Şu an tarayıcınız Javascript kullanımını engelliyor ya da desteklemiyor.

Sitemizi verimli gezebilmeniz için tarayıcınızın Javascript özelliğini açmanız gerekmektedir.

KİK Kararları Mahkeme Kararları Hakkında Mahkeme Kararı Olan KiK Kararları Detaylı Arama
Akaryakıt hesabı yapılırken hangi tarihlerdeki EPDK tarafından yayımlanmış olan bayi raporlarının altında olmaması yeterlidir? 0
Yazdır

     Bu karar, mevzuat değişikliği nedeniyle geçerliğini yitirmiştir.
     Güncel kararlar için tıklayınız..
 

KAMU İHALE KURUL KARARI

Toplantı No : 2017/065

Gündem No : 28

Karar Tarihi : 19.12.2017

Karar No : 2017/UH.I-3403

BAŞVURU SAHİBİ:

Önar Araştırma Yönetim Danışmanlık İnsan Kaynakları Temizlik Gıda İnşaat Turizm Taşımacılık San. ve Tic. Ltd. Şti.,

İHALEYİ YAPAN İDARE:

Isparta Belediye Başkanlığı İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğü,

BAŞVURUYA KONU İHALE:

2017/465126 İhale Kayıt Numaralı “630 Kişi İle 21 Ay ( 02/01/2018 - 30/09/2019 ) Süreli İşçilik” İhalesi

KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:

Isparta Belediye Başkanlığı İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğü tarafından 30.10.2017 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “630 Kişi İle 21 Ay ( 02/01/2018 - 30/09/2019 ) Süreli İşçilik” ihalesine ilişkin olarak Önar Araştırma Yönetim Danışmanlık İnsan Kaynakları Temizlik Gıda İnşaat Turizm Taşımacılık San. ve Tic. Ltd. Şti.nin 17.11.2017 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 20.11.2017 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 29.11.2017 tarih ve 65525 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 28.11.2017 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

Başvuruya ilişkin olarak 2017/3024 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

KARAR:

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

1) İhale konusu işte kullanılacak olan aracın kiralama yolu ile temin edileceği, araç giderleri arasında belirtilen tamir-bakım, yedek parça (yaz-kış lastiği, far ampulü, vb.) gibi maliyet kalemlerinin aracı kiralayacak olan şirket tarafından karşılanacağı, Teknik Şartname’de kontrol aracının aylık 1500 km yol kat edeceğinin belirtildiği, periyodik bakımın 10.000 km’de bir olacağı göz önünde bulundurulduğunda periyodik bakımın 6 - 7 ayda bir yapılacağı, ayrıca ihale konusu iş sırasında araca aylık olarak ne gibi tamiratların yapılması gerektiğinin öngörülemeyeceği (kullanıcı, hava ve yol şartlarına bağlı olarak fren balatası değişimi, far ampulü değişimi, lastik değişimi vb.), kontrol aracına ihale süresince yapılacak olan tamir- bakım, yedek parça ihtiyaçlarının ihale konusu iş süresini kapsayacak şekilde teklif alındığı, her hangi bir aksilik oluşmaması için araç kiralama şirketinden ihale süresince karşılaşılabilecek tüm sorunlar ile ilgili toplu teklif alındığı,

Alınan fiyat teklifinde aracın tamir-bakımı, yedek parça, sermaye faizi, depolama, sigorta ve genel giderler için ayrı ayrı sütunlarda teklif verdiği, aracın lastik değişimi için ayrıca sütun açılması gerekmediği, aracın far ampulü değişimi, fren balatası değişimi gibi durumlar şirket tarafından tamir-bakım içerisinde karşılanacağı, dolayısıyla lastik değişiminin de bu kalem içerisinden karşılanacağı ve sunulan açıklamanın uygun olduğu,

2) Zorunlu trafik sigortası ve kasko için alınan fiyat teklifinin ihale konusu iş süresini kapsadığı (21 ay) , fiyat teklifinin yıllık olmadığı bu nedenle Yİ-ÜFE oranına göre güncellenme gerekmediği, sunulan açıklamanın Kamu İhale Genel Tebliği’ne uygun olduğu,

3) Motorlu Taşıtlar Vergisi maliyeti ile ilgili açıklamalarının uygun olmayan fiyat teklifi sunulduğu ve MTV giderlerine ilişkin açıklamalarında 2017 yılı MTV tutarı üzerinden 2018 yılı için artış öngörülmediği ve 2019 yılı MTV tutarının da 2017 yılı MTV tutarı üzerinden artış yapılmadığı gerekçesiyle uygun bulunmadığı, yıllara sari hizmet alımı işlerinde MTV tutarının sigorta bedelleri gibi Yİ-ÜFE üzerinden güncellenmesi gerektiği yönünde bir düzenleme bulunmadığı ve sunulan açıklamanın mevzuata uygun olduğu,

4) Akaryakıt maliyeti ile ilgili açıklamalarının Kamu İhale Mevzuatına uygun olduğu, akaryakıt maliyetini tevsik etmek için EPDK’nın resmi internet sitesinden yayımlanan ve Isparta ilinde faaliyet gösteren TP’nin İhale İlan tarihi ile ihale tarihi arasında yer alan fiyatın kullanıldığı, ayrıca aşırı düşük teklif sorgulaması kapsamında sunulan araç kataloğunda yazan değerler üzerinden açıklama yapıldığı, ihale konusu işin yıllara sari hizmet alımı olduğu ve akaryakıt maliyetinin Yİ-ÜFE ile güncellenerek teklif fiyatına yansıtıldığı, yapılan açıklamanın mevzuata uygun olduğu iddialarına yer verilmiştir.

Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “Aşırı düşük teklifler” başlıklı 38’inci maddesinde “İhale komisyonu verilen teklifleri değerlendirdikten sonra, diğer tekliflere veya idarenin tespit ettiği yaklaşık maliyete göre teklif fiyatı aşırı düşük olanları tespit eder. Bu teklifleri reddetmeden önce, belirlediği süre içinde teklif sahiplerinden teklifte önemli olduğunu tespit ettiği bileşenler ile ilgili ayrıntıları yazılı olarak ister.

İhale komisyonu;

a) İmalat sürecinin, verilen hizmetin ve yapım yönteminin ekonomik olması,

b) Seçilen teknik çözümler ve teklif sahibinin mal ve hizmetlerin temini veya yapım işinin yerine getirilmesinde kullanacağı avantajlı koşullar,

c) Teklif edilen mal, hizmet veya yapım işinin özgünlüğü,

gibi hususlarda yapılan yazılı açıklamaları dikkate alarak, aşırı düşük teklifleri değerlendirir. Bu değerlendirme sonucunda, açıklamaları yeterli görülmeyen veya yazılı açıklamada bulunmayan isteklilerin teklifleri reddedilir.

Kurum, ihale konusu işin türü, niteliği ve yaklaşık maliyeti ile ihale edilme usulüne göre aşırı düşük tekliflerin tespiti, değerlendirilmesi ve ekonomik açıdan en avantajlı teklifin belirlenmesi amacıyla sınır değerler ve sorgulama kriterleri belirlemeye, ihalenin bu maddede öngörülen açıklama istenilmeksizin sonuçlandırılabilmesine, ayrıca yaklaşık maliyeti 8 inci maddede öngörülen eşik değerlerin yarısına kadar olan hizmet alımları ile yapım işleri ihalelerinde sınır değerin altında olan tekliflerin bu maddede öngörülen açıklama istenilmeksizin reddedilmesine ilişkin düzenlemeler yapmaya yetkilidir. İhale komisyonu bu maddenin uygulanmasında Kurum tarafından yapılan düzenlemeleri esas alır.” hükmü,

Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Hizmet alımı ihalelerinde sınır değer tespiti ve aşırı düşük tekliflerin değerlendirilmesi” başlıklı 79’uncu maddesinde “79.1. Hizmet alımı ihalelerinde sınır değer aşağıdaki kurallara göre tespit edilir.

79.1.1. Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde kar hariç yaklaşık maliyet tutarı sınır değer olarak kabul edilir.

79.1.3. 79.1.2 nci maddede yer alan R değeri her yıl 1 Şubat tarihinden geçerli olmak üzere Kurum tarafından belirlenir ve ilan edilir. İhalenin konusu veya işin niteliğine göre Kurum tarafından farklı R değerleri belirlenebilir.

79.2. İhale ilanında ve dokümanında teklifi sınır değerin altında kalan isteklilerden açıklama isteneceği belirtilen hizmet alımı ihalelerinde, aşırı düşük tekliflerin değerlendirilmesi aşamasında aşağıdaki düzenlemelere göre işlem tesis edilmesi gerekmektedir.

79.2.1. Aşırı düşük tekliflere yönelik açıklama istenmesine ilişkin yazıda, isteklilerin yapacakları açıklamalara esas olacak önemli teklif bileşenlerinin, bütün istekliler için aynı unsurları içerecek şekilde belirtilmesi zorunludur. Aşırı düşük teklif açıklaması sunulması için isteklilere üç (3) iş gününden az olmamak üzere uygun bir süre verilir.

79.2.2. İstekliler aşırı düşük olarak tespit edilen tekliflerini aşağıdaki yöntemleri kullanarak açıklayabilirler.

79.2.2.1. Üçüncü Kişilerden Alınan Fiyat Teklifleri: Teklifi oluşturan maliyet bileşenlerine ilişkin üçüncü kişilerden fiyat teklifi alınması durumunda, öncelikli olarak fiyat teklifini veren kişiyle tam tasdik sözleşmesi yapan veya beyannamelerini imzalamaya yetkili olan meslek mensubu tarafından ilgisine göre teklife konu mal veya hizmet için maliyet tespit tutanağı (Ek-O.5) veya satış tutarı tespit tutanağı (Ek-O.6) düzenlenecektir. Tutanaklar fiyat teklifinin dayanağı olarak düzenlenecek olup, meslek mensubu tarafından muhafaza edilecek ve fiyat teklifinin ekinde idareye verilmeyecektir. Ancak idare veya Kurum tarafından gerekli görülmesi halinde bu tutanaklar meslek mensubundan istenebilecektir.

Maliyet tespit tutanağı dayanak alınarak fiyat teklifi sunulabilmesi için, fiyat teklifinin mamul/mala ilişkin olması halinde mamul/malın birim fiyatının, tutanakta tespit edilen ağırlıklı ortalama birim maliyetin altında olmaması; fiyat teklifinin hizmete ilişkin olması halinde ise bu hizmetin birim fiyatının, tutanakta tespit edilen toplam birim maliyetin altında olmaması, bu tespitin (Ek-O.5) formunda yapılması, fiyat teklifi üzerine meslek mensubu tarafından “Bu fiyat teklifindeki birim fiyatın, mükellefin yasal defter ve belgelerine göre tarafımca düzenlenerek onaylanan (.../.../...) tarih ve (…) sayılı maliyet tespit tutanağındaki ortalama/toplam birim maliyet tutarının altında olmadığını beyan ederim.” ibaresinin yazılarak imzalanması ve iletişim bilgileri de belirtilmek suretiyle kaşelenmesi/mühürlenmesi gerekmektedir.

Satış tutarı tespit tutanağı dayanak alınarak fiyat teklifi sunulabilmesi için teklif edilen birim fiyatın, ilgili tutanakta tespit edilen ağırlıklı ortalama birim satış tutarının % 80’inin altında olmaması, bu tespitin (Ek-O.6) formunda yapılması, fiyat teklifi üzerine meslek mensubu tarafından “Bu fiyat teklifindeki birim fiyatın, mükellefin yasal defter ve belgelerine göre tarafımca düzenlenerek onaylanan (.../.../...) tarih ve (…) sayılı satış tutarı tespit tutanağındaki ağırlıklı ortalama birim satış tutarının % 80’inin altında olmadığını beyan ederim.” ibaresinin yazılarak imzalanması ve iletişim bilgileri de belirtilmek suretiyle kaşelenmesi/mühürlenmesi gerekmektedir.

Üçüncü kişilerden alınan fiyat tekliflerinin teklife konu alanda faaliyet gösterenlerden alınması gerekmekte olup, bu belgelerin ihale tarihinden önce düzenlenmiş olması zorunlu değildir.

Kaşeleme işlemi 8.4 üncü maddede belirtilen özel kaşe kullanılmak suretiyle yapılabileceği gibi, bu kaşe dışında meslek mensubuna ilişkin bilgileri içeren kaşe kullanılmak suretiyle de yapılabilir.

79.2.2.2. Merkezi Kamu Kurum ve Kuruluşları Tarafından Ülke Çapında Sunulan Mal ve Hizmetlere İlişkin Fiyatlar: Teklifi oluşturan maliyet bileşenlerine ilişkin merkezi kamu kurum ve kuruluşları tarafından ülke çapında sunulan mal ve hizmetlere ilişkin fiyat tarifeleri veya istekliye verilmiş fiyat teklifleri açıklama yöntemi olarak kullanılabilir. Bu yöntemle yapılmış açıklamanın geçerli olabilmesi için kullanılan fiyatların ilan/davet ile ihale tarihi arasında (ihale tarihi hariç) geçerli olması zorunludur.

79.2.2.3. Kamu Kurum ve Kuruluşları Tarafından İlan Edilen Fiyatlar: Teklifi oluşturan maliyet bileşenlerine ilişkin kamu kurum ve kuruluşları tarafından ilan edilmiş fiyat tarifeleri açıklama yöntemi olarak kullanılabilir. Bu usulle yapılmış açıklamanın geçerli olabilmesi için ilan edilen fiyatların ihalenin ilan/davet ile ihale tarihi arasında (ihale tarihi hariç) geçerli olması zorunludur.

79.2.2.4. Ticaret Borsası Fiyatları: Teklifi oluşturan maliyet bileşenlerine ilişkin 18/5/2004 tarihli ve 5174 sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanununun 51 inci maddesinin (c) bendi uyarınca borsa idaresi tarafından düzenlenen ve ilgili malın ihale tarihinden önceki son 12 ayın herhangi bir işlem gününde gerçekleşen ortalama fiyatını gösteren belge ile açıklama yapılabilir.

79.2.2.5. Toptancı Hal Fiyatları: Teklifi oluşturan maliyet bileşenlerine ilişkin 11/3/2010 tarihli ve 5957 sayılı Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun uyarınca faaliyet gösteren toptancı hali idaresi tarafından düzenlenen ve ilgili malın ihale tarihinden önceki son 12 ayın herhangi bir işlem gününe ait ortalama fiyatını gösteren belge ile açıklama yapılabilir.

79.2.2.6. Özel veya Münhasır Hak Sahibi Kuruluşların Uyguladığı Fiyatlar: İlgili mevzuatı uyarınca, belirli mal veya hizmetlerin kamuya sunulması konusunda lehine sınırlama bulunan kuruluşların tedarikçisi oldukları mallar veya sunucusu oldukları hizmetler için uyguladıkları fiyatlar ile açıklama yapılabilir. Bu usulle yapılmış açıklamanın geçerli olabilmesi için kullanılan fiyatların ilan/davet ile ihale tarihi arasında (ihale tarihi hariç) geçerli olması zorunludur.

79.2.2.7. İsteklinin Kendi Ürettiği, Aldığı veya Sattığı Mallara İlişkin Fiyatlar: Teklifi oluşturan maliyet bileşenlerine ilişkin olarak isteklinin kendi ürettiği, aldığı veya sattığı mallara ait fiyatların kullanılması durumunda, istekliyle tam tasdik sözleşmesi yapan veya beyannamelerini imzalamaya yetkili olan meslek mensubu tarafından ilgisine göre aşırı düşük teklif açıklamasına konu mal için düzenlenen maliyet/satış tutarı tespit tutanağı (Ek-O.7) ile açıklama yapılabilir.

Maliyetler dayanak alınarak yapılan açıklamanın geçerli olabilmesi için teklif edilen birim fiyatın, ilgili tutanakta (Ek-O.7) tespit edilen ağırlıklı ortalama birim maliyetin altında olmaması ve isteklinin son veya bir önceki geçici vergi beyanname döneminde ihale konusu işte kullanılmasını öngördüğü mal miktarının en az yarısı kadar alım yapmış olması gerekir.

Satışlar dayanak alınarak yapılan açıklamanın geçerli olabilmesi için teklif edilen birim fiyatın, ilgili tutanakta (Ek-O.7) tespit edilen ağırlıklı ortalama birim satış tutarının % 80’inin altında olmaması ve malın ticaretinin isteklinin faaliyet alanında olması gerekir.

İsteklinin son veya bir önceki geçici vergi beyanname döneminde 4734 sayılı Kanun kapsamındaki idarelere açıklama konusu mala ilişkin satış yapmış ve satılan malın idarece kabul edilmiş olması durumunda, maliyet/satış tutarı tespit tutanağı (Ek-O.7) sunulmasına gerek bulunmayıp sadece söz konusu satışa ilişkin fatura örnekleri veya bu örneklerin noter, SM, YMM, SMMM ya da vergi dairesince onaylı suretleri ile de belgelendirme yapılabilir.

Kaşeleme işlemi 8.4 üncü maddede belirtilen özel kaşe kullanılmak suretiyle yapılabileceği gibi, bu kaşe dışında meslek mensubuna ilişkin bilgileri içeren kaşe kullanılmak suretiyle de yapılabilir.

79.2.2.8.İsteklinin Ortağı Olduğu Tüzel Kişiye Ait İşletmeden Mal Çekmesiyle Oluşan Emsal Bedel: Teklifi oluşturan maliyet bileşenlerine ilişkin olarak isteklinin ortağı olduğu tüzel kişiye ait işletmeden mal çekmesi veya satın alması durumunda söz konusu malın emsal bedeli ile değerlenmesi gereklidir. Emsal bedelinin tespitinde 4/1/1961 tarihli ve 213 sayılı Vergi Usul Kanununun ilgili hükümleri esas alınır. Bu durumda, Vergi Usul Kanununa göre hesaplanan emsal bedeli gösteren ve istekliyle tam tasdik sözleşmesi yapan veya beyannamelerini imzalamaya yetkili olan meslek mensubu tarafından hazırlanarak imzalanan ve kaşelenen beyanın verilmesi yeterlidir. Kaşeleme işlemi 8.4 üncü maddede belirtilen özel kaşe kullanılmak suretiyle yapılabileceği gibi, bu kaşe dışında meslek mensubuna ilişkin bilgileri içeren kaşe kullanılmak suretiyle de yapılabilir.

79.2.3. Meslek mensubu; üçüncü kişilerden alınan fiyat teklifi üzerindeki beyanın ve emsal bedel beyanı ile Ek-O.5, Ek-O.6 ve Ek-O.7 numaralı tutanaklardaki bilgilerin doğruluğundan sorumludur. Meslek mensubu ibaresinden Yeminli Mali Müşavirler veya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler anlaşılır”

79.2.4. Ek-O.5, Ek-O.6 ve Ek-O.7 numaralı tutanakların son veya bir önceki geçici vergi beyanname dönemine ilişkin olarak düzenlenmesi zorunludur. Son veya bir önceki geçici vergi beyanname döneminin tespitinde; 4734 sayılı Kanunun 21 inci maddesinin birinci fıkrasının (a), (d) ve (e) bentlerine göre pazarlık usulü ile yapılan ihalelerde ilk yazılı fiyat tekliflerinin alındığı tarih, diğer ihale usulleri ile yapılan ihalelerde ise ihale tarihi esas alınır.

Örneğin; 11.1.2014 tarihinde açık ihale usulü ile yapılan ihalede son geçici vergi beyanname dönemi “Ekim-Kasım-Aralık 2013”, 15.7.2014 tarihinde açık ihale usulü ile yapılan ihalede son geçici vergi beyanname dönemi “Nisan-Mayıs-Haziran 2014” tür.

79.2.5. İşletme hesabına göre defter tutuluyor olması durumunda; yukarıda belirtilen tutanaklar, işletme hesabı defteri ve işletme hesap özeti kayıtlarına göre düzenlenir.

79.2.7. İstekliler tarafından akaryakıt girdisine ilişkin olarak EPDK tarafından il bazında günlük yayımlanan akaryakıt fiyatlarının altında sunulan açıklamalar geçerli kabul edilmeyecektir.

79.3. İdarelerin aşırı düşük teklif tespit ve değerlendirilmesine ilişkin aşağıdaki düzenlemeleri de dikkate almaları gerekmektedir.

79.3.1. Teklifi aşırı düşük olarak tespit edildikten sonra yukarıdaki yöntemlere göre usulüne uygun açıklama yapan isteklilerin teklifleri geçerli kabul edilir. Hayatın olağan akışına veya ticari gereklere aykırılık gibi nedenlerle teklifler reddedilemez.

79.3.2. 79.2.2 nci maddede yer alan yöntemlerden herhangi biri ile açıklama yapılmasının fiilen mümkün olmadığının anlaşıldığı durumlarda, istekli tarafından gerekçesi belirtilmek suretiyle, ilgili mevzuatına göre ihale tarihinden önceki son 12 ay içinde düzenlenen açıklamaya elverişli diğer bilgi ve belgeler kullanılarak da açıklama yapılabilir.

79.3.3. Kurumca hazırlanan “İşçilik Hesaplama Modülü” ne (www.ihale.gov.tr) adresinden ulaşılabilecek olup, personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde tekliflerin değerlendirilmesi bağlamında sözleşme ve genel giderler dahil asgari işçilik maliyeti hesabında işçilik hesaplama modülünün kullanılması zorunludur.

79.3.4. Hizmet alım ihalelerinde herhangi bir sigorta giderinin aşırı düşük teklif sorgulamasında önemli bir bileşen olarak kabul edilmesi durumunda, isteklilerce sigorta acentelerinden alınan poliçe, fiyat teklifi veya sözleşmelerin ekine ihale dokümanında yer alan teminat tutarları üzerinden teklif ettikleri sigorta prim tutarlarıyla sigorta hizmetini gerçekleştirebileceklerine ilişkin, ilgili sigorta şirketinin genel müdürlüğünden veya bölge müdürlüğünden alınan teyit yazısının eklenmesi ve bu yazının yetkili kişilerin imzasını taşıması gereklidir. Ancak sigorta şirketlerinin genel müdürlük veya bölge müdürlükleri tarafından imzalanmış poliçe veya fiyat teklifleri için teyit alınması zorunlu değildir. Sigorta giderinin tevsiki için sunulan belgenin işin süresinin tamamını kapsaması gerekmektedir. (Ek cümle: 25/01/2017-29959 R.G./15. md.) Ancak birden fazla yılı kapsayan işlerde ilk yıl için alınan sigorta teklifinin ihale tarihinin bulunduğu yıldan önceki yılın Aralık ayına ait Yurtiçi Üretici Fiyatları Endeksinin yıllık değişim oranı esas alınmak suretiyle güncellenerek diğer yıllar için kullanılması mümkündür.

79.3.5. Personel çalıştırılmasına dayalı olmayan hizmet alımlarına ilişkin yapılan aşırı düşük teklif açıklamasında, sözleşme giderleri ve genel giderlerin % 4 oranında hesaplanması söz konusu olmayacak, sözleşme giderleri ilgili mevzuatına göre hesaplanmak suretiyle açıklama yapılacaktır.” açıklamaları,

İdari Şartname’nin “İhale konusu işe ilişkin bilgiler” başlıklı 2’nci maddesi ve Teklif fiyata dahil olan giderler” başlıklı 25’inci maddesinde ““2.1. İhale konusu hizmetin;

a) Adı: 630 kişi ile 21 ay ( 02/01/2018 - 30/09/2019 ) süreli işçilik

b) Miktarı ve türü:

630 Kişi ile 21 Ay ( 02/01/2018-30/09/2019) Süreli İşçilik

Ayrıntılı bilgi idari şartnamenin ekinde yer almaktadır.

c) Yapılacağı yer: Fen İşl. Müdl.-Park ve Bah. Müdl.-Su Kan.Müdl.-İtfaiye Müdl.-Zabıta Müdl.-İmar ve Şehirc.Müdl.-Mali Hiz.Müdl.-Kül. ve Sos.İşl.Müdl.-Özel Kal.Müdl.-Mezarlıklar Müdl.,İşl.ve İşt.Müdl.,Veteriner İşl.Müdl,Bas.Yay.ve Halk.İlişk.Müdl.,Bilgi İşlem Müdl.,Hukuk İşl.Müdl.,İnsan Kayn.ve Eğt.Müdl..Yazı İşl.Müdl.,Sos.Yar.İşl.Müdl.ne ait hizmet binaları ve şantiyeleri ile mücavir alan içerisindeki tüm hizmet alanları

“25.1. İsteklilerin sözleşmenin uygulanması sırasında ilgili mevzuat gereğince ödeyeceği her türlü vergi (KDV hariç),teknik şartnamenin 7.2 maddesindeki giderler ,resim, harç ve benzeri giderler ile ulaşım, nakliye ve her türlü sigorta giderleri teklif edilecek fiyata dahildir

25.2. 25.1. maddesinde yer alan gider kalemlerinde artış olması ya da benzeri yeni gider kalemlerinin oluşması hallerinde, teklif edilen fiyatın bu tür artış ya da farkları karşılayacak payı içerdiği kabul edilir. Yüklenici, bu artış ve farkları ileri sürerek herhangi bir hak talebinde bulunamaz.

25.3. Teklif fiyata dahil olan diğer giderler aşağıda belirtilmiştir:

25.3.1. İşin süresi ve personel sayısı dikkate alınarak ilgili mevzuatına göre hesaplanacak işçilik ücreti:

Çalıştırılacak personele nitelikleri gözönünde bulundurularak ödenecek ücret yukarıda belirlenen oranlarda asgari ücretin yüzde (%) fazlası oranında hesaplanacaktır.

Yüklenici tarafından bu iş kapsamında çalıştırılan 17/7/1964 tarihli ve 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununa tabi özürlü sigortalılar ile 1/7/2005 tarihli ve 5378 sayılı Kanunun 14. Maddesinde belirtilen korumalı işyerlerinde çalıştırılan özürlü sigortalıların, aynı kanunun 72. ve 73. Maddelerinde sayılan ve 78. Maddesiyle belirlenen prime esas kazanç alt sınırı üzerinden hesaplanan sigorta primine ait iş veren hisselerinin tamamı hazinece karşılanacaktır. Bahse konu kanun gereğince engelli personel çalıştırılması kapsamında, çalıştırılacak 19 engelli personelin prime esas kazanç alt sınırı üzerinden hesaplanan sigorta primine ait iş veren hisselerinin tamamı hazinece karşılanacak olup işçi maliyetlerinin hesaplanmasında bu hususun dikkate alınması gerekmektedir.( Kamu İhale Genel Tebliği'nin 78.28 maddesinde de bu husus belirtilmiştir.)
Yüklenici ihale konusu işte 4734 sayılı Kanun ,Kamu İhale Tebliği'nin 78.30.ç bendi ,4857 sayılı İş Kanunu, Kanunu, 5510 sayılı Sosyal Güvenlik Kanunu hükümleri ile 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu uyarınca işyeri hekimliği ve iş güvenliği uzmanı ücreti gibi giderleri ile diğer ilgili mevzuatlar çerçevesinde işçilerin haftalık izni, yıllık ücretli izin, işin seyri esnasında ortaya çıkan iş güvenliği için zaruri giysi-araç-gereç,sağlık tarama ve kontrolleri vb. işçi hakları ile ilgili tüm yükümlülüklerini yerine getirecek ve bunlarda teklif fiyata dahildir. Haftalık izin kullandırılan personellerin yerine başka personel istenmeyecektir.
Fazla mesai, resmi tatil ve bayramlarda çalışma yaptırılmayacaktır

25.3.2. Bu madde boş bırakılmıştır.

25.3.3. Malzeme giderleri:

İşin yürütülmesi kapsamında yüklenici tarafından ayni olarak temin edilecek olan ve teknik şartnamenin " Koruyucu Kıyafet ve Eşyaları Listesi " başlığı altında belirtilen malzemeler teklif fiyata dahildir.

25.3.4. Diğer giderler:

Personelin tüm giderleri ile birlikte araç Kontrol Kombi ( Van veya Camlı ) Aracı ( (aylık 1500 km yol yapacak , akaryakıt,amortisman ,vergi MTV, Trafik Mali Sorumluluk Sigortası,kasko sigortası ( birkaç binicili ) ,periyodik bakım-tamir,lastik ( yaz-kış lastik ) değ. , fenni muayene ve egzoz emisyon ölçümü vs. giderleri dahil ) teklif fiyata dahildir.

25.4. Sözleşme konusu işin bedelinin ödenmesi aşamasında doğacak Katma Değer Vergisi (KDV), ilgili mevzuatı çerçevesinde İdare tarafından yükleniciye ayrıca ödenir.

25.5. Kısa vadeli sigorta prim oranları belirtilecektir.

2” düzenlemesi,

Aynı Şartname’nin “Sınır değer” başlıklı 33’üncü ve “Fiyat farkı” başlıklı 46’ncı maddesinde “33.1. İhale komisyonu verilen teklifleri değerlendirdikten sonra Kurum tarafından belirlenen yönteme göre sınır değer hesaplar.

33.2. Teklifi sınır değerin altında kalan isteklilerden Kanunun 38 inci maddesine göre açıklama istenecektir. Bu kapsamda; ihale komisyonu sınır değerin altında kalan teklifleri aşırı düşük teklif olarak tespit eder ve bu teklif sahiplerinden Kurum tarafından belirlenen kriterlere göre teklifte önemli olduğunu tespit ettiği bileşenler ile ilgili ayrıntıları yazılı olarak ister. İhale komisyonu;

a) Verilen hizmetin ekonomik olması,

b) Seçilen teknik çözümler ve teklif sahibinin işin yerine getirilmesinde kullanacağı avantajlı koşullar,

c) Teklif edilen hizmetin özgünlüğü,

gibi hususlarda yapılan yazılı açıklamaları dikkate alarak aşırı düşük teklifleri değerlendirir. Bu değerlendirme sonucunda, açıklamaları yeterli görülmeyen veya yazılı açıklamada bulunmayan isteklilerin teklifi reddedilir. İhale komisyonunca reddedilmeyen teklifler, geçerli teklif olarak belirlenir. İhale üzerinde bırakılan isteklinin teklifinin sınır değerin altında olması durumunda kesin teminat 40.1 maddesinde yer alan hüküm uyarınca hesaplanan tutar üzerinden alınır.”

46.1. İhale konusu iş için sözleşmenin uygulanması sırasında aşağıdaki esaslara göre fiyat farkı hesaplanacaktır.

46.1.1. 4734 sayılı Kamu İhale Kanununa Göre İhale Edilen Hizmet Alımlarında Uygulanacak Fiyat Farkına İlişkin Esasların 6. Maddesine göre fiyat farkı hesaplanacaktır. Araç giderlerine ait yıllara sari fiyat artışı ödenmeyecektir. İstekliler idari şartname teklife dahil giderlerde hükme bağlanan (akaryakıt, vergi, sigorta vb.) giderleri yıllara sari artış farklarını öngörerek fiyat tekliflerini hazırlaması gerekmektedir.” düzenlemesi yer almaktadır.

İdare tarafından teklif fiyatı sınır değerin altında kalan isteklilere EKAP üzerinden gönderilen 01.11.2017 tarihli yazı ekinde “30.10.2017 tarihinde yapılan 2017/465126 ihale kayıt numaralı 630 Kişi ile 21 Ay ( 02/01/2018-30/09/2019) Süreli İşçilik hizmet alımı işine vermiş olduğunuz teklifiniz idaremizce hazırlanan kar hariç yaklaşık maliyetimizin altında olduğundan teklifiniz aşırı düşük bulunmuştur.

Aşağıdaki İdari ve Teknik Şartname Hükümleri Doğrultusunda;

İdari Şartname

Madde 25 - Teklif fiyata dahil olan giderler

25.3.4. Diğer giderler:

Personelin tüm giderleri ile birlikte araç Kontrol Kombi (Van veya Camlı) Aracı ( (aylık 1500 km yol yapacak, akaryakıt ,amortisman ,vergi MTV, Trafik Mali Sorumluluk Sigortası, kasko sigortası ( birkaç binicili ) ,periyodik bakım-tamir, lastik ( yaz-kış Lastik ) Değ. , Fenni Muayene ve Egzoz Emisyon Ölçümü Vs. Giderleri Dahil ) Teklif Fiyata Dahildir. Hükmü,

İdari Şartname

Madde 33 - Sınır değer

33.1. İhale komisyonu verilen teklifleri değerlendirdikten sonra Kurum tarafından belirlenen yönteme göre sınır değer hesaplar.

33.2. Teklifi sınır değerin altında kalan isteklilerden Kanunun 38 inci maddesine göre açıklama istenecektir. Bu kapsamda; ihale komisyonu sınır değerin altında kalan teklifleri aşırı düşük teklif olarak tespit eder ve bu teklif sahiplerinden Kurum tarafından belirlenen kriterlere göre teklifte önemli olduğunu tespit ettiği bileşenler ile ilgili ayrıntıları yazılı olarak ister. İhale komisyonu;

a) Verilen hizmetin ekonomik olması,

b) Seçilen teknik çözümler ve teklif sahibinin işin yerine getirilmesinde kullanacağı avantajlı koşullar,

c) Teklif edilen hizmetin özgünlüğü,

gibi hususlarda yapılan yazılı açıklamaları dikkate alarak aşırı düşük teklifleri değerlendirir. Bu değerlendirme sonucunda, açıklamaları yeterli görülmeyen veya yazılı açıklamada bulunmayan isteklilerin teklifi reddedilir. hükmü,

İdari Şartname

Madde 46 - Fiyat farkı

46.1. İhale konusu iş için sözleşmenin uygulanması sırasında aşağıdaki esaslara göre fiyat farkı hesaplanacaktır.

46.1.1. 4734 sayılı Kamu İhale Kanununa Göre İhale Edilen Hizmet Alımlarında Uygulanacak Fiyat Farkına İlişkin Esasların 6. Maddesine göre fiyat farkı hesaplanacaktır. Araç giderlerine ait yıllara sari fiyat artışı ödenmeyecektir. İstekliler idari şartname teklife dahil giderlerde hükme bağlanan (akaryakıt, vergi, sigorta vb.) giderleri yıllara sari artış farklarını öngörerek fiyat tekliflerini hazırlaması gerekmektedir. Hükmü,

Teklifin Önemli Bileşenleri;

S.NO Araç Cinsi Açıklamalara Esas Olacak Önemli Teklif Bileşenleri

01 Teknik Şartname:

Madde 7- İşin Takibi Ve Kontrolü

7.1- Kontrol Aracı

Söz konusu Hizmet sadece Belediye Hizmet Binasında ifa edilecek olmayıp,1. Mad. de belirtilen İdare’nin mevcut adreslerindeki birimlerinde de gerçekleştirileceğinden ; hizmetin belirtilen personel ile yerinde ve zamanında yerine getirilmesinin takibi ve kontrolü için kontrol aracına ihtiyaç duyulmaktadır.

Bu nedenle de taahhüt konusu işin takibini ve kontrolünü yüklenici tarafından temin edilen 1 adet kombi van veya kombi camlı kontrol aracı ile yapılacaktır. Yüklenici tarafından temin edilecek araç 2017 model , 4+1 koltuk olacaktır. Kontrol Kombi ( Van veya Camlı ) Aracı ( aylık 1500 km yol yapacak ,akaryakıt, amortisman ,vergi MTV, Trafik Mali Sorumluluk Sigortası, kasko sigortası ( birkaç binicili ) ,periyodik bakım-tamir, lastik ( yaz-kış lastik ) değ. , fenni muayene ve egzoz emisyon ölçümü vs. giderleri yüklenici tarafından karşılanacaktır.

Araç da güvenliği ve rahat kullanmayı sağlayacak tertibatlar olacaktır (abs fren, hidrolik direksiyon, klima v.b gibi)

Yüklenici tarafından temin edilecek kontrol aracı ;

Direksiyon sistemi : Hidrolik

Motor silindir hacmi : 0 – 1900

Şanzıman : Manuel

Yakıt Türü : Dizel

7.2- Büro Sarf Malzemesi

Ayrıca yüklenici tarafından hizmet süresince büroda kullanılacak 10 top A4 fotokopi kağıdı, 1 adet fotokopi özellikli yazıcı makinesi ve 10 adet yedek toneri ile birlikte büroda bulunduracak ve bu giderler teklif fiyata dahil edilecektir. Hükmü,

1-Kiralama Maliyeti veya Kendi Malı İse Amortisman Gideri ( Kamu İhale Tebliğinin 79. Maddesine uygun)

Kendi malı araç ile açıklama yapılacaksa amortisman gideri, kiralama yoluyla açıklama yapılması halinde işin süresini kapsayan kiralama giderlerine ilişkin kullanılacak avantajlı koşullarınızın yasal dayanaklarıyla birlikte, açıklaması ve belgelendirilmesi,

2- Araçlara Ait Onarım Tamir Giderleri ( Periyodik Tamir, Bakım yaz-kış lastik giderleri lastik değişimi giderleri ) (Kamu İhale Tebliğinin 79. Maddesine uygun)

işin süresini kapsayan giderlere ilişkin kullanılacak avantajlı koşullarınızın yasal dayanaklarıyla birlikte, açıklaması ve belgelendirilmesi,

3- Zorunlu Trafik Sigortası Maliyeti (Kamu İhale Genel Tebliğinin 79.3.4 Maddesine uygun)

İdari Şartname 46.1.1 İstekliler idari şartname teklife dahil giderlerde hükme bağlanan (akaryakıt, vergi, sigorta vb.) giderleri yıllara sari artış farklarını öngörerek fiyat tekliflerini hazırlaması gerekmektedir.

“Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Primlerine İlişkin Genelge”, Hazine Müsteşarlığı 12.04.2017 Tarihli 2017/1 Genelgesi Hasarsızlık İndirimi Ve Hasarlılık Artırımı Hükümleri Doğrultusunda,

25.01.2017 ve 29959 saylı resmi gazetede yayımlanan “Kamu İhale Genel Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ” başlıklı değişiklikte “Madde 15 –Aynı Tebliğin 79.3.4 üncü maddesinin sonuna aşağıdaki cümle eklenmiştir.

“Ancak birden fazla yılı kapsayan işlerde ilk yıl için alınan sigorta teklifinin ihale tarihinin bulunduğu yıldan önceki yılın Aralık ayına ait Yurtiçi Üretici Fiyatları Endeksinin yıllık değişim oranı esas alınmak suretiyle güncellenerek diğer yıllar için kullanılması mümkündür.” Maddesi eklenmiştir. Buna göre TÜİK resmi internet sitesinden alınan verilere göre 2016 aralık ayı yurtiçi üretici fiyatları endeksi (ÜFE) %9,94’tür.” Açıklaması

işin süresini kapsayan trafik sigortası giderlerine ilişkin kullanılacak avantajlı koşullarınızın yasal dayanaklarıyla birlikte, açıklaması ve belgelendirilmesi,

4- Kasko Sigortası Maliyeti (Kamu İhale Genel Tebliğinin 79.3.4 Maddesine uygun)

İdari Şartname 46.1.1 İstekliler idari şartname teklife dahil giderlerde hükme bağlanan (akaryakıt, vergi, sigorta vb.) giderleri yıllara sari artış farklarını öngörerek fiyat tekliflerini hazırlaması gerekmektedir.

işin süresini kapsayan kasko sigortası giderlerine ilişkin kullanılacak avantajlı koşullarınızın yasal dayanaklarıyla birlikte, açıklaması ve belgelendirilmesi,

5- Motorlu Taşıtlar Vergisi Maliyeti (Kamu İhale Genel Tebliğinin 79. Maddesine uygun)

İdari Şartname 46.1.1 İstekliler idari şartname teklife dahil giderlerde hükme bağlanan (akaryakıt, vergi, sigorta vb.) giderleri yıllara sari artış farklarını öngörerek fiyat tekliflerini hazırlaması gerekmektedir.

işin süresini kapsayan MTV giderlerine ilişkin kullanılacak avantajlı koşullarınızın yasal dayanaklarıyla birlikte, açıklaması ve belgelendirilmesi,

6- Araç fenni Muayene eksoz emisyon ölçümü ve ruhsatı giderleri (Tüvtürk Fiyat Listesine göre)

İdari Şartname 46.1.1 İstekliler idari şartname teklife dahil giderlerde hükme bağlanan (akaryakıt, vergi, sigorta vb.) giderleri yıllara sari artış farklarını öngörerek fiyat tekliflerini hazırlaması gerekmektedir.

işin süresini kapsayan giderlere ilişkin kullanılacak avantajlı koşullarınızın yasal dayanaklarıyla birlikte, açıklaması ve belgelendirilmesi,

7-Araçların Akaryakıt Maliyeti (Kamu İhale Genel Tebliğinin 79. Maddesine uygun)

Genel Tebliğ 79.2.7. (Ek madde: 25/01/2017-29959 R.G./14. md.) İstekliler tarafından akaryakıt girdisine ilişkin olarak EPDK tarafından il bazında günlük yayımlanan akaryakıt fiyatlarının altında sunulan açıklamalar geçerli kabul edilmeyecektir.

İdari Şartname 46.1.1 İstekliler idari şartname teklife dahil giderlerde hükme bağlanan (akaryakıt, vergi, sigorta vb.) giderleri yıllara sari artış farklarını öngörerek fiyat tekliflerini hazırlaması gerekmektedir.

teknik şartnamede detayları yazılı firmanızca öngörülen araca ilişkin kullanılacak avantajlı koşullarınızın yasal dayanaklarıyla birlikte, açıklaması ve belgelendirilmesi,

8- Büro Makine ve Sarf Malzeme Giderleri (Kamu İhale Genel Tebliğinin 79. Maddesine uygun)

8.A-) 10 top A4 fotokopi kağıdı,

8.B-) 1 adet fotokopi özellikli yazıcı makinesi,

8.C-) 10 adet yedek toneri

giderlere ilişkin kullanılacak avantajlı koşullarınızın yasal dayanaklarıyla birlikte, açıklaması ve belgelendirilmesi,

ifadelerine yer verildiği görülmüştür.

1’inci iddiaya ilişkin olarak yapılan incelemede;

Aşırı düşük teklif sorgulama yazısının 2’nci maddesinde “Araçlara bakım onarım tamir giderleri (periyodik tamir bakım, yaz – kış lastik giderleri lastik değişimi)” kalemlerinin açıklanması gerektiğinin belirtildiği, istekliler tarafından sunulacak olan aşırı düşük teklif açıklamalarında araçlara bakım-onarım tamir giderleri olarak periyodik tamir, bakım, yazlık ve kışlık lastik giderleri ve lastik değişim maliyetinin her birinin ayrı ayrı tevsik edilmesi gerektiği anlaşılmaktadır.

Başvuru sahibi tarafından kontrol aracı için Akdeniz Kumaşçılık İç ve Dış Ticaret A.Ş. tarafından verilmiş olan 25.10.2017 tarihli fiyat teklifinin sunulduğu, belgenin mevzuat gereğince bulunması gerekli meslek mensubu ibaresini taşıdığı ve meslek mensubunun iletişim bilgilerini de içerecek şekilde kaşelenerek onaylandığı, söz konusu fiyat teklifinde, “2017 model Fiat Fiorino 1,3 Multijet 95hp Euro5+ kiralama bedeli (21 ay), 2017 model Fiat Fiorino 1,3 Multijet 95hp Euro5+ tamir bakım maliyeti (21 ay), 2017 model Fiat Fiorino 1,3 Multijet 95hp Euro5+ yedek parça (yaz-kış lastik v.b) (21 ay)” giderlerinin ayrı ayrı satırlarda gösterildiği ve her bir gider kalemi için 0,01 TL tutara yer verildiği görülmüştür.

Anılan istekli tarafından belirtilen maliyet kalemlerinden tamir-bakım gideri için ayrı satır açıldığı, ancak yazlık ve kışlık lastik giderleri ve lastik değişim maliyetlerinin ayrı ayrı tevsik edilmesi gerekirken istekli tarafından tek satır halinde gösterildiği, aşırı düşük teklif sorgulama yazısında belirtilen maliyet bileşenlerinin mevzuata uygun şekilde tevsik edilmediği, ayrıca açıklama kapsamında sunulan maliyet cetvelinde de lastik değişim giderine yer verilmediği görülmüş olup başvuru sahibinin bu yöndeki iddiasının yerinde olmadığı anlaşılmıştır.

2’inci iddiaya ilişkin olarak yapılan incelemede;

Başvuru sahibi istekli tarafından Özolur Sigorta Aracılık Hizmetleri Ltd. Şti.den alınmış olan 25.10.2017 tarihli fiyat teklifinin sunulduğu, belgenin mevzuat gereğince bulunması gerekli meslek mensubu ibaresini taşıdığı ve meslek mensubunun iletişim bilgilerini de içerecek şekilde kaşelenerek onaylandığı, söz konusu fiyat teklifinde “2017 model Fiat Fiorino 1,3 Multijet 95hp Euro5+ trafik poliçesi bedeli (21 aylık)” tutar olarak 483,20 TL “2017 model Fiat Fiorino 1,3 Multijet 95hp Euro5+ kasko (birkaç binicili) poliçesi bedeli (21 aylık)” için 250,00 TL öngörüldüğü, Özolur Sigorta Aracılık Hizmetleri Ltd. Şti. tarafından kaşelendiği ve iletişim bilgilerine yer verilerek imzalandığı da görülmüştür.

Aşırı düşük teklif açıklaması kapsamında zorunlu trafik sigortası ve kasko fiyat teklifi için sunulan belgede “İlgili Makama: acentemiz olan Özolur Sigorta Aracılık Hizmetleri Ltd. Şti.nin Önar Araştırma Yön. Dan. İns. Kayn. Tem. Gıda İnş. Turz. Taş. San. ve Tic. Ltd. Şti.ne 20.10.2017 tarihinde vermiş olduğu fiyat teklifinin bölge müdürlüğümüzce onaylandığını bildirir, gereğinin yapılmasını arz ederiz.” ifadelerine yer verildiği, söz konusu belge üzerinde Axa Sigorta A.Ş.nin kaşesi ve iletişim bilgilerinin yer aldığı ayrıca imzalandığı görülmüştür.

İdari Şartname’nin 2’nci maddesinde ihale konusu işin “630 Kişi İle 21 Ay ( 02.01.2018 - 30.09.2019 ) Süreli İşçilik” olduğu belirtilmiştir.

Başvuru sahibi istekli tarafından zorunlu trafik sigortası ve kasko gideri için ihale konusu iş süresini (21 ay) kapsayacak şekilde fiyat teklifi sunulduğu, istekli tarafından fiyat teklifinin teyit yazısının da sunulduğu görülmüş olup yapılan açıklamanın Tebliğ’in 79.3.4’üncü maddesine uygun olduğu, idare tarafından tesis edilen işlemde mevzuata uyarlık bulunmadığı sonucuna varılmıştır.

3’üncü iddiaya ilişkin olarak yapılan incelemede;

Başvuru sahibi tarafından MTV’ye ilişkin olarak 2017 yılı İnternet Vergi Dairesi’nden alınan çıktıların sunulduğu (2017 yılı: 697,00 TL) ve yapılan açıklamaların bu çıktılar esas alınarak yapıldığı görülmüştür. İhale konusu işin süresi 21 ay olup MTV gideri için 2018 yılı için 2017 yılı fiyatları ile açıklama yapıldığı, 2019 yılı MTV tutarı için 2017 yılı MTV tutarının Yİ-ÜFE (%9,94) üzerinden güncellemesi yapılarak hesaplama yapıldığı görülmüştür.

Anılan istekli tarafından 2 yıl için öngörülen toplam MTV tutarının, yıllık ortalama tutarının 2017 MTV tutarının (697 TL) üzerinde olduğu (1463,28TL/2=731,64TL) görülmüş olup başvuru sahibi tarafından MTV’ye ilişkin olarak yapılan açıklamanın uygun olduğu, idare tarafından söz konusu iddiaya ilişkin olarak tesis edilen işlemde mevzuata uyarlık bulunmadığı sonucuna varılmıştır.

4’üncü iddiaya ilişkin olarak yapılan incelemede;

Akaryakıt maliyetine ilişkin olarak yapılan açıklamada 26.09.2017, 16.10.2017, 26.10.2017, 27.10.2017 tarihlerdeki TP (Türkiye Petrolleri) fiyatını gösterir listenin sunulduğu, söz konusu tarihlerin de İhale İlan (25.09.2017) tarihi ile ihale tarihi (30.10.2017) arasında yer aldığı, ve akaryakıt fiyatı için 4,87 TL’nin KDV hariç fiyatı olan 4,13 TL (4,87 TL / 1,18) üzerinden akaryakıt maliyet hesabının yapıldığı görülmüştür.

İstekli tarafından öngörülen KDV dahil akaryakıt bedeline ilişkin olarak (4,87 TL) EPDK’nın “İllere Göre Bayi Fiyatları Raporunda” İhale İlan tarihi (25.09.2017) ile ihale tarihi (30.10.2017) arasında EPDK tarafından Isparta İlinde yayımlanmış olan bayi fiyatlarının kullanıldığı tespit edilmiştir.

Başvuru sahibi tarafından kontrol aracı için yapılan açıklamada Fiat Fiorino marka aracın kataloglarının sunulduğu, kataloğun yakıt tüketimi (lt/100 km) kısmında şehirlerarası 3,8 litre ortalama 4,3 litre, şehir içi 5,2 litre akaryakıt tüketimi verilerine yer verildiği, anılan istekli tarafından da aylık akaryakıt hesaplamasında ortalama yakıt tüketiminin yer aldığı görülmüştür.

Bu itibarla anılan istekli tarafından ortalama yakıt tüketimi üzerinden toplam akaryakıt maliyetinin hesaplandığı, 2019 yılı için akaryakıt maliyeti hesabı yapılırken Yİ-ÜFE üzerinden güncelleme yapılarak 9 aylık maliyetin hesaplandığı,

akaryakıt hesabı yapılırken Tebliğ’in 79.2.7’nci maddesi uyarınca ilan tarihi ile ihale tarihi arasındaki EPDK tarafından yayımlanmış olan illere göre bayi raporlarının altında olmamasının yeterli olduğu,

ayrıca İdari Şartname’nin 2’nci maddesinde ihale konusu işin yapılacağı yerin şehir içi olduğunun belirtildiği ve istekliler tarafından da akaryakıt maliyetinin şehir içi yakıt tüketimi üzerinden açıklanması gerektiği anlaşılmıştır.

Aşırı düşük teklif açıklaması sunan istekliler tarafından yapılan açıklamalarda araçların şehir içi yakıt tüketim bedellerinin esas alınması gerektiği, başvuru sahibi tarafından ise ortalama yakıt tüketimi üzerinden açıklama yapıldığı görülmüş olup sunulan açıklamanın bu yönüyle mevzuata uygun olmadığı ve idare tarafından tesis edilen işlemde aykırılık bulunmadığı sonucuna varılmıştır.

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun'un 65'inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

Anılan Kanun'un 54'üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (c) bendi gereğince itirazen şikâyet başvurusunun reddine,


Oybirliği ile karar verildi.

 
< Önceki   Sonraki >
[ Geri ] [ Yukarı ]

İçerik İstatistiği

KiK Kararları: 13.155 Karar
 - Bu Hafta (12.05-12.05): 0
 - Geçen Hafta(05.05-11.05): 11
 - Bu Ay (Mayıs): 11
 - Geçen Ay (Nisan): 34
Kategori: 162
Haberler: 748

Abone İstatistiği

4 misafir ve 2 abone bağlı
Abone Sayısı: 9040
Abone Oranları:
  - Giriş (1 ay): % 4,46
  - Bronz (3 ay): % 0,64
  - Gümüş (6 ay): % 0,64
  - Altın (12 ay): % 29,94
  - Kamu Altın (12 ay): % 64,33
Ziyaretçi Sayısı: 9.880.839
Final Bilgi Hizmetleri     kikkararlari.com facebook     kikkararlari.com twitter
256-Bit GeoTrust SSL Sertifika
Ödeme Seçenekleri
Bu Sayfayı Paylaş X

"Bilginin Kısa Yolu.."