Şu an tarayıcınız Javascript kullanımını engelliyor ya da desteklemiyor.

Sitemizi verimli gezebilmeniz için tarayıcınızın Javascript özelliğini açmanız gerekmektedir.

KİK Kararları Mahkeme Kararları Hakkında Mahkeme Kararı Olan KiK Kararları Detaylı Arama
Yapım ve hizmet ihalelerinde hangi durumda, sınır değerin altında kalan isteklilerin teklifleri açıklama istenilmeksizin reddedilir? 0
Yazdır E-posta

     Bu karar, mevzuat değişikliği nedeniyle geçerliğini yitirmiştir.
     Güncel kararlar için tıklayınız..
 

KAMU İHALE KURUL KARARI

Toplantı No : 2015/018

Gündem No : 18

Karar Tarihi : 11.03.2015

Karar No : 2015/UH.II-775

Şikayetçi:

Mersin İkizler Tur. San. Ve Tic. Ltd. Şti.

İhaleyi Yapan Daire:

Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. Ereğli Şeker Fabrikası Müdürlüğü

Başvuru Tarih ve Sayısı:

20.02.2015 / 16027

Başvuruya Konu İhale:

2014/173967 İhale Kayıt Numaralı "Sürücülü Ve Sürücüsüz Taşıt (Binek Oto Ve Pick-Up) Kiralama" İhalesi

Kurumca Yapılan İnceleme ve Değerlendirme:

Karar:

TOPLANTIYA KATILAN ÜYELER:

Başkan: Mahmut GÜRSES

Üyeler: II. Başkan Kazım ÖZKAN, Ahmet ÖZBAKIR, Mehmet Zeki ADLI, Hasan KOCAGÖZ, Hamdi GÜLEÇ, Mehmet AKSOY

BAŞVURU SAHİBİ:

Mersin İkizler Tur. San. ve Tic. Ltd. Şti.,

Semiha Tokatlı (5234) Sok. Coşar Apt. Altı No: 13/B Akdeniz/MERSİN

İHALEYİ YAPAN İDARE:

Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. Ereğli Şeker Fabrikası Müdürlüğü,

Besyüzevler Mah.Adana Yolu Üzerı 9.Km Seker Sokak 42310 Ereğli/KONYA

BAŞVURUYA KONU İHALE:

2014/173967İhale Kayıt Numaralı “Sürücülü ve Sürücüsüz Taşıt (Binek Oto ve Pick-Up) Kiralama” İhalesi

KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:

Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. Ereğli Şeker Fabrikası Müdürlüğütarafından 16.01.2015 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “Sürücülü ve Sürücüsüz Taşıt (Binek Oto ve Pick-Up) Kiralama” ihalesine ilişkin olarak Mersin İkizler Tur. San. Ve Tic. Ltd. Şti. nin 30.01.2015 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 04.02.2015 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 20.02.2015 tarih ve 16027 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 19.02.2015 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

Başvuruya ilişkin olarak 2015/521 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

KARAR:

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, söz konusu ihaleye 13 adet teklif dosyası sunulduğu, ihalenin kısmi teklife açık olup ihalede toplam 12 kısım olduğu, kendilerince 12 kısmın tamamına teklif sunulduğu, söz konusu ihaleye ait yaklaşık maliyetlerin kısım kısım ihale komisyonunca açıklandığı, Kamu İhale Genel Tebliği’nin 78.1’inci maddesine göre söz konusu sürücülü araç kiralama hizmet alımı ihalesinde asgari işçilik maliyetinin yaklaşık maliyetin % 70’inin altında olduğu için ihalenin personel çalıştırılmasına dayalı olmayan hizmet alımı ihalesi olduğu, bu nedenle anılan Tebliğin 79.1’inci maddesine göre ihalede kısım kısım açıklanan yaklaşık maliyetlerin 1,30 sayısına bölünmek suretiyle sınır değerin hesaplanması gerektiği, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 38’inci maddesine göre idare tarafından İdari Şartname’nin 33’üncü maddesinde “…Teklifi sınır değerin altında olduğu tespit edilen isteklilerin teklifleri, Kanunun 38 inci maddesinde öngörülen açıklama istenmeksizin reddedilecektir." şeklinde düzenleme yapıldığı, ihale komisyonunca kesinleşen ihale kararında İdari Şartname’nin 33’üncü ve Kamu İhale Genel Tebliği’nin 78.1, 78.2 ve 79.1’inci maddelerine aykırı olarak “İhale, Kanunun 38’inci maddesinde öngörülen açıklama istenmeksizin ekonomik açıdan en avantajlı teklif üzerinde bırakılacaktır.” şeklindeymiş gibi mevzuata aykırı işlem tesis edildiği, ayrıca idareye yapmış oldukları şikayet başvurusuna ilişkin olarak idarenin cevabında ihale esnasında sunulan tekliflere göre yaklaşık maliyeti yeniden güncellediklerini ve sunulan teklifleri buna göre belirlediklerini ifade ederek itirazlarını reddettikleri iddialarına yer verilmiştir.

Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

Başvuruya konu ihaleye ait İdari Şartname’nin “İhale konusu işe ilişkin bilgiler” başlıklı 2’nci maddesinde “2.1. İhale konusu hizmetin;

a) Adı: Sürücülü ve Sürücüsüz Taşıt (Binek Oto ve Pick-Up) Kiralama

b) Miktarı ve türü:

Teknik Şartnamenin 1. maddesinde belirtilen özelliklerde 6 adet binek oto (1 adet sürücüsüz, 5 adet sürücülü) ve 6 adet pick-up (sürücülü) olmak üzere 12 adet taşıt.

Ayrıntılı bilgi idari şartnamenin ekinde yer almaktadır.

c) Yapılacağı yer: Ereğli Şeker Fabrikası ile Fabrikaya bağlı Ereğli, Karaman ve Karapınar Ziraat Bölge Şeflikleri..." düzenlemesine,

Başvuruya konu ihaleye ait Teknik Şartname’nin 1’inci maddesinde “…

1.3.- Kiralanacak Araçlarda İstenilen Teknik Özellikler

Kiralanacak araçların özellikleri aşağıda belirtildiği gibi olacaktır:

Tüm Araçlar En az 2011 model ve üzeri olacaktır. (5 yaş ve üzeri)...” düzenlemesine yer verilmiştir.

Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Yaklaşık maliyete ilişkin ilkeler” başlıklı 7’nci maddesinde, “(1) İdare tarafından, ihale onay belgesi düzenlenmeden önce, bu Yönetmelikte belirlenen esas ve usullere göre ayrıntılı fiyat ve gerektiğinde miktar araştırması yapılmak suretiyle ihale konusu işin KDV hariç yaklaşık maliyeti hesaplanır ve dayanakları ile birlikte bir hesap cetvelinde gösterilir.

(2) Ön ilan yayımlanmadan önce tahmini alım miktarı esas alınarak hesaplanan yaklaşık maliyet, ihale veya ön yeterlik ilanı öncesi alım miktarı ve diğer hususlar göz önünde bulundurularak yeniden hesaplanabilir.

(3) İhale konusu işin bir kısmına teklif verilmesinin mümkün olduğu hallerde, yaklaşık maliyet her bir kısım için ayrı ayrı olmak üzere işin tamamı dikkate alınarak hesaplanır.

(4) İhale konusu işte kullanılacak malzeme, araç, teçhizat, makine ve ekipman gibi unsurların idare tarafından verilmesi durumunda; yaklaşık maliyet, bu unsurların bedeli hariç tutularak hesaplanır ve bu unsurların listesi yaklaşık maliyet hesap cetvelinin ekine konulur.

(5) İhale komisyonu tarafından yaklaşık maliyet teklif fiyatları ile birlikte açıklanır. Pazarlık usulü ile yapılan ihalede ise yaklaşık maliyet, son yazılı fiyat teklifleri ile birlikte açıklanır. Bu aşamadan önce yaklaşık maliyet açıklanamaz ve ilan edilemez.

(6) Yaklaşık maliyetin idarelerce hesaplanması esastır. Ancak, işin özelliğinden dolayı, idarelerce hazırlanmasının mümkün olmaması sebebiyle teknik şartnamenin danışmanlık hizmeti alınarak hazırlatılması durumunda, bu kapsamda yaklaşık maliyet de aynı danışmanlık hizmet sunucusuna hesaplatılabilir.” hükmü,

Anılan Yönetmelik’in “Yaklaşık maliyetin hesaplanmasına esas miktar ve fiyatların tespiti” başlıklı 8’inci maddesinde “(1) İdareler, yaklaşık maliyetin hesaplanabilmesi için öncelikle ihale konusu hizmeti oluşturan iş kalemlerini veya gruplarını ve bunlara ilişkin miktarları tespit ederler. Bu amaçla, idare tarafından gerek duyulduğunda, aşağıda belirtilen esas ve usuller çerçevesinde miktar araştırması da yapılabilir.

(2) Yaklaşık maliyete ilişkin fiyatların tespitinde;

a) Kamu kurum ve kuruluşlarınca işin niteliğine göre belirlenmiş fiyatlar,

b) İhaleyi yapan idare veya diğer idarelerce gerçekleştirilmiş aynı veya benzer işlerdeki fiyatlar,

c) İlgili odalarca belirlenmiş fiyatlar,

ç) İhale konusu işi oluşturan iş kalemlerine veya gruplarına ilişkin olarak piyasadan yapılacak fiyat araştırması kapsamında elde edilecek fiyat tekliflerinin aritmetik ortalaması alınmak suretiyle ya da konusunda uzman bilirkişi ve ekspertizlerden soruşturularak oluşturulan fiyatlar,

d) İhale konusu işe ilişkin olarak Bütçe Uygulama Talimatlarında ve/veya Sağlık Uygulama Tebliğinde yer alan fiyatlardan KDV veya farklı nitelikteki diğer giderler indirilmek suretiyle bulunan fiyatlar,

Esas alınır.

(3) İdareler yaklaşık maliyete ilişkin fiyatların tespitinde, (a), (b), (c), (ç) ve (d) bentlerinde belirtilen fiyatların birini, birkaçını veya tamamını herhangi bir öncelik sırası olmaksızın kullanabilirler.

(4) Fiyat araştırması için yapılan çalışmalarda fiyat sorulacak kişi ve kuruluşlara yazılan yazıda fiyatı tespit edilecek iş grubu veya iş kaleminin ayrıntılı özelliklerine yer verilir. Fiyat istenecek kişi ve kuruluşlara aynı koşulları taşıyan yazılarla başvurulur ve fiyatlar KDV hariç istenir. İstenen özellikleri taşımayan veya gerçek piyasa rayiçlerini yansıtmadığı düşünülen fiyat bildirimleri ve proforma faturalar değerlendirmeye alınmaz ve buna ilişkin gerekçeler yaklaşık maliyet hesap cetvelinde gösterilir.

(5) Özelliği bulunan hizmet alımlarında; önceki yıllarda bitirilmiş benzer nitelikteki işlerde oluşan fiyatların piyasa fiyatları ile karşılaştırılması suretiyle bulunan fiyatlar veya benzer nitelikteki hizmetlerde uzmanlık ve deneyimini kanıtlamış kamu ve özel sektör kuruluşları ile gerçek kişilerden soruşturularak oluşturulan fiyatlar kullanılabilir. Yapılan her türlü araştırmaya rağmen fiyatın tespit edilemediği veya tespit edilen fiyatların rayiçleri yansıtmadığının anlaşıldığı durumlarda; idarece re’sen fiyat belirlenir ve gerekçesi yaklaşık maliyet hesap cetvelinde gösterilir.” hükmü,

Anılan Yönetmelik’in “Yaklaşık maliyetin hesaplanması ve güncellenmesi” başlıklı 9’uncu maddesinde “(1) Birim fiyat üzerinden teklif alınan ihalelerde;

a) Her bir iş kaleminin miktarını ve gerçekleştirilmesine ilişkin şartları gösteren bir cetvel hazırlanır. Bu cetvelde her bir iş kaleminin adı, birimi, birim fiyatı ve bu fiyata dahil olan maliyetler ile varsa diğer unsurlar gösterilir.

b) Birim fiyata dahil olan maliyetler, iş kalemi ile ilgili bütün unsurları içerecek şekilde düzenlenir ve bu iş kalemine dahil olmayan başka giderler öngörülmez.

(3) Hizmetin gerçekleştirilmesi için gerekli olan iş kalemlerine veya iş gruplarına ilişkin miktarların tespit edilen fiyatlarla çarpımı sonucu bulunan tutarların toplanması ile elde edilen genel toplam tutar, sözleşme giderleri ve genel giderler ile KDV hariç olarak belirlenir. Bulunan bu tutara işin niteliği dikkate alınarak % 20 oranını geçmemek üzere yüklenici kârı eklenir. Bu tutar, kâr hariç belirlenen genel toplam tutar üzerinden hesaplanan sözleşme giderleri ve genel giderler ile toplanarak yaklaşık maliyet hesaplanır. Buna ilişkin hesap cetveli hazırlayanlarca imzalandıktan sonra, ihale onay belgesinin ekine konularak ihale yetkilisine sunulur. Yüklenici için öngörülen kar tutarının bu cetvelde gösterilmesi zorunludur.

(4) Yaklaşık maliyetin, hesaplandığı tarihten itibaren ihalenin ilk ilan veya davet tarihine kadar güncelliğini kaybettiği durumlarda, işi oluşturan unsurlara ilişkin maliyetler idarelerce, endeks üzerinden güncellenir.

(5) Asgari ücret ve diğer işçilik maliyetlerinde ilgili mevzuatından kaynaklanan değişiklikler nedeniyle yaklaşık maliyetin ihale tarihine kadar geçen sürede değişikliğe uğradığının belirlenmesi durumunda, gerekçesi belirtilmek suretiyle ihale komisyonu tarafından, bu maliyetler dikkate alınarak yaklaşık maliyet güncellenir.” hükmü yer almaktadır.

Yukarıda yer alan mevzuat hükümlerinden, idarelerce KDV hariç olmak üzere ve ihale konusu işin bir kısmına teklif verilmesinin mümkün olduğu hallerde, yaklaşık maliyetin her bir kısım için ayrı ayrı olmak üzere işin tamamı dikkate alınarak yaklaşık maliyete ilişkin fiyatların tespitinde yer alan kurallara uyularak yaklaşık maliyetin hesaplanması, ihale komisyonu tarafından yaklaşık maliyetin teklif fiyatları ile birlikte açıklanması, ayrıca idarece hesaplanan yaklaşık maliyete, işin niteliği dikkate alınarak %20 oranını geçmemek üzere yüklenici kârının eklenmesi gerektiği, hesaplanan yaklaşık maliyetin ancak ihale tarihine kadar güncellenebileceği ve ihale tarihinden sonra yaklaşık maliyetin güncellenmesi imkânı bulunmadığı anlaşılmaktadır.

27.02.2015 tarihli Kurum yazısı ile “1) İhale onay belgesi ekinde yer alan yaklaşık maliyet cetveli ve ekleri,

2) İdarenizce ihalenin ilk oturumundan sonra yaklaşık maliyet tutarlarının güncellenip güncellenmediği, güncellendi ise hangi gerekçe ile güncellemenin yapıldığı ve ihalenin 12 kısmı için güncellenmiş tutarları,

3) İdarenizce 12 kısım için sınır değer tespitinin yapılıp yapılmadığı, yapıldı ise ilgili tutanakları,” ifadesine yer verilmek suretiyle idareden bilgi talep edilmiştir.

Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. Ereğli Şeker Fabrikasının 02.03.2015 tarihli cevabi yazısı ekinde, ihale onay belgesi ekinde yer alan yaklaşık maliyetin 12 kısım için toplam 262.531,68 TL işçilik maliyeti olmak üzere toplam 451.153,82 TL olarak belirtildiği, ancak “2015 yılı araç kiralama ihalesinin güncellenmiş yaklaşık maliyeti (2011 model kasko değerlerine göre)”ne ilişkin tutanakta yaklaşık maliyetin ihalenin ilk oturumundan sonra güncellendiği ve 12 kısım için toplam 262.531,68 TL işçilik maliyeti olmak üzere güncellenen yaklaşık maliyetin toplam 352.925,34 TL olarak belirtildiği, ayrıca idare tarafından güncellenen yaklaşık maliyet tutarlarına göre sınır değer tutanağı düzenlenerek her bir kısım için sınır değerlerin belirlendiği görülmüştür.

İdarenin başvuru sahibinin iddiasına ilişkin olarak cevabında, yaklaşık maliyetin ilk ilan tarihindeki teklif verilebilecek en üst model (2014) taşıtın kasko değerine ve yürürlükteki brüt asgari ücretin % 25 oranı dikkate alınarak hesaplandığı, ancak yaklaşık maliyetin tekliflerde gelen 2011 model araç kasko değerlerine ve yürürlükteki brüt asgari ücretin % 25 fazlası dikkate alınarak güncellendiği ve ihalenin güncellenen yaklaşık maliyete göre sonuçlandırıldığı belirtilmiştir. Ayrıca Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. Ereğli Şeker Fabrikasının 02.03.2015 tarihli söz konusu cevabi yazısı ekinde yer alan “2015 yılı araç kiralama ihalesinin güncellenmiş yaklaşık maliyeti (2011 model kasko değerlerine göre)”ne ilişkin tutanakta “İhalemizin yaklaşık maliyeti ilk oturumdan sonra güncellenmiştir. Gerekçesi 2014 kasko değerlerine göre hesaplanan yaklaşık maliyetimiz, tekliflerin daha düşük modelli araçlara göre verilmesi sonucu, yaklaşık maliyetimiz, 2011 model kasko değerlerine göre güncellenmiştir.” ifadelerinin yer aldığı görülmüştür.

Şikâyete konu ihale kapsamında 2014 model araçlar baz alınarak belirlenen ve ihalenin ilk oturumunda isteklilere açıklanan yaklaşık maliyetin ihalenin ilk oturumundan sonra tekliflerin değerlendirilmesi aşamasında 2011 model araçlar baz alınarak güncellenmesinin yukarıda aktarılan mevzuat hükümlerine aykırı olduğu ve bu durumun ihalenin sağlıklı şekilde sonuçlandırılmasına engel teşkil edeceği anlaşılmıştır.

Ayrıca 4734 sayılı Kanun’un “Aşırı düşük teklifler” başlıklı 38’inci maddesinde “İhale komisyonu verilen teklifleri değerlendirdikten sonra, diğer tekliflere veya idarenin tespit ettiği yaklaşık maliyete göre teklif fiyatı aşırı düşük olanları tespit eder. Bu teklifleri reddetmeden önce, belirlediği süre içinde teklif sahiplerinden teklifte önemli olduğunu tespit ettiği bileşenler ile ilgili ayrıntıları yazılı olarak ister.

İhale komisyonu;

a) İmalat sürecinin, verilen hizmetin ve yapım yönteminin ekonomik olması,

b) Seçilen teknik çözümler ve teklif sahibinin mal ve hizmetlerin temini veya yapım işinin yerine getirilmesinde kullanacağı avantajlı koşullar,

c) Teklif edilen mal, hizmet veya yapım işinin özgünlüğü,

gibi hususlarda yapılan yazılı açıklamaları dikkate alarak, aşırı düşük teklifleri değerlendirir. Bu değerlendirme sonucunda, açıklamaları yeterli görülmeyen veya yazılı açıklamada bulunmayan isteklilerin teklifleri reddedilir.

Kurum, ihale konusu işin türü, niteliği ve yaklaşık maliyeti ile ihale edilme usulüne göre aşırı düşük tekliflerin tespiti, değerlendirilmesi ve ekonomik açıdan en avantajlı teklifin belirlenmesi amacıyla sınır değerler ve sorgulama kriterleri belirlemeye, ihalenin bu maddede öngörülen açıklama istenilmeksizin sonuçlandırılabilmesine, ayrıca yaklaşık maliyeti 8’inci maddede öngörülen eşik değerlerin yarısına kadar olan hizmet alımları ile yapım işleri ihalelerinde sınır değerin altında olan tekliflerin bu maddede öngörülen açıklama istenilmeksizin reddedilmesine ilişkin düzenlemeler yapmaya yetkilidir. İhale komisyonu bu maddenin uygulanmasında Kurum tarafından yapılan düzenlemeleri esas alır.” hükmü yer almaktadır.

4734 sayılı Kanun’un yukarıya aktarılan hükmünden, ihaleye teklif veren isteklilerin teklif fiyatları, diğer tekliflere veya idarenin tespit ettiği yaklaşık maliyete göre aşırı düşük olanların ihale komisyonlarınca tespit edilerek bu tekliflerin reddedilmeden önce, belirlenen süre içinde teklif sahiplerinden teklifte önemli olduğu tespit edilen bileşenler ile ilgili ayrıntıların yazılı olarak istenileceği, ayrıca aşırı düşük tekliflerin tespiti ve değerlendirilmesinde Kurum tarafından belirlenen kriterlerin esas alınacağı, Kurumun bu maddenin uygulanmasında aşırı düşük tekliflerin tespiti, değerlendirilmesi ve ekonomik açıdan en avantajlı teklifin belirlenmesi amacıyla sınır değer veya sorgulama kriterleri ya da ortalamalar belirlemeye, ihalenin açıklama istenilmeksizin sonuçlandırılabilmesine,

ayrıca yaklaşık maliyeti Kanun’un 8’inci maddesinde öngörülen eşik değerlerin yarısına kadar olan hizmet alımları ile yapım işleri ihalelerinde sınır değerin altında olan tekliflerin bu maddede öngörülen açıklama istenilmeksizin reddedilmesine ilişkin düzenlemeler yapmaya yetkili olacağı anlaşılmaktadır.

4734 sayılı Kanun’un yukarıya aktarılan hükmü gereğince Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Sınır değer ve aşırı düşük teklifler” başlıklı 59’uncu maddesinde “(1) İhale komisyonu verilen teklifleri değerlendirdikten sonra Kurum tarafından belirlenen yönteme göre sınır değeri hesaplar…(4) Yaklaşık maliyeti Kanunun 8’inci maddesinde öngörülen eşik değerin yarısına kadar olan ihalelerde, ihale ilanında ve dokümanında sınır değerin altında olan tekliflerin reddedileceğinin belirtilmesi halinde, sınır değerin altında olduğu tespit edilen isteklilerin teklifleri açıklama istenmeksizin reddedilir.” şeklinde düzenleme yapılmıştır. Mevzuatın anılan hükümleri doğrultusunda idarece İhale İlanı'nın “Diğer hususlar” başlıklı 13’üncü maddesinde “Teklifi sınır değerin altında olduğu tespit edilen isteklilerin teklifleri, Kanunun 38’inci maddesinde öngörülen açıklama istenmeksizin reddedilecektir.” şeklinde ve İdari Şartname’nin “Sınır değer” başlıklı 33’üncü maddesinde de “33.1. İhale komisyonu verilen teklifleri değerlendirdikten sonra Kurum tarafından belirlenen yönteme göre sınır değer hesaplar.

33.2. Teklifi sınır değerin altında olduğu tespit edilen isteklilerin teklifleri, Kanunun 38’ inci maddesinde öngörülen açıklama istenmeksizin reddedilecektir.”şeklinde düzenlemeler yapılmıştır.

Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımlarında teklif fiyata dahil olacak giderler” başlıklı 78’inci maddesinde yer alan “78.1. Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımları; ihale konusu işte çalıştırılacak personel sayısının ihale dokümanında belirlendiği, bu personelin çalışma saatlerinin tamamının idare için kullanıldığı ve yaklaşık maliyetinin en az % 70’lik kısmının asgari işçilik maliyeti ile varsa ayni yemek ve yol giderleri dahil işçilik giderinden oluştuğu hizmetlerdir.

78.2. Malzemeli veya malzemesiz temizlik, malzemesiz yemek, özel güvenlik, sayaç okuma ve kesme-açma, hasta ve ziyaretçi yönlendirme, tıbbi sekreterlik, veri işleme ve otomasyon sisteminin işletimi hizmetleri gibi hizmetler personel çalıştırılmasına dayalı olup, bu tebliğde personel çalıştırılmasına dayalı olan/olmayan hizmetler arasında sayılmayan işlerin personel çalıştırılmasına dayalı olup olmadığı yukarıda yer verilen tanıma göre idarelerce değerlendirilecektir.

78.3. Malzeme dahil yemek hazırlama hizmeti veya malzeme dahil yemek hazırlama ve dağıtım hizmeti ya da makine ve ekipman ile araçlar ve/veya akaryakıtın yüklenici tarafından sağlanacağı çöp toplama ve nakline ilişkin hizmetler ile personel taşıma gibi hizmetler personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı olarak değerlendirilmeyecektir. Ancak, personel çalıştırılmasına dayalı olmayan bir hizmet alımına ilişkin ihale dokümanında haftalık çalışma saatlerinin tamamını idarede geçirecek personel sayısının belirlenmesi hallerde teklif fiyata dahil giderler arasında işçilik giderine yer verilmesi gerekmektedir.” şeklindeki açıklamaya göre ihale konusu işin personel çalıştırılmasına dayalı olmayan hizmet alımı olduğu anlaşılmıştır.

Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Hizmet alımı ihalelerinde sınır değer tespiti ve aşırı düşük tekliflerin değerlendirilmesi” başlıklı 79’uncu maddesinde yer alan “79.1. Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde kar hariç yaklaşık maliyet tutarı; personel çalıştırılmasına dayalı olmayan hizmet alımı ihalelerinde ise yaklaşık maliyetin 1,30 sayısına bölünmesinden elde edilen tutar sınır değer olarak kabul edilir.” şeklindeki açıklamaya göre idarece ihalenin ilk oturumunda açıklanan yaklaşık maliyete göre her bir kısım için sınır değerin belirlenmesi ve İdari Şartname’nin 33’üncü maddesinde yapılan düzenlemeye göre de sınır değerin altında yer alan tekliflerin açıklama istenmeksizin reddedilmesi gerektiği anlaşılmıştır.

Netice itibariyle ihalede yaklaşık maliyetin ihalenin ilk oturumundan sonra tekliflerin değerlendirilmesi aşamasında güncellenmesinin yukarıda aktarılan mevzuat hükümlerine aykırı olduğu, ayrıca ihalenin ilk oturumunda açıklanan yaklaşık maliyete göre hesaplanması gereken sınır değerin üzerinde tekliflerin olduğu anlaşıldığından ihalenin tüm kısımları için ilk oturumda açıklanan yaklaşık maliyet cetveline göre her bir kısım için sınır değerin belirlenerek ihalenin sonuçlandırılması gerektiği sonucuna varılmıştır.

Sonuç olarak, yukarıda belirtilen mevzuata aykırılıkların düzeltici işlemle giderilebilecek nitelikte olduğu tespit edildiğinden, ihalenin tüm kısımları için ilk oturumda açıklanan yaklaşık maliyet cetveline göre her bir kısım için sınır değerin belirlenmesi ve bu aşamadan sonraki ihale işlemlerinin mevzuata uygun olarak yeniden gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun'un 65'inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

Anılan Kanun'un 54'üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (b) bendi gereğince düzeltici işlem belirlenmesine,


Oybirliği ile karar verildi.

Mahmut GÜRSES

Başkan

Kazım ÖZKAN

II. Başkan Ahmet ÖZBAKIR

Kurul Üyesi Mehmet Zeki ADLI

Kurul Üyesi

Hasan KOCAGÖZ

Kurul Üyesi Hamdi GÜLEÇ

Kurul Üyesi Mehmet AKSOY

Kurul Üyesi

 
< Önceki   Sonraki >
[ Geri ] [ Yukarı ]

İçerik İstatistiği

KiK Kararları: 12.710 Karar
 - Bu Hafta (25.03-29.03): 14
 - Geçen Hafta(18.03-24.03): 0
 - Bu Ay (Mart): 42
 - Geçen Ay (Şubat): 47
Kategori: 162
Haberler: 704

Abone İstatistiği

13 misafir ve 5 abone bağlı
Abone Sayısı: 8818
Abone Oranları:
  - Giriş (1 ay): % 6,13
  - Bronz (3 ay): % 0,61
  - Gümüş (6 ay): % 0,00
  - Altın (12 ay): % 27,61
  - Kamu Altın (12 ay): % 65,64
Ziyaretçi Sayısı: 2.846.555
Final Bilgi Hizmetleri     kikkararlari.com facebook     kikkararlari.com twitter
256-Bit GeoTrust SSL Sertifika
Ödeme Seçenekleri
Bu Sayfayı Paylaş X

"Bilginin Kısa Yolu.."