Şu an tarayıcınız Javascript kullanımını engelliyor ya da desteklemiyor.

Sitemizi verimli gezebilmeniz için tarayıcınızın Javascript özelliğini açmanız gerekmektedir.

KİK Kararları Mahkeme Kararları Hakkında Mahkeme Kararı Olan KiK Kararları Detaylı Arama
Banka referans mektubu istenilen ihalede, isteklilerin mali durum bildirim formunu da sunmaları gerekir mi? 0
Yazdır E-posta

     Bu karar, mevzuat değişikliği nedeniyle geçerliğini yitirmiştir.
     Güncel kararlar için tıklayınız..
 

KAMU İHALE KURULU KARARI

Toplantı No : 2011/061

Gündem No : 15

Karar Tarihi : 12.09.2011

Karar No : 2011/UH.III-3027

Şikayetçi:

IŞIK ÖZEL GÜVENLİK VE KORUMA HİZ. LTD. ŞTİ. , CUMHURİYET MAHALLESİ MİLLET CADDESİ EFE PLAZA KAT.3/301 No:35 MELİKGAZİ KAYSERİ

İhaleyi yapan idare:

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ Gevher Nesibe Araştırma ve Uygulama Hastanesi, TALAS CADDESI 5.KM - 38020 KAYSERİ

Başvuru tarih ve sayısı:

18.08.2011 / 38361

Başvuruya konu ihale:

2011/116191 İhale Kayıt Numaralı "3 AY SÜREYLE VE 75 KİŞİ İLE ÖZEL GÜVENLİK HİZMET ALIMI" İhalesi

Kurumca Yapılan İnceleme ve Değerlendirme:

07.08.2011tarih ve B.07.6.KİK.0.71.00.00-101.04-.H.[2787].(0097)./2011-47Esayılı Esas İnceleme Raporunda;

Erciyes Üniversitesi Gevher Nesibe Araştırma ve Uygulama HastanesiBaşhekimliği tarafından 05.08.2011tarihinde pazarlık usulüile yapılan “3 Ay Süreyle ve 75 Kişi İle Özel Güvenlik Hizmet Alımı” ihalesine ilişkin olarak Işık Özel Güvenlik ve Koruma Hiz. Ltd. Şti.’nin 12.08.2011tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 15.08.2011 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibinin 18.08.2011tarih ve 38361sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 18.08.2011tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunduğu,

İdare tarafından gönderilen bilgi ve belgelerin incelenmesinden;

4734 sayılı Kanunun 54 üncü maddesinin onuncu fıkrasının (b) bendi gereğince düzeltici işlem belirlenmesine,

Karar verilmesinin uygun olacağı hususlarına yer verilmiştir.

Karar:

Esas İnceleme Raporu ve ekleri incelendi:

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle;

1) İhale üzerinde bırakılan isteklinin teklifinin aşırı düşük olduğu, ulusal bayram ve genel tatil günlerinde yapılacak çalışma bedelinin birim fiyat teklif cetvelinde yapılan yuvarlama sonucunda eksik hesaplandığı gerekçesiyle asgari işçilik maliyetini karşılamadığı, aşırı düşük teklif açıklamalarının da mevzuata uygun olmadığı,

2) Aşırı düşük teklif sorgulamasının, eşit muamele ilkesi gereği tüm isteklilere yapılmasının gerektiği, şikâyet konusu ihalede tüm isteklilerin sorgulamaya tabi tutulmaması nedeniyle mevzuata aykırılık olduğu,

3) İhale üzerinde bırakılan isteklinin teklif zarfında, idari şartnamede banka referans mektubu istenilmesi durumunda sunulması gereken mali durum bildirimi olan standart formun (KİK.0.30.0/Y) ve ihale konusu hizmette alt yüklenici çalıştırılmayacağına ilişkin taahhütnamenin bulunmadığı, eksik belge bulunduğu gerekçesiyle değerlendirme dışı bırakılması gerektiği,

İddialarına yer verilmiştir.

Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir:

1. Başvuru sahibinin 1 inci iddiasına ilişkin olarak:

İdari şartnamenin “İhale konusu alıma ilişkin bilgiler” başlıklı 2 nci maddesinde “2.1. İhale konusu hizmetin;

a) Adı: 3 ay süreyle ve 75 kişi ile özel güvenlik hizmet alımı…” olduğu şeklindeki düzenlemesi,

Aynı idari şartnamenin “Teklif fiyata dâhil olan giderler” başlıklı 25 inci maddesinde “25.1.Sözleşmenin uygulanması sırasında, ilgili mevzuat gereğince ödenecek vergi KDV hariç, resim, harç ve benzeri giderler ile ulaşım ve her türlü sigorta giderleri teklif fiyatına dâhildir.

25.2. 25.1. maddesinde yer alan gider kalemlerinde artış olması ya da benzeri yeni gider kalemlerinin oluşması hallerinde, teklif edilen fiyatın bu tür artış ya da farkları karşılayacak payı içerdiği kabul edilir. Yüklenici, bu artış ve farkları ileri sürerek herhangi bir hak talebinde bulunamaz.

25.3. Teklif fiyata dâhil olan diğer giderler aşağıda belirtilmiştir:

25.3.1.İşin süresi ve personel sayısı dikkate alınarak ilgili mevzuatına göre hesaplanacak işçilik ücreti:

İş Kaleminin Adı ve Kısa Açıklaması İşçi sayısı Birim Ay/Gün/Saat

1-Bir Güvenlik Amiri ve 3 Ekip amiri (Asgari ücretin %15 fazlası) 4 kişi 3 ay

2-Özel Güvenlik Görevlileri (Asgari Ücretin %10 fazlası) 71 kişi 3 Ay

3-Resmi Tatil Toplam Gün 1 Ekip Amiri İçin (9,5 Günx1 Kişi=9,5 Gün)

4-Resmi Tatil Toplam Gün 38 Özel Güvenlik Görevlisi İçin (9,5 Günx38 Kişi=361 Gün)

25.3.2.Yemek, yol ve giyecek giderleri:

-Elemanların yemek ve servis ihtiyaçları, görev yerine geliş gidişlerine ilişkin sosyal haklan Yüklenici tarafından temin edilmelidir. Yemek öğle ve akşam idarenin belirleyeceği yemek salonlarında verilecektir. Personele en az 3 (üç) çeşit yemek verilmeli, öğün menüleri farklı olmalıdır. Öğle yemeklerinin kalorisi 800/900 kcal (Ekmeksiz), akşam yemeklerinin ise kalorisi 600/700 kcal (Ekmeksiz) olmalıdır. Gece nöbet tutan personellerin gece kahvaltısı idarenin belirlediği menüye göre yüklenici tarafından temin edilerek kişi sayısına göre Hastane Gece Müdürlüğüne teslim edilecektir. Yemek dağıtımında hijyen kurallarına azami dikkat gösterilmelidir. Yemeklerin dağıtımı, bulaşıklarının toplanması, yıkanması, yemek salonunun tertip ve düzeninden yüklenici sorumludur. Bu hizmetler için kullanılacak malzeme ve ekipman (tabak, kaşık, çatal, bıçak, deterjan, parlatıcı vs.) yüklenici tarafından temin edilecek ve ek bir ücret talep edilmeyecektir.

25.3.3. Bu madde boş bırakılmıştır.

25.3.4. Diğer giderler:

-İstekli firmalar, mevzuatı gereği çalıştıracakları özel güvenlik görevlileri için; "Özel Güvenlik Mali Sorumluluk Sigortası Tarife ve Talimatında yer alan teminat tutarları üzerinden teklif ettikleri sigorta prim tutarlarıyla özel güvenlik mali sorumluluk sigortası hizmetini gerçekleştirebileceklerine ilişkin ilgili sigorta şirketinin genel müdürlüğünden veya bölge müdürlüğünden alınan teyit yazısının eklenmesi ve bu teyitlerin yetkili kişilerin imzasını taşıması; ancak sigorta şirketlerinin genel müdürlük veya bölge müdürlüklerinden alınmış poliçe veya fiyat teklifleri için teyit alınmasına gerek bulunmamaktadır." Özel Güvenlik Mali Sorumluluk Sigortası” bedelini teklif fiyatlarına dâhil edeceklerdir.

-İdare, ihale konusu hizmetin yapılabilmesi için gerekli gördüğü tesis, makine, teçhizat ve diğer ekipman ile ilgili bilgi ve belgeleri isteyebilir ve bunlara ait asgari yeterlik kriterleri öngörebilir. Yüklenici aşağıda cins ve miktarı belirtilen teçhizat ve ekipmanı bulundurmakla yükümlüdür.

El Telsizi 40 Adet

Kulaklık 40 Adet

Plastik cop (Kılıfı ile birlikte) 75 Adet

El tipi metal detektörü 31 Adet

El Feneri (Pili ile birlikte) 31 Adet

Düdük (Kordonu ile birlikte) 75 Adet

Bu teçhizatın her an hizmete hazır halde bulunmasından, bakım ve onarımından yüklenici sorumlu olacaktır. Makine, tesis ve ekipman için kendi malı olma şartının aranmaması esastır. Ancak isteklinin kendi malı olan makine, tesis ve ekipman fatura ya da demirbaş veya amortisman defterinde kayıtlı olduğuna dair noter tespit tutanağı ile veya yeminli mali müşavir ya da serbest muhasebeci mali müşavir raporu ile tevsik edilir.

25.4. Sözleşme konusu işin bedelinin ödenmesi aşamasında doğacak Katma Değer Vergisi (KDV), ilgili mevzuatı çerçevesinde İdare tarafından yükleniciye ayrıca ödenir.

25.5. Kayseri Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü'nün 24.06.201.1 tarih ve 13425451 sayılı yazısına istinaden; Tehlike Sınıfı: I Prim Oranı: 1.00.” düzenlemesi yer almaktadır.

İdari şartnamenin 25 inci maddesinde belirtilen teklif fiyata dâhil giderler esas alınarak Kamu İhale Kurumu’nun işçilik hesaplama modülü üzerinden yapılan hesaplamada; yol, yemek gideri hariç, ulusal bayram ve genel tatil günlerinde yapılacak çalışma ücreti ve % 3 sözleşme gideri dâhil teklif edilmesi gereken asgari işçilik maliyetinin 274.122,11 TL olduğu tespit edilmiştir.

İdarenin yaklaşık maliyeti incelendiğinde; 75 kişinin 3 aylık işçilik maliyetinin (aynî yol ve yemek bedeli ve ulusal bayram ve genel tatil günlerine ilişkin çalışma ücreti dâhil) 322.326,11 TL olarak öngörüldüğü, % 5 kâr dâhil yaklaşık maliyetin ise toplam 338.442,42 TL olarak hesaplandığı görülmüştür.

İhale komisyonu tarafından, teklifi kâr hariç yaklaşık maliyetin altında olan Ufuk Özel Güvenlik Hizm. Ltd. Şti.’nden aşırı düşük teklif açıklaması istenildiği anlaşılmıştır.

Ufuk Özel Güvenlik Hizm. Ltd. Şti.’nin idareye yaptığı aşırı düşük teklif açıklaması ve birim fiyat teklif cetveli incelendiğinde; 1 ekip amirinin 9,5 gün üzerinden hesaplanan ulusal bayram ve genel tatil günlerine ilişkin çalışma ücreti için 381,45 TL, 38 özel güvenlik görevlisinin 361 gün üzerinden hesaplanan ulusal bayram ve genel tatil günlerine ilişkin çalışma ücreti için ise 13.864,68 TL teklif edildiği görülmüştür.

Kamu İhale Kurumu’nun işçilik hesaplama modülü üzerinden yapılan hesaplama ise 1 ekip amirinin 9,5 gün üzerinden hesaplanan ulusal bayram ve genel tatil günlerine ilişkin çalışma ücretinin 381,45 TL, 38 özel güvenlik görevlisinin 361 gün üzerinden hesaplanan ulusal bayram ve genel tatil günlerine ilişkin çalışma ücretinin ise 13.864,93 TL olduğu görülmüştür. Dolayısıyla 38 özel güvenlik görevlisinin 361 günlük ulusal bayram ve genel tatil günlerine ilişkin çalışma ücretinin 13.864,93 TL olarak teklif edilmesi gerekirken, 13.864,68 TL olarak teklif edildiği, bu açıdan bu iş kalemine ilişkin teklif edilmesi gereken asgari tutarın altında fiyat öngörüldüğü anlaşılmıştır. Söz konusu isteklinin bu iş kalemine ilişkin birim fiyat teklif cetvelinde ve aşırı düşük teklif açıklaması kapsamında öngördüğü fiyat, teklif edilmesi gereken asgari fiyatın altında kaldığından, idarece teklifinin değerlendirme dışı bırakılması gerekirken ihalenin bu istekli üzerinde bırakılması işlemi mevzuata aykırı bulunmuştur.

1. Başvuru sahibinin 2 nci iddiasına ilişkin olarak:

İdarece teklif fiyatı kâr hariç yaklaşık maliyetin altında kalan bir istekliden aşırı düşük teklif açıklaması istenildiği, diğer isteklilerden aşırı düşük teklif açıklaması tespit edilmiştir.

Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinin “Aşırı düşük teklifler başlıklı 59 uncu maddesinde“(1) İhale komisyonu verilen tekliflerden, diğer tekliflere veya yaklaşık maliyete göre teklif fiyatı aşırı düşük olanları tespit eder. Bu teklifleri reddetmeden önce, belirlediği süre içinde teklif sahiplerinden teklifte önemli olduğunu tespit ettiği bileşenler ile ilgili ayrıntıları yazılı olarak ister.

(2) İhale komisyonu;

a) Verilen hizmet ve yapım yönteminin ekonomik olması,

b) Seçilen teknik çözümler ve teklif sahibinin işin yerine getirilmesinde kullanacağı avantajlı koşullar,

c) Teklif edilen işin özgünlüğü,

hususlarında belgelendirilmek suretiyle yapılan yazılı açıklamaları dikkate alarak, aşırı düşük teklifleri değerlendirir. Bu değerlendirme sonucunda, açıklamaları yeterli görülmeyen veya yazılı açıklamada bulunmayan isteklilerin teklifleri reddedilir. İhale komisyonunca reddedilmeyen aşırı düşük teklifler, geçerli teklif olarak dikkate alınır.

(3) Aşırı düşük tekliflerin tespiti ve değerlendirilmesinde; Kamu İhale Kurumu tarafından aşırı düşük tekliflerin tespiti, değerlendirilmesi ve ekonomik açıdan en avantajlı teklifin belirlenmesi amacıyla sınır değer veya sorgulama kriterleri ya da ortalamalar belirlenmiş ise ihale komisyonu bu düzenlemeyi esas alır.

(4) Aşırı düşük teklif değerlendirmesinde tekliflerin, asgari maliyet yanında sözleşme giderlerini karşılayıp karşılamadığı da dikkate alınır.” hükmü yer almaktadır.

İhale komisyon kararında Ufuk Özel Güvenlik Hizm. Ltd. Şti.’nin teklifinin aşırı düşük teklif olarak tespitinin kâr hariç yaklaşık maliyet tutarı esas alınarak yapıldığı ifade edilmekle birlikte; ihaleye teklif veren diğer tüm isteklilerin de tekliflerinin kâr hariç yaklaşık maliyetin altında kaldığı görülmektedir.

İhale komisyon kararında aşırı düşük sınır değerin kâr hariç yaklaşık maliyet tutarı olan 322.326,11 TL olarak belirlendiği ancak sadece Ufuk Özel Güvenlik Hizm. Ltd. Şti.’nden teklif açıklaması istenilerek diğer isteklilere aşırı düşük teklif sorgulaması yapılmaması yönündeki idare işleminin çelişkili olduğu, bu nedenle ihale komisyon kararında yer alan gerekçeye uygun olarak ihaleye teklif veren Işık Özel Güvenlik Hiz. Ltd. Şti.’nin ve Pınar Özel Güv. Ltd. Şti.’nin tekliflerinin aşırı düşük olarak tespit edilerek aşırı düşük teklif açıklamasının istenilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.


3 ) Başvuru sahibinin 3 üncü iddiasına ilişkin olarak:

İdari şartnamenin 7.4.1 inci maddesinde banka referans mektubuna ilişkin düzenleme yapıldığı, söz konusu madde kapsamında mali durum bildirimine ilişkin KİK.0.30.0/Y No’lu herhangi bir standart formun ihale dokümanı kapsamında isteklilere verilmediği ve söz konusu belgenin yeterlik kriterleri arasında sayılmadığı ve isteklilerden talep edilmediği,

öte yandan 04.03.2009 tarih ve 27159/mükerrer sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği çerçevesinde mali durum bildirimine ilişkin düzenlemelerin yürürlükten kaldırıldığı, dolayısıyla başvuru sahibinin bu iddiasının mesnetsiz olduğu,

Ayrıca idari şartnamenin “Alt yükleniciler” başlıklı 18 inci maddesinde;“İhale konusu hizmetin tamamı veya bir kısmı, alt yüklenicilere yaptırılamaz” şeklinde düzenleme yer aldığı, bununla birlikte alt yüklenici çalıştırılmayacağına dair taahhütname istenildiğine dair bir düzenleme bulunmadığı, bu nedenle başvuru sahibinin bu iddiasının da mesnetsiz olduğu sonucuna varılmıştır.

Sonuç olarak, yukarıda mevzuata aykırılıkları belirtilen işlemlerin düzeltici işlemle giderilebilecek nitelikte işlemler olduğu tespit edildiğinden, ihale üzerinde bırakılan Ufuk Özel Güvenlik Hizm. Ltd. Şti.’nin teklifinin değerlendirme dışı bırakılması ve teklifi kâr hariç yaklaşık maliyetin altında kalan Işık Özel Güvenlik Hiz. Ltd. Şti. ve Pınar Özel Güv. Ltd. Şti.’nin aşırı düşük teklif sorgulamasına tabi tutulması ve bu aşamadan sonraki işlemlerin mevzuata uygun olarak yeniden gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanunun 65 inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 60 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere;

Anılan Kanunun 54 üncü maddesinin onuncu fıkrasının (b) bendi gereğince düzeltici işlem belirlenmesine,


Oybirliği ile karar verildi.

Kazım ÖZKAN

Başakn V.

II. Başkan

Ali Kemal AKKOÇ

Kurul Üyesi Bahattin IŞIK

Kurul Üyesi Hakan GÜNAL

Kurul Üyesi

Adem KAMALI

Kurul Üyesi Abdullah DÜNDAR

Kurul Üyesi Erkan DEMİRTAŞ

Kurul Üyesi

 
< Önceki   Sonraki >
[ Geri ] [ Yukarı ]

İçerik İstatistiği

KiK Kararları: 12.729 Karar
 - Bu Hafta (15.04-19.04): 0
 - Geçen Hafta(08.04-14.04): 6
 - Bu Ay (Nisan): 11
 - Geçen Ay (Mart): 50
Kategori: 162
Haberler: 704

Abone İstatistiği

7 misafir ve 2 abone bağlı
Abone Sayısı: 8821
Abone Oranları:
  - Giriş (1 ay): % 6,92
  - Bronz (3 ay): % 0,63
  - Gümüş (6 ay): % 0,00
  - Altın (12 ay): % 27,04
  - Kamu Altın (12 ay): % 65,41
Ziyaretçi Sayısı: 3.053.035
Final Bilgi Hizmetleri     kikkararlari.com facebook     kikkararlari.com twitter
256-Bit GeoTrust SSL Sertifika
Ödeme Seçenekleri
Bu Sayfayı Paylaş X

"Bilginin Kısa Yolu.."