Şu an tarayıcınız Javascript kullanımını engelliyor ya da desteklemiyor.

Sitemizi verimli gezebilmeniz için tarayıcınızın Javascript özelliğini açmanız gerekmektedir.

KİK Kararları Mahkeme Kararları Hakkında Mahkeme Kararı Olan KiK Kararları Detaylı Arama
Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet ihalelerinde, yaklaşık maliyet hazırlandığında ve teklif verildiğinde, sözleşme ve genel gider hangi kalemler üzerinden hesaplanmalıdır? 0
Yazdır E-posta

     Bu karar, mevzuat değişikliği nedeniyle geçerliğini yitirmiştir.
     Güncel kararlar için tıklayınız..
 

KAMU İHALE KURUL KARARI

Toplantı No : 2013/067

Gündem No : 20

Karar Tarihi : 23.10.2013

Karar No : 2013/UH.II-4027

Şikayetçi:

Marmara Tem. Hizm. A.Ş., İSTOÇ TİCARET MERKEZİ 40. ADA NO: 19/2 İSTANBUL

İhaleyi Yapan Daire:

Kamu Hastane Birliği (Fatih) Sağlık Bakanlığı Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu, Balabanağa Mahallesi Büyük Reşitpaşa Caddesi No:12 İSTANBUL

Başvuru Tarih ve Sayısı:

26.09.2013 / 30340

Başvuruya Konu İhale:

2013/97795 İhale Kayıt Numaralı "2014-2015-2016 Yılı Bilgi Sistemi Kullanım Elemanı Hizmet Alımı İhalesi" İhalesi

Kurumca Yapılan İnceleme ve Değerlendirme:

İstanbul Fatih Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği tarafından 26.08.2013tarihinde açık ihale usulüile yapılan “2014-2015-2016 Yılı Bilgi Sistemi Kullanım Elemanı Hizmet Alımı” ihalesine ilişkin olarak Marmara Tem. Hizm. A.Ş.nin 16.09.2013tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 17.09.2013tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 26.09.2013tarih ve 30340sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 26.09.2013tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

Başvuruya ilişkin olarak 2013/3463sayılı şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

Karar:

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, idari şartnamede yol giderinin aylık 22 gün üzerinden tam elektronik kart-akbil şeklinde karşılanacağının düzenlendiği, kendilerince yapılan işçilik maliyeti hesabında öncelikle yol hariç ve % 3 sözleşme ve genel gider dahil asgari işçilik maliyetinin hesaplandığı, bu maliyete yol gideri ve bu gider üzerinden ayrıca hesaplanan % 3 sözleşme ve genel gideri dahil edilerek toplam teklif tutarları olan 45.291.233,04 TL’ye ulaşıldığı, idarece tespit edilen asgari işçilik maliyeti hesabında ise yol giderinin işçilik maliyetine eklenmesi sonrasında bulunan tutar üzerinden % 3 sözleşme ve genel giderin hesaplandığı, bu hesaplama neticesinde de yol ile sözleşme ve genel giderler dahil asgari işçilik maliyetinin 45.291.248,52 TL olarak idarece belirlendiği ve teklif etmiş oldukları bedelin asgari işçilik maliyetinin altında kaldığı gerekçesiyle tekliflerinin değerlendirme dışı bırakıldığı, ihale mevzuatında % 3 sözleşme ve genel giderlerinin yol dahil işçilik ücreti üzerinden hesaplanacağına ilişkin bir düzenleme bulunmadığından teklif etmiş oldukları bedelin asgari işçilik maliyetinin altında olduğu gerekçesiyle tekliflerinin değerlendirme dışı bırakılmasına yönelik idarece tesis edilen işlemin mevzuata uygun olmadığı iddialarına yer verilmiştir.

A) Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

İtirazen şikâyete konu “2014-2015-2016 Yılı Bilgi Sistemi Kullanım Elemanı Hizmet Alımı” ihalesine altı istekli tarafından teklif sunulduğu, Merdan Sağ. Bil. İşl. A.Ş. ve başvuru sahibi Marmara Tem. Hizm. A.Ş.nin teklif etmiş oldukları bedellerin teklif edilmesi gereken asgari işçilik maliyetinin altında olduğu gerekçesiyle tekliflerinin değerlendirme dışı bırakıldığı ve ekonomik açıdan en avantajlı teklif sahibinin Piripak End. Tem. Org. Turz. İnş. Paz. San. Tic. A.Ş. olarak belirlendiği görülmüştür.

Sözleşme Tasarısının “İşin süresi” başlıklı 9’uncu maddesinde işe başlama tarihi 01.01.2014, işi bitirme tarihi ise 31.12.2016 şeklinde düzenlenmiştir.

İdari Şartnamenin “Teklif fiyata dahil olan giderler” başlıklı 25’inci maddesinde “…25.3.1. Bu hizmet işinde toplam 749 personel çalıştıracaktır. Çalışacak olan personele ücretlendirme aşağıdaki gibi olacaktır.

1) 11 kişi bilgi sistemi kullanım ekip sorumlusu: …asgari ücretin %71 fazlası ödenecektir.

2) 1 kişi bilgi sistemi kullanım elemanı: …Asgari Ücretin %71 fazlası ödenecektir.

3) 17 kişi bilgi sistemi kullanım elemanı: …asgari ücretin %59,60 fazlası ödenecektir.

4) 14 kişi bilgi sistemi kullanım elemanı: …asgari ücretin %48,20 fazlası ödenecektir.

5) 63 kişi bilgi sistemi kullanım elemanı: … asgari ücretin %31,10 fazlası ödenecektir.

6) 180 kişi bilgi sistemi kullanım elemanı: … asgari ücretin %25,40 fazlası ödenecektir.

7) 433 kişi bilgi sistemi kullanım elemanı: … asgari ücretin %19,70 fazlası ödenecektir.

8) 30 kişi bilgi sistemi kullanım elemanı: …asgari ücretin %14 fazlası ödenecektir.

Ulusal bayram ve resmi tatil günleri ücreti;

2014-2015-2016 Yıllarının Ulusal Bayram ve Resmi tatil günleri toplamı 14,5x3=43,50 gündür. Ulusal Bayram ve Resmi tatil günlerinde En az Lise mezunu ve ilgili sertifika veya konusunda diploma sahibi olanlar çalıştırılacak olup, ücret Asgari Ücretin %19,70 Fazlası üzerinden hesaplanacak ve teklif fiyata dahil edilecektir.

Her resmi tatil günü için toplam 70 (Yetmiş) personel çalıştırılacaktır. Tatil günlerinde çalıştırılacak işçi gün sayısı: 43,50 gün (Toplam tatil gün sayısı) x 70 kişi = 3.045 gündür.

25.3.2. Yemek, yol ve giyecek giderleri:

a) Çalışan personelin yemek ihtiyaçları yüklenici tarafından karşılanacaktır. Ancak, yükleniciye yemek ihtiyacının karşılanması noktasında bir bedel ödenmeyecek olup, bu bedelin karşılığı olarak, hizmet alımı kapsamında çalıştırdığı işçilerin yemek ihtiyaçlarını karşılaması için hastanede çıkan yemekten bedelsiz olarak faydalanması imkânı verilecektir. İstekliler de tekliflerinde işçilerin yemek ihtiyaçları için bir bedel öngörmeyeceklerdir.

b)Çalışan Personelin yol ihtiyacı isteklilerce ayni olarak (aylık 22 gün üzerinden gidiş-dönüş tam elektronik kart-akbil şeklinde) karşılanacak olup teklif fiyata K.D.V hariç olarak dahil edilecektir.

c) Bu Hizmet işinde çalıştırılacak personelin kıyafetleri Hastane tarafından karşılanacak olup teklif fiyata dahil edilmeyecektir.

25.5. … Kısa Vadeli Sigorta Kolları Prim Oranı %2 olarak hesaplanacaktır…”düzenlemesine yer verilmiştir.

Anılan Sözleşme ve Şartname düzenlemeleri göz önünde bulundurulduğunda ihale konusu işe ait maliyetlerin; personele verilecek ücretlere ilişkin maliyetler ile tam elektronik kart-akbil şeklinde personele verilecek yol maliyetinden oluştuğu, ayni olarak karşılanacak yol gideri hariç asgari işçilik maliyetinin ise 43.271.899,08 TL olduğu anlaşılmıştır.

Kamu İhale Genel Tebliğinin “Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımlarında teklif fiyata dahil olacak giderler” başlıklı 78’inci maddesinde

“…78.17. Yol giderine ilişkin olarak personele mutat taşıt bileti verilmesi öngörülürse, yol bedelinin ayni olarak karşılanacağı kabul edilecek ve eğer bu maliyet faturalandırılabiliyorsa KDV hariç hesaplanacaktır. Aylık bilet, abonman kartı ya da toplu olarak alınan bilet fiyatlarının günlük bilet fiyatlarından daha düşük olması halinde, günlük bilet fiyatı yerine bu fiyatlar dikkate alınarak hesaplama yapılacaktır…” açıklaması,

Aynı Tebliğin “Hizmet alımı ihalelerinde aşırı düşük tekliflerin değerlendirilmesi” başlıklı 79’uncu maddesinde ise

“79.1. Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde, tekliflerin değerlendirilmesinde; İhale ve sözleşmeye ilişkin damga vergileri, Kamu İhale Kurumu payı ve noter masrafları gibi sözleşme giderleri ile amortisman, kıdem tazminatı, işyeri hekimliği ücreti, oryantasyon (ihale konusu işe uyum) eğitimi gideri, yaka kartı ve bu mahiyetteki genel giderleri karşılamak üzere birim fiyat teklif cetvelinde yer alan her bir işçilik kalemindeki (yol, yemek ve giyecek dahil brüt asgari ücret veya brüt asgari ücretin yüzde (%) fazlası üzerinden ücret hesaplanan işçilik kalemi ile ulusal bayram ve genel tatil günleri ve fazla çalışma saatlerine ilişkin işçilik kalemleri) birim fiyatlar ile işçi sayısı üzerinden teklif alınması idarece uygun görülmeyen iş kalemi/kalemleri kapsamında çalıştırılacak olan her bir personelin işçilik maliyeti üzerinden % 3 oranında sözleşme giderleri ve genel giderler hesaplanacaktır.

79.3. Asgari işçilik maliyeti;

i- İhale tarihinde yürürlükte bulunan brüt asgari ücret veya idari şartnamede brüt asgari ücretin yüzde (%) fazlası olarak belirlenen ücret (ulusal bayram ve genel tatil günleri ile fazla çalışma saatlerine ilişkin ücretler dahil),

ii- İdari şartnamede öngörülen nakdi veya ayni yemek ve yol bedeli ile ayni giyim bedeli,

iii- İşveren sigorta primi tutarından oluşmaktadır.

79.4. …Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde, kâr hariç yaklaşık maliyet tutarının üzerindeki teklifler aşırı düşük teklif olarak kabul edilmeyecektir.”açıklaması yer almaktadır.

Anılan Tebliğ maddelerinde; yol giderine ilişkin olarak personele mutat taşıt bileti verilmesi öngörülürse, yol bedelinin ayni olarak karşılanacağının kabul edileceğinin belirtildiği ve ayni yol bedelinin asgari işçilik maliyetinin bir unsuru olduğunun ifade edildiği,

% 3 oranındaki sözleşme giderleri ve genel giderlerin ise her bir personelin işçilik maliyeti üzerinden hesaplanacağının düzenlendiği anlaşılmaktadır.

Bu çerçevede gerek yaklaşık maliyet hesabında gerekse tekliflerin oluşturulmasında yol bedeli için öngörülen tutarın işçilik maliyetine dahil edilmesi ve her bir personelin işçilik maliyeti üzerinden % 3 oranındaki sözleşme ve genel giderin hesaplanması gerektiği sonucuna varılmıştır.

İdareye ait yaklaşık maliyet hesabına bakıldığında her bir personel için öngörülen aylık yol bedeli olan 72,71 TL’nin işçilik ücretine dahil edildiği ve % 3 oranındaki sözleşme ve genel giderin bu tutar üzerinden hesaplanarak ayni yol bedeli dahil işçilik maliyetinin 45.291.248,52 TL şeklinde tespit edildiği ve bu tutarın kâr hariç yaklaşık maliyet olarak belirlendiği görülmüş, dolayısıyla yol bedeli dahil asgari işçilik maliyetine yönelik idarece yapılan hesabın mevzuata uygun olduğu tespit edildiğinden başvuru sahibinin bu yöndeki iddiasının yerinde olmadığı anlaşılmıştır.

Ancak başvuru sahibinin teklif bedeli olan 45.291.233,04 TL’nin, kâr hariç yaklaşık maliyet tutarı olarak belirlenen ve idarece öngörülen ayni yol bedeli dahil asgari işçilik maliyeti olan 45.291.248,52 TL’nin altında olduğu görülmekle birlikte söz konusu teklifin teklif edilmesi gereken asgari işçilik maliyeti (ayni giderlerden arındırılmış) olan 43.271.899,08 TL’nin üzerinde olduğu anlaşıldığından, aktarılan mevzuat hükümleri ve istikrar kazanmış Kurul kararları uyarınca başvuru sahibinin teklifinin aşırı düşük teklif sorgulamasına tabi tutulması ve sunulacak açıklama çerçevesinde değerlendirme yapılması gerekmektedir.

Bu çerçevede başvuru sahibinin teklifinin aşırı düşük teklif sorgulamasına tabi tutulmadan teklifinin doğrudan değerlendirme dışı bırakılmasına yönelik idarece tesis edilen işlemde mevzuata uyarlık bulunmadığı sonucuna varılmıştır.

B) İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmelik’in 18’inci maddesi yönünden yapılan inceleme sonucunda tespit edilen aykırılıklar ve buna ilişkin inceleme ve hukuki değerlendirme aşağıda yapılmıştır.

İhale komisyonu kararı ile teklifi değerlendirme dışı bırakılan Merdan Sağ. Bil. İşl. A.Ş.nin teklif tutarı olan 45.125.382,48 TL’nin, teklif edilmesi gereken asgari işçilik maliyeti (ayni giderlerden arındırılmış) olan 43.271.899,08 TL’nin üzerinde, ancak kâr hariç yaklaşık maliyet tutarı olan 45.291.248,52 TL’nin altında olduğu görüldüğünden yukarıda aktarılan mevzuat hükümleri ve yapılan açıklamalar çerçevesinde söz konusu isteklinin teklifinin aşırı düşük teklif sorgulamasına tabi tutulmadan doğrudan değerlendirme dışı bırakılmasına yönelik idarece tesis edilen işlemde mevzuata uyarlık bulunmamıştır.

Sonuç olarak, yukarıda mevzuata aykırılıkları belirtilen işlemlerin düzeltici işlemle giderilebilecek nitelikte işlemler olduğu tespit edildiğinden, başvuru sahibi Marmara Tem. Hizm. A.Ş. ile Merdan Sağ. Bil. İşl. A.Ş.nin teklifinin değerlendirmeye alınması suretiyle aşırı düşük teklif sorgulamasına tabi tutulması ve bu aşamadan sonraki işlemlerin mevzuata uygun olarak yeniden gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

Açıklanan nedenlerle 4734 sayılı Kanun'un 65'inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 60 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

Anılan Kanun'un 54'üncü maddesinin onuncu fıkrasının (b) bendi gereğince düzeltici işlem belirlenmesine,


Oybirliği ile karar verildi.

Mahmut GÜRSES

Başkan

Kazım ÖZKAN

II. Başkan Erkan DEMİRTAŞ

Kurul Üyesi Ahmet ÖZBAKIR

Kurul Üyesi

Hasan KOCAGÖZ

Kurul Üyesi Mehmet AKSOY

Kurul Üyesi

 
< Önceki   Sonraki >
[ Geri ] [ Yukarı ]

İçerik İstatistiği

KiK Kararları: 12.729 Karar
 - Bu Hafta (15.04-18.04): 0
 - Geçen Hafta(08.04-14.04): 6
 - Bu Ay (Nisan): 11
 - Geçen Ay (Mart): 50
Kategori: 162
Haberler: 704

Abone İstatistiği

12 misafir ve 5 abone bağlı
Abone Sayısı: 8821
Abone Oranları:
  - Giriş (1 ay): % 6,92
  - Bronz (3 ay): % 0,63
  - Gümüş (6 ay): % 0,00
  - Altın (12 ay): % 27,04
  - Kamu Altın (12 ay): % 65,41
Ziyaretçi Sayısı: 3.051.413
Final Bilgi Hizmetleri     kikkararlari.com facebook     kikkararlari.com twitter
256-Bit GeoTrust SSL Sertifika
Ödeme Seçenekleri
Bu Sayfayı Paylaş X

"Bilginin Kısa Yolu.."