeye engel olduğu, İdari Şartname'nin eki olan Standart Form KİK.015.5/Y Birim Fiyat Teklif Cetveli incelendiğinde, iş kapsamında 41 adet iş kalemi yer aldığı, paçal ve/veya özel iş kalemlerine ilişkin olarak Tebliğ'de belirtilen şekildeki analiz formatlarının istekli olabileceklere ihale dokümanı kapsamında verilmesi gerektiği iddialarına yer verilmiştir.
Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.
1) Başvuru sahibinin 1’inci iddiasına ilişkin olarak:
4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “Temel İlkeler” başlıklı 5’inci maddesinde idarelerin, bu Kanun’a göre yapılacak ihalelerde; saydamlığı, rekabeti, eşit muameleyi, güvenirliği, gizliliği, kamuoyu denetimini, ihtiyaçların uygun şartlarla ve zamanında karşılanmasını ve kaynakların verimli kullanılmasını sağlamakla sorumlu olduğu hükmüne yer verilmiştir.
Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Makine, teçhizat ve diğer ekipmana ilişkin belgeler” başlıklı 41’inci maddesinde “(1) İşin yapılabilmesi için gerekli görülen tesis, makine, teçhizat ve diğer ekipmanın sayısına ve niteliğine dokümanda yer verilir. Tesis, makine, teçhizat ve diğer ekipman için kendi malı olma şartının aranmaması esastır.
(2) Ön yeterlik şartnamesi veya idari şartnamede, aday veya isteklinin kendi malı olması istenen ve teknik kriterlerine yönelik düzenleme yapılan, tesis, makine, teçhizat ve diğer ekipmana ait belgelerin de başvuru veya teklif kapsamında sunulması zorunludur.
(3) Adayın veya isteklinin kendi malı olan tesis, makine, teçhizat ve diğer ekipman; ruhsat, demirbaş veya amortisman defterinde kayıtlı olduğuna dair noter tespit tutanağı ya da yeminli mali müşavir, serbest muhasebeci mali müşavir veya serbest muhasebeci raporu ile tevsik edilir. Tevsik işleminin aslına uygunluğu noter tarafından onaylanmış ruhsat örneklerinin sunularak yapılması halinde örnek çıkarma işleminin ilan veya davet tarihinden sonra yapılmış olması zorunludur.
(4) Geçici ithalle getirilmiş veya finansal kiralama yoluyla edinilmiş tesis, makine, teçhizat ve ekipmanın, kira sözleşmesinin sunulması ve ihalenin ilk ilan veya davet tarihine kadar olan kiralarının ödendiğinin belgelenmesi şartı ile adayın veya isteklinin kendi malı sayılır.
(5) İş ortaklığında, tesis, makine, teçhizat ve ekipman ortakların biri veya birkaçı tarafından sağlanır. Konsorsiyumda, tesis, makine, teçhizat ve ekipman ilişkin belgeler her bir ortağın kendi kısmı göz önünde bulundurularak ortaklardan ayrı ayrı istenir ve değerlendirilir.” hükmü bulunmaktadır.
Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Tesis, makine, teçhizat ve diğer ekipmana ilişkin belgeler” başlıklı 9’uncu maddesinde “9.1. İhale Uygulama Yönetmeliklerinin tesis, makine, teçhizat ve diğer ekipmana ilişkin belgeleri düzenleyen maddelerinde kendi malı olma şartının aranmamasının esas olduğu hükme bağlanmıştır. İdareler tarafından bazı tesis, makine, teçhizat ve diğer ekipman için aday veya isteklinin kendi malı olma şartının aranması durumunda; kendi malı olması istenen tesis, makine, teçhizat ve diğer ekipmanın teknik kriter ve özelliklerine ön yeterlik şartnamesi veya idari şartnamede yer verilecek, aday veya istekliler de kendi malı olan tesis, makine, teçhizat ve diğer ekipmanı; ruhsat, demirbaş veya amortisman defterinde kayıtlı olduğuna dair noter tespit tutanağı ya da yeminli mali müşavir (YMM) raporu veya serbest muhasebeci mali müşavir (SMMM) raporu ile tevsik edeceklerdir. Makine, teçhizat ve diğer ekipman için kendi malı olma koşulunun aranmaması durumunda ise aday veya isteklilerden başvuru veya teklifleri kapsamında (taahhütname, yapı araçları taahhütnamesi, kira sözleşmesi, vb.) herhangi bir belge sunmaları istenmeyecektir.
9.2. Yapım işi ihalelerinde, ihale konusu işin yürütülmesi için işyerinde bulundurulması öngörülen; tesis, makine, teçhizat ve ekipmana ilişkin bilgilere sözleşme tasarısında yer verilecektir.” açıklaması yer almaktadır.
İdari Şartname’nin “İhale konusu işe ilişkin bilgiler” başlıklı 2’nci maddesinde “2.1. İhale konusu işin;
a) Adı:4 Bölge Hududu-Kaman-(Kırşehir-Akpınar)Ayr Devlet Yolu (Km: 0+000 ? 43+050 )Toprak İşleri, Sanat Yapıları ve Üstyapı (BSK) İşleri ve Kırşehir- Ankara Yolu Akpınar Şeh Geçişi (Km: 14+600 -17+600 Arası) İle Ana Yol Kavşak Alanlarının Eksik Kalan İşleri
b) Yatırım proje no'su/kodu:2018E040280
c) Miktarı (fiziki) ve türü:1.760.000 m3yarma kazısı ; 3.050.000 m3 ariyet kazısı ; 30.500 m3 demirli beton ; 9.000 ton ner. dem. imalatı ; 1.010.000 ton PMAT-PMT ve 1.110.000 m2 BSK yapılması
Ayrıntılı bilgi idari şartnamenin ekinde yer almaktadır.
ç)Yapılacağı yer:4. Bölge Hududu-Kaman-(Kırşehir-Akpınar)Ayr. Devlet Yolu (Km: 0+000 ? 43+050 ) ve Kırşehir- Ankara Yolu Akpınar Şehir Geçişi (Km: 14+600 -17+600 Arası)
d) Bu bent boş bırakılmıştır. ” düzenlemesi,
Anılan Şartname’nin “Mesleki ve teknik yeterliğe ilişkin belgeler ve bu belgelerin taşıması gereken kriterler” başlıklı 7’nci maddesinde “7.5.5.
Kendi Malı İstenilen Makinalar;
1)- 1 Adet Asfalt Plenti (En az 300 Ton / Saat kapasiteli) isteklinin kendi malı olacaktır,
2)- 1 Adet Mekanik Stabilizasyon Plenti (En az 600 Ton / Saat kapasiteli) isteklinin kendi malı olacaktır,
3)- 2 Adet Asfalt Finişeri (Tek seferde 11 mt. genişlikte serim yapabilen Elektronik Duyargalı ve En az 750 Ton / Saat kapasiteli) isteklinin kendi malı olacaktır,
4)- 2 Adet Lastik Tekerlekli Silindir (En az 20 ton statik ağırlığında) isteklinin kendi malı olacaktır,
5)- 2 Adet Titreşimli Silindir (En az 9 ton statik ağırlıkta ve En az 18 ton dinamik kuvvette) isteklinin kendi malı olacaktır,
6)- 3 adet Ekskavatör ( En Az 250 Hp gücünde) isteklinin kendi malı olacaktır,
7)- 3 adet Yükleyici ( En Az 190 Hp gücünde) isteklinin kendi malı olacaktır,
8)- 1 adet Greyder ( En Az 180 Hp gücünde) isteklinin kendi malı olacaktır,
9)- 1 Adet Beton Santrali (Otomatik ve En az 90 m³/saat kapasiteli) isteklinin kendi malı olacaktır,
10)- 10 Adet Kamyon veya çekici (Azami yüklü ağırlığı En az 20 ton) isteklinin kendi malı olacaktır,
1-İsteklinin kendi malı olan makine, teçhizat ve diğer ekipmanın teknik kriterine yönelik belgelerin de başvuru veya teklif kapsamında sunulması zorunludur. Adayın veya isteklinin kendi malı olan tesis, makine, teçhizat ve diğer ekipman; ruhsat, demirbaş veya amortisman defterinde kayıtlı olduğuna dair noter tespit tutanağı ya da (Değişik ibare: 12/06/2015-29384 R.G./2. md.) yeminli mali müşavir, serbest muhasebeci mali müşavir veya serbest muhasebeci raporu ile tevsik edilir. (Ek cümle: 25/01/2017-29959 R.G./5. md.) Tevsik işleminin aslına uygunluğu noter tarafından onaylanmış ruhsat örneklerinin sunularak yapılması halinde örnek çıkarma işleminin ilan veya davet tarihinden sonra yapılmış olması zorunludur.
2-Geçici ithal ile getirilmiş veya finansal kiralama yoluyla edinilmiş tesis, makine, teçhizat ve ekipmanın, kira sözleşmesinin sunulması ve ihalenin ilk ilan veya davet tarihine kadar olan kiralarının ödendiğinin belgelenmesi şartı ile adayın isteklinin kendi malı sayılır.
3-İş ortaklığında, tesis, makine, teçhizat ve ekipman ortakların biri veya birkaçı tarafından sağlanır.
4- Tespit tutanakları / tespit raporları ihale ilan tarihinden sonra düzenlenmiş olması şartı aranacaktır.
5- İş makinaları için noter onaylı ruhsat veya iş makinası tescil belgeleri ile kendi malı makinalara ait onaylı faturalar / noter satış sözleşmeleri isteklilerin teklif dosyalarında sunulması zorunludur.
6- İş makinaları ile ilgili diğer özellikler ve istenen bilgiler idari şartname diğer hususlarda yer almaktadır…” düzenlemesi,
Aynı Şartname’nin “Kendi Malı Makina Parkı İle İlgili Diğer Hususlar” başlıklı 46’ncı maddesinde “46.6 1 Adet Asfalt Plenti (En az 300 Ton / Saat kapasiteli - Toz tutuculu) (Geçerlilik tarihi uygun kapasite raporlu)
1 Adet Mekanik Stabilizasyon Plenti (En az 600 Ton / Saat kapasiteli ) (Geçerlilik tarihi uygun kapasite raporlu)
Mekanik Plent ve Asfalt Plenti (Kendi Malı) (Geçerlilik tarihi uygun kapasite raporlu) olarak isteklilerin teklif dosyalarında sunulması zorunludur. (Yetkili mercilerden alınan - TOBB / Ticaret ve Sanayi Odaları)
İsteklinin kendi malı makine, teçhizat ve diğer ekipmanları ihale ilk ilan veya davet tarihi itibariyle kendi malı olma şartı aranacaktır.
İş makinaları için noter onaylı ruhsat veya iş makinası tescil belgeleri ile kendi malı makinalara ait onaylı faturalar / noter satış sözleşmeleri isteklilerin teklif dosyalarında sunulması zorunludur.
46.7. İşin birim fiyatları Sözleşme konusu işin yaklaşık maliyet hesabında kullanılan analizlerinde, birim fiyatlar Ocak 2017 Yi-Üfe ile Aralık 2017 Yi-Üfe artış oranına göre arttırılarak güncellenmiş olup demir fiyatları güncel fiyatlardan hesaplanmıştır.” düzenlemesi,
Sözleşme Tasarısı’nın “İşe başlama ve bitirme tarihi” başlıklı 9’uncu maddesinde “9.1. Sözleşmenin imzalandığı tarihten itibaren 10 (on ) gün içinde Yapım İşleri Genel Şartnamesi hükümlerine göre yer teslimi yapılarak işe başlanır.
9.2. Yüklenici taahhüdün tümünü, işyeri teslim tarihinden itibaren 600 (altı yüz) gün içinde tamamlayarak geçici kabule hazır hale getirmek zorundadır. Sürenin hesaplanmasında; havanın fen noktasından çalışmaya uygun olmayan dönemi ile resmi tatil günleri dikkate alındığından, bu nedenlerle ayrıca süre uzatımı verilmez.
9.3. Bu madde boş bırakılmıştır.
9.4. Bu işyerinde havanın fen noktasından çalışmaya uygun olmadığı günler 01.12 - 01.04 tarihleri arasındaki 121 (yüz yirmi bir) gündür. Ancak, işin bitiminde bu devre dikkate alınmaz ve İdare Yükleniciden teknik şartları yerine getirerek işi tamamlaması için bu dönemde çalışmasını isteyebilir. Zorunlu nedenlerle ertesi yıla sari hale gelen işlerde, çalışmaya uygun olmayan devre, ödenek durumuna ve imalatın cinsine göre dikkate alınır. ” düzenlemesi,
Anılan Tasarı’nın “Teknik personel, makine, teçhizat ve ekipman bulundurulması” başlıklı 23’üncü maddesinde “23.4. Yüklenici, işe başlama tarihinden itibaren aşağıda cinsi, çeşidi, adedi ve kapasitesi belirtilen makine, teçhizat ve ekipmanı iş programına uygun olarak iş yerinde bulundurmak zorundadır.
Çeşidi Adedi Kapasitesi
1- Beton Santrali 1 ad. Otomatik, 90 m³ saat kapasiteli ( Kendi Malı )
2- Beton Pompası 1 ad. 60 m³/s a kadar beton basma kapasiteli
3- Transmikser 3 ad. 10 m³ kapasiteli
4- Ekskavatör 3 ad. En az 250 HP Gücünde (Kendi Malı)
5-Ekskavatör 3 ad. En az 280 HP Gücünde
6- Kamyon 10 ad. Azami yüklü ağırlığı En az 20 ton (Kendi Malı)
7- Kamyon 30 ad. Azami yüklü ağırlığı En az 25 ton
8- Greyder 2 ad. 180 hp gücünde (1 adet kendi malı)
9- Demir Bandajlı Silindir 4 ad. 9-11 ton statik ağırlıkta, 12-22 ton dinamik kuvvette
10- Toprak Silindiri 4 ad. En az 9 ton statik ağırlıkta ve en az 18 ton dinamik kuvvette (2 adet kendi malı)
11- Arazöz 5 ad. 10 tonluk
12- Konkasör Gurubu 1 ad. 110 ton/saat kapasiteli (ÇED raporuna uygun kapalı sistem)
13- Lastik Tekerlekli Silindir 4 ad. (20 ton statik ağırlığında) (2 adet kendi malı)
14- Lastik Tekerlekli Yükleyici 6 ad. 190 hp ve üzeri - (3 adet kendi malı)
15- Kaya Delme Makinesi 1 ad.
16-Mekanik Plent 1 ad. En az 600 ton/saat kapasiteli (Kendi malı) (Geçerlilik tarihi uygun kapasite raporlu)
17- Asfalt Plenti 1 ad. 300 ton/sa kapasiteli - Toz tutuculu (Kendi Malı) (Geçerlilik tarihi uygun kapasite raporlu)
18- Elektronik Duyargalı Finişer 2 ad. Tek seferde 11 mt genişlikte serim yapabilen Elektronik Duyargalı ve en az 750 ton/saat kapasiteli (2 ad. Kendi malı)
19- Asfalt Süpürge Makinesi 1 ad.
20- Kantar 2 ad. 90 tonluk
21- Distribitör 1 ad. En az 10 tonluk
22- Roleytank 2 ad. En az 20 tonluk
23- Dik Milli Kırıcı 1 ad.
24- Lastik Tekerlekli Ekskavatör 1 ad.
25- Asfalt Kesme Makinası 1 ad.
26- Asfalt Transfer Aracı 1 ad. (Fiyat Dışı Unsurlar Değerlendirilecek - Kendi Malı)
27- Paletli Asfalt Kazıma Makinesi 1 ad. (Fiyat Dışı Unsurlar Değerlendirilecek - Kendi Malı)
28- Elektronik Duyargalı Finişer 1 ad. Tek seferde 11 mt genişlikte serim yapabilen Elektronik Duyargalı ve en az 750 ton/saat kapasiteli (Fiyat Dışı Unsurlar Değerlendirilecek - Kendi malı)
23.5. Malzemelere ilişkin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından, makine ve ekipmanlara ilişkin Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından belirlenen ve Kurum tarafından ilan edilen listede yer alan ihale konusu işte kullanılacak makine, malzeme ve ekipmanın yerli malı olması zorunludur.
23.6. Bu madde boş bırakılmıştır...” düzenlemesi yer almaktadır.
Anılan Yönetmelik hükümlerinden adayın veya isteklinin kendi malı olan tesis, makine, teçhizat ve diğer ekipman; ruhsat, demirbaş veya amortisman defterinde kayıtlı olduğuna dair noter tespit tutanağı ya da yeminli mali müşavir, serbest muhasebeci mali müşavir veya serbest muhasebeci raporu ile tevsik edileceği, ayrıca yine anılan mevzuat hükmünden geçici ithalle getirilmiş veya finansal kiralama yoluyla edinilmiş tesis, makine, teçhizat ve ekipmanın, finansal kiralama sözleşmesinin ve ilk ilan veya davet tarihine kadar olan kira bedellerinin ödendiğine yönelik belgelerin sunulmasının zorunlu olduğu dikkate alındığında, finansal kiralama sözleşmesine konu makinalar için ihale ilan tarihinden önce ödeme yapılmış olması ve buna ilişkin belgenin de teklif dosyasında sunulması gerektiği anlaşılmaktadır.
İlgili Yönetmelik’ten kendi malı tevsiki için sunulacak belgelerin ihale tarihi itibarıyla aday veya isteklinin yeterliğini tevsik edici mahiyette olması gerekmekte olup söz konusu yeterlik koşulunu ihale ilan tarihi itibarıyla sağlanması gerektiğine yönelik mevzuatta bir hüküm bulunmadığı, ancak geçici ithalle getirilmiş veya finansal kiralama yoluyla edinilmiş tesis, makine, teçhizat ve ekipmanın, kira sözleşmesinin sunulmasının ve ihalenin ilk ilan veya davet tarihine kadar olan kiralarının ödendiğinin belgelenmesi şartı ile adayın veya isteklinin kendi malı sayılacağı anlaşılmaktadır.
İdari Şartname’nin 46.6’ncı maddesinde “İsteklinin kendi malı makine, teçhizat ve diğer ekipmanları ihale ilk ilan veya davet tarihi itibariyle kendi malı olma şartı aranacaktır” yer alan düzenleme ile istekli olabilecekler tarafından kendi malı olarak istenen araçların ilan/davet tarihi itibarıyla kendi malı olması koşulu getirilmiş olup bu durumun Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin 41’inci maddesinde yer alan hükümlerine uyumlu olmadığı anlaşılmaktadır.
İdare tarafından yapılan söz konusu düzenleme ile ihalede kendi malı olarak istenen makine ve ekipmana ilan/davet tarihi itibarıyla sahip olanların ihaleye katılımının mümkün olacağı, ihale ilan tarihi itibarı ile bahse konu ihale hakkında bilgi edinen ve kendi malı olarak istenen makine ekipmanı bünyesinde bulundurmamakla birlikte ihale tarihine kadar edinimin gerçekleştirmesi imkânı bulunan aday/istekli için ortadan kalktığı, ilan tarihi sonrasında edinilen makinelerin kendi malı olarak sayılamayacağı göz önüne alındığında söz konusu düzenlemenin ihaleye katılımı belli ölçüde sınırlayacağı değerlendirilmiştir.
Bu nedenle isteklilerin kendi malı makineler için istenen yeterlik koşulunu ihale tarihi itibarı ile sağlaması halinde yeterli görülebilecekken anılan Şartname’nin 46.6’ncı maddesinde yer alan düzenleme gereği ihale ilan tarihi sonrasında edinilen makine ve ekipman bakımından sağlamasının mümkün olmayacağı, dolayısıyla ilgili doküman düzenlemesinin bu haliyle mevzuata aykırı olduğu değerlendirilmiş olup başvuru sahibinin söz konusu iddiası yerinde bulunmuştur.
Öte yandan anılan Yönetmelik maddesinde, makine ve ekipmana yönelik, isteklilerin kendi malı olma şartının aranmamasının esas olduğu belirtilmekle birlikte, ihale konusu işin niteliği ve kapsamına göre, idarenin ihtiyacının zamanında karşılanması ve kaynakların verimli kullanılması gibi kriterler göz önünde bulundurularak makine ve ekipmanın bir bölümünün kendi malı olma şartının idarece aranmasının mümkün olabileceği, ancak ekipmanın kendi malı olma şartı için tespit edilen oranın çok yüksek ya da tamamına yakın değil, rekabeti engellemeyecek şekilde belirlenmesi gerektiği,
bu
durumda makine, teçhizat ve diğer ekipmanın teknik kriterlerine yönelik olarak dokümanda düzenleme yapılmış ise, bu niteliğe yönelik belgelerin de başvuru veya teklif kapsamında sunulmasının zorunlu olduğu anlaşılmaktadır.
Yukarıda yer verilen düzenlemelerden ihale konusu işin 4 Bölge Hududu-Kaman-(Kırşehir-Akpınar) Ayr Devlet Yolu (Km: 0+000 – 43+050 )Toprak İşleri, Sanat Yapıları ve Üstyapı (Bsk) İşleri ve Kırşehir- Ankara Yolu Akpınar Şeh Geçişi (Km: 14+600 -17+600 Arası) ile Ana Yol Kavşak Alanlarının Eksik Kalan İşleri yapımı İşi olduğu, İdari Şartname ve İhale İlanı’nda ihale konusu işte çalıştırılması öngörülen ve isteklinin kendi malı olması istenilen araçların 1 Adet Asfalt Plenti,1 Adet Mekanik Stabilizasyon Plenti, 2 Adet Asfalt Finişeri 2 Adet Lastik Tekerlekli Silindir,2 Adet Titreşimli Silindir,3 adet Ekskavatör, 3 adet Yükleyici, 1 adet Greyder, 1 Adet Beton Santrali, 10 Adet Kamyon veya çekici olduğu ve söz konusu araçların isteklinin kendi malı olduğuna dair tevsik edici belgelerin teklif dosyası kapsamında sunulmasının istenildiği anlaşılmıştır.
Bahse konu ihalede kendi malı olarak istenilen makinelere bakıldığında 25 çeşit araçtan 10’u için bu şartın getirildiği, toplam istenen makine ekipman sayısının 95 adet olduğu, bunların 28 adedinin kendi malı olarak istenildiği, kendi malı olarak istenilen 10 çeşit makine ve ekipmanın her bir çeşit için ya %50 olarak yada %100 olarak kendi malı olarak istenildiği, kendi malı olarak istenilmeyen makine ekipmanın 30 adet kamyon, 5 adet arazöz, 8 adet silindir,3 adet ekskavatör, 6 adet yükleyici, şeklinde olduğu, dolayısıyla bahse konu işte kullanılacak özellikli makine-ekipman bakımından önemli ölçüde kendi malı olma koşulu getirildiği, piyasa koşullarında rahatlıkla bulunabilecek makineler bakımından yüklenici tarafından temini mümkün olabilecek bu makine ekipman içinde kendi malı olma koşulu arandığı anlaşılmaktadır.
Bu çerçevede İdari Şartname’de kendi malı olması istenen makine ve ekipman nicelik olarak asgari bir kısmının kendi malı olarak istenildiği görülse de nitelik bakımından kendi malı olarak istenilen makinaların bir kısmının maliyetli makinalar olması bir kısmının ise piyasa koşullarında temininde güçlük bulunmadığından yüklenici tarafından işin ifası sırasında makineleri kiralayabileceği, söz konusu makinaların kiralama ve temin hususlarının sözleşmenin yürütülmesi esnasında aksaması durumunda ise yükleniciye, idarece dokümanda yer alan müeyyidelerin uygulanabileceği anlaşıldığından iddia konusu düzenlemenin söz konusu ihaleye katılımı daraltıcı nitelikte olduğu ve mevzuata aykırı olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
2) Başvuru sahibinin 2’nci iddiasına ilişkin olarak:
İdari Şartname’nin “Mesleki ve teknik yeterliğe ilişkin belgeler ve bu belgelerin taşıması gereken kriterler” başlıklı 7’nci maddesinde “7.5.5.
Kendi Malı İstenilen Makinalar;
1)- 1 Adet Asfalt Plenti (En az 300 Ton / Saat kapasiteli) isteklinin kendi malı olacaktır,
2)- 1 Adet Mekanik Stabilizasyon Plenti (En az 600 Ton / Saat kapasiteli) isteklinin kendi malı olacaktır,
3)- 2 Adet Asfalt Finişeri (Tek seferde 11 mt. genişlikte serim yapabilen Elektronik Duyargalı ve En az 750 Ton / Saat kapasiteli) isteklinin kendi malı olacaktır,
…” düzenlemesi,
Anılan Şartname’nin “Diğer hususlar” başlıklı 46’ncı maddesinde “46.6. Kendi Malı Makina Parkı İle İlgili Diğer Hususlar
1 Adet Asfalt Plenti (En az 300 Ton / Saat kapasiteli - Toz tutuculu) (Geçerlilik tarihi uygun kapasite raporlu)
1 Adet Mekanik Stabilizasyon Plenti (En az 600 Ton / Saat kapasiteli ) (Geçerlilik tarihi uygun kapasite raporlu)
Mekanik Plent ve Asfalt Plenti (Kendi Malı) (Geçerlilik tarihi uygun kapasite raporlu) olarak isteklilerin teklif dosyalarında sunulması zorunludur. (Yetkili mercilerden alınan - TOBB / Ticaret ve Sanayi Odaları)
İsteklinin kendi malı makine, teçhizat ve diğer ekipmanları ihale ilk ilan veya davet tarihi itibariyle kendi malı olma şartı aranacaktır.
İş makinaları için noter onaylı ruhsat veya iş makinası tescil belgeleri ile kendi malı makinalara ait onaylı faturalar / noter satış sözleşmeleri isteklilerin teklif dosyalarında sunulması zorunludur.” düzenlemesi yer almaktadır.
Kapasite Raporlarının Düzenlenmesi Usül ve Esaslarının “Kapasite Raporlarında Geçerlilik Süresi” başlıklı 12’nci maddesinde “12.1) Kapasite raporları en az bir yıllık süre ile onaylanır. Kapasite raporlarının geçerlilik süresi en fazla iki yıldır. Birlikçe belirlenen sektörler için düzenlenen kapasite raporlarında geçerlilik süresi ise bir yıl alınır.
(2) Kiralık makine ve teçhizatı olan işyerlerine, ilk defa kapasite raporu düzenlenirken, kira sözleşmesinin en az bir yıl olması ve kapasite raporunun sözleşme yapıldığı tarihten itibaren üç ay içerisinde düzenlenerek onay için Birliğe gönderilmesi gerekir. Aksi takdirde rapor onaylanmaz.
(3)Daha önce kapasite raporu olup da, yenileme yapılması sırasında, makine ve teçhizata ait kira süresinin bir yıldan az kaldığı durumlarda kapasite raporu bir yıllık süre ile onaylanır.
(4)Finansal kiralama yoluyla makine alımı yapan işyerlerine, finansal kiralamanın süre sonuna bakılmaksızın 2 yıllık geçerlilik süresi verilir...” hükmü bulunmaktadır.
Yukarda aktarılan mevzuat hükümlerinden idarenin, ihalede ihtiyaçların uygun şartlarla ve zamanında karşılanmasını ve kaynakların verimli kullanılmasını sağlamakla sorumlu olduğu, bu amaçtan hareketle ihale konusu işte çalıştırılacak makine ve teçhizata ilişkin nitelik ve kapasite belirlemesi yapabileceği anlaşılmıştır. Bu anlamda idarece iş kapsamında kullanılacak mekanik plent kapasitesinin en az 600 ton/saat veya yukarısı olduğunun asfalt plentinin kapasitesinin ise en az 300 ton /saat yukarısı olduğunun, asfalt finişerinin ise kapasitesinin en az 750 ton/saat veya yukarısı olduğunun bağlı olunan Ticaret ve Sanayi Odası’ndan alınan kapasite raporu ile belgelenmesi şartı aranmasının işin niteliği, hizmetin ifası sırasında bir takım güçlüklerle karşılaşılmaması gerekçeleriyle bir yeterlik kriteri olarak istenebileceği ve bu hususun rekabete aykırı olmadığı, söz konusu düzenlemelerden ihale konusu işte kullanılacak ekipmanlara ilişkin olarak istenilen kapasite raporlarının ihale konusu işte gerekli olan malzemelerin üretimi ve imalatın öngörülen sürede bitirilebilmesi için gerekli olabileceği anlaşılmıştır.
Diğer taraftan kapasite raporunun her ihaleye özgü hazırlanan bir belge olmadığı, mevcut makine-ekipman veya tesisin ihale tarihi itibarıyla geçerli kapasite raporu olması halinde sunulabileceği, ihale tarihinde geçerliliği bulunmayan kapasite raporlarının ise yeterlikte kullanılamayacağı göz önüne alındığında idarece ihale tarihi itibarıyla geçerli kapasite raporu istenilmesinde mevzuata aykırı olmadığı değerlendirilmiştir. Sonuç olarak, ihale konusu işin İdari Şartname’si ve İhale İlanı’nda yeterlik kriteri olarak istenilen belgelerin ihaleye katılımı engelleyici nitelikte olmadığı sonucuna varılmıştır.
İdarenin başvuru sahibine vermiş olduğu cevabi yazısında, ihale konusu iş için istenen 3 adet ve herbiri 750 ton/saat kapasiteli asfalt finişerine istinaden yapmış olduğu hesaplamada, söz konusu işin süresinin sözleşme tasarısına göre 600 gün olup ancak resmi ve dini bayram tatil günleri ile havanın fen noktasından çalışmaya uygun olmayan günlerin işin süresinden çıkarıldığında söz konusu işin çalışılmaya elverişli süresinin 391,5 gün olarak hesaplandığı ve günde 8 saat çalışma yapmak suretiyle ihale konusu iş için istenen toplam 1.010.000 ton BSK üretimi için 750 ton kapasitenin öngörülerek imalatın işin süresi içinde yapılacağı ve ayrıca aynı yazıda asfalt plent verimi yaklaşık %70 olarak dikkate alınarak yapılan hesaplamada sıcak karışım için 2 adet finişerin asfalt plentini desteklediği ve aynı yazıda sıcak karışım işleri için istenilen 2 adet 11 mt. genişlikteki finişerlerin bitümlü temel, binder ve aşınma tabakaları arası aderansın sağlanabilmesi için ve imalatların eş zamanlı ve tek seferde yapılması gerektiğinden 2 adet finişerin istenildiği belirtilmiştir.
Ayrıca Sözleşme Tasarısı’nda yüklenicinin taahhüdün tümünü, işyeri teslim tarihinden itibaren 600 (altıyüz) gün içinde tamamlayarak geçici kabule hazır hale getirmek zorunda olduğu, sürenin hesaplanmasında; havanın fen noktasından çalışmaya uygun olmayan dönemi ile resmi tatil günleri dikkate alındığından, bu nedenlerle ayrıca süre uzatımının verilmeyeceğinin düzenlendiği dolayısıyla ihale konusu iş için istenilen araçların 1 adet asfalt plenti (En az 300 Ton / Saat kapasiteli), asfalt finişeri (En az 750 Ton / Saat) çalıştırılacağı kapasitelerinin işin süresinde bitirilmesi için uygun olduğu, söz konusu araçların çalışma süresinin iş programına göre ayarlandığından kapasitelerinin iş ile uyumlu olduğu, dolayısıyla bahse konu ekipmanlar için istenilen kapasite miktarlarının idarenin ihtiyaçlarını uygun şartlarla ve zamanında sağlama sorumluluğu kapsamında değerlendirilebileceği, bu çerçevede ihale dokümanında yer alan düzenlemenin rekabeti engelleyici olmadığı, bu hususun idare takdirinde olduğu anlaşılmış olup başvuru sahibinin iddiası yerinde görülmemiştir.
3) Başvuru sahibinin 3’üncü iddiasına ilişkin olarak:
İhale dokümanına ait birim fiyat teklif cetvelinde “KGM / 3605/AP” pozun adının “Drenaj yapılması” olarak yer aldığı, anılan pozun tarifinin ise “KGM/3605/AP Drenaj yapılması:
KTŞ’nin ilgili kısmındaki esaslar ve şartlar dâhilinde, tip projeye göre kazının yapılması, taban betonunun yapılması ve tünel tipi PVC esaslı Ø150 mm lik drenaj borusu temini ve döşenmesi suretiyle drenaj yapılması.
Birim Fiyata Dahil Olan Masraflar:
Bu imalatın yapılabilmesi için gerekli trafik işaretleme malzemelerinin temini, işaretlemenin yapılması ve emniyet tedbirlerinin alınması. Poz KGM/14.111/KP deki esaslar dahilinde projesine göre drenaj kazısının yapılarak, yüklenici tarafından tespit edilen ve yapı denetim görevlisinin onayladığı depo yerine kadar taşınması, Poz 16.100/K-HP esaslarına göre taban betonunun yapılması, projesinde belirtilen veya çizimlerde gösterilen çaptaki at nalı kesitli ve delikli PVC 150 mm’ lik tünel tipi drenaj borusunun temini, vasıtalara yüklenmesi, iş başına taşınması, boşaltılması, istifi, inşaat yerindeki her türlü yükleme, boşaltma, yatay ve düşey taşıma, projelerine göre yerlerine monte edilmesi, KTŞ’de belirlenen gradasyondaki filtre malzemesine göre dolgu malzemesinin temini, iş başına nakli ve dolgunun yapılması, drenajın çalıştığına dair yapı denetim görevlisi tarafından istenen her türlü kontrolün yapılması, aşağıda "Birim Fiyata Dahil Olmayan Masraflar" başlığı altında sayılanlar dışında kalan diğer bütün işlerin yapılması için gerekli her türlü işçilik, malzeme, makine, alet ve araç giderleri ile yüklenici kârı ve genel masraflar.
Birim Fiyata Dahil Olmayan Masraflar :
Yoktur.
Ölçü :
Uygulama projesi ebatları üzerinden hesaplanan metre cinsinden boyudur.
Ödeme :
Birim Fiyat Teklif Cetvelinde, Poz KGM / 3605/AP deki Drenaj yapılması işi, yüklenici tarafından teklif edilen m teklif birim fiyatı üzerinden yapılır.” şeklinde yer aldığı görülmüştür.
Yukarıda yer verilen İdari Şartname'nin düzenlemeleri doğrultusunda ihaleye idare tarafından anahtar teslimi götürü bedel teklif üzerinden değil birim fiyat teklif üzerinden çıkıldığı, PVC 150 mm’ lik drenaj borusu imalat miktarının belirlendiği ve birim fiyat teklif cetvelinin de buna göre hazırlandığı, ayrıca ihale konusu iş kapsamında yapılacak imalatın miktarının nasıl bulunduğundan ziyade idare tarafından verilen PVC 150 mm’lik drenaj boru miktarının esas alınarak isteklilerce teklif fiyatının oluşturulması gerektiği, öte yandan anılan poza ilişkin birim fiyat tarifinde gerekli açıklamaların yapıldığı ve birim fiyata dahil olan ve olmayan imalat malzemelerinin açık bir şekilde izah edildiği, söz konusu imalatın özellikli kısmının bulunmadığı anlaşılmış olup, söz konusu durumun teklif vermeye engel olmadığı bu itibarla başvuru sahibinin söz konusu iddiasının yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır.
4) Başvuru sahibinin 4’üncü iddiasına ilişkin olarak:
4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “Aşırı düşük teklifler” başlıklı 38’inci maddesinde “İhale komisyonu verilen teklifleri değerlendirdikten sonra, diğer tekliflere veya idarenin tespit ettiği yaklaşık maliyete göre teklif fiyatı aşırı düşük olanları tespit eder. Bu teklifleri reddetmeden önce, belirlediği süre içinde teklif sahiplerinden teklifte önemli olduğunu tespit ettiği bileşenler ile ilgili ayrıntıları yazılı olarak ister.
İhale komisyonu;
a) İmalat sürecinin, verilen hizmetin ve yapım yönteminin ekonomik olması,
b) Seçilen teknik çözümler ve teklif sahibinin mal ve hizmetlerin temini veya yapım işinin yerine getirilmesinde kullanacağı avantajlı koşullar,
c) Teklif edilen mal, hizmet veya yapım işinin özgünlüğü,
gibi hususlarda yapılan yazılı açıklamaları dikkate alarak, aşırı düşük teklifleri değerlendirir. Bu değerlendirme sonucunda, açıklamaları yeterli görülmeyen veya yazılı açıklamada bulunmayan isteklilerin teklifleri reddedilir…” hükmüne,
Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Sınır değer tespiti ve aşırı düşük teklifler” başlıklı 45’inci maddesinde “…45.1.4. İdare tarafından ihale dokümanı kapsamında;
a) Teklif birim fiyatlı işlerde; her bir iş kaleminin yapım şartlarına, tarif ve içeriğine göre analizde yer almasını istediği “malzeme, işçilik, makine ve diğerleri (varsa; nakliyeler, inşaat yerindeki yükleme, boşaltma, yatay ve düşey taşımalar, zamlar vb.)” sadece girdi cinslerinin belirlendiği, analiz girdileri ile miktarlarının ve tutarlarının belirtilmediği,
b) Anahtar teslimi götürü bedel işlerde; iş kalemleri ve/veya iş gruplarının yapım şartlarına bağlı kalınarak, her iş kalemi/iş grubunun içeriğine göre analizde yer almasını istediği “malzeme, işçilik, makine ve diğerleri (varsa; nakliyeler, inşaat yerindeki yükleme, boşaltma, yatay ve düşey taşımalar, zamlar vb.)” sadece girdi cinslerinin belirlendiği, analiz girdileri ile miktarlarının ve tutarlarının belirtilmediği,
(Ek-Y.2)’de yer alan örneğe uygun analiz formatının isteklilere verilmesi, isteklilerin de tekliflerinin aşırı düşük olarak tespit edilerek kendilerinden açıklama istenmesi durumunda, yapacakları açıklamada sunacakları analizlerin verilen bu formata uygun olması gerekmektedir.
İdare tarafından bütün iş kalemleri/iş grupları için tek bir analiz formatı düzenlenebileceği gibi, iş kalemleri/iş gruplarının yapım şartlarına göre birden fazla analiz formatı da düzenlenebilir. Ancak bu durumda, idare ihale dokümanında hangi analiz formatının hangi iş kalemleri/iş grupları için kullanılacağını belirtmek zorundadır.
Kamu kurum ve kuruluşlarınca yayımlanmış birim fiyatlar ile uyumlu olmayan iş kalemleri (özel iş kalemleri) ile idarelerce tasarlanan ve birden fazla iş kalemini ihtiva eden iş kalemleri (paçal iş kalemi) için bu iş kalemlerinde bulunan analiz girdileri ve miktarlarının gösterildiği analiz formatlarının, ihale dokümanı kapsamında istekli olabileceklere verilmesi gerekmektedir. Ancak idarece niteliği gereği analiz formatı hazırlanamayan iş kalemlerine ilişkin isteklilerin açıklamaları kapsamında analiz sunmalarına gerek olmayıp, anılan iş kalemlerine ilişkin açıklamalar 45.1.13 maddesi uyarınca yapılabilir…” açıklamasına,
İdari Şartname’nin “Sınır değer” başlıklı 33’üncü maddesinde “33.1. İhale komisyonu verilen teklifleri değerlendirdikten sonra Kurum tarafından belirlenen yönteme göre sınır değeri hesaplar.
33.2. Teklifi sınır değerin altında kalan isteklilerden Kanunun 38 inci maddesine göre açıklama istenecektir. Bu kapsamda; ihale komisyonu sınır değerin altında kalan teklifleri aşırı düşük teklif olarak tespit eder ve bu teklif sahiplerinden Kurum tarafından belirlenen kriterlere göre teklifte önemli olduğunu tespit ettiği bileşenler ile ilgili ayrıntıları yazılı olarak ister. İhale komisyonu;
a) Yapım yönteminin ekonomik olması,
b) Seçilen teknik çözümler ve teklif sahibinin işin yerine getirilmesinde kullanacağı avantajlı koşullar,
c) Teklif edilen işin özgünlüğü,
gibi hususlarda yapılan yazılı açıklamaları dikkate alarak aşırı düşük teklifleri değerlendirir. Bu değerlendirme sonucunda, açıklamaları yeterli görülmeyen veya yazılı açıklamada bulunmayan isteklilerin teklifi reddedilir. İhale komisyonunca reddedilmeyen teklifler, geçerli teklif olarak belirlenir. İhale üzerinde bırakılan isteklinin teklifinin sınır değerin altında olması durumunda kesin teminat 40.2 maddesinde yer alan hüküm uyarınca hesaplanan tutar üzerinden alınır.” düzenlemesi yer almaktadır.
Kamu İhale Genel Tebliği’nin 45.1.4’üncü maddesinin son fıkrası uyarınca ihale konusu iş kapsamında kamu kurum ve kuruluşlarınca yayımlanmış birim fiyatlar ile uyumlu olmayan iş kalemleri (özel iş kalemleri) ile idarelerce tasarlanan ve birden fazla iş kalemini ihtiva eden iş kalemleri (paçal iş kalemi) bulunması halinde söz konusu iş kalemlerine ilişkin olarak analiz girdileri ve miktarlarının gösterildiği analiz formatlarının ihale dokümanı kapsamında aşırı düşük teklif açıklamalarında kullanılmak üzere istekli olabileceklere verilmesi gerekmektedir.
Yapılan incelemede, ihale konusu iş içerisinde özel/paçal iş kalemlerinin bulunduğu, ancak ihale dokümanında söz konusu iş kalemlerine ilişkin olarak analiz girdileri ve miktarlarının gösterildiği analiz formatlarına yer verilmediği sadece standart analiz formatının yer aldığı tespit edilmiştir.
Bununla beraber, ihale dokümanı kapsamında hazırlanan birim fiyat tariflerinde anılan iş kalemleri kapsamında gerçekleştirilecek imalatların detaylı olarak belirlenerek birim fiyata dahil olan ve olmayan masrafların ayrıntılı olarak düzenlendiği tespit edilmiştir.
Kamu İhale Genel Tebliği’nin anılan maddesinde yer verilen açıklama uyarınca ihale dokümanı kapsamında açıklama istenilecek iş kalemlerine ait analiz formatı verilmesindeki amacın teklifi sınır değerin altında kalan isteklilerin söz konusu iş kalemlerine ilişkin öngördükleri teklif bedelini açıklamaları sırasında kullanabilmelerini sağlamak olduğu, bu doğrultuda söz konusu analiz formatlarının aşırı düşük tekliflerin değerlendirilmesi aşamasında idarece her halükarda hazırlanarak teklifi sınır değerin altında kalan isteklilere aşırı düşük teklif sorgulama yazıları ekinde gönderilmesinin mümkün ve de zorunlu olduğu açıktır.
Bu bağlamda, idare tarafından aşırı düşük teklif açıklama talebi yazısı ekinde açıklama istenilen iş kalemleri ile bu iş kalemlerine ait açıklama istenilecek ve istenilmeyecek analiz girdilerinin aşırı düşük teklif sahiplerine gönderilerek söz konusu eksikliğin giderilebileceği anlaşıldığından başvuru sahibinin iddiası yerinde bulunmamıştır.
Sonuç olarak, yukarıda mevzuata aykırılıkları belirtilen işlemlerin düzeltici işlemle giderilemeyecek nitelikte işlemler olduğu tespit edildiğinden, ihalenin iptali gerekmektedir.
Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun'un 65'inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,
Anılan Kanun'un 54'üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (a) bendi gereğince ihalenin iptaline,
Oybirliği ile karar verildi.