Gün Gün En Çok Okunan 50 KiK Kararı
14 Haziran 2025, Cumartesi
1 - ihaleye fesat suçunun oluşmasında dikkat edilecek unsurlar nelerdir? (Yargıtay Kararı)
2 - idarelerce isteklilerin haklarında mesleki faaliyetlerinden dolayı kesinleşmiş mahkumiyet kararının bulunduğunun tespit edilmesi halinde, mahkemece verilen hükmün kesinleştiği tarihin esas alınması hukuka uygun mudur? (Danıştay Kararı)
3 - ihaleye katılan isteklilerin telefon ve faks numaralarının aynı olması ihaleden yasaklanmaya neden olur mu?
4 - idareler tarafından isteklilerin haklarında mesleki faaliyeti nedeniyle kesinleşmiş mahkumiyet kararının bulunduğunun tespiti halinde, ihale tarihinden önceki yasaklılık süresinin başlangıcı hangi zamandır?
5 - Hakkında ihalelere girmekten yasaklılık kararı olan ve şirketi temsile yetkili olan kişi, şirketin yarısından azına ortak olması halinde ihaleye teklif verilebilir mi?
6 - idarelerin verdiği yasaklama kararına yönelik KİK'in inceleme yetkisi var mıdır?
7 - Hakkında yasaklama kararı verilenlere, yasaklamayı haber vermek için tebliğ yapılır mı?
8 - Hisselerinin toplamı şirket sermayesinin yarısından fazlasını oluşturan ortaklar hakkında yasaklama sorgulamasının yapılması gerekir mi?
9 - idare görevlisi ile ihaleye giren şirketin ortağının tanıdık olması, birbirleri ile hemşehri olmaları ihaleye fesat karıştırıldığı anlamına gelir mi?
10 - Anlaşma yaparak ihaleye giren şirketler hakkında yasaklama kararı verilir mi? (Danıştay Kararı)
11 - Hakkında verilen yasaklılık kararının mahkeme tarafından kaldırılması sonucu istekli ihalelere girebilir mi? (Danıştay Kararı)
12 - Aynı ihaleye giren şirketlerin biri adına teklif veren kişinin, diğer şirket adına teklif veren kişiye vekalet vermesi yasak fiil kapsamına girer mi?
13 - Hakkında yasaklama kararı olan kişinin sözleşmeyi imzalaması halinde, ilgili şirket yasaklı hale gelir mi ve geçici teminat gelir kaydedilir mi?
14 - Hakkında yasak fiil ve davranışta bulunması nedeniyle yasaklama kararı verilen isteklinin geçici teminatı gelir kaydedilir mi?
15 - ihalede istenilen yeterlik belgelerine EKAP veya Kamu Kurumlarının internet sayfası üzerinden temin edilebilmesi ve teyidinin yapılabilmesi durumunda, bu belgeler için belgelerin sunuluş şekline ilişkin şartlar aranır mı?
16 - Vekaleten ihaleye katılma halinde vekil adına düzenlenmiş vekaletname ile vekilin noter tasdikli imza beyannamesinin teklif ile birlikte sunulmasına gerek var mı?
17 - Hakkında yasaklama kararı bulunması ve ihaleye girilmesine rağmen ihale iptal ediğinde bu duurmda olan istekli hakkında müeyyide uygulanır mı?
18 - ihaleye giren iki ayrı şirket adına farklı kişiler tarafından e-teklif verilmesine rağmen iki şirketin ortağının aynı kişi olması yasaklanma nedeni olur mu?
19 - Hakkında yasaklama kararı olan kişi, ihalede teklif verebilir mi? (İdare Mahkemesi Kararı)
20 - Yasaklama kararının kaç gün içerisinde alınması gerekir? (İdare Mahkemesi Kararı)
21 - ihaleye giren bir şirketin ortağı ile aynı ihaleye giren başka bir şirketin ortak olduğu diğer şirketin ortağının aynı kişi olması ihalede birden fazla teklif verildiği anlamına gelir mi?
22 - Bölünen şirketler için de yasaklılık teyidi yapılmalı mıdır?
23 - Herhangi bir neden olmadan sözleşme imzalamayan istekli için yasaklama cezası verilir mi?
24 - Haklarında ihalelere katılmaktan yasaklama kararı bulunan istekliler için hangi müeyyideler uygulanır?
25 - Faturadaki imza eksikliği, doğrudan sahtecilik fiilini doğurur mu? (Danıştay Kararı)
26 - Kamu İhale Kurulu tarafından verilen kararların yeniden incelenmesine yönelik KİK’e başvuruda bulunulabilir mi? (Danıştay Kararı)
27 - Aynı ihaleye teklif veren baba ve oğlunun teklif tutarlarının birbirine yakın olması, şikayet dilekçelerindeki içeriklerin aynı olması hususu ihaleden yasaklanmaya gerekçe oluşturur mu?
28 - Hakkında yasaklama kararı verilen kişinin sermayesinin yarıdan az oranda ortağı olduğu firma, ortağı hakkında yasaklılık devam ettiği sürece ihalelere girebilir mi? (İdare Mahkemesi Kararı)
29 - Yasaklama kararının verilmesi gereken sürenin başlangıcı ne zamandır? (Danıştay Kararı)
30 - Hakkında yasaklama kararı bulunan şirket müdürü, sözleşmeyi imzalayabilir mi?
31 - Hakkında yasaklama kararı olan kişi, sözleşmeyi imzalayabilir mi?
32 - Bölünen şirket hakkında yasaklama kararı varsa, bölünme sonucu yeni kurulan veya bölünme ile malvarlığı devrolunan şirketler ihalelere girebilir mi?
33 - Bilgi eksikliği hangi durumda yapılabilir?
34 - ihaleye katılan tüm isteklilerin ihale tarihi itibari ile ihalelere katılmaktan yasaklı olup olmadığına ilişkin yasaklılık sorgulamasının yapılmasına gerek var mı?
35 - Aynı ihaleye giren şirketlerden birinin vekili olan kişi aynı zamanda diğer şirketin de ortağı ve müdürü olması durumunda yasaklama kararı verilir mi?
36 - Hakkında yasaklama kararı verilenlerin ortakları hakkında da yasaklama kararı verilir mi?
37 - Hakkında yasaklama kararı bulunmasına rağmen ihaleye giren isteklilere hangi müeyyide uygulanır? (İdare Mahkemesi Kararı)
38 - Alıma konu ürünü zamanında teslim etmeyen yüklenici hakkında yasaklama kararı verilir mi? (Danıştay Kararı)
39 - Hakkında yasaklama kararı verilen gerçek kişinin ortak olduğu diğer şirketler için de yasaklama kararı verilir mi?
40 - ihale sürecinde istekli hakkında bir başka idare tarafından yasaklama kararı verilmesi halinde, söz konusu istekli için hangi işlemin yapılması gerekmektedir?
41 - idareye yapılan şikayet sonucu düzeltici işlem kararı verilebilmesi için hangi durumun olması gerekmektedir?
42 - Bilgi eksikliği için bilgi talebi istekliden mi yoksa idareden mi yapılır?
43 - Aynı ihaleye giren şirketlerin birinde vekalet verilen kişinin, diğer şirketin yönetim kurulu başkanı olması iki isteklinin de yasaklanmasına neden olur mu?
44 - Aynı ihaleye giren şirketlerin EKAP üzerinden aynı IP adresinden ihale dokümanını indirmeleri ihalelerden yasaklanmaya neden olur mu?
45 - ihale üzerinde kalan isteklinin sözleşme imzalanması için idareye sunduğu belgelerde vergi borcu, SGK borcu olması yasaklanmaya neden olur mu?
46 - ihtar yapılmasına rağmen, alımı yapılan ürünün teslim edilmemesi yasaklanmaya neden olur mu? (Danıştay Kararı)
47 - iş deneyim belgesi sahibi ortağın hisselerini işin kesin kabulü yapılmadan önce devretmesi yasaklanmaya neden olur mu? (Danıştay Kararı)
48 - Doğrudan teminle yapılan alımda, ihalelere katılmaktan yasaklama kararı verilebililir mi?
49 - Bir limited şirkette müdürlük görevini sürdüren ortağın yasaklanması halinde, limited şirket için de yasaklılık kararı verilir mi?
50 - Aynı ihaleye teklif veren iki farklı şirketin telefon ve faks numaralarının aynı olması, yasaklanmaya neden olur mu?