Şu an tarayıcınız Javascript kullanımını engelliyor ya da desteklemiyor.

Sitemizi verimli gezebilmeniz için tarayıcınızın Javascript özelliğini açmanız gerekmektedir.

KİK Kararları Mahkeme Kararları Hakkında Mahkeme Kararı Olan KiK Kararları Detaylı Arama
E-ihalede, ticaret sicil bilgilerinden hangileri belirtilmelidir? 0
Yazdır E-posta

     Bu karar, mevzuat değişikliği nedeniyle geçerliğini yitirmiştir.
     Güncel kararlar için tıklayınız..
 

KAMU İHALE KURULU KARARI

Toplantı No : 2020/013

Gündem No : 41

Karar Tarihi : 18.03.2020

Karar No : 2020/UY.II-578

BAŞVURU SAHİBİ:

Sima Yol Yapı İnşaat Taahhüt Anonim Şirketi,

İHALEYİ YAPAN İDARE:

Karayolları 1. Bölge Müdürlüğü,

BAŞVURUYA KONU İHALE:

2019/578414 İhale Kayıt Numaralı “Karayolları 1 Bölge Müdürlüğü Sorumluluğundaki Çamlıca Gişeler - Edirne Batı Kavşağı Arasındaki Otoyollar (O-1,O-2,O-3,O-4) ve Bağlantı Yollarındaki Sanat Yapıları, Drenaj Sistemleri ile Sahalarının Temizlik, Bakım Onarım İşlerinin Yapılması” İhalesi

KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:

Karayolları 1. Bölge Müdürlüğü tarafından 23.12.2019 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “Karayolları 1 Bölge Müdürlüğü Sorumluluğundaki Çamlıca Gişeler - Edirne Batı Kavşağı Arasındaki Otoyollar (O-1,O-2,O-3,O-4) ve Bağlantı Yollarındaki Sanat Yapıları, Drenaj Sistemleri ile Sahalarının Temizlik, Bakım Onarım İşlerinin Yapılması” ihalesine ilişkin olarak Sima Yol Yapı İnşaat Taahhüt A.Ş.nin 10.02.2020 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 12.02.2020 tarihli yazısı ile üzerine, başvuru sahibince 18.02.2020 tarih ve 8744 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 18.02.2020 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

Başvuruya ilişkin olarak 2020/326 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

KARAR:

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, e-teklif alınarak gerçekleştirilen ihalede yeterlik bilgileri tablosunda yer alan “Ticaret Sicili Bilgileri” kısmında ortaklık durumunu gösteren Ticaret Sicili Gazetesi/Gazetelerinin tarih, sayı ve sicil müdürlüğü bilgileri beyan edilmediği gerekçesiyle tekliflerinin değerlendirme dışı bırakıldığı, ancak söz konusu işlemin yerinde olmadığı, şöyle ki;

Yeterlik bilgileri tablosunda Tatvan Noterliği tarafından onaylanan 12.06.2018 tarih ve 06970 yevmiye numaralı imza sirkülerinin beyan edildiği, bu imza sirkülerinin arka sayfasında yönetim kurulu kararının yer aldığı ve bu kararda da ilgisine göre tüzel kişiliğin ortakları üyeleri veya kurucuları ile tüzel kişiliğin yönetimindeki görevlileri belirtilen son durumu gösterir bilgilerin yer aldığı iddialarına yer verilmiştir.

Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

İhale konusu işe ait İdari Şartname’nin “İhale konusu işe ilişkin bilgiler” başlıklı 2’nci maddesinde “2.1. İhale konusu işin/alımın;

a) Adı: Karayolları 1 Bölge Müdürlüğü Sorumluluğundaki Çamlıca Gişeler - Edirne Batı Kavşağı Arasındaki Otoyollar (O-1,O-2,O-3,O-4) ve Bağlantı Yollarındaki Sanat Yapıları, Drenaj Sistemleri İle Sahalarının Temizlik, Bakım Onarım İşlerinin Yapılması …” düzenlemesi yer almaktadır.

23.12.2019 tarihinde e-teklif alınarak gerçekleştirilen ihaleye 54 istekli tarafından teklif verildiği, ihale komisyonu tarafından aşırı düşük teklife esas sınır değerin hesaplandığı ve teklifi sınır değerin altında olduğu tespit edilen on yedi (17) istekliden EKAP üzerinden gönderilen 10.01.2020 tarihli “Aşırı düşük teklifle ilgili açıklama yapılması” konulu yazı ile aşırı düşük tekliflerine yönelik olarak yazılı açıklama istenildiği, bunun üzerine hiçbir istekli tarafından yazılı açıklamada bulunulmadığı ve bu isteklilerin tekliflerinin reddedildiği, ardından isteklilerin tekliflerinin ayrıntılı değerlendirmesi aşamasında ise başvuru sahibi Sima Yol Yapı İnş. Taah. A.Ş. ile Uzkar Madencilik Petrol Mühendislik İnşaat ve Malzemeleri Nakliye ve Hafriyat Sanayi ve Tic. Ltd. Şti.nin teklifinin, yeterlik bilgileri tablosunda yer alan Ticaret Sicili bilgileri kısmında ortaklık durumunu gösteren Ticaret Sicili Gazetesi/Gazetelerinin tarih, sayı ve sicil müdürlüğü bilgileri beyan edilmediği gerekçesiyle değerlendirme dışı bırakıldığı, netice itibarıyla ihalenin Zigana Peyzaj Mühendislik Danışmanlık Organizasyon Hizmetleri Turizm İnş. Nakliyat Tic. Ltd. Şti. üzerinde bırakıldığı, Öz Demireller Hafriyat Nakliye Tic. ve San. Ltd. Şti.nin ise ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif olarak belirlendiği anlaşılmıştır.

Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Aday veya isteklinin mesleki faaliyetini sürdürdüğünü ve teklif vermeye yetkili olduğunu gösteren belgeler” başlıklı 38’inci maddesinde “(1) İhalelere katılacak aday veya istekliler tarafından,

a) Gerçek kişi olması halinde, noter tasdikli imza beyannamesinin,

b) Tüzel kişi olması halinde, ilgisine göre tüzel kişiliğin ortakları, üyeleri veya kurucuları ile tüzel kişiliğin yönetimindeki görevlileri belirten son durumu gösterir Ticaret Sicil Gazetesi, bu bilgilerin tamamının bir Ticaret Sicil Gazetesinde bulunmaması halinde, bu bilgilerin tümünü göstermek üzere ilgili Ticaret Sicil Gazeteleri veya bu hususları gösteren belgeler ile tüzel kişiliğin noter tasdikli imza sirkülerinin teklif kapsamında sunulması zorunludur …” hükmü,

Anılan Yönetmelik’in “Elektronik ihale” başlıklı 60/A maddesinde “1) İhaleler, e-teklif alınmak suretiyle bu maddeye uygun olarak yapılabilir.

3) Bu ihalelerde, Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliğinin ekinde bulunan “Yeterlik Bilgileri Tablosu Sunulan ve Tekliflerin Elektronik Ortamda Alındığı İhalelerde Uygulanacak Tip İdari Şartname” ve ilgili yönetmelikler ekinde bulunan diğer standart formlar kullanılır ve EKAP üzerinden e-teklif şeklinde gönderilmeyen teklifler kabul edilmez.

(9) İhale dokümanında belirtilen geçici teminat mektubu, katılım belgeleri ve yeterlik kriterleri ile fiyat dışı unsurlara ilişkin değerlendirme, istekliler tarafından beyan edilen bilgi ve belgelerden; EKAP veya diğer kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının internet sayfası üzerinden sorgulanarak temin veya teyit edilebilenler için, sorgulama sonucunda elde edilen bilgiler; belirtilen yöntemle temin veya teyit edilemeyenler için ise yeterlik bilgileri tablosunda beyan edilen bilgiler esas alınarak yapılır. Bu değerlendirme sonucunda ihalede öngörülen şartları sağlamadığı anlaşılan teklifler değerlendirme dışı bırakılır…” hükmü yer almaktadır.

İdari Şartname’nin “İhaleye katılabilmek için gereken belgeler ve yeterlik kriterleri” başlıklı 7’nci maddesinde “7.1. İsteklilerin ihaleye katılabilmeleri için aşağıda sayılan belgeler ve yeterlik kriterleri ile fiyat dışı unsurlara ilişkin bilgilerin e-teklifleri kapsamında beyan etmeleri gerekmektedir.

a) Teklif vermeye yetkili olduğunu gösteren imza beyannamesi veya imza sirküleri;

1) Gerçek kişi olması halinde, noter tasdikli imza beyannamesi,

2) Tüzel kişi olması halinde, ilgisine göre tüzel kişiliğin ortakları, üyeleri veya kurucuları ile tüzel kişiliğin yönetimindeki görevlileri belirten son durumu gösterir Ticaret Sicil Gazetesi, bu bilgilerin tamamının bir Ticaret Sicil Gazetesinde bulunmaması halinde, bu bilgilerin tümünü göstermek üzere ilgili Ticaret Sicil Gazeteleri veya bu hususları gösteren belgeler ile tüzel kişiliğin noter tasdikli imza sirküleri …” düzenlemesi,

Anılan Şartname’nin “Tekliflerin sunulma şekli” başlıklı 22’nci maddesinde “22.1. e-teklifler istekliler tarafından EKAP üzerinden, yalnızca teklif mektubu ve ekleri doldurularak hazırlandıktan sonra e-imza ile imzalanarak ihale tarih ve saatine kadar gönderilir. Ortak girişimlerde e-teklifin ortakların tamamı tarafından e-imza ile imzalanması zorunludur. Teklife ilişkin e-anahtar, e-teklif ile birlikte ihale tarih ve saatine kadar EKAP üzerinden gönderilir.

22.2. Yeterlik bilgileri tablosunda ihaleye katılabilmek için gereken belgeler ve yeterlik kriterleri ile fiyat dışı unsurlar, teknik şartnameye cevaplar ve açıklamalar standart formunda ise açıklama istenen teknik özellikler için ayrı satırlar açılmış olup, istekliye ait hangi belgeler esas alınarak ihaleye katılım sağlanmış ise o belgelere ilişkin tarih, sayı, yevmiye numarası gibi bilgiler ile istenen kriterlere ve açıklamalara ilişkin belgelerde yer alan gerekli bilgiler eksiksiz olarak açık ve anlaşılır bir şekilde belirtilmek suretiyle ekli standart formalara uygun şekilde doldurulacaktır. Yabancı istekli tarafından ihaleye teklif verilmesi halinde, bu şartnamede istenilen belgelere veya isteklinin kendi ülkesindeki mevzuat uyarınca düzenlenmiş olan dengi belgelere ilişkin bilgilerin beyan edilmesi gerekir …” düzenlemesi,

Aynı Şartname’nin “ Tekliflerin değerlendirilmesi” başlıklı 31’inci maddesinde “… 31.3. İhale dokümanında belirtilen geçici teminat mektubu, katılım belgeleri ve yeterlik kriterleri ile fiyat dışı unsurlara ve istenilmişse teknik şartnameye cevaplar ve açıklamalara ilişkin değerlendirme, istekliler tarafından beyan edilen bilgi ve belgelerden; EKAP veya diğer kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının internet sayfası üzerinden sorgulanarak temin veya teyit edilebilenler için, sorgulama sonucunda elde edilen bilgiler; belirtilen yöntemle temin veya teyit edilemeyenler için ise beyan edilen bilgiler esas alınarak yapılır. Yeterlik sertifikası üzerinden yeterlik tespiti yapılan ihalelerde ise, ihale dokümanında belirtilen katılım belgeleri ve yeterlik kriterleri ile fiyat dışı unsurlara ilişkin değerlendirme, yeterlik sertifikası kapsamındaki geçerlik süresi dolan belgeler dahil yeterlik sertifikası üzerindeki bilgiler; yeterlik sertifikası üzerinden değerlendirme yapılamayan her belge veya kriter için ise yeterlik bilgileri tablosunda istekliler tarafından beyan edilen bilgi ve belgeler esas alınarak yapılır …” düzenlemesi yer almaktadır.

Yukarıda aktarılan mevzuat hükümlerine göre elektronik ihale uygulamasında, Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliği’nin ekinde bulunan “Yeterlik Bilgileri Tablosu Sunulan ve Tekliflerin Elektronik Ortamda Alındığı İhalelerde Uygulanacak Tip İdari Şartname” ve ilgili yönetmelikler ekinde bulunan diğer standart formların kullanılacağı belirtilmiştir. Böylece elektronik ortamda gerçekleştirilen bir ihaleye istekliler tarafından teklif mektubu ve ekinde yer alan yeterlik bilgileri tablosuna ait standart formlar doldurularak, ihaleye katılım ve yeterlik şartlarına ilişkin olarak beyanda bulunmak suretiyle teklif verilmesi uygulaması getirilmiştir. Bu noktada ihale dokümanı kapsamında istenilen yeterlik kriterlerine yönelik değerlendirmenin ise istekliler tarafından doldurulan yeterlik bilgileri tablosunda beyan edilen bilgi ve belgeler esas alınarak yapılması gerektiği öngörülmüştür. Bu kapsamda isteklilerce beyan edilen bilgi ve belgelerden, EKAP veya kamu kurum ve kuruluşları veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının internet sayfası üzerinden sorgulanabilenlerin belgedeki kayıtlı bilgiler esas alınmak suretiyle değerlendirmeye tabi tutulması gerektiği belirtilmiş olup, bu değerlendirme sonucunda ihalede öngörülen şartları sağlamadığı anlaşılan tekliflerin değerlendirme dışı bırakılacağı hükme bağlanmıştır.

Bu doğrultuda e-teklif alınmak suretiyle gerçekleştirilen başvuruya konu ihaleye ait ihale dokümanı kapsamında yer alan ve istekliler tarafından e-teklifleri kapsamında doldurularak sunulması istenilen Standart Form-KİK015.5B/EKAP-Y numaralı “Yeterlik Bilgileri Tablosu” incelendiğinde,

“Ticaret Sicili Bilgileri” sütununda İdari Şartname’nin 7.1.a.2 maddesi gereğince isteklinin tüzel kişi olması halinde, ilgisine göre tüzel kişiliğin ortakları, üyeleri veya kurucuları ile tüzel kişiliğin yönetimindeki görevlileri belirten son durumu gösterir Ticaret Sicil Gazetesine, bu bilgilerin tamamının bir Ticaret Sicil Gazetesinde bulunmaması halinde, bu bilgilerin tümünü göstermek üzere ilgili Ticaret Sicil Gazeteleri veya bu hususları gösteren belgelere ilişkin bilgilerin belirtilmesi gerektiği düzenlenmiştir.

Bu çerçevede somut olay incelendiğinde, başvuru sahibi Sima Yol Yapı İnş. Taah. A.Ş. tarafından sunulan “Yeterlik Bilgileri Tablosu”nun Ticaret Sicili Bilgileri kısmının “ Ortaklara Ait Bilgiler” bölümünde ortaklara ilişkin herhangi bir bilgiye yer verilmediği ve yine bu sütunun “Ticaret Sicili Gazetesi/Gazetelerinin Tarihi, Sayısı ve Sicil Müdürlüğü” bölümü ile “Diğer belgeler kullanılarak tevsik ediliyorsa bu belgelerin tarih ve sayısı ile düzenleyen gerçek/tüzel kişi” bölümünün de doldurulmadığı, diğer bir deyişle bahse konu bölümlerin boş bırakıldığı görülmüştür.

Yukarıda aktarıldığı üzere e-teklif alınmak suretiyle gerçekleştirilen ihalede Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Aday veya isteklinin mesleki faaliyetini sürdürdüğünü ve teklif vermeye yetkili olduğunu gösteren belgeler” başlıklı 38’inci maddesi ve İdari Şartname’nin 7’nci maddesinin birinci fıkrası gereğince tüzel kişiliğin ortakları, üyeleri veya kurucuları ile tüzel kişiliğin yönetimindeki görevlileri belirten son durumu gösterir Ticaret Sicil Gazetesine, bu bilgilerin tamamının bir Ticaret Sicil Gazetesinde bulunmaması halinde, bu bilgilerin tümünü göstermek üzere ilgili Ticaret Sicil Gazetelerine veya bu hususları gösteren belgelere ilişkin gerekli bilgilerin Yeterlik Bilgileri Tablosu”nda eksiksiz olarak açık ve anlaşılır bir şekilde belirtilmek suretiyle ekli standart forma uygun şekilde doldurulması gerektiği, bu husustaki sorumluluğun da isteklilere ait olduğu, ancak başvuru sahibi Sima Yol Yapı İnş. Taah. A.Ş. tarafından sunulan “Yeterlik Bilgileri Tablosu”nda “Ortaklara Ait Bilgiler” bölümünde ortaklara ilişkin herhangi bir bilgiye yer verilmediği ve söz konusu tablonun “Ticaret Sicili Gazetesi/Gazetelerinin Tarihi, Sayısı ve Sicil Müdürlüğü” bölümü ile “Diğer belgeler kullanılarak tevsik ediliyorsa bu belgelerin tarih ve sayısı ile düzenleyen gerçek/tüzel kişi” bölümünün de doldurulmadığı, bu çerçevede adı geçen isteklinin ortaklarına ilişkin yeterlik bilgileri tablosundan herhangi bir bilgiye ulaşılamadığı dikkate alındığında, başvuru sahibinin teklifinin idare tarafından yukarıda belirtilen gerekçeyle değerlendirme dışı bırakılması işleminin yerinde olduğu sonucuna varılmıştır.

Diğer taraftan başvuru sahibince “Yeterlik Bilgileri Tablosu”nda Tatvan Noterliği tarafından onaylanan 12.06.2018 tarih ve 06970 yevmiye numaralı imza sirkülerinin beyan edildiği ve bu imza sirkülerinin arka sayfasında ilgili bilgilerin yer aldığı iddia edilmiş ise de; yukarıda aktarılan mevzuat düzenlemeleri ve ihale dokümanı düzenlemeleri çerçevesinde, başvuruya konu ihalenin e-teklif alınmak suretiyle gerçekleştirildiği, dolayısıyla mevcut durumda e-tekliflerin istekliler tarafından EKAP üzerinden, teklif mektubu ve eklerinin doldurularak hazırlandıktan sonra e-imza ile imzalanarak ihale tarih ve saatine kadar gönderilmesinin düzenlendiği dikkate alındığında, yeterlik bilgileri tablosunda beyan edilen ve ilgili aşamada idareye sunulmayan imza sirküleri ekinde yer alan bir belgede uyuşmazlığa konu bilginin mevcut olduğuna dayanılarak işlem tesis edilemeyeceği anlaşılmıştır. Bu nedenle, başvuru sahibinin bu yöndeki iddiasının da yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır.

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun'un 65'inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

Anılan Kanun'un 54'üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (c) bendi gereğince itirazen şikâyet başvurusunun reddine,


Oybirliği ile karar verildi.

 
< Önceki   Sonraki >
[ Geri ] [ Yukarı ]

İçerik İstatistiği

KiK Kararları: 12.710 Karar
 - Bu Hafta (25.03-29.03): 14
 - Geçen Hafta(18.03-24.03): 0
 - Bu Ay (Mart): 42
 - Geçen Ay (Şubat): 47
Kategori: 162
Haberler: 704

Abone İstatistiği

35 misafir ve 10 abone bağlı
Abone Sayısı: 8818
Abone Oranları:
  - Giriş (1 ay): % 6,13
  - Bronz (3 ay): % 0,61
  - Gümüş (6 ay): % 0,00
  - Altın (12 ay): % 27,61
  - Kamu Altın (12 ay): % 65,64
Ziyaretçi Sayısı: 2.847.183
Final Bilgi Hizmetleri     kikkararlari.com facebook     kikkararlari.com twitter
256-Bit GeoTrust SSL Sertifika
Ödeme Seçenekleri
Bu Sayfayı Paylaş X

"Bilginin Kısa Yolu.."