Şu an tarayıcınız Javascript kullanımını engelliyor ya da desteklemiyor.

Sitemizi verimli gezebilmeniz için tarayıcınızın Javascript özelliğini açmanız gerekmektedir.

KİK Kararları Mahkeme Kararları Hakkında Mahkeme Kararı Olan KiK Kararları Detaylı Arama
Hangi temizlik ihalelerinde, aşırı düşük teklif sorgulama işlemleri yapılmadan ihalenin sonuçlandırılması gerekir? 0
Yazdır

     Bu karar, mevzuat değişikliği nedeniyle geçerliğini yitirmiştir.
     Güncel kararlar için tıklayınız..
 

KAMU İHALE KURUL KARARI

Toplantı No : 2017/052

Gündem No : 32

Karar Tarihi : 18.10.2017

Karar No : 2017/UH.II-2824

BAŞVURU SAHİBİ:

Öznet Temizlik Orman Ürünleri Bilgisayar Otomasyon Kargo Kurye Servis Ziraat Elek. Elekt. İnş. Yem. Paz. Tic. ve San. Ltd. Şti.,

İHALEYİ YAPAN İDARE:

Adana PTT Başmüdürlüğü Destek Hizmetleri Müdürlüğü,

BAŞVURUYA KONU İHALE:

2017/439640 İhale Kayıt Numaralı “Adana PTT Başmüdürlüğü ve Bağlı Birimleri Temizlik Hizmet Alımı İhalesi” İhalesi

KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:

Adana PTT Başmüdürlüğü Destek Hizmetleri Müdürlüğü tarafından 13.09.2017 tarihinde pazarlık usulü ile gerçekleştirilen “Adana PTT Başmüdürlüğü ve Bağlı Birimleri Temizlik Hizmet Alımı İhalesi” ihalesine ilişkin olarak Öznet Temizlik Orman Ürünleri Bilgisayar Otomasyon Kargo Kurye Servis Ziraat Elek. Elekt. İnş. Yem. Paz. Tic. ve San. Ltd. Şti.nin 19.09.2017 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 20.09.2017 tarihli yazısı ile reddi / başvurusu hakkında idare tarafından süresi içinde karar alınmaması üzerine, başvuru sahibince 02.10.2017 tarih ve 54119 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 29.09.2017 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

Başvuruya ilişkin olarak 2017/2452 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

KARAR:

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle,

1. Yaklaşık maliyetin idarece yanlış hesaplandığı,

2. İhale üzerinde kalan istekli ile diğer istekliler tarafından sunulan iş deneyim belgelerinin EKAP üzerinden düzenlenmediği, benzer iş tanımına uygun olmadığı, belge tutarlarının yanlış olduğu, düzenleyen kurumdan teyit alınması gerektiği,

3. İhale üzerinde kalan istekli ile diğer istekliler tarafından sunulan geçici teminat mektuplarının standart forma uygun olarak düzenlenmediği,

4. Aşırı düşük teklif sorgulaması yapılmadan ihalenin sonuçlandırılmasının mevzuata aykırı olduğu,

5. İhale üzerinde bırakılan firmanın teklifinin çok düşük olduğu, teklif edilen fiyatla ihale konusu işin gerçekleştirilmesinin mümkün olmadığı iddialarına yer verilmiştir.

A) Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

1. Başvuru sahibinin 1’inci iddiasına ilişkin olarak:

13.09.2017 günü saat 10.30’da yapılan ihaleye 5 firmanın teklif verdiği, istekliler tarafından sunulan belgelerin tam ve eksiksiz olduğunun idarece tespit edilmesi üzerine isteklilerin 13.09.2017 günü saat 11.15’e kadar son tekliflerini vermeye davet edildiği, son tekliflerin verilmesi üzerine idare tarafından yaklaşık maliyet ile verilen son tekliflerin açıklanarak 13.09.2017 tarihli tutanağın hazırlandığı görülmüştür.

4734 sayılı Kanun’un 54’üncü maddesinde, ihale sürecindeki hukuka aykırı işlem veya eylemler nedeniyle bir hak kaybına veya zarara uğradığını veya zarara uğramasının muhtemel olduğunu iddia eden aday veya istekli ile istekli olabileceklerin, bu Kanunda belirtilen şekil ve usul kurallarına uygun olmak şartıyla şikâyet ve itirazen şikâyet başvurusunda bulunabilecekleri; 55’inci maddesinin birinci fıkrasında, şikâyet başvurusunun, ihale sürecindeki işlem veya eylemlerin hukuka aykırılığı iddiasıyla bu işlem veya eylemlerin farkına varıldığı veya farkına varılmış olması gereken tarihi izleyen günden itibaren 21 inci maddenin (b) ve (c) bentlerine göre yapılan ihalelerde beş gün, diğer hallerde ise on gün içinde ve sözleşmenin imzalanmasından önce, ihaleyi yapan idareye yapılacağı; dördüncü fıkrasında ise gerekli süre içinde idare tarafından bir karar alınmaması durumunda başvuru sahibi tarafından karar verme süresinin bitimini, süresinde alınan kararın uygun bulunmaması durumunda ise başvuru sahibi dâhil aday, istekli veya istekli olabilecekler tarafından idarece alınan kararın bildirimini izleyen on gün içinde Kuruma itirazen şikâyet başvurusunda bulunulabileceği hüküm altına alınmıştır.

Öte yandan aynı Kanun’un 54’üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (c) bendinde, başvurunun süre, usul ve şekil kurallarına uygun olmaması, usulüne uygun olarak sözleşme imzalanmış olması veya şikâyete konu işlemlerde hukuka aykırılığın tespit edilememesi veya itirazen şikâyet başvurusu konusunun Kurumun görev alanında bulunmaması hallerinde başvurunun reddine karar verileceği yer almaktadır.

Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin 56’ncı maddesinde, yaklaşık maliyetin pazarlık usulüyle yapılan ihalelerde son yazılı fiyat tekliflerinin verildiği oturumda açıklanacağı hüküm altına alınmıştır. İdarece de yaklaşık maliyetin son tekliflerin verilmesi üzerine açıklandığı ve tutanak altına alındığı görülmüştür. Dolayısıyla, ihaleye katılan bütün istekliler için, yaklaşık maliyet tutarının hatalı olduğuna dair şikâyet başvurusu süresinin son tekliflerin alındığı tarihte başlayacağı anlaşılmıştır.

Şikâyete konu ihalede son teklifler 13.09.2017 tarihinde alınmış olup, yaklaşık maliyet de yine bu tarihte açıklanmıştır. Bu itibarla, yaklaşık maliyete yönelik iddiaların bu tarihten sonraki beş gün içinde idareye yöneltilmesi gerekirken, başvuru sahibinin bu süre geçtikten sonra 19.09.2017 tarihinde idareye şikâyette bulunduğu görülmüştür. Bu nedenle, başvuru sahibinin yaklaşık maliyete yönelik iddiasının anılan Kanun’un 54’üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (c) bendi gereğince süre yönünden reddi gerekmektedir.

2. Başvuru sahibinin 2’nci iddiasına ilişkin olarak:

İdari Şartname’nin 7.5.1’inci maddesinde, istekliler tarafından yurt içinde veya yurt dışında kamu veya özel sektörde bedel içeren tek bir sözleşme kapsamında taahhüt edilen ihale konusu iş veya benzer işlere ilişkin olarak, teklif edilen bedelin %30’undan az olmamak üzere, iş deneyimini gösteren belgelerinin veya teknolojik ürün deneyim belgesinin sunulmasının istenildiği, 7.6’ncı maddesinde benzer işin “Kamuda veya Özel Sektörde personel çalıştırmaya dayalı Temizlik Hizmeti yapılan tüm işler” olarak belirlendiği görülmüştür.

Anılan Yönetmelik’in “İş bitirme belgelerinin EKAP üzerinden düzenlenmesi” başlıklı Ek-1’inci maddesinde “(1) İş bitirme belgesi düzenlemeye yetkili kurum ve kuruluşlar tarafından 31/8/2014 tarihinden sonra düzenlenecek olan iş bitirme belgelerinin EKAP üzerinden düzenlenerek kayıt edilmesi zorunludur.

(2) İlanı veya duyurusu 31/8/2010 tarihinden sonra yapılan Kanun kapsamındaki ihalelere ilişkin olup EKAP’a kayıt edilmeden 1/9/2014 tarihine kadar düzenlenmiş bulunan iş bitirme belgelerinin asıllarının (Değişik ibare: 27/06/2015-29399 R.G./1. md.) 1/7/2016 tarihine kadar belgeyi düzenleyen idareye teslim edilmesi ve EKAP üzerinden yeniden düzenlenerek kayıt edilmesi zorunludur. Bu durumda; EKAP üzerinden düzenlenen yeni belgeye, daha önce düzenlenen belgenin tarih ve sayısının da belirtildiği ve eski belgenin yerine verildiğine dair bir şerh düşülür ve eski belge dosyasında muhafaza edilir.

(3) Birinci ve ikinci fıkra uyarınca EKAP üzerinden kayıt edilme zorunluluğu getirilen iş bitirme belgeleri EKAP üzerinden kayıt edilmedikleri müddetçe ilanı veya duyurusu (Değişik ibare: 27/06/2015-29399 R.G./1. md.) 1/7/2016 tarihinden sonra yapılan ihalelerde iş deneyimini tevsik için kullanılamaz.

(4) İlanı veya duyurusu 1/9/2014 tarihinden sonra yapılan ihalelerde, aday veya istekliler tarafından sunulan ve üzerinde EKAP kayıt numarası bulunan iş bitirme belgelerinin EKAP üzerinden sorgulanması zorunludur.” düzenlemesi,

Kamu İhale Genel Tebliği’nin “İş deneyim belgelerinin EKAP üzerinden düzenlenmesi” başlıklı 30.8’inci maddesinde “30.8.1 İhale Uygulama Yönetmeliklerinin Ek-1 maddeleri uyarınca 31/8/2014 tarihinden sonra iş deneyim belgelerinin EKAP üzerinden düzenlenmesi gerekmektedir. Ayrıca, ilanı veya duyurusu 31/8/2010 tarihinden sonra yapılan Kanun kapsamındaki ihalelere (İKN’si 2010/500.000 ve daha sonraki ihaleler) ilişkin olup EKAP’a kayıt edilmeden 1/9/2014 tarihine kadar düzenlenmiş bulunan mevcut iş deneyim belgelerinin, EKAP’a kayıt edilerek yeniden düzenlenmeleri zorunluluğu getirilmiştir. Bu kapsamda, EKAP üzerinden düzenlenmesi veya kayıt edilerek yeniden düzenlenmesi gerektiği halde bu gereklere uygun olmayan iş deneyim belgeleri, EKAP üzerinden kayıt altına alınarak yeniden düzenlenmedikleri sürece ilanı veya duyurusu 1/7/2016 tarihinden sonra yapılan ihalelerde iş deneyimini tevsik için kullanılamayacaktır. Bu nedenle; EKAP üzerinden düzenlenmiş iş deneyim belgesi almaları veya iş deneyim belgesini EKAP üzerinden kayıt altına aldırarak yeniden düzenletmeleri gerektiği halde, bu zorunlulukları yerine getirmeyen belge sahiplerinin, belgeyi düzenleyen idareye başvuruda bulunarak, mevcut iş deneyim belgelerinin EKAP üzerinden kayıt altına alınarak yeniden düzenlenmesi talebinde bulunması gerekmektedir.

30.8.2 İş deneyim belgelerinin EKAP üzerinden düzenlenmesi ve belge sahiplerine verilmesinde, İhale Uygulama Yönetmelikleri ile bu Tebliğin iş deneyim belgelerinin düzenlenmesi ve verilmesine ilişkin hükümlerine uyulması gerekmektedir. EKAP üzerinden iş deneyim belgesi düzenlenmesi ve sorgulanmasına ilişkin “İdare İş Deneyim Belgesi Düzenleme, Kayıt ve Sorgulama Kullanım Rehberi”ne EKAP üzerinden erişilebilir.

30.8.3 İdarece EKAP üzerinden düzenlenen iş deneyim belgesine, EKAP tarafından otomatik olarak bir “belge numarası” verilmektedir. EKAP üzerinden düzenlenen iş deneyim belgesi çıktısı alınarak belgeyi onaylamaya yetkili kişi tarafından isim ve unvanı belirtilmek suretiyle imzalanıp mühürlendikten sonra ilgiliye verilecektir.

30.8.4 Daha önce EKAP üzerinden düzenlenmeyen mevcut iş deneyim belgesinin, EKAP üzerinden kayıt altına alınarak yeniden düzenlenebilmesi için, iş deneyim belgesi sahibinin ilgili idareye başvuruda bulunması ve iş deneyim belgesinin aslını idareye teslim etmesi gerekmektedir. Bu durumda; ilgili idarece iş deneyim belgesi süresi içinde EKAP üzerinden yeniden düzenlenerek 30.8.3 üncü maddede belirtilen şekilde onaylanıp ilgiliye verilecek, ilgili tarafından idareye teslim edilen iş deneyim belgesi ise dosyasında muhafaza edilecektir.

30.8.5 İhalelerde aday veya isteklilerce sunulan ve üzerinde EKAP belge numarası bulunan iş deneyim belgelerinin sorgulanması, ihale komisyonu tarafından EKAP’ın “İş deneyim belgesi sorgulama” uygulaması vasıtasıyla, belge üzerinde yer alan “belge numarası” esas alınarak yapılacaktır.

30.8.6 İş deneyim belgelerinin EKAP üzerinden sorgulanmasında iş deneyim belgesinin, EKAP kaydı ile uyumlu olup olmadığı kontrol edilecektir. Yapılan sorgulamada, bir uyumsuzluk olduğunun belirlenmesi durumunda, sunulan belgenin geçerliğine ilişkin olarak ihale komisyonu tarafından gerekli inceleme ve değerlendirme yapılmalıdır.

30.8.7 İş deneyim belgesi düzenlemeye yetkili kurum ve kuruluşların EKAP üzerinden iş deneyim belgesi düzenleyebilmeleri için 29 uncu maddede belirtilen işlemlere uygun olarak EKAP’a kayıtlı olmaları gerekmektedir. İlanı veya duyurusu 1/7/2016 tarihinden sonra yapılacak ihalelerde, İhale Uygulama Yönetmelikleri Ek-1 maddeleri çerçevesinde, EKAP üzerinde kayıt altına alınma zorunluğu olduğu halde bu zorunluğa uygun olmayan iş deneyim belgeleri iş deneyimini tevsik için kullanılamayacağından dolayı EKAP’a kayıtlı olmayan kurum ve kuruluşların aday ve istekliler açısından bir hak kaybına neden olmamaları bakımından öngörülen tarihlere kadar EKAP’a kayıt olmaları önem arz etmektedir.” açıklamaları yer almaktadır.

Yukarıda aktarılan mevzuat hükümleri değerlendirildiğinde, ihale uygulama yönetmeliklerinde yapılan değişiklikler ile iş bitirme belgesi düzenlemeye yetkili kurum ve kuruluşlar tarafından 31.08.2014 tarihinden sonra düzenlenecek belgelerin EKAP üzerinden düzenlenerek kayıt edilmesi zorunluluğunun getirildiği, ayrıca EKAP üzerinden kayıt edilme zorunluluğu getirilen iş deneyim belgelerinin EKAP üzerinden kayıt edilmedikleri müddetçe ilanı veya duyurusu 01/07/2016 tarihinden sonra yapılan ihalelerde iş deneyimini tevsik için kullanılamayacağı, bu nedenle EKAP üzerinden düzenlenmiş iş deneyim belgesi almaları veya iş deneyim belgesini EKAP üzerinden kayıt altına aldırarak yeniden düzenletmeleri gerektiği halde bu zorunlulukları yerine getirmeyen belge sahiplerinin, belgeyi düzenleyen idareye başvuruda bulunarak, mevcut iş deneyim belgelerinin EKAP üzerinden kayıt altına alınarak yeniden düzenlenmesi talebinde bulunması gerektiği, bu çerçevede bu konudaki nihai sorumluluğun isteklilere ait olduğu, öte yandan iş deneyim belgesinin, bir ihalede iş deneyimini tevsiken sunulması halinde, sunulan bu iş deneyim belgesinin ihale komisyonunca EKAP kaydı ile uyumlu olup olmadığı yönünde kontrole tabi tutulmasının zorunlu olduğu, yapılan sorgulama sonucunda bir uyumsuzluk olduğunun belirlenmesi durumunda sunulan belgenin geçerliğine ilişkin olarak ihale komisyonu tarafından gerekli inceleme ve değerlendirmenin yapılacağı anlaşılmaktadır.

  • İhale üzerinde bırakılan isteklinin, Yenişehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından “Yenişehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne Bağlı İlkokul ve Ortaokulların Temizlik işleri için Genel Temizlik Hizmeti Alımı” işine ilişkin olarak düzenlenmiş, belge tutarı 166.272,00 TL olan iş bitirme belgesinin sunulduğu görülmüştür.

Anılan istekli tarafından sunulan belgeye konu işin benzer iş tanımına uygun olduğu ve belge tutarının yeterli olduğu görülmüştür. Bununla birlikte, iş deneyim belgesine konu işin ihalesinin 13.02.2015 tarihinde yapıldığı, iş deneyim belgesinin de 07.09.2016 tarihinde düzenlendiği, dolayısıyla söz konusu belgenin EKAP’a kayıt edilerek düzenlenmesinin zorunlu olduğu, ancak belgenin EKAP’a kayıt edilerek düzenlenmediği, dolayısıyla iş deneyimini tevsik amacıyla kullanılamayacağı anlaşılmıştır. Bu nedenle, ihale üzerinde bırakılan isteklinin teklifinin değerlendirme dışı bırakılması gerektiği sonucuna varılmıştır.

  • Ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibinin, Kozan Devlet Hastanesi tarafından “48 kişi ile Malzemeli Genel Temizlik Hizmeti” işine ilişkin olarak düzenlenmiş, belge tutarı 1.022.570, 40 TL olan iş bitirme belgesinin sunulduğu görülmüştür.

Anılan istekli tarafından sunulan belgeye konu işin benzer iş tanımına uygun olduğu, belge tutarının yeterli olduğu ve söz konusu belgenin EKAP üzerinden düzenlendiği, ayrıca EKAP’ta kayıtlı belge ile teklif dosyasında yer alan belge arasında herhangi bir tutarsızlık bulunmadığı görülmüş, anılan istekliye ilişkin olarak iddianın yerinde olmadığı anlaşılmıştır.

  • DCS Temizlik İlaçlama Danışma Tekstil Gıda İnşaat Bilgisayar Kargo Kurye Taşımacılık Oto Kiralama San. ve Tic. Ltd. Şti.nin, Adana PTT Başmüdürlüğü Destek Hizmetleri Müdürlüğü tarafından “3 (üç) yıl süre ile malzemeli temizlik işi; Büyükşehir Belediyesi hudutları dahilinde (Merkezde) 39, Büyükşehir Belediyesi Hudutları dışında 8 işçi olmak üzere 47 işçinin tamgün çalıştırılması işi”ne ilişkin olarak düzenlenmiş, belge tutarı 2.849.496,00 TL olan iş bitirme belgesinin sunulduğu görülmüştür.

Anılan istekli tarafından sunulan belgeye konu işin benzer iş tanımına uygun olduğu, belge tutarının yeterli olduğu ve söz konusu belgenin EKAP üzerinden düzenlendiği, ayrıca EKAP’ta kayıtlı belge ile teklif dosyasında yer alan belge arasında herhangi bir tutarsızlık bulunmadığı görülmüş, anılan istekliye ilişkin olarak iddianın yerinde olmadığı anlaşılmıştır.

  • Uzman Gurup İnş. Yem. Tem. Day. Tük. Mad. Gıd. Tur. Ot. Al. Sat. San. Tic. Ltd. Şti.nin, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından “İl Müdürlüğümüz ve bağlı kuruluşlarımızın 9 ay süreyle temizlik hizmet alımı” işine ilişkin olarak düzenlenmiş, belge tutarı 1.715.597,84 TL olan iş bitirme belgesinin sunulduğu görülmüştür.

Anılan istekli tarafından sunulan belgeye konu işin benzer iş tanımına uygun olduğu, belge tutarının yeterli olduğu ve söz konusu belgenin EKAP üzerinden düzenlendiği, ayrıca EKAP’ta kayıtlı belge ile teklif dosyasında yer alan belge arasında herhangi bir tutarsızlık bulunmadığı görülmüş, anılan istekliye ilişkin olarak iddianın yerinde olmadığı anlaşılmıştır.

3) Başvuru sahibinin 3’üncü iddiasına ilişkin olarak:

Anılan Yönetmelik’in “Teminatlar” başlıklı 55’inci maddesinde “(1) İhalelerde, teklif edilen bedelin yüzde üçünden az olmamak üzere, istekli tarafından verilecek tutarda geçici teminat alınır.

(3) Kanunun 34 üncü maddesindeki değerler teminat olarak kabul edilir.

(4) İstekli veya yüklenici tarafından, teminat olarak banka teminat mektubu verilmesi halinde, bu teminat mektuplarının kapsam ve şeklinin, bu Yönetmeliğin ekinde yer alan standart formlara uygun olması zorunludur. Standart formlara uygun olarak düzenlenmemiş teminat mektupları geçerli kabul edilmez.

(5) Geçici teminat olarak sunulan teminat mektuplarında geçerlilik tarihi belirtilmelidir. Bu tarih, ihale dokümanında belirtilen teklif geçerlilik süresinin bitiminden itibaren otuz günden az olmamak üzere istekli tarafından belirlenir.” düzenlemesi yer almaktadır.

İdari Şartname’nin “Tekliflerin geçerlilik süresi” başlıklı 24’üncü maddesinde, tekliflerin geçerlilik süresinin ihale tarihinden itibaren 45 (kırk beş) takvim günü olarak belirlendiği, “Geçici teminat” başlıklı 26’ncı maddesinde ise “26.1. İstekliler teklif ettikleri bedelin % 3’ünden az olmamak üzere kendi belirleyecekleri tutarda geçici teminat vereceklerdir. Teklif edilen bedelin % 3’ünden az oranda geçici teminat veren isteklinin teklifi değerlendirme dışı bırakılır.

26.2. İsteklinin ortak girişim olması halinde toplam geçici teminat miktarı, ortaklık oranına veya işin uzmanlık gerektiren kısımlarına verilen teklif tutarlarına bakılmaksızın ortaklardan biri veya birkaçı tarafından karşılanabilir.

26.3. Geçici teminat olarak sunulan teminat mektuplarında geçerlilik tarihi belirtilmelidir. Bu tarih, 26.11.2017 tarihinden önce olmamak üzere istekli tarafından belirlenir.

26.4. Kabul edilebilir bir geçici teminat ile birlikte verilmeyen teklifler, istenilen katılma şartlarının sağlanamadığı gerekçesiyle İdare tarafından değerlendirme dışı bırakılacaktır.” düzenlemesinin yer aldığı görülmüştür.

  • İhale üzerinde bırakılan isteklinin Türkiye Finans Katılım Bankası A.Ş. tarafından 12.09.2017 tarihinde düzenlenmiş, teminat tutarı 19.000,00 TL olan ve 29.11.2017 tarihine kadar geçerli olduğu belirtilen geçici teminat mektubunu sunduğu tespit edilmiştir. Sunulan belgenin standart forma uygun olarak düzenlendiği ve mevzuata uygun olduğu anlaşıldığından, anılan istekliye ilişkin olarak iddianın yerinde olmadığı değerlendirilmiştir.
  • Ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibinin Türkiye Finans Katılım Bankası A.Ş. tarafından 12.09.2017 tarihinde düzenlenmiş, teminat tutarı 17.850,00 TL olan ve 26.11.2017 tarihine kadar geçerli olduğu belirtilen geçici teminat mektubunu sunduğu tespit edilmiştir. Sunulan belgenin standart forma uygun olarak düzenlendiği ve mevzuata uygun olduğu anlaşıldığından, anılan istekliye ilişkin olarak iddianın yerinde olmadığı değerlendirilmiştir.
  • DCS Temizlik İlaçlama Danışma Tekstil Gıda İnşaat Bilgisayar Kargo Kurye Taşımacılık Oto Kiralama San. ve Tic. Ltd. Şti.nin, QNB Finansbank A.Ş. tarafından 11.09.2017 tarihinde düzenlenmiş, teminat tutarı 15.000,00 TL olan ve 15.12.2017 tarihine kadar geçerli olduğu belirtilen geçici teminat mektubunu sunduğu tespit edilmiştir. Sunulan belgenin standart forma uygun olarak düzenlendiği ve mevzuata uygun olduğu anlaşıldığından, anılan istekliye ilişkin olarak iddianın yerinde olmadığı anlaşılmıştır.
  • Uzman Gurup İnş. Yem. Tem. Day. Tük. Mad. Gıd. Tur. Ot. Al. Sat. San. Tic. Ltd. Şti.nin, Anadolubank A.Ş. tarafından 12.09.2017 tarihinde düzenlenmiş, teminat tutarı 15.000,00 TL olan ve 30.11.2017 tarihine kadar geçerli olduğu belirtilen geçici teminat mektubunu sunduğu tespit edilmiştir. Sunulan belgenin standart forma uygun olarak düzenlendiği ve mevzuata uygun olduğu anlaşıldığından, anılan istekliye ilişkin olarak iddianın yerinde olmadığı anlaşılmıştır.

4) Başvuru sahibinin 4’üncü iddiasına ilişkin olarak:

Anılan Yönetmelik’in “Sınır değer ve aşırı düşük teklifler” başlıklı 59’uncu maddesinde; “…(2) Aşırı düşük teklif tespit ve değerlendirme işlemlerine ilişkin olarak, ihale ilanı ve dokümanında belirtilmek kaydıyla, üçüncü, dördüncü ve beşinci fıkralardaki koşullar çerçevesinde aşağıdaki seçeneklerden bir tanesi kullanılır.

b) İhale, aşırı düşük teklif tespit ve değerlendirme işlemleri yapılmaksızın sonuçlandırır.

(5) (Ek: 12/06/2015-29384 R.G./ 4. md.) Aşağıdaki işlerin ihalelerinde ikinci fıkranın (b) bendinin kullanılması zorunludur.

a) Yaklaşık maliyeti Kanunun 8 inci maddesinde öngörülen eşik değerin yarısına kadar olan ve Kanunun 21 nci maddesinin (a), (d) ve (e) bentleri gereğince pazarlık usulü ile yapılan personel çalıştırılmasına dayalı olmayan hizmet alımı ihaleleri.

b) Yaklaşık maliyeti Kanunun 8 inci maddesinde öngörülen eşik değerin yarısına kadar olan personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihaleleri.

c) Kurum tarafından yayımlanan aşırı düşük teklif sorgulaması yapılamayacak alımlar listesinde yer alan işlerin ihaleleri.” Hükmü,

İdari Şartname’nin “Sınır değer” başlıklı 34’üncü maddesinde “…İhale, Kanunun 38 inci maddesinde öngörülen açıklama istenmeksizin ekonomik açıdan en avantajlı teklif üzerinde bırakılacaktır.” düzenlemesi yer almaktadır.

Anılan düzenlemeler uyarınca, yaklaşık maliyeti eşik değerin yarısına kadar olan ihalelerde aşırı düşük teklif tespit ve değerlendirme işlemleri yapılmaksızın ihalenin sonuçlandırılması gerekmektedir.

Şikâyete konu ihalenin de bu kapsamda bir ihale olduğu, idarece de aşırı düşük teklif açıklaması istenmeksizin ekonomik açıdan en avantajlı teklif üzerinde bırakılacağı şeklinde düzenlemenin yapıldığı ve bu doğrultuda işlem tesis edildiği görülmüştür. Sonuç olarak, idarece tesis edilen işlemde mevzuata aykırılığın bulunmadığı anlaşılmıştır.

5) Başvuru sahibinin 5’inci iddiasına ilişkin olarak:

Anılan Tebliğ’in 79.3.1’inci maddesinde “Teklifi aşırı düşük olarak tespit edildikten sonra yukarıdaki yöntemlere göre usulüne uygun açıklama yapan isteklilerin teklifleri geçerli kabul edilir. Hayatın olağan akışına veya ticari gereklere aykırılık gibi nedenlerle teklifler reddedilemez.” düzenlemesi yer almaktadır.

Şikâyete konu ihaleye ilişkin olarak idarece, ihale dokümanında aşırı düşük teklif sorgulaması yapılmadan ihalenin sonuçlandırılacağı şeklinde düzenlemenin yapıldığı, bu doğrultuda idarece ekonomik açıdan en avantajlı teklif sahibi üzerinde ihalenin bırakıldığı, ayrıca anılan Tebliğ düzenlemesi uyarınca hayatın olağan akışına veya ticari gereklere aykırılık gibi nedenlerle tekliflerin reddedilemeyeceği anlaşıldığından, başvuru sahibinin bu iddiasının yerinde olmadığı anlaşılmıştır.

Sonuç olarak, yukarıda belirtilen mevzuata aykırılıkların düzeltici işlemle giderilebilecek nitelikte olduğu tespit edildiğinden, , ihale üzerinde bırakılan istekli Mersin Çağdaş Turizm İnşaat Temizlik Otomotiv Petrol Gıda İthalat İhracat Taahhüt Tic. ve San. Ltd. Şti.nin teklifinin değerlendirme dışı bırakılması ve bu aşamadan sonraki ihale işlemlerinin mevzuata uygun olarak yeniden gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun'un 65'inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

Anılan Kanun'un 54'üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (b) bendi gereğince düzeltici işlem belirlenmesine,


Oybirliği ile karar verildi.

 
< Önceki   Sonraki >
[ Geri ] [ Yukarı ]

İçerik İstatistiği

KiK Kararları: 13.264 Karar
 - Bu Hafta (18.08-23.08): 7
 - Geçen Hafta(11.08-17.08): 11
 - Bu Ay (Ağustos): 26
 - Geçen Ay (Temmuz): 35
Kategori: 162
Haberler: 748

Abone İstatistiği

53 misafir ve 16 abone bağlı
Abone Sayısı: 9102
Abone Oranları:
  - Giriş (1 ay): % 3,97
  - Bronz (3 ay): % 0,00
  - Gümüş (6 ay): % 0,66
  - Altın (12 ay): % 29,80
  - Kamu Altın (12 ay): % 65,56
Ziyaretçi Sayısı: 13.469.474
Final Bilgi Hizmetleri     kikkararlari.com facebook     kikkararlari.com twitter
256-Bit GeoTrust SSL Sertifika
Ödeme Seçenekleri
Bu Sayfayı Paylaş X

"Bilginin Kısa Yolu.."